ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Νέο συλλαλητήριο στις 3 Νοέμβρη

Σε νέα συλλαλητήρια προχωρούν στις 3 Νοέμβρη οι εκπαιδευτικοί που όλο το προηγούμενο διάστημα με τον αγώνα τους ανέδειξαν το ζήτημα της Παιδείας και την πολιτική της κυβέρνησης που με σιδηρά πυγμή δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο των αναδιαρθρώσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Με απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ την περασμένη Παρασκευή, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις (που ξεκίνησαν με πενθήμερες απεργίες από τις 18 Σεπτέμβρη) με δύο 24ωρες απεργίες στις 2 και 9 Νοέμβρη.

Στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, η αντίστοιχη πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, γεγονός για το οποίο ευθύνεται και η στάση των παρατάξεων της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Με τα προβλήματα της Παιδείας να παραμένουν και να διογκώνονται από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της απαρέγκλιτης εφαρμογής της πολιτικής που θέλει την εκπαίδευση εμπόρευμα, προσανατολισμένη στην προώθηση των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς υποστηρίζουν την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα, με προσανατολισμό που θα αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα και θα δείχνει τις λύσεις προς όφελος του λαού.


ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους

Σε τροχιά συνέχισης των γενικών συνελεύσεων και έντασης των πολύμορφων κινητοποιήσεών τους, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο της Παρασκευής, έχουν μπει φοιτητές και σπουδαστές. Με αιτήματα αιχμή να μην αναθεωρηθεί - να μη συζητηθεί καν - το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο, αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι καλούν όλους τους συλλόγους σε συντονισμό της δράσης τους, στη βάση των αποφάσεων των γενικών τους συνελεύσεων και με εκλεγμένους εκπροσώπους, που θα δεσμεύονται από την απόφαση και θα ελέγχονται από τις γενικές συνελεύσεις.

Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε 31 φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας και στους περισσότερους της Θεσσαλονίκης, ενώ από την περασμένη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις βρίσκονται 15 σύλλογοι στην Αθήνα και περισσότεροι από 40 πανελλαδικά.

Τα αιτήματά τους και το κάλεσμα προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους για συντονισμό της δράσης τους, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι σύλλογοι φοιτητών Παντείου, Γεωπονικής και Πολιτικού. Οπως εξήγησαν, στο κέντρο των αιτημάτων τους βρίσκεται η Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ιδρύματα, πτυχία με αξία, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, που να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για τη δουλιά. Διεκδικούν δουλιά με δικαιώματα, εργασιακά και ασφαλιστικά, μόνιμη και σταθερή για όλους και σημειώνουν: «η επίθεση που βιώνουμε σήμερα στην Παιδεία θα συνεχιστεί και αύριο στο χώρο εργασίας». Ακόμα τόνισαν την ανάγκη να υπάρχει συνέχιση και ένταση των αγώνων, με όλες τις μορφές πάλης και να αποκρουστεί από τους φοιτητές το σχέδιο αποκλιμάκωσης κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράζεται και στα πανεπιστήμια μέσα από τις φοιτητικές τους παρατάξεις, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ.

Σε πανελλαδικό συντονισμό προχωρούν οι σπουδαστές

«Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση. Οι σπουδαστές και οι οικογένειές μας δε θα πληρώσουμε τα σπασμένα της πολιτικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ: Οτι τα τελευταία χρόνια έχουμε πάνω από 20% μείωση των προϋπολογισμών στα ιδρύματα, ότι πάνω από το 70% του εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελείται από έκτακτους, ότι πάνω από το 50% αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα, ότι πάνω από το 25% και αλλού πάνω από το 50% εγκαταλείπουμε τις σπουδές, ότι στα μισά ΤΕΙ της επαρχίας δεν ξέρουμε σε ποιο τμήμα μπήκαμε και από ποιο θα τελειώσουμε, ότι παίρνουμε το πτυχίο και δουλεύουμε με 500 - 600 ευρώ το μήνα».

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση σπουδαστικών συλλόγων από Αθήνα, Λάρισα, Χαλκίδα, Λευκάδα και Ρέθυμνο που καλούν σε πανελλαδικό συντονισμό. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους και τους καλεί να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών τους, να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, με εκλεγμένους εκπροσώπους.

Ηδη τελεί υπό κατάληψη η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, ενώ γίνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στους διευθυντές των σχολών με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ στα ΤΕΙ Αθήνας. Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται πανελλαδικά 15 σπουδαστικοί σύλλογοι, ενώ αυτή την εβδομάδα συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις και οι συνελεύσεις τμημάτων και εξαμήνων, με την πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των σχολών της Αθήνας να γίνονται την επόμενη εβδομάδα.


Οι εκπαιδευτικοί να βγάλουν τα συμπεράσματά τους

Το αποτέλεσμα της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 27/10/06 δεν ήταν έκπληξη για όσους γνώριζαν από κοντά τα πράγματα. Ηταν επακόλουθο της πρακτικής των ηγεσιών των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων, και ιδιαίτερα της υπονομευτικής γραμμής, που ακολούθησαν οι ηγεσίες της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ απέναντι στις κινητοποιήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατά συνέπεια και στον πρόσφατο μεγάλο απεργιακό αγώνα.

Με ευθύνη πρώτα και κύρια των δυνάμεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, η απεργία των δασκάλων δεν έγινε ποτέ υπόθεση και των καθηγητών, παρότι τα προβλήματα είναι κοινά. Πιο συγκεκριμένα, η μεν ηγεσία της ΔΑΚΕ αντιτάχτηκε ανοιχτά στις κινητοποιήσεις, η δε ηγεσία της ΠΑΣΚ, την ίδια στιγμή που στη ΔΟΕ καλούσε σε παρατεταμένο απεργιακό αγώνα, στην ΟΛΜΕ πρότεινε την αναβολή - «αναστολή» των αγώνων για το απώτερο μέλλον. Μετά από πιέσεις ψήφιζε με βαριά καρδιά το πρόγραμμα δράσης, ενώ στην πράξη παρεμπόδιζε με διάφορους τρόπους την υπερψήφισή του στις ΕΛΜΕ και έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη δημιουργία κοινού μετώπου των εκπαιδευτικών απέναντι στην επίθεση της κυρίαρχης πολιτικής. Είναι φανερό πια ότι οι ηγεσίες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ στους εκπαιδευτικούς φοβούνται τον ενιαίο αγώνα των εκπαιδευτικών και ακόμα πιο πολύ τρέμουν τη συμπόρευση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές, τους φοιτητές - σπουδαστές, το εργατικό κίνημα, γιατί στην ουσία υποστηρίζουν τις αντιδραστικές τομές που η κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει.

Για την εξέλιξη στην ΟΛΜΕ ευθύνη έχουν επίσης η παράταξη του ΣΥΝ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, γιατί συνδιαμόρφωσαν με την ΠΑΣΚ ένα αποσπασματικό και αντιφατικό πλαίσιο αιτημάτων, που δεν μπορούσε να αναπτύξει δυναμική στον αγώνα, καθώς δε βοηθούσε να συνειδητοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας ότι η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης είναι συνολική σε όλες τις βαθμίδες και αφορά άμεσα και τους ίδιους. Στις δε τελευταίες γενικές συνελεύσεις δυνάμεις της παράταξης του ΣΥΝ, σε διάφορες ΕΛΜΕ, τάχθηκαν κατά των κινητοποιήσεων, καταψηφίζοντας ακόμα και την εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις δύο 24ωρες απεργίες.

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ρόλο κάθε συνδικαλιστικής δύναμης και να συνταχθούν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που με συνέπεια σε όλη τη διάρκεια του αγώνα παλεύουν για να γίνουν τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας και του εκπαιδευτικού υπόθεση όχι μόνο των εκπαιδευτικών αλλά της εργατικής τάξης και ολόκληρου του λαού. Η στήριξη και ενίσχυση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι η μόνη εγγύηση για να μην μπορούν οι δυνάμεις του δικομματισμού να κατακερματίζουν, να αδειάζουν και να ακυρώνουν τους αγώνες μας.


Κώστας ΣΜΠΟΝΙΑΣ
Εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ