ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αλλαγή εκλογικού νόμου: Ενα εργαλείο για πολλές χρήσεις

Αρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Real News»

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Real News», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει τα εξής:

«Οσο περνάει ο καιρός, τόσο αποκαλύπτεται ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, απ' τη μεριά της κυβέρνησης, δεν υπαγορεύεται από κάποια θέση αρχής ή από διάθεση ικανοποίησης ενός πάγιου αιτήματος, όπως αυτού της απλής αναλογικής. Αλλωστε, η κυβερνητική πρόταση που μπήκε στη διαβούλευση δεν είναι η απλή αναλογική, που θα σήμαινε υποχρεωτικά κανένα μπόνους και κανένα πλαφόν εισόδου στη Βουλή, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρχει "ισότητα ψήφου" και ακριβής αποτύπωση του εκλογικού συσχετισμού σε έδρες. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και από θέσεις που είχε μέχρι ν' αρχίσει να τις αλλάζει "σαν τα πουκάμισα".

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπηρετεί δύο βασικές επιδιώξεις: Απ' τη μια, ο αποπροσανατολισμός του λαού από τον καθημερινό του "Γολγοθά", εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, η αλλαγή ατζέντας ενόψει και της "αξιολόγησης" του φθινοπώρου, που περιλαμβάνει νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απ' την άλλη, η προετοιμασία νέων συμπράξεων για τη δημιουργία νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ φανερά πλέον φλερτάρει με δυνάμεις και πρόσωπα της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Αυτό δείχνει και η παρουσία του κ. Τσίπρα στη συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών, αλλά και η προσπάθεια να στηθεί ο νέος κάλπικος διπολισμός, τύπου «αριστερά - δεξιά», «πρόοδος - συντήρηση».

Ούτως ή άλλως, η κοινή βάση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ μ' αυτά τα κόμματα, αλλά και με τη ΝΔ, υπάρχει. Είναι το 3ο μνημόνιο, που συνυπέγραψαν. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, η πάση θυσία παραμονή σε αυτή, οι επιταγές του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του, με το λαό χρεοκοπημένο.

Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την απλή, ανόθευτη αναλογική, που υπερασπίζεται χρόνια τώρα. Δε θα μπει, όμως, σε αλισβερίσια και παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Επιφυλασσόμαστε για το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή. Θα ψηφίσουμε πιθανές επιμέρους διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε, όπως αυτή για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Τα διάφορα επιχειρήματα που ακούγονται, κυρίως από ορισμένους "λαγούς", προκειμένου να μην εφαρμοστεί η πραγματική απλή αναλογική, εκθέτουν όσους τα λένε.

Η επίκληση της τουρκικής παρέμβασης, με τον τρόπο που τίθεται, είναι επικίνδυνη, γιατί ανοίγει ζήτημα εθνικής τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, κάτι που αποτελεί πάγια γραμμή της Αγκυρας. Εξάλλου, αν η Τουρκία θέλει να παρέμβει, μπορεί να το κάνει και σήμερα μέσω των βουλευτών που - έτσι κι αλλιώς - στηρίζει ποικιλοτρόπως το τουρκικό προξενείο στα διάφορα αστικά κόμματα.

Οσο για τον "κίνδυνο" να μπουν στη Βουλή «γραφικότητες», προφανώς, όλους αυτούς που τον επικαλούνται, δεν τους ενοχλεί ότι στη Βουλή υπάρχει αυτή τη στιγμή η ναζιστική ΧΑ, υπάρχουν κόμματα και πρόσωπα που είχαν καταγραφεί ως "εξέχουσες" γραφικότητες της πολιτικής ζωής και που βέβαια καθόλου δεν τους εμπόδισε το 3%.

Το ΚΚΕ δεν θεωρεί τον οποιονδήποτε εκλογικό νόμο καταλύτη φιλολαϊκών εξελίξεων. Ο λαός θα μπορούσε να ματώνει και με κυβερνήσεις που θα προέκυπταν από έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Αυτό που χρειάζεται είναι ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης να αλλάξει πραγματικά, σε βάρος των κομμάτων που συναθροίζονται στο δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ. Να αλλάξει υπέρ της ανασύνταξης ενός εργατικού - λαϊκού κινήματος, μιας κοινωνικής συμμαχίας, που θα παλεύει και για τα άμεσα αιτήματα, αλλά και για τις ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία, δηλαδή θα δρα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Και γι' αυτήν την προοπτική χρειάζεται η συσπείρωση γύρω από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ».

ΠΟΤΑΜΙ
Εμμένει στις απόψεις του για «ακυβερνησία» και αναμόρφωση

«Εγκλημα», χαρακτήρισε τον εκλογικό νόμο, που έφερε σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Οπως είπε, «με το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση θα έπρεπε τον Σεπτέμβριο να συμφωνήσουν πέντε κόμματα για να έχουμε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας. Μας σπρώχνουν εν γνώσει τους στην ακυβερνησία». Επέμεινε, δε, για «όριο 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Ψήφο στους ομογενείς και κυρίως στους 400.000 ανθρώπους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Ψήφο στα 17. Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Και αντί για το μπόνους των 50 εδρών, να έχουμε ένα λογικό αναλογικό μπόνους. Αν το πρώτο κόμμα πάρει 20%, να έχει επιπλέον 10 έδρες και αν πάρει 40% να έχει επιπλέον 20 έδρες».

Σκιαγραφώντας την υποβόσκουσα κόντρα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), με την οποία, υποτίθεται, προσπαθούν να στήσουν έναν τρίτο πόλο αστικής διαχείρισης, και απαντώντας στην κριτική ότι γίνεται «συνήγορος της Δεξιάς» καθώς ταυτίζεται με την ΝΔ επισείοντας τον «κίνδυνο ακυβερνησίας», συνέστησε «στους ανθρώπους της κυρίας Γεννηματά να ανανεώσουν λίγο το λεξιλόγιό τους. Είμαστε στο 2016».

Για δε τη δημιουργία αυτού του νέου φορέα στο «κέντρο» του αστικού πολιτικού σκηνικού, είπε ότι οι δρόμοι προς αυτό είναι δύο: «Ο ένας περνάει μέσα από δαιδαλώδεις οργανωτικές διαδικασίες. "Τόσους εμείς, τόσους εσείς". Παζάρια, ίντριγκες και μηχανισμοί. Ολα αυτά, δηλαδή, που απωθούν τους πολίτες. Και ο άλλος δρόμος είναι ο καθαρός, ο ευθύς. Πάμε στους πολίτες, ο κάθε υποψήφιος αρχηγός με τις θέσεις του, και οι πολίτες αποφασίζουν ποιος τους εκφράζει».

Επέμεινε και για τον πήχη της συμμετοχής στις 200.000 πολίτες που θα έρθουν στις τέτοιες, ενδοπαραταξιακές κάλπες «και θα γεννήσουν αυτοί το καινούργιο». «Ο προοδευτικός χώρος ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Γιατί, λοιπόν, να αρκεστούμε σε 50.000 ή 70.000 ψηφοφόρους; Να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες που πιστεύουν στις μεγάλες προοδευτικές τομές», ανέφερε.

ΠΑΣΟΚ
Με «όχημα» τον εκλογικό νόμο επιδιώκει «ευρύτερη συνεννόηση»

«Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας την Κυριακή στον «ΣΚΑΪ», αντιτιθέμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε, δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την ευρύτατη συναίνεση που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η συνεννόηση γύρω από τα 5 σημεία που καταθέσαμε (σ.σ: Πλήρης κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25 - 30 εδρών. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ψήφο στα 17. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού), γιατί ο κ. Θεοδωράκης που δεν υποστηρίζει το bonus των 50 εδρών, θα μπορούσε να συζητήσει ένα μικρότερο bonus και το σπάσιμο των περιφερειών. Και η ΝΔ που έλεγε πέρυσι ότι είναι εξαιρετικά άδικο το bonus των 50 εδρών και οδηγεί σε στρεβλώσεις, δεν μπορεί να μείνει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά σε άλλη θέση, ούτε μπορεί να αρνηθεί την ψήφο των ομογενών που είναι βασική της θέση».

Συνέχισε: «Το μόνο που επιθυμούμε είναι κυβερνησιμότητα και σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία (...) Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία την επόμενη μέρα και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Τους προκαλώ να έρθουν να συζητήσουμε και ως το φθινόπωρο να έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο».

Αλλωστε, επέμεινε «να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με καλύτερο τρόπο» και «να πετύχουμε αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία».

Στα του χώρου της σημείωσε: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναγεννήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι εθνική ανάγκη να μεγαλώσει αυτός ο χώρος». Ωστόσο, δεν έδειξε διατεθειμένη για διάλυση του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο για να ψάχνει η παράταξη να παίζει συνέχεια εκτός έδρας» είπε.

Σημειωτέον, τα τέτοια ζητήματα συζητήθηκαν και χτες στη συνεδρίαση του λεγόμενου Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία της Φ. Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και τη δική του αυτόνομη πολιτική πορεία» προς «ανασύσταση ενός ενεργού δικτύου των οργανωμένων δυνάμεών μας σε κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα».

Η πρόταση της κυβέρνησης «είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα», λέει η ΔΗΜΑΡ

Τέλος, να καταγραφεί ότι χτες συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, εταίρος του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία εστιάζοντας στον εκλογικό νόμο και πέρα από την επιμέρους κριτική, αποφάσισε: «Η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αν και αποσπασματική, καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα».

«Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί, καθώς αποτελεί θέση μας» ξεκαθαρίζεται παρακάτω στη σχετική ανακοίνωση.

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Επίσημη επίσκεψη στην Ολλανδία

Υπέρ της συνεργασίας Ελλάδας - Ολλανδίας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και των «διαλυτικών δυνάμεων» που δημιουργούνται στο πλαίσιο της ΕΕ, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, που πραγματοποιεί από χτες διήμερη επίσκεψη στην Ολλανδία, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά της, Βίλεμ Αλεξάντερ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μ. Ρούτε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ολλανδική εφημερίδα, ο Πρ. Παυλόπουλος κατέθεσε εκ νέου τα διαπιστευτήριά του στην ΕΕ, λέγοντας ότι ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τη μη διακινδύνευση της παραμονής της Ελλάδας σε αυτήν, όπως και στην Ευρωζώνη.

Με βάση, εξάλλου, το στόχο της δημοσιονομικής «χαλάρωσης» που υιοθετεί το σύνολο των αστικών επιτελείων και του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης των καπιταλιστικών επενδύσεων, ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρει ότι «πρέπει να ξαναδούμε ορισμένα σημεία του τρέχοντος Προγράμματος και να διορθώσουμε τα λάθη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ