ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμασίες για αντεπίθεση

Το «κλείσιμο» των σκανδάλων, η αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η ενίσχυση του δικομματισμού, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να υποστηριχτεί η αντιδραστική πολιτική

Τις προϋποθέσεις για να περάσει στην αντεπίθεση επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, παραμένοντας στοχοπροσηλωμένη στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνει:

Πρώτον, το «κλείσιμο» των υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη («Ζήμενς», Ζαχόπουλου) παραπέμποντας τα πάντα στη Δικαιοσύνη και ξεπλένοντας τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της.

Δεύτερον, την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ώστε να σταματήσουν οι συχνές διαφοροποιήσεις που «χαλάνε» το κλίμα.

Τρίτον, την ενίσχυση της σταθερότητας του δικομματισμού ώστε να υπάρξει μια από κοινού στήριξη στις αντιλαϊκές πολιτικές που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επιμένει πεισματικά να απορρίπτει το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις μίζες της «Ζήμενς», ενώ για την υπόθεση Ζαχόπουλου μετά το χτεσινό «άνοιγμα» της δικογραφίας, εκτιμά ότι θα εκτονωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες μετά και την προσωποποίηση των κατηγοριών. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε για ακόμα μια φορά στη Δικαιοσύνη επαναλαμβάνοντας το γνωστό σλόγκαν: «ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, την οποία και κάνει». Σε ερώτηση αν η ίδια η κυβέρνηση έχει κάνει δική της έρευνα για την υπόθεση της «Ζήμενς», όπως έκανε στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ο Ευ. Αντώναρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες.

Αιχμηρή ήταν όμως η απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη διαφοροποίηση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ (π.χ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Π. Τατούλης) που τάσσονται υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση «Ζήμενς». Ούτε λίγο ούτε πολύ τους καταλόγισε ότι δεν αντιλαμβάνονται την ορθότητα της κυβερνητικής θέσης, καλώντας τους δημοσιογράφους να κάνουν εκτενείς αναφορές στη στάση της κυβέρνησης, «ώστε αν σε κάποιο δεν έχει γίνει κάτι αντιληπτό να μην έχει αμφιβολία για την καθαρότητα των επιχειρημάτων»(!). Ειδικά για τον Π. Τατούλη, που σε χτεσινό άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης για παραπομπή όλων των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, ο Ευ. Αντώναρος είπε ότι «δε σχολιάζει προσωπικές απόψεις».

Επίθεση σε Ξανθόπουλο

Περισσότερο από τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών αυτό που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η δημόσια διαφωνία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου στην ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν είναι τυχαία η ασυνήθιστα σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε χτες εναντίον του ο Λ. Ζαγορίτης, επιχειρώντας προφανώς να στείλει ένα γενικότερο μήνυμα σε όσους διαφοροποιούνται σε καίριες κυβερνητικές επιλογές. «Ηταν ένα μεγάλο πρόβλημα η τοποθέτηση του κ. Ξανθόπουλου», δήλωσε χτες (στον Σκάι) ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη αστοχία του υφυπουργού ότι «απευθυνόταν στην κυβέρνηση, ωσάν να μη μετείχε σ' αυτήν». «Ηταν εξαιρετικά προβληματική η τοποθέτησή του», επανέλαβε αφήνοντας να εννοηθεί ότι «φτηνά τη γλίτωσε αυτή τη φορά», μιλώντας με μάλλον απαξιωτικό τρόπο για τον υφυπουργό, όπως ότι «είναι ένας εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός, ένας τεχνοκράτης». Παράλληλα επιχείρησε να «αποενοχοποιήσει» τον Γ. Σουφλιά λέγοντας ότι δε θεωρεί ότι «αξιοποιήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος ως παρένθετο πρόσωπο. Ο,τι έχει να πει ο κ. Σουφλιάς το λέει ευθαρσώς και δημόσια». Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Ευ. Αντώναρος λέγοντας ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Θ. Ξανθόπουλος για το Ασφαλιστικό, αποτελούν προσωπικές κρίσεις και δεν απηχούν τις θέσεις του Γ. Σουφλιά.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Ζήμενς», ο Λ. Ζαγορίτης υποστήριξε ότι «η ΝΔ δεν έχει λόγο να φοβάται» γιατί «αυτή η υπόθεση αφορά ιστορίες μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες», πράγμα που δεν είναι βέβαια ακριβές...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδιώκει να «αναστηλώσει» το δικομματισμό ώστε να διευκολύνει τη συνεννόηση και συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στις προωθούμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. «Πρόγευση» αυτής της τακτικής αναμένεται να υπάρξει κατά τη διάρκεια της σημερινής «Ωρας του πρωθυπουργού», όπου ο Κ. Καραμανλής σπεύδει να απαντήσει στην πρώτη ερώτηση που του έχει θέσει ο Γ. Παπανδρέου για τη ΔΕΗ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ωθηση στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Η ενίσχυση της δράσης των 800 επιχειρήσεων, η υπογραφή της συμφωνίας ενεργειακής συνεργασίας και η προώθηση της τριμερούς συνεργασίας (Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας) ήταν οι βασικοί στόχοι της χτεσινής επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

«Ενας από τους βασικότερους στόχους της σημερινής μου επίσκεψης εδώ στο Βουκουρέστι είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες το βράδυ σε δεξίωση προς τιμήν Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Ο ίδιος καυχήθηκε ότι «περισσότερες από 800 ελληνικές εταιρείες λειτουργούν σήμερα στη Ρουμανία, πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις, σε τομείς όπως ο τραπεζικός, οι τηλεπικοινωνίες, οι υποδομές, η βιομηχανία τροφίμων». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δραστηριότητα 8 ελληνικών τραπεζών με τα 300 υποκαταστήματα, ενώ εξέφρασε το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών για την κατασκευή τμημάτων των διευρωπαϊκών αξόνων, όπως του άξονα 4 (αυτοκινητόδρομος) και του άξονα 22 (σιδηρόδρομος).

Το ζήτημα που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι έθεσε στον Ρουμάνο ομόλογό του Κάλιν Ποπέσκου - Ταρισεάνου ήταν «η καλή συνεργασία με τις ρουμανικές αρχές για την ομαλή λειτουργία των εταιρειών αυτών». Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, διαπίστωσε ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, με επενδύσεις που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ. «Ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως», είπε.

Βασικό αντικείμενο της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι ήταν, επίσης, η υπογραφή της ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για συμφωνία - πλαίσιο που αφορά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον ηλεκτρισμό και αποτελεί επικαιροποίηση παλαιότερης συμφωνίας που είχαν οι δύο χώρες από το 1977. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα, που θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα στις δύο πρωτεύουσες και θα συζητά επιμέρους θέματα που αφορούν στην υλοποίησή της.

Ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να εντάξει την υπογραφή της συμφωνίας στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η συμφωνία αυτή υπαγορεύεται από το ότι και οι δύο χώρες είναι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Είναι αυτονόητο, συμπλήρωσε, ότι η ελληνορουμανική συνεργασία λαμβάνει υπόψη της τους κανόνες της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, για διαφοροποίηση των ενεργειακών διαύλων και για τη συνδεσιμότητα αυτών.

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού για την ενεργειακή τους πολιτική, εξασφαλίζοντας ενεργειακές πηγές και καλύτερη θέση στον ενεργειακό χάρτη, καθώς και εξασφάλιση διαδρόμων για τη μεταφορά ενέργειας που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο. Την ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βαρουζάν Μποσκανιάν.

«Βαλκανικός πόλος»;

Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να «αναβιώσει» το παλαιότερο σχέδιο για τη δημιουργία ενός «βαλκανικού πόλου» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δίχως όμως να υπάρξει φανερή ανταπόκριση από την πλευρά της ρουμανικής κυβέρνησης, που προτιμά να «παίζει» απευθείας με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. «Συζητήσαμε και ζητήματα που αφορούν την τριμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενόψει των δύο συναντήσεων που προγραμματίζονται μέσα στο 2008», ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας «την ιδιαίτερη σημασία που θεωρώ ότι έχει η συνεργασία και ο συντονισμός των τριών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Ο Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του συζήτησαν συνολικά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια που συμπεριλαμβάνουν και το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στις δηλώσεις που έκανε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός σημείωσε ότι για τα θέματα αυτά οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν πολλά κοινά σημεία.

Χτες το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ρουμανίας και είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Δανιήλ, ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου.

Επώδυνη επέμβαση για την Μ. Γιαννάκου

Σε ακρωτηριασμό του κάτω τμήματος του δεξιού ποδιού της, λόγω λοίμωξης που υπέστη από παλιότερο κάταγμα, υποβλήθηκε η τέως υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Η επέμβαση έγινε προχτές το βράδυ στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και η ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με χτεσινό ανακοινωθέν του νοσοκομείου, η μετεγχειρητική πορεία της κατάστασής της εξελίσσεται ομαλά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ