ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προετοιμάζουν την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Με «τυρί στη φάκα» τη μείωση της τιμής του ρεύματος για τους «καλοπληρωτές», δηλαδή τους έχοντες τη δυνατότητα να πληρώνουν, προετοιμάζονται για ενίσχυση της κερδοφορίας

Eurokinissi

Ο «μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάστηκε συνοπτικά χτες στη Βουλή, «συνοδευόμενος» με ανακοινώσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για μείωση κατά 15% από την 1η Ιούλη στα οικιακά και επιχειρηματικά τιμολόγια, για τους συνεπείς πελάτες. Μείωση για όσους μπορούν να πληρώνουν, καταδίκη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν τα τελευταία χρόνια, εντός κρίσης, έχουν γίνει υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της λαϊκής κατανάλωσης ρεύματος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν με αφορμή τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με ημερήσια διάταξη «ζητήματα επάρκειας ισχύος των νησιών κατά τη θερινή περίοδο και θέματα στρατηγικής της ΔΕΗ στη νησιωτική χώρα».

Οσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ ο πρόεδρός της, Μ. Παναγιωτάκης, είπε: «Οι υπηρεσίες έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο ώστε την επόμενη Τετάρτη το ΔΣ της ΔΕΗ ν' αποφασίσει μείωση των τιμολογίων και στους οικιακούς και στους επαγγελματικούς καταναλωτές κατά 15%». Απαντώντας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιούλη και αφορά τους συνεπείς πελάτες, δηλαδή «αυτούς που πληρώνουν έγκαιρα τον τρέχοντα λογαριασμό και αυτούς που πληρώνουν κανονικά τον διακανονισμό».

Ο ίδιος μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε: «Η άποψη της ΔΕΗ είναι ότι είμαστε καταρχήν υπέρ της συμμόρφωσης της χώρας μας - και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς - με τους ευρωπαϊκούς στόχους» όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και συμπλήρωσε: «Ως ΔΕΗ, επειδή θα χάσουμε ένα μερίδιο της αγοράς, εξετάζουμε τη δραστηριοποίησή μας και σε άλλα προϊόντα. Ενα από τα προϊόντα που εξετάζουμε είναι σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ, για παράδειγμα, ή με άλλο φορέα, να βοηθήσουμε στη μεταφορά και στη διανομή φυσικού αερίου στις περιοχές όπου δεν πηγαίνει αγωγός και τέτοιες περιοχές είναι και τα νησιά».

Με κριτήριο το κέρδος

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μ. Βερροιόπουλος, δίνοντας μία γεύση για τον «μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό» της κυβέρνησης, παρουσίασε πώς θα καθορίζονται στο άμεσο μέλλον οι τιμές είτε για ηλεκτρική ενέργεια είτε για φυσικό αέριο: «Οποιοδήποτε σύστημα ενεργειακού σχεδιασμού θα πρέπει να στηρίζεται σε μια υγιή και διαφανή αγορά Ενέργειας, όπου όλοι οι παίκτες, είτε είναι οι παραγωγοί, είτε είναι οι προμηθευτές, θα έχουν σαφείς όρους για να συμμετέχουν». Με αυτόν τον τρόπο αποφάνθηκε ότι «θα προκύπτει ανταγωνιστικά η καλύτερη τιμή για τον τελικό καταναλωτή, είτε είναι οικογένεια, νοικοκυριό, είτε είναι επιχείρηση. Δηλαδή, θέλουμε να φύγουμε από μια διαδικασία, στην οποία οι τιμές προσδιορίζονταν διοικητικά ή με μηχανισμούς. Θέλουμε να πάμε σε μια πιο αγορακεντρική αποτύπωση των τιμών της Ενέργειας»! Ουσιαστικά με «τυράκι στη φάκα» τη μείωση 15% σε όσους μπορούν να πληρώνουν, θα αυξάνονται στην πορεία οι τιμές Ενέργειας. Αυτό δείχνει η ιστορία του ανταγωνισμού.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έκανε σαφές ότι «σε μία απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας όπως αυτή προωθείται» δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Στόχος της απελευθέρωσης είναι «η μεγιστοποίηση του κέρδους των μονοπωλίων». Αυτός είναι ο στόχος «και με τις κλασικές χρήσεις καυσίμων, όπως ο λιγνίτης, το πετρέλαιο, ο άνθρακας ή και το φυσικό αέριο, και με τις νέες μορφές Ενέργειας - τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Πρόσθεσε πως με αυτά τα κριτήρια, το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, λειτουργεί και η ΔΕΗ «ακόμα και αν ανήκει στο Δημόσιο». Ενώ ανέδειξε την ανάγκη ολοκλήρωσης του υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ στην Ικαρία.

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΕΥΣ»
Αλλο ένα εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου

...και συνεχείς επαφές του ΥΠΕΞ με παράγοντες του εξωτερικού για κομπρεμί με ντόπια κεφάλαια

Στην πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο το κεφάλαιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, «στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ προς το ελληνικό Επιχειρείν» - όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - ανακοίνωσε τη δημιουργία «Καταλόγου Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων» για την καλύτερη υποστήριξη των «εξωστρεφών» ελληνικών επιχειρήσεων («Πρόγραμμα Πρωτεύς») που ψάχνουν ...άκρες σε ξένες αγορές.

Οπως λέει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, για αυτήν την επιχειρούμενη διασύνδεση, «ο συγκεκριμένος κατάλογος θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στη διάθεση των επιχειρηματιών που επιθυμούν να προχωρήσουν στην εξωστρεφή ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους». Εξηγεί ότι στον κατάλογο «θα εγγράφονται εταιρείες συμβούλων που διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους να εξυπηρετούν τις ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) της χώρας, οι οποίες επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ξένες αγορές, συμβάλλοντας, έτσι, αποφασιστικά στην προσπάθεια διεύρυνσης του κύκλου εργασιών τους». Βεβαίως, όταν μιλούν για «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν εννοούν επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων, αλλά για επιχειρήσεις μεσαίων στρωμάτων συμμάχων των καπιταλιστών ή και για καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Βεβαίως, αυτές οι ίδιες οι «εταιρείες συμβούλων» είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που ενισχύει η κυβέρνηση.

Προστίθεται ότι «για κάθε εταιρεία συμβούλων που θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως το πεδίο, οι κλάδοι και οι χώρες εξειδίκευσής της».

Συνεχείς επαφές

Με την ίδια πρεμούρα να ανοίξει διαύλους για κομπρεμί ντόπιων κεφαλαίων με κεφάλαια του εξωτερικού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε, χτες, με εκπροσώπους κοινοβουλευτικής επιτροπής από την Ινδονησία. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική και ινδονησιακή οικονομία, με έμφαση σε θέματα όπως η ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ινδονησία, η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας και η συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Ινδονησιακού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας (KADIN) καθώς και της διοργάνωσης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Τζακάρτα, τον προσεχή Νοέμβρη.

Παραπέρα, ο Δ. Μάρδας, σε συνέχεια της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ν. Κορέας, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 23 Μάη, είχε χτες συνάντηση με εκπροσώπους της πρεσβείας της Ν. Κορέας και του Κορεατικού Επιχειρηματικού Κέντρου (KOTRA). Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της διοργάνωσης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σεούλ το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και της παράλληλης διοργάνωσης οικονομικής ημερίδας, η οποία θα επικεντρωθεί στην «προσέλκυση επενδύσεων» και τη δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων (joint ventures) στην Ελλάδα, με επίκεντρο τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της ηλεκτρομηχανικής.

Επίσης, συναντήθηκε με το Νεοζηλανδό υπουργό Εμπορίου, κ. Todd McClay. O Νεοζηλανδός έδωσε έμφαση στην προοπτική σύναψης Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (FTA) της χώρας του με την ΕΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της χώρας μας στο ζήτημα αυτό. Ο δε Δ. Μάρδας αναφέρθηκε στις δυνατότητες ενίσχυσης του διμερούς όγκου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Νέα Ζηλανδίας, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τα δύο κράτη. Συγκεκριμένα, έδωσε βαρύτητα σε πεδία «οικονομικής συνεργασίας» όπως ο τουρισμός και τα κατασκευαστικά έργα σε τρίτες χώρες, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και στην άρση των δασμολογικών εμποδίων στις εξαγωγές ελληνικών κονσερβοποιημένων ροδάκινων.

Τέλος, ο υφυπουργός συναντήθηκε και με την πρέσβη του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν - Αμπά, με αντικείμενο την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των κατασκευών».

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Παζάρια στη Βουλγαρία για μεγάλα έργα που χρειάζεται το κεφάλαιο

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της λεγόμενης Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process - SEECP), στο Πράβετς της Βουλγαρίας, συμμετείχε χτες ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, στο περιθώριο της οποίας είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, εστιάζοντας στα πεδία για μπίζνες που ανοίγονται μεταξύ κεφαλαίων των δύο χωρών.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο αντίκτυπος αυτών στην «περιφερειακή συνεργασία» των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής. Επίσης, διερευνήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας επ' ευκαιρία της επετείου των είκοσι ετών από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας SEECP.

Τα πάντα για τις μπίζνες και το γεωστρατηγικό ρόλο

Ο παριστάμενος από ελληνικής πλευράς, υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, είπε οτι «σημειώθηκαν επιτυχίες περισσότερο χάρις σε ατομικές πρωτοβουλίες και λιγότερο ως απότοκο της περιφερειακής συνεργασίας» και έβαλε ζήτημα «να είμαστε πιο τολμηροί και φιλόδοξοι», προσδιορίζοντας ως «κοινά συμφέροντά» τους «έργα υποδομών, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, επιχειρηματικές ευκαιρίες, Κοινωνία των Πολιτών, οι νέοι άνθρωποι, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία» κ.ά. Μάλιστα, κάλεσε, να «διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια για να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα».

Ο δε Ν. Κοτζιάς εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Μπορίσοφ, δήλωσε στο πρακτορείο «Independent Balkan News»: «Είχαμε μία εξαιρετικά καλή συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό με τον οποίο συζητήσαμε την προετοιμασία της Διακυβερνητικής και το περιεχόμενο αυτής: ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας μέσω αυτής, όπως είναι τα οικονομικά, η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος μας στην περιοχή. Μιλήσαμε και για άλλα ζητήματα, όπως είναι ο πολιτισμός, η έρευνα, η συνεργασία των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».

Πρόσθεσε: «Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς μας σχέσεις καθαυτές όσον αφορά την κοινή δράση και τα κοινά έργα που μπορούμε να κάνουμε, μεγάλα έργα όπως είναι οι σιδηρόδρομοι, οι αυτοκινητόδρομοι και η Ενέργεια, όπως και μικρότερα έργα που αφορούν στις διασυνοριακές σχέσεις μας. Συζητήσαμε και για τον Τουρισμό».

Βάζοντας ένα χρονοδιάγραμμα των επομένων βημάτων, είπε: «Εχουμε να κάνουμε πάρα πολλές συναντήσεις με τη βουλγαρική πλευρά, η μία που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων σε φορμάτ πολλών υπουργών. Η δεύτερη είναι να επισκεφθεί ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός την Ελλάδα και η τρίτη είναι η επανάληψη της Διαβαλκανικής τον προσεχή Οκτώβρη».

Σήμερα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προγραμματίζεται να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών Κρατών / Κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, στη Σόφια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ