Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Κυβέρνηση: Εφαρμόζουμε τους νόμους

Συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα κόμματα έχει αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, με τα οποία επικυρώνεται ο διορισμός των νέων μητροπολιτών (Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ελευθερούπολης και Μεσογαίας), φέρεται η κυβέρνηση, παρά τις αντίθετες «εκκλήσεις» του Φαναρίου.

Αν και διακηρύσσει ότι «σέβεται εξίσου το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας» η κυβέρνηση προχωρά, πιθανότατα αύριο, στην υπογραφή των ΠΔ, επικαλούμενη ότι είναι υποχρεωμένη «να τηρήσει τους νόμους της ελληνικής πολιτείας». Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύεται ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο «μόνον εφόσον της ζητηθεί και από τις δύο πλευρές» και ότι ίσως την Παρασκευή να μεταβεί στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου.

Οι θέσεις αυτές αναμένεται να εκφραστούν από τον Κ. Καραμανλή στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι με την τετραμελή πατριαρχική αντιπροσωπεία. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης με την υπουργό Παιδείας, ενώ χτες συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, ενώ έγινε δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.

Την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούν ο διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και οι μητροπολίτες Εφέσου Χρυσόστομος, Γαλλίας Εμμανουήλ και Φιλαδελφείας Μελίτων.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί σήμερα (στις 5 μ.μ.) με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο (στις 12.30 μ.μ.) και αύριο Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Ο τελευταίος κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση για «ουδετερότητα» και «αμήχανη στάση» απέναντι στη διαμάχη Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με τη στάση που ακολουθεί βάζει «σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας» και ότι περιμένει από αυτήν «πρωτοβουλίες και όχι απραξία», γιατί «δεν μπορείς να κάθεσαι να παρακολουθείς, όταν ξέρουμε τις συνέπειες του να αφήσουμε να δημιουργηθεί ένα είδος σχίσματος». Μάλιστα ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να κρατήσει «μια ισορροπία μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδας και του Πατριαρχείου, λόγω της ανάγκης ενότητας της Ορθοδοξίας». Ο ίδιος συγχρόνως και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί «λάθος» που το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση δεν «ψήφισε στο Σύνταγμα το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας», επιχειρώντας να διαχωρίσει τη θέση του από την τακτική και τη στάση που κράτησε το κόμμα του, ανέφερε: «Αν θυμάμαι καλά, εγώ ψήφισα»...

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, αλλά αυτό διαψεύστηκε από το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος φέρεται ότι θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στο κήρυγμά του την Κυριακή επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους, κάνοντας λόγο για ενότητα και για διαφωνίες σε δευτερεύοντα θέματα. «Εχουμε καθήκον και υποχρέωση να διαφυλάξουμε την ενότητα μέσα στην Ιεραρχία, τον Ιερό Κλήρο και το λαό μας», είπε. Και συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος και το γνωρίζω, ότι αυτή η ενότητα υπάρχει σήμερα και μέσα στην Ιεραρχία και μέσα στο λαό μας. Διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες σε δευτερεύοντα θέματα μπορεί να υπάρχουν. Επίορκοι όμως και υπονομευτές της ενότητας της Εκκλησίας, είμαι βέβαιος ότι δε θα υπάρξουν ποτέ. Προβλήματα πάντοτε υπήρχαν».

Χτες, το βράδυ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής δήλωσε: «χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αποσκοπεί στη διευθέτηση του ζητήματος με διάλογο». Εκκλησιαστικοι κύκλοι έλεγαν, πάντως, ότι υπάρχει επιστολή και του προηγούμενου αρχιεπισκόπου, του Σεραφείμ, με ημερομηνία 9 Οκτώβρη 1992, προς τον πατριάρχη, που τον «εξενίζει η απίθανη είδηση» όπως σημειώνει, περί αφομοίωσης των μητροπόλεων των λεγόμενων νέων χωρών από το Πατριαρχείο, ενώ διοικούνται «επιτροπικώς και κατά πάντα» από την Εκκλησία της Ελλάδος από 60ετία (σ.σ. τότε)». Και σημειώνει πως «η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ενιαία και αδιαίρετη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ