Τετάρτη 12 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκές προτεραιότητες
  • Μήνυμα αποφασιστικότητας για την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, έστειλε από το υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής
  • Κάλεσε τους υπουργούς να αγνοήσουν το πολιτικό κόστος και να κινηθούν «τώρα και με ταχύτητα»
  • Ποιότητα - παραγωγικότητα - ανταγωνιστικότητα... οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης!

Κατ' ευθείαν στην «καρδιά» των λαϊκών συμφερόντων και κατακτήσεων, σημαδεύουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης το 2005, που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Αν και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε απόλυτη χειροτέρευση της κατάστασης και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ωστόσο ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση «δε μετακυλίει τα βάρη στους πολίτες»! Και αυτό, τη στιγμή που η αχαλίνωτη ακρίβεια και η «εκρηκτική» ανεργία από τη μια και η λιτότητα και οι αποκρατικοποιήσεις από την άλλη πλήττουν καίρια τις λαϊκές μάζες.

Το καινούριο από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι η σαφέστατη και πιεστική οδηγία του Κ. Καραμανλή προς τους υπουργούς να αγνοήσουν το πολιτικό κόστος και να δείξουν αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές που έχουν αποφασιστεί. Από την άλλη, τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα (ακρίβεια, ανεργία, Παιδεία, Υγεία) προστίθενται στην κυβερνητική «ατζέντα» είτε για να δικαιολογηθεί η «ανάγκη» λήψης των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών είτε καθαρά για λόγους δημαγωγίας και κοροϊδίας των ψηφοφόρων.

Αν και ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του κινήθηκε σκόπιμα γενικόλογα, ωστόσο ήταν σαφέστατο το πολιτικό μήνυμα και συνοψίστηκε στην εξής φράση: «Οφείλουμε να προχωρήσουμε θαρραλέα στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες» τόνισε, εννοώντας προφανώς τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Και προκειμένου να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, πρόσθεσε: «Τώρα, και με ταχύτητα. Μεγάλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Αγκυλώσεις, δογματισμοί, κακώς κείμενα και κατεστημένες νοοτροπίες δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Το λεγόμενο πολιτικό κόστος δεν είναι το κριτήριό μας».

Προσδιορίζοντας τις «μεγάλες προτεραιότητες» της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε πέντε ...τις εξής δύο:

1. «Δημοσιονομική εξυγίανση και προσαρμογή» (διάβαζε άγρια λιτότητα, ανελέητο φοροκυνηγητό και χαράτσια, «τσεκούρι» στις κοινωνικές δαπάνες, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας).

«Η προσπάθεια είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να γίνει και να στεφθεί με επιτυχία». Τώρα, συνέχισε, είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. «Θα το κάνουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα» τόνισε, στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα. Προκειμένου, όμως, να μην προκαλέσει την οργή των εργαζομένων και για να δημιουργήσει σύγχυση, έσπευσε να συμπληρώσει: «Είναι πολιτική μας επιλογή να μην μετακυλήσουμε τα βάρη στους πολίτες». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε «συνεννόηση, υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση από όλους μας: Κοινωνικούς εταίρους, κυβέρνηση, πολιτικό κόσμο, παραγωγικούς φορείς». Ομως, αυτός ο «διάλογος» και η συνεννόηση έχουν συγκεκριμένα «όρια», να μην μπαίνουν εμπόδιο στην υλοποίηση των στόχων της κυβέρνησης: «Δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν, κάνουμε καλοπροαίρετο διάλογο με όλους. Ο στόχος όμως, πρέπει να επιτευχθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής.

2. «Η διαμόρφωση Νέου Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος». Κάτω από αυτόν τον τίτλο κρύβονται όλες οι νεοφιλελεύθερες «τομές», που αποσκοπούν στο να δώσουν περισσότερα κίνητρα και «φιλέτα» του Δημοσίου στο κεφάλαιο και να το «απελευθερώσουν» από οποιαδήποτε «εμπόδια». «Το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να κερδηθεί», αποφάνθηκε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι «μόνον έτσι θα μειώσουμε ουσιαστικά την ανεργία, θα βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές στους πολίτες και ειδικά στους νέους». Απέφυγε να αναφερθεί σε «ειδικά μέτρα», αλλά την ίδια στιγμή αναγόρευσε τους στόχους των πολυεθνικών και του ΣΕΒ σε πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης: «Το τρίπτυχό μας είναι: "Ποιότητα - παραγωγικότητα - ανταγωνιστικότητα"», τόνισε, λες και το υπουργικό συμβούλιο ήταν ΔΣ κάποιας ανώνυμης επιχείρησης...

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των «κυβερνητικών προτεραιοτήτων», ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στην περιφέρεια, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας (ανεργία, Υγεία, Παιδεία, εξυπηρέτηση από το κράτος) και αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και γραφειοκρατίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ