ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ζήτημα είναι να μην έχουμε αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά από τη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, είχε χτες το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, για τις εξελίξεις αναφορικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας πάνω στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας παραμένει ίδια. Εφόσον, τελικά, φτάσουν τα πράγματα να υπάρχει μια συμφωνία που περιέχει τον όρο "Μακεδονία", είναι φανερό ότι θα είναι ένας όρος με καθαρά γεωγραφική έννοια, χωρίς καμία εθνοτική διάσταση.

Αυτό που μας απασχολεί εμάς πολύ περισσότερο είναι το ζήτημα των εξελίξεων στα Βαλκάνια. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα έχουν χειροτερεύσει. Η κατάσταση είναι όχι μόνο ασταθής, αλλά έχουμε μια ενδυνάμωση της αμερικανικής παρέμβασης, της παρέμβασης των ΗΠΑ, και πολύ φοβόμαστε ότι τα Βαλκάνια θα μπουν σε νέες περιπέτειες, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχει σκέψη - και φαίνεται ότι εκεί θα οδηγήσει - για ένα νέο κύκλο αλλαγής συνόρων, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Μας απασχολεί, επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πατάνε πιο γερά το πόδι τους στα Βαλκάνια, με στόχο το ευρύτερο σχέδιο επιθετικής πολιτικής προς τη Ρωσία. Το σχέδιο "εκδημοκρατισμού" της Μέσης Ανατολής, μια πολιτική δηλαδή που θα κάνει ακόμα πιο έντονη την πάλη για την αρπαγή των αγορών. Και εδώ, βεβαίως, υπάρχουν και οι παρεμβάσεις και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ζήτημα είναι να μην αλλάξει η κατάσταση στα Βαλκάνια με την έννοια των συνόρων, διότι ήδη αλλαγές έχουν γίνει. Να μη δρομολογηθούν, δηλαδή, νέες αρνητικές εξελίξεις που τα επόμενα χρόνια μπορεί να δημιουργήσουν μια σοβαρή ή και εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια. Επομένως, η Ελλάδα, ως χώρα, και ο ελληνικός λαός, όπως και άλλοι λαοί, δεν είμαστε διασφαλισμένοι ούτε με την άλφα ούτε με τη βήτα συμφωνία, όσον αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας. Δηλαδή, δεν είναι αυτό καθεαυτό και μόνο του το ζήτημα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα:

«Ξέρουμε όλοι, και δε νομίζω ότι αυτό σχετίζεται με το πώς τοποθετεί τα ζητήματα ο κ. Μολυβιάτης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι οι ΗΠΑ, και μάλιστα διά στόματος Μπους, έκαναν μια ανοιχτή παρέμβαση, για το όνομα της γειτονικής χώρας, πράγμα που - έτσι το σκεφτόμαστε κι εμείς - οπωσδήποτε δημιούργησε ένα κλίμα πιο οξυμένο και πιο δύσκολο. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν, είναι ολοφάνερο, δε χρειάζεται δηλαδή κανείς να ρωτήσει τον υπουργό Εξωτερικών. Επεμβαίνουν διότι έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Σε σχέση με τα ευρύτερα συμφέροντα, στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Η ώρα της συναίνεσης»

Ως την «καλύτερη δυνατή εξέλιξη» θεωρούν στην κυβέρνηση την πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ρίχνοντας το βάρος τους στη διασφάλιση μιας «εθνικής συναίνεσης».

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός της, γιατί πλέον «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες» για ένα συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Πιστεύουν ότι οι όποιες δημόσιες διαφωνίες από βουλευτές θα είναι «μεμονωμένες» και δε θα επηρεάσουν το κλίμα. Μέχρι στιγμής, άλλωστε, δεν έχει σημειωθεί καμία δημόσια διαφωνία, πέρα από τον συνεργαζόμενο Στ. Παπαθεμελή, που ζήτησε να ασκηθεί βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ωστόσο, είναι φανερό ότι το γειτονικό κράτος αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση από «θέση ισχύος», ενώ στελέχη της αναφέρονται σε αυτό με μάλλον απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς (π.χ. «κρατίδιο»).

«Τώρα είναι η ώρα της συναίνεσης σε εθνικό επίπεδο, μιας συναίνεσης που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εσωκομματικό σημείωμα της Ρηγίλλης προς τα στελέχη, στο οποίο σημειώνεται πως «θεωρούμε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Μ. Νίμιτς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση». Ταυτόχρονα, καλείται η άλλη πλευρά να δείξει «εποικοδομητικό πνεύμα», ώστε «πολύ σύντομα οι διμερείς μας σχέσεις να αποκτήσουν νέα δυναμική προς όφελος και των δύο χωρών και λαών, και κυρίως της οικονομίας των Σκοπίων». Επιπλέον, εκτιμούν ότι «θα ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή» και «θα διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ώστε να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα προς τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σύνθετη ονομασία αμοιβαία αποδεκτή

Τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, χτες για τις εξελίξεις που αφορούν στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, για μια σύνθετη ονομασία αμοιβαίως αποδεκτή, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς, όπως είπε, σ' αυτήν «υπάρχει ρευστότητα και αστάθεια - δεν υπάρχει σταθερότητα. Γι' αυτό είναι ανάγκη να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ