Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέτωπο για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Δόθηκε χτες συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τη νέα δίωξη των πέντε φιλειρηνιστών

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τη δίκη των αγωνιστών της Ειρήνης

Motion Team

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τη δίκη των αγωνιστών της Ειρήνης
«Είναι ανάγκη απέναντι στην ανελέητη επίθεση που δέχονται τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα να αντιτάξουμε το δικό μας πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, για να μην επιτρέψουμε να χαθεί ό,τι έχει κερδηθεί και ό,τι έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες τα τελευταία 100 χρόνια».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, σημείωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκε το ευρύτερο πλέγμα μέσα στο οποίο εκδηλώνεται η νέα επιχείρηση ποινικοποίησης της φιλειρηνικής δράσης, οι στόχοι και οι επιδιώξεις που έχει, με αφορμή τη νέα δίκη στην οποία παραπέμπονται οι 5 κομμουνιστές - φιλειρηνιστές, που μαζί με χιλιάδες άλλους έδωσαν μάχη ενάντια στον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ το 1999 σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και ο Στέλιος Βαλανάς, δικηγόρος και μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Επίσης από μέρους της Αντιπολεμικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης, διαμερισματικός σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και ο Κώστας Δρούτσας, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών.

Οπως υπενθύμισε ο Γ. Χαβατζάς, στέλεχος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ανοίγοντας τη συνέντευξη, το 1999 το αντιπολεμικό κίνημα χρησιμοποίησε πολλές μορφές για να εκφραστεί η αντίθεση του ελληνικού λαού στον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Μία από αυτές τις μορφές ήταν και τα μπλόκα σε ΝΑΤΟικές φάλαγγες οχημάτων, όπως αυτό που έγινε στις 15 Απρίλη του 1999 στη γέφυρα του Πολυκάστρου, όπου συμμετείχαν μαζί με χιλιάδες άλλους και οι 5 συναγωνιστές. Οι Νικόλαος Νεδόπουλος, Γεώργιος Μακρίδης, Ηλίας Μανουσαρίδης, Κωνσταντίνος Σεϊτανίδης και Βασίλειος Τζήκας δικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβρη για την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αθωώθηκαν πανηγυρικά. Οδηγούνται όμως σε νέα δίκη στις 29 Οκτώβρη στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, μετά από έφεση που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Σ. Κουβάς κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης.

Την ίδια μέρα η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια και ενημερώνει τους φορείς της πόλης, καλώντας τους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους. Και ήδη άρχισε να εκδηλώνεται από τις πρώτες κιόλας επαφές και συναντήσεις με εργατικούς και μαζικούς φορείς, με το Δικηγορικό Σύλλογο, καθηγητές της Νομικής (ποινικολόγους και συνταγματολόγους).

Οχι στην επιστροφή στη βαρβαρότητα

«Βιώνουμε την εποχή των καταδικών», είπε ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην πρόσφατη καταδίκη στελεχών του ΠΑΜΕ, που αντιστάθηκαν απέναντι στην καταστρατήγηση των εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στις επαναλαμβανόμενες καταδίκες των απεργών, την κήρυξη σχεδόν όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων ως παράνομες και καταχρηστικές. Επίσης έκανε γνωστό πως πρόσφατα το Λιμεναρχείο της Θάσου ξεκίνησε προανάκριση για παρακώλυση απόπλου πλοίου στη διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών στις 21 Μάρτη του 2003. Και σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση να διαμορφώσει ένα κλίμα ποινικοποίησης της κάθε προσπάθειας αντίστασης. Δεν είναι τυχαία η χρονική περίοδος που ασκήθηκε η Εφεση, ούτε το σκεπτικό της. Εντάσσονται στο πλαίσιο της αφαίρεσης των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Και αν αυτά τα συνδέσουμε με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα πλαίσια της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πρέπει να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα».

Στη συνέχεια δήλωσε πως το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για το αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε στη χώρα μας και ειδικά στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα για τις κινητοποιήσεις του 1999 ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Θύμισε πως η αποδοχή, η βοήθεια και η συμπαράσταση του ελληνικού λαού ήταν εκπληκτική.

«Ενα πλέγμα στήνεται γρήγορα και μεθοδικά και στόχο έχει σε τελική ανάλυση τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού μας, των λαών όλου του κόσμου. Εχουμε μπροστά μας το Ευρωσύνταγμα, το πλέγμα του τρομονόμου, το ευρωένταλμα», είπε εξάλλου ο Θ. Κωνσταντινίδης και κάλεσε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους φορείς και τα κινήματα να αντιταχθούν σ' αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στην εποχή της βαρβαρότητας», κατέληξε.

«Συρρικνώνονται τα δημοκρατικά δικαιώματα»

«Το κράτος δικαίου και ο νομικός μας πολιτισμός συνεχώς περιορίζεται, αλλάζει και παίρνει μια μορφή που θα λέγαμε ότι θυμίζουν ένα αστυνομικό κράτος με διάφορα στοιχεία από το κέλυφος της σημερινής δημοκρατίας», σχολίασε ο Στέλιος Βαλανάς.

«Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες των πολιτών διαρκώς συρρικνώνονται καθημερινά», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της επιχείρησης τρομοκράτησης των λαών, με στόχο τη διαιώνιση της σημερινής εκμεταλλευτικής κατάστασης για τους εργαζόμενους.

Επίσης σχολιάζοντας το σκεπτικό της εισαγγελικής έφεσης που θέτει το ζήτημα πως οι διεθνείς συνθήκες υπερισχύουν του Ελληνικού Συντάγματος, προσπαθώντας να ανατρέψει το επιχείρημα πως οι φιλειρηνιστές με τις κινητοποιήσεις τους υπερασπίζονταν το Σύνταγμα της χώρας όταν εμπόδιζαν τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, είπε: «Προκαλεί ερωτηματικά πως θεωρείται από επίσημα θεσμικά όργανα της ελληνικής πολιτείας σημαντικότερη η κύρωση της διεθνούς συνθήκης π.χ. για το ΝΑΤΟ από το Σύνταγμα ή ακόμη και από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, με τον οποίο δεσμεύονται όλες οι χώρες, υπερισχύει στην πραγματικότητα των πάντων και είναι ξεκάθαρος σε σχέση με το τι συνέβη και κατά πόσο νομιμοποιείται ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία».

«Γροθιά» στις δυνάμεις της υποταγής

Απαντώντας από την πλευρά του στα «έωλα» όπως τα χαρακτήρισε επιχειρήματα της έφεσης, ο Λευτέρης Κωνσταντινίδης σημείωσε: «Πόσο σπουδαίο άρθρο του Συντάγματος είναι το άρθρο 2 παράγραφος 2 που λέει ότι "η Ελλάδα ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών"». Αναρωτήθηκε αν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο με τη συμμετοχή της στον πόλεμο υπηρετούσε αυτές τις αρχές. Και κατέληξε τονίζοντας πως «η δίκη αυτή είναι πολιτική και μας επιστρέφει πίσω σε άλλες εποχές».

«Πρέπει να αντιδράσουμε για να ανατρέψουμε αυτό το κλίμα και με την ψήφο μας, πέρα από τις κινητοποιήσεις», πρόσθεσε ο Κώστας Δρούτσας. «Να μην πέσουμε στο δίλημμα πως το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η ακρίβεια και η συρρίκνωση του εισοδήματός του, αλλά και τα δημοκρατικά του δικαιώματα σε όλες τις εκφράσεις της ζωή του. Να το σκεφθούμε λοιπόν και να αντιδράσουμε και να καταδικάσουμε πράσινους και γαλάζιους. Συσπείρωση και πάλη όλων μας. Να κινητοποιηθούν όλοι οι δημοκράτες, ώστε να αποτελέσουμε τη "γροθιά" που θα δώσει το χτύπημα σε αυτές τις δυνάμεις που μας επιφυλάσσουν ένα ζοφερό μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ