ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διγλωσσία απέναντι στους εργαζόμενους

Σκόπιμα δίγλωσση τακτική απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων τηρεί η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να συμβιβάσει από τη μια την ψηφοθηρία και από την άλλη τη στήριξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Επίσημα η ηγεσία του κόμματος αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί απέναντι στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, κυρίως γιατί θέλει να εισπράξει τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Από την άλλη δεν μπορεί βέβαια να υιοθετήσει τα αιτήματα, αφού βρίσκονται «εκτός» της πολιτικής της. Ταυτόχρονα, όμως, βουλευτές και συνδικαλιστικά στελέχη, με άνωθεν γραμμή και ανοχή, εμφανίζονται δήθεν στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά και τότε ιδιαίτερα «συγκρατημένα».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να «υπερβεί» τις σκόπιμες πιέσεις της κυβέρνησης να πάρει θέση, υποστήριξε στην ομιλία του στο Πέραμα ότι «δεν μπορούμε να τάζουμε τα πάντα στους πάντες». Η αλήθεια είναι έχει υποσχεθεί τα πάντα στον ΣΕΒ... Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε ότι «προεκλογικές εξαγγελίες για όλα και για όλους δε γίνονται πιστευτές από τους πολίτες, που έχουν κουραστεί από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του χθες»...

Τους «επιμέρους» αγώνες τους έχουν χρεωθεί οι τομεάρχες που εκδίδουν σκόπιμα γενικόλογες ανακοινώσεις, φροντίζοντας να μην αναλαμβάνουν καμία δέσμευση. Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, για παράδειγμα, ο αρμόδιος τομεάρχης Χρ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι οι αστυνομικοί διεκδικούν την επίλυση πολλών προβλημάτων τους. Από αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν και δίκαια, τα οποία πρέπει να λυθούν με το διάλογο, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει ποια θεωρεί δίκαια. Ο Γ. Αλογοσκούφης για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Στατιστική Υπηρεσία συνέδεσε την τύχη τους με την τύχη της υπηρεσίας, υποσχόμενος «λειτουργική αναβάθμιση και την ισότιμη μεταχείριση των υπαλλήλων της»! Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Κακλαμάνης εξέφρασε την υποστήριξή του όχι για τα αιτήματα, αλλά για τον εμπαιγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης ήταν, ως συνήθως, περισσότερο ειλικρινής και σαφής: «Ολα τα επιμέρους αιτήματα, μεμονωμένα λαμβανόμενα, είναι δίκαια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί ένα κράτος να τα ικανοποιήσει και μαζεμένα μάλιστα σε προεκλογική περίοδο». Δεν παρέλειψε βέβαια να ρίξει όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι προκάλεσε τις απεργίες, γιατί «βγαίνει και λέει τα πράγματα πάνε λαμπρά, η οικονομία πλέει σε πελάγη ευτυχίας και έχουμε περίσσευμα προς διανομή». Είναι φυσικό, κατέληξε, να εξεγείρεται το σύμπαν από τη στιγμή που ο Ν. Χριστοδουλάκης δηλώνει ότι «είναι η ώρα της συγκομιδής των καρπών».

Εκτός Βουλής και ΣΥΝ η Μ. Δαμανάκη

Η Μαρία Δαμανάκη δεν περίμενε ούτε την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που είχε οριστεί για χτες το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της επιστολής της και με δηλώσεις της ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΣΥΝ και την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα.

Με τη χτεσινή δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, η Μ. Δαμανάκη, «ξεπέρασε» το περιεχόμενο της επιστολής της, με την οποία ανέφερε ότι δε θα κατερχόταν στις επόμενες εκλογές αλλά θα παρέμενε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. «Είδα κατάπληκτη την αντίδραση της ηγεσίας του ΣΥΝ. Σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και σε όλες τις εφημερίδες υπάρχει σήμερα η προγραφή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μ. Δαμανάκη, και συγχρόνως πρόσθεσε: «Εχουν διοχετευτεί πληροφορίες ότι η κίνησή μου αυτή είναι εχθρική προς το ΣΥΝ. Θεωρεί η ηγεσία του ΣΥΝ ότι δεν μπορώ να τον εκπροσωπώ στη Βουλή και ότι πρέπει να αποχωρήσω, διότι βλάπτω το κόμμα». Αυτό που γίνεται, συνέχισε η ίδια, «είναι προσπάθεια να μετατεθεί η βαθύτατη πολιτική μου διαφωνία, σε ένα επίπεδο προσωπικής αντιπαράθεσης, σε ένα επίπεδο παζαριού για έδρες και διάφορα αξιώματα».

Συγχρόνως, πάντως, η Μαρία Δαμανάκη ανέφερε ότι «αποχωρεί από το ΣΥΝ, ότι παραιτείται από το βουλευτικό της αξίωμα, αλλά όχι και από την πολιτική ζωή». Συγκεκριμένα υποστήριξε: «Δεν παραιτούμαι από την πολιτική ζωή, δεν παραιτούμαι από το δικαίωμά μου να λέω την άποψή μου δημόσια, να υπάρχω στη δημόσια ζωή και να παλεύω για μια Αριστερά ευρωπαϊκή, σύγχρονη, ανανεωτική, μια Αριστερά που θα συμμετέχει θετικά στην πολιτική ζωή του τόπου». Εννοείται, κατέληξε η ίδια στις δηλώσεις της, ότι «οι αποφάσεις μου για τη μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές παραμένουν».

Μετά τις ανακοινώσεις της Μ. Δαμανάκη ότι αποχωρεί από το ΣΥΝ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Είναι δική της επιλογή και γι' αυτήν θα κριθεί από τον κόσμο της Αριστεράς και τον ελληνικό λαό». Οπως υποστήριξε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, «ο ΣΥΝ του διαλόγου και του σεβασμού των απόψεων θα συνεχίσει σταθερά και με συνέπεια την πορεία του».

Αμεση, όμως ήταν η απάντηση και των μελών της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», τάση μέσα στους κόλπους του ΣΥΝ, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η απόφαση της Μαρίας Δαμανάκη για τη μη συμμετοχή στις εκλογές, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αρνητικών εξελίξεων στο Συνασπισμό. Οι πρόσφατες πολιτικές επιλογές της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ τραυματίζουν την αναγκαία συσπείρωση και συστράτευση όλων των δυνάμεων του κόμματος και συμβάλλουν σε ένα γενικευμένο κλίμα απογοητεύσεων και διαρροών».

Τη θέση της Μαρίας Δαμανάκη στη Βουλή αναμένεται να καταλάβει ο πρώτος αναπληρωματικός στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού στη Β' περιφέρεια της Αθήνας, Γιάννης Δραγασάκης.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Σπανουδάκης ο εμποράκος

Ανακατεύομαι με τα πίτουρα, αν και ονειρεύομαι έναν καλύτερο θάνατο από το να με φάνε οι κότες. Οταν όμως ο κάθε εμποράκος Σπανουδάκης δημοσίως γίνεται απρεπής, μπορεί να μη μ' ενδιαφέρει να τον συμμορφώσω σ' αυτή τη ζωή (αυτό μου έλειπε), αλλά οφείλω να τον τακτοποιήσω απέναντί μου.

Η αλήθεια είναι πως ο αυλικός βρέθηκε σε δεινή θέση στην τελευταία συναυλία του. Ξαφνικά τον πληροφόρησαν πως, εκτός από το πρώτο του αφεντικό, τον Κωστάκη Καραμανλή, παρευρίσκεται κι ο γιος του τέως... «βλακός», Νικόλαος ο Νεοσσός. Τι να σου κάνει ο μουσουργός, μια γλώσσα έχει ο δύσμοιρος! Με ποια σειρά ν' αρχίσει το γλείψιμο. Και να 'ταν μόνο αυτό!

Κατά δήλωση του εμποράκου Σπανουδάκη, το Ηρώδειο είναι σπίτι του και μπορεί από κει να γλείφει και να βρίζει όποιον θέλει. Και ιδού η Μετριότης του τι εσκέφθη για να βολέψει τους καλεσμένους του: αποφάσισε να κόψει τη συναυλία και να μοιράσει σε κομμάτια, όπως κάνουμε με την τούρτα, αφιερώνοντας κι από ένα εις έκαστον εξουσιαστή. Και τι δεν ακούστηκε εκείνη τη νύχτα! Τα πίτουρα έπεφταν ποταμηδόν από τα στρουμπουλά χέρια του συνθέτη συνοδευόμενα έκαστον τις αντίστοιχες κολακείες και σπασίματα της μέσης. «Ευχαριστώ τον πρίγκιπα Νικόλαο, που παρευρίσκεται στη συναυλία μου» είπε ο συνθέτης αγνοώντας πως σε δημόσιο χώρο έχει δικαίωμα μόνο τον Τέως να αποκαλεί «Τέως». Οι άλλοι τίτλοι, πρίγκιπες και συναφή, δεν υπάρχουν και προσβάλλουν το λαό, ο οποίος έχει προ πολλού αποφασίσει να τους καταργήσει με το αίμα του.

Κάθε καλλιτεχνική γενιά έχει και το στίγμα της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το στίγμα το εκπροσωπεί ο Σπανουδάκης, ο οποίος γίνεται παράδειγμα προς αποφυγήν. Είναι μάθημα μέγιστο πως μόνο η αξιοπρέπεια και η δουλιά σου μπορούν να σε καθιερώσουν.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ