ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλοθι στις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες ο... εθελοντισμός

Χρήματα από μαθητές και εκπαιδευτικούς συγκεντρώνουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η ΟΙΕΛΕ, γιατί «δε φταίει το κράτος που δε δίνει χρήματα»!

Αφορμή γι' αυτή την «εκστρατεία» αποτελεί η Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που γιορτάζεται στις 10 του Δεκέμβρη. Τόπος δράσης τα σχολεία όλης της Ελλάδας και στόχος η συγκέντρωση - απ' τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς - οικονομικής ανθρωπιστικής βοήθειας για τα παιδιά-πρόσφυγες. Ως εδώ όλα καλά. Οταν, όμως, ο ένας απ' τους δύο διοργανωτές αυτής της πρωτοβουλίας, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), προσπαθεί ν' απαλλάξει την κυβέρνηση απ' τις βαρύτατες ευθύνες που έχει απέναντι στους κυνηγημένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και να τις ρίξει στις πλάτες των όποιων καλοπροαίρετων εθελοντών, τότε τα πράγματα σαφώς και στραβώνουν...

Το εγχείρημα γι' αυτή τη μετατόπιση των ευθυνών έγινε χτες απ' την αντιπρόεδρο του ΕΣΠ, Χάρη Μπρισίμη, η οποία χαρακτήρισε το θλιβερό ποσοστό πολιτικού ασύλου που δίνεται στη χώρα μας «μια χαρά», θεωρώντας μάλιστα πως «πρέπει οι μαθητές, οι φοιτητές, οι δάσκαλοι, οι στρατιώτες, όλοι μας να μαζέψουμε λεφτά για τους πρόσφυγες μέχρι το κράτος να μπορεί να ανταποκριθεί»! Μάλιστα, εντελώς ξεκάθαρα είπε ότι «δε φταίει το κράτος που δε δίνει χρήματα για τους πρόσφυγες» (μάλλον υπονοώντας ότι δεν του περισσεύουν), και αρκέστηκε να καταλογίσει ευθύνες μόνο στο ότι τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας είναι ανύπαρκτα.

Την ουσία της χτεσινής συνέντευξης Τύπου έσωσε η Αθ. Συκιώτου, προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας του ΕΣΠ, η οποία χαρακτήρισε πολύ μικρό το ποσοστό έγκρισης ασύλου (ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2000 απ' τους 3.083 αιτούντες άσυλο, μόνο οι 222 αναγνωρίστηκαν), προειδοποίησε πως πρέπει ν' αλλάξει η υπάρχουσα πολιτική απέναντί τους «έτσι ώστε εθνικά να σταματήσουμε να εξευτελιζόμαστε» και θεώρησε απαράδεκτη την ανυπαρξία κέντρων υποδοχής. Είπε ακόμη ότι τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα εντονότερα, αφού παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού αιτούντων άσυλο (μόνο τους τελευταίους αυτούς μήνες υπήρξε τριπλασιασμός).

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στόχος του ΕΣΠ μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), πέρα απ' τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες, είναι στις 10 του Δεκέμβρη να γίνουν εκδηλώσεις με κείμενα, σλάιντς και CD σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Το Πρωτόκολλο της ντροπής

Τουλάχιστον τρεις καραβιές προσφύγων που έγιναν γνωστές και ποιος ξέρει πόσες άλλες που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας επαναπροωθήθηκαν στα τουρκικά παράλια - θύματα του Πρωτοκόλλου της ντροπής που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία για τη ...«ρύθμιση θεμάτων επανεισδοχής λαθρομεταναστών», που υπογράφτηκε στις 8 Νοέμβρη.

  • Στις 21 Νοέμβρη, στην οριογραμμή Κω - Τουρκίας εντοπίστηκε από το Λιμενικό 16μετρο ιστιοφόρο με 42 «λαθρο»μετανάστες. Ηταν τα πρώτα θύματα του Πρωτοκόλλου.
  • Στις 22 Νοέμβρη σκάφος του Λιμενικού εντόπισε μεσοπέλαγα τη θαλαμηγό «ΜΕΛΙΣΣΑ», σημαίας ΗΠΑ, με κυβερνήτη Τούρκο δουλέμπορα να μεταφέρει άλλους 96 «λαθρο»μετανάστες. Σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρέλαβε τη θαλαμηγό και τους επιβάτες της στην οριογραμμή βόρεια της Σάμου.
  • Στις 23 Νοέμβρη σκάφος του Λιμεναρχείου Κω εντόπισε νοτιοανατολικά του νησιού να πλέει 8μετρο αλιευτικό σκάφος με «φορτίο» 20 ταλαίπωρους. Εφραξε το δρόμο του αλιευτικού και ειδοποίησε επιτόπου τις τουρκικές αρχές, οπότε και σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής «παρέλαβε» τους 20 ανθρώπους και τους μετέφερε στο λιμάνι της Αλικαρνασσού.
ΚΚΕ
Η χώρα είναι υποχρεωμένη να δέχεται τους πρόσφυγες

Στις 23 Νοέμβρη βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας.

Οι βουλευτές υπογράμμιζαν σε αυτήν: «Απ' αφορμή τον πόλεμο στην περιοχή, εκατομμύρια Αφγανοί, Κούρδοι, Ιρακινοί και άλλοι αναγκάζονται να γίνουν πρόσφυγες. Τμήματα απ' αυτούς αποφασίζουν να έρθουν προς τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε άλλες χώρες (ΗΠΑ - Καναδά). Η σύμβαση της Λωζάνης από το 1951 είναι σαφής: Μία χώρα υποχρεούται να παρέχει αξιοπρεπή στέγη, διατροφή και μικρή οικονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες μέχρι να λυθεί το πρόβλημά τους. Το ίδιο αποφάσισε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβρη του 2001 και προτάθηκε σαν οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα παρότι έχουν περάσει 10-11 χρόνια έντονης μετανάστευσης και προσφυγιάς και παρά τις κατά καιρούς αρνητικές διαπιστώσεις διάφορων επισήμων φορέων δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την επίλυση των διάφορων προβλημάτων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αφού περιέγραψαν τις άσχημες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας και τα περιστατικά κακοποίησής τους από τις αρχές, ρωτούσαν την κυβέρνηση αν «θα ανταποκριθεί λαβαίνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχει υπογράψει και θα δώσει πολιτικό άσυλο και κατά συνέπεια κατοικία, διατροφή και βοηθητικό εισόδημα, πολύ περισσότερο που αυτά επιδοτούνται και από την ΕΕ», αν «θα πάρει μέτρα προστασίας τους από κάθε κακοποίηση από τα εκτελεστικά όργανα», «αν θα δημιουργήσει καταυλισμούς αξιοπρεπείς», αλλά και «αν και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα του δουλεμπορίου».

Η απάντηση της κυβέρνησης δίνεται στην πράξη: Επαναπροώθηση διά της βίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ