Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νέα «πολυεθνική» άσκηση για την ... ασφάλεια

ΥΠ.ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Οσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Αυγούστου, οι στρατιωτικοαστυνομικές ασκήσεις για τη λεγόμενη «Ολυμπιακή ασφάλεια», πάντα υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και με διάφορα σενάρια θα πυκνώνουν, στήνοντας το σκηνικό της αστυνομοκρατούμενης και στρατοκρατούμενης Ελλάδας των ...Ολυμπιακών ιδεωδών.

Την Πέμπτη 13 Μάη, ξεκινά στην Αθήνα η άσκηση με την ονομασία «OLYMPIC GUARDIAN II», η οποία - όπως και η πρώτη, «συνδιοργανώνεται» με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, «πρόκειται για άσκηση επί χάρτου σε πολιτικό - στρατηγικό επίπεδο, ενταγμένη στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας», η οποία «βασίζεται σε σενάρια αντιτρομοκρατικής αντίδρασης και διαχείρισης συνεπειών σε προσομοιωμένο Ολυμπιακό περιβάλλον».

Στην άσκηση, θα συμμετάσχουν - σύμφωνα με το υπουργείο - συνολικά 300 άτομα. Εκτός από τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλειας (ΣΥΣΟΑ), που συγκροτείται από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αναπληρωτή Πολιτισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, Επικρατείας και την πρόεδρο της «ΑΘΗΝΑ 2004», θα συμμετέχουν επίσης ενεργά και τα μέλη του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο συγκροτείται υπό την προεδρία του αρχηγού της Αστυνομίας, αλλά και «εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των δύο Συμβουλίων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». Τέλος, εκτός των Αμερικανών (άγνωστο πόσοι και με τι ιδιότητες) όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των άλλων χωρών της «Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας», δηλαδή Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και Αυστραλία, «καθώς και από διεθνείς οργανισμούς», χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί.

Με άλλα λόγια, υπό την υψηλή καθοδήγηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σχεδόν ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση θα καθίσει στο θρανίο για να αντιμετωπίσει πώς σε «πολιτικό - στρατηγικό επίπεδο» θα αντιμετωπίσει τα διάφορα σενάρια που έχουν εκπονήσει τα «γεράκια» της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής διεθνούς συνεργασίας».

Οπως έχει ανακοινωθεί, οι ασκήσεις «Ολυμπιακής ασφάλειας», θα γίνονται μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «OLYMPIC GUARDIAN II», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 16 Μάη, είναι η όγδοη κατά σειρά άσκηση που διοργανώνει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, είναι η συνέχεια της πρώτης, που είχε λάβει χώρα τον περασμένο Νοέμβρη στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, έχοντας ίδιο αντικείμενο, αλλά τότε συμμετείχαν, ακόμα, η Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας και Στρατηγικών Μελετών των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί επί χάρτου οι ασκήσεις «Δούρειος Ιππος» (Νοέμβρης 2001), «Γόρδιος Δεσμός» (Μάης 2002), «Λερναία Υδρα» (Μάης 2003) και «Πύρινη Ρομφαία» (Σεπτέμβρης 2003). Εχουν γίνει επίσης δύο ασκήσεις με τη συμμετοχή δυνάμεων, το «Ουράνιο Τόξο» (Νοέμβρης 2002) και «Μπλε Οδύσσεια» ( Φλεβάρης 2004) και μία επί χάρτου και με τη συμμετοχή δυνάμεων, η «Ασπίς Ηρακλέους» (Μάρτης 2004), στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και 450 Αμερικανοί πεζοναύτες, αλλά και αξιωματούχοι των χωρών της «Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ