ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΚΑ
«Τρέχει» για μία πώληση και δύο διαδρόμους

Την έγκριση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ από την ΕΕ και την ένταξη του «East - Med» και του «Κεντρικού Διαδρόμου» στα έργα «κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» προωθεί το υπουργείο

Το «χαρτί» της περιβόητης «ενεργειακής ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων παίζει η κυβέρνηση, μπλέκοντας παράλληλα το λαό βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Το «χαρτί» της περιβόητης «ενεργειακής ασφάλειας» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων παίζει η κυβέρνηση, μπλέκοντας παράλληλα το λαό βαθύτερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Την επίσπευση των διαδικασιών για την οριστική έγκριση από την Κομισιόν του «αγωγού Ανατολικής Μεσογείου» (East - Med Corridor) και του λεγόμενου «Κεντρικού Διαδρόμου», αλλά και της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη «Socar», επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς τα σχέδια αυτά συνδέονται άμεσα με τις επιδιώξεις των εγχώριων μονοπωλίων να αναβαθμίσουν γεωστρατηγικά το ρόλο τους στην ευρύτερη περιοχή. Ως «ατού» σε αυτά τα παζάρια, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει την περιβόητη «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ, την προσπάθεια δηλαδή των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό τους με φθηνό καύσιμο, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

«Πλασάρισμα» του αγωγού «East - Med»

Στο περιθώριο του χτεσινού Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες - κατά τη διάρκεια του οποίου συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση της «εσωτερικής αγοράς ενέργειας» - ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης και ο Κύπριος ομόλογός του Γ. Λακκοτρύπης συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο Επίτροπο για την «Ενεργειακή Ενωση» της ΕΕ, M. Sefcovic, με θέμα τις «προοπτικές αξιοποίησης των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση - στην οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, κάτι που δεν έγινε εξαιτίας «επειγουσών προεκλογικών υποχρεώσεών του» - οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν «τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ» του διαδρόμου φυσικού αερίου «East - Med Corridor», ο οποίος θα προωθεί τα αποθέματα φυσικού αερίου από την υπεράκτια περιοχή της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο «East - Med» θα διαθέτει χωρητικότητα αντίστοιχη του «Νοτίου Διαδρόμου» (τμήμα του οποίου είναι και ο ΤΑΡ), της τάξεως των 8 - 12 bcm (δισ. κ.μ.) ετησίως, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους - δηλαδή την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο - να προσπαθούν να πείσουν τις Βρυξέλλες ότι με την υλοποίησή του θα προστεθεί «μία ακόμη εναλλακτική πηγή και όδευση για τις ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή ακριβώς που η αναζήτηση τέτοιων οδεύσεων έχει αναχθεί σε στρατηγική προτεραιότητα από την ΕΕ».

Οπως ανέφερε ο Γ. Μανιάτης, ο «East - Med» διαθέτει το πλεονέκτημα ότι θα διέρχεται εξολοκλήρου από κράτη - μέλη της ΕΕ, επομένως «ταυτίζεται απολύτως με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΕΕ, ενώ οι προμελέτες καταδεικνύουν ότι ο αγωγός είναι τόσο τεχνικά εφικτός όσο και οικονομικά βιώσιμος».

Παράλληλα, ο Γ. Μανιάτης συζήτησε με τον M. Sefcovic και το ζήτημα της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR, η οποία - αποτυπώνοντας τους εντονότατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς γύρω από τις πηγές και τους διαύλους μεταφοράς της Ενέργειας - βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το κατά πόσο το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς ανταποκρίνεται στους «κανόνες ανταγωνισμού» της ΕΕ. Ο Γ. Μανιάτης κάλεσε τον αρμόδιο Επίτροπο «να συνεισφέρει στην επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης έγκρισης της συναλλαγής».

Κοινή διακήρυξη για τον «Κάθετο Διάδρομο»

Ενα ακόμη σχέδιο που «πλασάρει» η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της στην ΕΕ είναι ο λεγόμενος «Κάθετος Διάδρομος», το οποίο πλέον στηρίζουν και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία. Πρόκειται για ένα νέο αγωγό που θα ενώνει τα δίκτυα φυσικού αερίου των τριών χωρών μέσω διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ τους καταρχήν και στη συνέχεια και με άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο «Κάθετος Διάδρομος» θα μεταφέρει ποσότητες αερίου 3 - 5 bcm το χρόνο, που θα προέρχονται από το ελληνικό δίκτυο μέσω του σταθμού υγροποίησης στη Ρεβυθούσα, τον αγωγό TAP, αλλά και από το νέο πλωτό σταθμό αεριοποίησης στη Β. Ελλάδα.

Σε Κοινή Διακήρυξη για το παραπάνω έργο, που συνυπογράφουν ο Γ. Μανιάτης, με το Ρουμάνο και Βούλγαρο ομόλογό του, οι τρεις υπουργοί «εκφράζουν τη στήριξή τους στην ανάπτυξη του "Κάθετου Διαδρόμου", μέσω της υλοποίησης των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και της συμπλήρωσης των "συνδετικών δεσμών" που απουσιάζουν μεταξύ των χωρών, καλούν, δε, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν πολιτικά και οικονομικά την πρωτοβουλία αυτή».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρια με ανάμειξη και των Ευρωπαίων «εταίρων»

Την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών που συνδέονται με την «αξιοποίηση» του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, μια σειρά από μέλη της ΕΕ εξετάζουν το «άνοιγμα» κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρότι το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ετσι, κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν τις τελευταίες μέρες ότι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συζητούν το «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας (κατά ορισμένους έγινε μάλιστα και σχετική συνάντηση στο σπίτι του Βρετανού πρέσβη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς), κάτι που στηρίζουν και χώρες όπως οι Σουηδία - Λιθουανία. Αντίστοιχες πληροφορίες μεταφέρονταν και από την Κωνσταντινούπολη, όπου «κύκλοι» της ΕΕ έκαναν λόγο για επικείμενη «αναθέρμανση» των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ και εκτιμούσαν ως «γνήσιο» το τουρκικό ενδιαφέρον για την επίλυση του Κυπριακού.

Τα «σενάρια» αυτά προκαλούν, όπως είναι φυσικό, τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας που αντέδρασε έντονα και στην πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού (όπως διατυπώθηκε ανοιχτά σε συνέντευξή του σε ελληνικά ΜΜΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα) για σύσταση Επιτροπής που θα επιτηρεί τις γεωτρήσεις, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Σε αυτή τη διαδικασία (σ.σ. την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και γενικά το ζήτημα του αερίου) η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν περισσότερο δικαίωμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα επειδή είναι εγγυήτριες χώρες», επισήμανε ο Α. Νταβούτογλου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Αγκυρα θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, ενώ ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτη κυριαρχία και «δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε κηδεμονία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», προσθέτοντας επίσης πως «η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στην Αγκυρα, ότι το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τη Λευκωσία και ότι δεν πρόκειται η Αθήνα να καταλήξει σε οποιαδήποτε φόρμουλα με την Τουρκία» (σ.σ. αναφορά σε «σενάρια» σύμφωνα με τα οποία Ελλάδα και Τουρκία εξετάζουν φόρμουλα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων).

Από τη μεριά της, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε από την Αγκυρα ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για την επίτευξη θετικής λύσης όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την Τουρκία και την ΕΕ».

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χτες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης. Συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών (και την υφυπουργό Βικτώρια Νούλαντ), στελέχη της Γερουσίας και του Κογκρέσου, αμερικανοεβραϊκούς παράγοντες, αλλά και εκπροσώπους μιας σειράς «δεξαμενών σκέψης».

«ALEXANDROUPOLIS 14»
Σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου

Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου με την επωνυμία «Alexandroupolis 14» βρίσκεται σε εξέλιξη (από 8 έως 13/12) στην περιοχή της Κρήτης, με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων των δύο χωρών, αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και ομάδας της ΔΥΚ.

Η εν λόγω άσκηση, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, M. Hegazy, στην Αθήνα (στις 25/11) και την υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης» για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών με τον Ελληνα ομόλογό του, Μ. Κωσταράκο, αποτελεί μια ακόμα κίνηση ενταγμένη στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά την εγχώρια αστική τάξη, στήνοντας «άξονες» και «αντιάξονες» με άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, η διμερής αεροναυτική άσκηση «Alexandroupolis 14» περιλαμβάνει:

-- «Εν όρμω εκπαίδευση από 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2014, με τη συγκέντρωση των ναυτικών μονάδων στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), και διεξαγωγή εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (σ.σ. ΚΕΝΑΠ, ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης στη Σούδα, με κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας) σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής.

-- Εν πλω εκπαίδευση από 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2014, με ανάπτυξη της δύναμης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

-- Ανάλυση των πεπραγμένων της ασκήσεως στο ΝΚ την 13 Δεκεμβρίου 2014 και αποδέσμευση των συμμετεχουσών μονάδων».

Οπως ανακοινώθηκε, στην άσκηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι φρεγάτες «ΕΛΛΗ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΞΙΟΣ», η πυραυλάκατος «ΣΤΑΡΑΚΗΣ», το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», ομάδα της ΔΥΚ και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ από αιγυπτιακής πλευράς η φρεγάτα «ENS SHARM EL SHEIKH», οι πυραυλάκατοι «ENS YARMOUK» και «ENS BADR», το βοηθητικό «ENS HALAYEB» και τα παράκτια περιπολικά «ENS WAKIL» και «ENS RAFEAA».

  • Επίσημη επίσκεψη εξάλλου πραγματοποίησε στην Ελλάδα από τις 7 έως τις 9/12 ο αρχηγός Ναυτικού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), I. Salem Al-Musharakh, μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΝ, Ευ. Αποστολάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΝ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο αρχηγός Ναυτικού των ΗΑΕ συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον αρχηγό ΓΕΝ, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και δραστηριότητες του ΠΝ και επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου, όπου και επέβη σε πολεμικά πλοία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ