Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διγλωσσία απέναντι στους εργαζόμενους

Σκόπιμα δίγλωσση τακτική απέναντι στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων τηρεί η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να συμβιβάσει από τη μια την ψηφοθηρία και από την άλλη τη στήριξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών.

Επίσημα η ηγεσία του κόμματος αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί απέναντι στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, κυρίως γιατί θέλει να εισπράξει τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Από την άλλη δεν μπορεί βέβαια να υιοθετήσει τα αιτήματα, αφού βρίσκονται «εκτός» της πολιτικής της. Ταυτόχρονα, όμως, βουλευτές και συνδικαλιστικά στελέχη, με άνωθεν γραμμή και ανοχή, εμφανίζονται δήθεν στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά και τότε ιδιαίτερα «συγκρατημένα».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να «υπερβεί» τις σκόπιμες πιέσεις της κυβέρνησης να πάρει θέση, υποστήριξε στην ομιλία του στο Πέραμα ότι «δεν μπορούμε να τάζουμε τα πάντα στους πάντες». Η αλήθεια είναι έχει υποσχεθεί τα πάντα στον ΣΕΒ... Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε ότι «προεκλογικές εξαγγελίες για όλα και για όλους δε γίνονται πιστευτές από τους πολίτες, που έχουν κουραστεί από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του χθες»...

Τους «επιμέρους» αγώνες τους έχουν χρεωθεί οι τομεάρχες που εκδίδουν σκόπιμα γενικόλογες ανακοινώσεις, φροντίζοντας να μην αναλαμβάνουν καμία δέσμευση. Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, για παράδειγμα, ο αρμόδιος τομεάρχης Χρ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι οι αστυνομικοί διεκδικούν την επίλυση πολλών προβλημάτων τους. Από αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν και δίκαια, τα οποία πρέπει να λυθούν με το διάλογο, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει ποια θεωρεί δίκαια. Ο Γ. Αλογοσκούφης για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Στατιστική Υπηρεσία συνέδεσε την τύχη τους με την τύχη της υπηρεσίας, υποσχόμενος «λειτουργική αναβάθμιση και την ισότιμη μεταχείριση των υπαλλήλων της»! Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Κακλαμάνης εξέφρασε την υποστήριξή του όχι για τα αιτήματα, αλλά για τον εμπαιγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης ήταν, ως συνήθως, περισσότερο ειλικρινής και σαφής: «Ολα τα επιμέρους αιτήματα, μεμονωμένα λαμβανόμενα, είναι δίκαια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί ένα κράτος να τα ικανοποιήσει και μαζεμένα μάλιστα σε προεκλογική περίοδο». Δεν παρέλειψε βέβαια να ρίξει όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι προκάλεσε τις απεργίες, γιατί «βγαίνει και λέει τα πράγματα πάνε λαμπρά, η οικονομία πλέει σε πελάγη ευτυχίας και έχουμε περίσσευμα προς διανομή». Είναι φυσικό, κατέληξε, να εξεγείρεται το σύμπαν από τη στιγμή που ο Ν. Χριστοδουλάκης δηλώνει ότι «είναι η ώρα της συγκομιδής των καρπών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ