Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Στην ταξική ενότητα η λύση

«Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι». Το σύνθημα που την παραμονή είχαν φωνάξει ενάντια στην εργοδοτική εκμετάλλευση που «δεν έχει χρώμα και φυλή», ήταν και το καταστάλαγμα της πλούσιας κουβέντας που έκαναν εργαζόμενοι μετανάστες από δεκαπέντε χώρες, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα των ΚΟ Πατησίων, Κυψέλης, Ριζούπολης και Αχαρνών, την περασμένη Κυριακή.

Μέσα από τη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι μετανάστες κατέληξαν πως, απάντηση στην πολλαπλάσια εκμετάλλευση που υφίστανται από τους εργοδότες, αλλά και στις προσπάθειες να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους ντόπιους εργάτες, είναι μόνο μία: H ταξική ενότητα.

«Ο μεγαλύτερος δεσμός συγγένειας, είναι ο δεσμός της τάξης. Ο δεσμός των ανθρώπων που παλεύουν χέρι-χέρι για να κερδίσουν τη ζωή τους», σημείωσε ο Β. Βακάλης, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, ανοίγοντας τη συζήτηση. «Η αιτία που μας φέρνει εδώ, είναι κοινή: Tο συγκεκριμένο εκμεταλλευτικό σύστημα. Καλούμαστε όλοι να ενωθούμε. Ανήκουμε στην εργατική τάξη», πρόσθεσε.

Στην αναγκαιότητα ένταξης στα συνδικάτα, συμπαράταξης με το ταξικό εργατικό κίνημα, προσπάθειας για ενημέρωση και ριζοσπαστικοποίηση των χιλιάδων μεταναστών που, φοβισμένοι ή δίχως ενημέρωση, μένουν αποστασιοποιημένοι από την ενεργό δράση, εστίασαν τις παρεμβάσεις τους οι μετανάστες. Ενώ φάνηκε πως, διακρίνουν με σαφήνεια τους συμμάχους τους: «Εχουμε μια σταθερή δύναμη στο πλευρό μας, το ΚΚΕ», σημείωσε ο Εκταμίν, από την Παλαιστίνη. Αλλά και τους εχθρούς τους: «Πολλοί λένε ότι αν εφαρμοστεί η πολιτική της ΕΕ, θα 'ναι καλά. Μα, η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι η πολιτική της ΕΕ», τόνισε ο Χασάν, από το Σουδάν.

«Απ' τη μια μεριά μας εκμεταλλεύονται μέχρι τέλους, κι απ' την άλλη, είμαστε το "μαύρο πρόβατο": σ' εμάς "φορτώνουν" την ανεργία και την εγκληματικότητα. Χτυπούν και στο καρφί και στο πέταλο», σημείωσε ο Σεϊτ, Κούρδος που συμμετέχει στη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ. «Υπάρχουν τα συνδικάτα που βλέπουν τους μετανάστες με... συμπάθεια, που λένε: "δεν πρέπει να γίνονται αυτά", και υπάρχει και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που προσπαθεί να ενώσει όλους τους εργάτες» επισήμανε. Τη δύναμη την έχουν οι εργάτες, ήταν το νόημα όσων είπε ο Φρατ, από την Τουρκία: «Τη ζωή τη φτιάχνουμε εμείς, με τα χέρια μας». Ενώ η κατακλείδα της κουβέντας ήταν «να σπάσουμε το φόβο».

Νέα συνάντηση, με θέμα την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, θα γίνει στις 28 Μάη, ενώ στις 25 - 26 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο αντιρατσιστικό διήμερο στα Πατήσια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ