Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο κέντρο του προβληματισμού η ιδεολογική και οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος

Συνέντευξη με το Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Ηλία Γκουτζιγιάννη

«Ο δικός μας προβληματισμός, ο προβληματισμός όλου του Κόμματος, έγκειται στο πώς θα ισχυροποιήσουμε ιδεολογικά - οργανωτικά το Κόμμα, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την πολιτική του Μετώπου και των αγώνων, κτήμα όσο γίνεται πιο πολλών εργαζομένων. Και μ' αυτή την έννοια, σε μας δε μετράει πώς θα γίνουμε αρεστοί στους εργολάβους των ΜΜΕ, το αντίθετο». Τα παραπάνω τόνισε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ριζοσπάστη», αναφορικά με την πορεία των προσυνεδριακών διαδικασιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Παραθέτουμε στη συνέχεια, τη συνέντευξη του Ηλία Γκουτζιγιάννη.

- Προχωρούν ικανοποιητικά οι προσυνεδριακές διαδικασίες στις Οργανώσεις της Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ή υπάρχει καθυστέρηση;

- Οι προσυνεδριακές διαδικασίες προχωρούν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε θέσει. Εχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος συνελεύσεων των ΚΟΒ και άρχισαν ήδη οι δεύτερες συνελεύσεις όπου γίνονται η τοποθέτηση των κομματικών μελών (κμ) και η ψηφοφορία πάνω στις θέσεις της ΚΕ, καθώς και η εκλογή των αντιπροσώπων για τις Αχτιδικές και Νομαρχιακές Συνδιασκέψεις. Πρέπει να σημειώσουμε το μεγάλο ενδιαφέρον των κμ, που εκφράζεται με τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά συμμετοχή, τόσο στις προσυνεδριακές διαδικασίες των ΚΟΒ, όσο και με τη μελέτη των Θέσεων.

- Σε τι θέματα εστιάζεται ο προβληματισμός των μελών στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο;

- Στο επίκεντρο του προβληματισμού των κμ της Οργάνωσης της Περιοχής μας βρίσκονται κύρια τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του Κόμματος και την ανάγκη να ενισχυθεί ιδεολογικά - πολιτικά - οργανωτικά, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε πιο αποφασιστικά την ορθή πολιτική γραμμή. Επίσης στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα που έχουν σχέση με το Μέτωπο (σύμμαχοι και δυνάμεις που το συγκροτούν, μέχρι πού πάει, σημεία του προγράμματος κλπ.).


Αλλα σημεία προβληματισμού είναι: τα νέα χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές των χωρών που επιχειρούν να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό, τα προβλήματα συντονισμού στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και ο ρόλος του ΚΚΕ. Επίσης οι συσπειρώσεις, η κατάσταση στο μαζικό λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

- Στη διάρκεια του εσωκομματικού αυτού διαλόγου, διατυπώνονται διαφωνίες πάνω στο κείμενο των θέσεων; Εκφράζεται δηλαδή με οποιονδήποτε τρόπο η περιβόητη «κρίση στο ΚΚΕ» που καθημερινά αναπαράγεται από διάφορους κύκλους;

- Οι Θέσεις της ΚΕ, συναντούν μέχρι τώρα την ομόφωνη σχεδόν αποδοχή των κμ. Φυσικά στο προσυνεδριακό διάλογο κάθε κμ, διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του και μέσα από τη δημιουργική συζήτηση, ακόμη και την αντιπαράθεση των απόψεων, προσπαθούμε σαν Κόμμα να καταλήξουμε σε όσο γίνεται ορθότερες και καλύτερα επεξεργασμένες αποφάσεις στο 16ο Συνέδριο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν και διατυπώνονται και διαφορετικές απόψεις, που όμως δε βρίσκονται στον αντίποδα των Θέσεων. Βασικό μέλημα και κίνητρο όλων των κμ, είναι η ενίσχυση του Κόμματος και της Μαρξιστικής - Λενινιστικής του γραμμής, η προώθηση της πολιτικής του.

Στο ΚΚΕ δεν υπάρχει καμία κρίση. Εικόνα κρίσης προσπαθούν να δημιουργήσουν μέσω των ΜΜΕ όλοι αυτοί που ενοχλούνται από την πολιτική γραμμή του ΚΚΕ, πολιτική συσπείρωσης και δράσης ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό που με συνέπεια ακολουθεί το Κόμμα μας. Η επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ κύριο στόχο έχει να ορθώσει εμπόδια ανάμεσα στο ΚΚΕ και στους εργαζόμενους που δε βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση και θέλουν να αγωνιστούν. Να παρεμποδίσει τις συσπειρώσεις και βέβαια να δημιουργήσει μια εικόνα του Κόμματος, απεχθή, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ο δικός μας προβληματισμός, ο προβληματισμός όλου του Κόμματος, έγκειται στο πώς θα ισχυροποιήσουμε ιδεολογικά - οργανωτικά το Κόμμα, πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την πολιτική του Μετώπου και των αγώνων, κτήμα όσο γίνεται πιο πολλών εργαζομένων. Και μ' αυτή την έννοια σε μας δε μετράει πώς θα γίνουμε αρεστοί στους εργολάβους των ΜΜΕ, το αντίθετο.

- Πού προσανατολίζεται η δουλιά των οργανώσεων για το επόμενο διάστημα;

- Στην πορεία προς τις προσυνεδριακές διαδικασίες των ΝΕ και της ΕΠ, συνεχίζουμε πρώτα απ' όλα την προσπάθεια της μελέτης των θέσεων απ' όλα τα κμ, ώστε να έχουμε την άποψη όλων των μελών του Κόμματος. Ακόμα ολοκληρώνονται οι δημόσιες παρουσιάσεις και η συζήτηση των Θέσεων στις πρωτεύουσες των νομών και στις μεγάλες πόλεις με τη συμμετοχή φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Συνεχίζουμε μια σημαντική δουλιά στα όργανα και στις ΟΒ της ΚΝΕ.

Βάζουμε στόχο στην πορεία αυτή προς τις Συνδιασκέψεις, να βελτιώσουμε τη λειτουργία και δράση των Οργανώσεων, να βελτιώσουμε την καθοδηγητική δουλιά Οργάνων και στελεχών. Θέλουμε μέχρι και το Συνέδριο να έχουμε τέτοια σαφή σημεία βελτίωσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των Θέσεων. Κάνουμε βέβαια προσπάθεια όλη αυτή η εσωκομματική δουλιά και οι προσυνεδριακές διαδικασίες να μη μας αποσπάσουν από τα λαϊκά προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ