Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Καλός μαθητής κι αυτός των Αμερικανών...

Την ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεών τους στις προδιαγραφές τέτοιων αποστολών, απαίτησαν οι Αμερικανοί κατά τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, κάλεσε τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να εκσυγχρονίσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους και να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητά τους. «Το μήνυμα, είπε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντ. Ράμσφελντ, του Κολοράντο Σπρινγκς θα είναι: Χρειαζόμαστε στρατιώτες που να μπορούμε πραγματικά να τους αναπτύξουμε και όχι χάρτινους στρατούς». Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι «σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίου στρατιωτών - εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών - έχουν αναπτυχθεί οι 55.000 και όμως οι ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι έχουν έλλειψη πόρων. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να αφομοιώσουν οι ΝΑΤΟικοί υπουργοί Αμυνας τις εντολές που καλούνται να φέρουν σε πέρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου διεξήχθη άσκηση - σεμινάριο, προσομοίωσης μιας κατάστασης κρίσης, με την ονομασία «Δυναμική Απάντηση», για την αντιμετώπιση της οποίας θα απαιτείτο η επέμβαση της μελλοντικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Το σενάριο της άσκησης, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, προέβλεπε την απομάκρυνση Δυτικών πολιτών που έχουν παγιδευτεί σε ένα φανταστικό νησί της Ερυθράς Θάλασσας και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης και επίθεσης με βιολογικά και χημικά όπλα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Στην παρέμβαση του Γ. Παπαντωνίου, που θέλησε να εμφανιστεί ότι αφομοιώνει πλήρως τη γραμμή, τόνισε ότι αυτό που «προκύπτει είναι η ανάγκη οι δυνάμεις της Συμμαχίας να έχουν επαρκή ευελιξία, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάλογες καταστάσεις». Στην άσκηση - όπως μεταδίδεται από το ΑΠΕ - τέθηκε το θέμα της αδυναμίας λήψης πολιτικών αποφάσεων για άμεση αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας επισήμανε ότι «θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των χωρών σε επίπεδο κορυφής, ώστε να εναρμονιστούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων, σε περιπτώσεις κρίσεων». Ο Γ. Παπαντωνίου έθεσε προς τους ομολόγους του, που συμμετείχαν στην άσκηση, το ζήτημα ότι πρέπει «να αναλύσουμε και να προετοιμαστούμε για στρατηγικές εξόδου από ενδεχόμενες κρίσεις και να προγραμματίζουμε τη διαχείριση των πολιτικών καταστάσεων μετά την κρίση».

Γιορτάζουν την υποτέλεια

Εορταστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια «ειρηνευτικές αποστολές» στις οποίες έχει συμμετάσχει ο Ελληνικός Στρατός διοργανώνει, μέσω του ΓΕΣ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την Τρίτη στις 6 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο. Η εκδήλωση συνοδεύεται και από διαφημιστική καμπάνια στην τηλεόραση όπου στον κατάλογο των αποστολών, πρώτη θέση κατέχει η Κορέα, ακολουθούν Σομαλία, Βοσνία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Αφγανιστάν αποκαλύπτοντας είτε τότε στην Κορέα είτε τώρα στο Αφγανιστάν ή στο Ιράκ ότι ίδια είναι τα σχέδια και οι στόχοι των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Στην ουσία πρόκειται για μια γιορτή, όπου ο Ελληνικός Στρατός τιμά τον μισό αιώνα υποτέλειας στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα και συνενοχής στα εγκλήματα κατά των λαών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι «συζητά» την παραχώρηση των S-300 (2022-12-06 00:00:00.0)
Αθρόα ελληνική συμμετοχή και με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (2015-03-12 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις προς τους Αμερικανούς για συμμόρφωση στις εντολές τους (2003-10-09 00:00:00.0)
Μισθοφορικός στρατός και ...πάσης Ελλάδος (2003-09-20 00:00:00.0)
Στη ζώνη του πολέμου η Κρήτη! (2003-03-24 00:00:00.0)
Αρχισε η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου (2000-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ