Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους

Σε τροχιά συνέχισης των γενικών συνελεύσεων και έντασης των πολύμορφων κινητοποιήσεών τους, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο της Παρασκευής, έχουν μπει φοιτητές και σπουδαστές. Με αιτήματα αιχμή να μην αναθεωρηθεί - να μη συζητηθεί καν - το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο, αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι καλούν όλους τους συλλόγους σε συντονισμό της δράσης τους, στη βάση των αποφάσεων των γενικών τους συνελεύσεων και με εκλεγμένους εκπροσώπους, που θα δεσμεύονται από την απόφαση και θα ελέγχονται από τις γενικές συνελεύσεις.

Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε 31 φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας και στους περισσότερους της Θεσσαλονίκης, ενώ από την περασμένη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις βρίσκονται 15 σύλλογοι στην Αθήνα και περισσότεροι από 40 πανελλαδικά.

Τα αιτήματά τους και το κάλεσμα προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους για συντονισμό της δράσης τους, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι σύλλογοι φοιτητών Παντείου, Γεωπονικής και Πολιτικού. Οπως εξήγησαν, στο κέντρο των αιτημάτων τους βρίσκεται η Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα ιδρύματα, πτυχία με αξία, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, που να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για τη δουλιά. Διεκδικούν δουλιά με δικαιώματα, εργασιακά και ασφαλιστικά, μόνιμη και σταθερή για όλους και σημειώνουν: «η επίθεση που βιώνουμε σήμερα στην Παιδεία θα συνεχιστεί και αύριο στο χώρο εργασίας». Ακόμα τόνισαν την ανάγκη να υπάρχει συνέχιση και ένταση των αγώνων, με όλες τις μορφές πάλης και να αποκρουστεί από τους φοιτητές το σχέδιο αποκλιμάκωσης κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράζεται και στα πανεπιστήμια μέσα από τις φοιτητικές τους παρατάξεις, ΔΑΠ - ΠΑΣΠ.

Σε πανελλαδικό συντονισμό προχωρούν οι σπουδαστές

«Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την κατάσταση. Οι σπουδαστές και οι οικογένειές μας δε θα πληρώσουμε τα σπασμένα της πολιτικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ: Οτι τα τελευταία χρόνια έχουμε πάνω από 20% μείωση των προϋπολογισμών στα ιδρύματα, ότι πάνω από το 70% του εκπαιδευτικού προσωπικού αποτελείται από έκτακτους, ότι πάνω από το 50% αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα, ότι πάνω από το 25% και αλλού πάνω από το 50% εγκαταλείπουμε τις σπουδές, ότι στα μισά ΤΕΙ της επαρχίας δεν ξέρουμε σε ποιο τμήμα μπήκαμε και από ποιο θα τελειώσουμε, ότι παίρνουμε το πτυχίο και δουλεύουμε με 500 - 600 ευρώ το μήνα».

Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση σπουδαστικών συλλόγων από Αθήνα, Λάρισα, Χαλκίδα, Λευκάδα και Ρέθυμνο που καλούν σε πανελλαδικό συντονισμό. Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους και τους καλεί να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών τους, να προχωρήσουν σε συντονισμό της δράσης τους στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, με εκλεγμένους εκπροσώπους.

Ηδη τελεί υπό κατάληψη η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, ενώ γίνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στους διευθυντές των σχολών με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ στα ΤΕΙ Αθήνας. Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται πανελλαδικά 15 σπουδαστικοί σύλλογοι, ενώ αυτή την εβδομάδα συνεχίζονται οι γενικές συνελεύσεις και οι συνελεύσεις τμημάτων και εξαμήνων, με την πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των σχολών της Αθήνας να γίνονται την επόμενη εβδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ