ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Παζάρια και συμμαχίες για την προεδρία της Κομισιόν

Ανάμεσα στις βασικές ευρωομάδες και με δεδομένη τη στρατηγική τους σύμπλευση

Eurokinissi

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση - με τελικά αποτελέσματα σε 12 κράτη-μέλη - ο καταμερισμός των 720 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (από 705 έδρες του απερχόμενου) διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) παραμένει η μεγαλύτερη ευρωομάδα με 186 έδρες (+10).
  • Στη δεύτερη θέση παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 134 έδρες (-5)
  • Στην τρίτη θέση παραμένει η «φιλελεύθερη» ομάδα Renew - με συμμετοχή κομμάτων όπως του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν - με 79 έδρες, καταγράφοντας όμως σημαντική μείωση (-23 έδρες).
  • Ακολουθεί η ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών (ECR) - όπου συμμετέχει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι - με 73 έδρες (+4).
  • Στην πέμπτη θέση, ενισχυμένη, βρίσκεται η εθνικιστική - ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), όπου συμμετέχει το κόμμα της Μ. Λεπέν, με 58 έδρες (+9).
  • Μεγάλες απώλειες καταγράφει η ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία με 53 έδρες (-18).
  • Η ομάδα «Αριστερά» εμφανίζεται με 36 έδρες (-1).
  • 46 έδρες καταλαμβάνουν κόμματα που δεν εντάσσονται σε κάποια ευρωομάδα. Ακόμη 55 έδρες καταγράφονται για μεμονωμένους υποψηφίους και όσους δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί σε κάποια πολιτική ομάδα.

Η συμμετοχή κινήθηκε περίπου στο 51% των 360 εκατ. ψηφοφόρων, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 2019.

Ολοι με όλους...

Αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές σε βασικές οικονομικές, γεωπολιτικές, μεταναστευτικές κατευθύνσεις είναι ανύπαρκτες ανάμεσα στις βασικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και τονίζοντας πως «συνεργάστηκαν καλά μαζί μας κατά την προηγούμενη θητεία» η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα απευθυνθεί - εκτός από τους «συντηρητικούς» από τους οποίους προέρχεται - στους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε η ίδια χτες.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, εργάστηκα σκληρά για τη δημιουργία μιας ευρείας και αποτελεσματικής πλειοψηφίας υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, θα προσεγγίσουμε τώρα τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες που επίσης συνεργάστηκαν καλά μαζί μας κατά την προηγούμενη θητεία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας και στο ΕΛΚ.

Είπε ακόμα ότι στις εκλογές ενισχύθηκαν τα «άκρα» και γι' αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν οι «κεντρώες» δυνάμεις. Ερωτηθείσα εάν θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσέγγισης κομμάτων που βρίσκονται πιο δεξιά, για παράδειγμα την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζ. Μελόνι, η φον ντερ Λάιεν απέφυγε να δώσει ουσιαστική απάντηση ενώ προηγουμένως είχε «ξεπλύνει» την Μελόνι λέγοντας ότι δεν είναι «τόσο» ακροδεξιά...

Προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έθεσαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) της Γερμανίας. Η Μελόνι, από την πλευρά της, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε υπέρ μιας δεύτερης θητείας φον ντερ Λάιεν». Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κάλπες έδειξαν πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει «πιο ρεαλιστικές πολιτικές στο μέλλον», ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωσή τους.

Στην Ιταλία τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα exit polls. Το κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, έλαβε το 28,8% των ψήφων και παραμένει πρώτη δύναμη, με αύξηση σχεδόν τριών μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Φόρτσα Ιτάλια, με επικεφαλής τον Αντ. Ταγιάνι, και Λέγκα, του Μ. Σαλβίνι, κατέγραψαν ποσοστά 9,7% και 9,1% αντίστοιχα, ενώ ο Σαλβίνι δήλωνε σίγουρος ότι η Λέγκα θα παρέμενε η δεύτερη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ελι Σλάιν, στη δεύτερη θέση, εξασφάλισε το 24,3% των ψήφων, με άνοδο τεσσάρων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Τα Πέντε Αστέρια, του πρώην πρωθυπουργού Τζ. Κόντε, έπεσε στο 9,9% από 15,4% στις εθνικές εκλογές του 2022.

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε πρόωρες εκλογές

Στη Γερμανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, SPD - Πράσινους - Φιλελεύθερους (FDP). «Στη Γερμανία η επόμενη Βουλή θα εκλεγεί το φθινόπωρο του 2025 και σκοπεύουμε αυτό να το τηρήσουμε», δήλωσε.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που βγήκε δεύτερη δύναμη με 16%, διέγραψε από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της, Μ. Κρα, ο οποίος είχε δηλώσει στην προεκλογική περίοδο ότι «δεν ήταν όλα τα μέλη των SS εγκληματίες», ενώ έγιναν αποκαλύψεις για σχέσεις του με τη Ρωσία και την Κίνα. Ασαφής παραμένει η τύχη του δεύτερου στη λίστα, Π. Μπρίστον, ο οποίος ερευνάται από την ομοσπονδιακή Εισαγγελία ως ύποπτος δωροληψίας από τη Ρωσία.

Στην Ουγγαρία με υψηλά ποσοστά εμφανίζεται το νεοσύστατο «κεντροδεξιό» κόμμα Tisza, του Πέτερ Μάγιαρ, που παρουσιάζεται ως «αντί Ορμπαν». Το εθνικιστικό κόμμα Fidesz, του Ορμπαν, κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές με ποσοστό κοντά στο 45%, που είναι όμως το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2004, όταν η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Βέλγιο: Συγκυβέρνηση με εθνικιστές ζητούν οι ακροδεξιοί

Οι εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις θεωρούνται νικητές των εκλογών στο Βέλγιο, όπου στήθηκαν τρεις κάλπες, για ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφερειακά Κοινοβούλια και ευρωεκλογές. Στη Φλάνδρα η εθνικιστική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) βγήκε πρώτο κόμμα με 25% και παραμένει με 24 έδρες κορυφαία ομάδα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου - παρά την απώλεια μιας έδρας.

Ακολουθεί το γαλλόφωνο φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) με 20 έδρες. Μεγάλη νίκη σημείωσε στην Περιφέρεια των Βρυξελλών και στη Βαλονία, κερδίζοντας έξι έδρες. Το ακροδεξιό Vlaams Belang μπορεί να μη βγήκε πρώτο στη Φλάνδρα όπως αναμενόταν, αλλά κέρδισε πάνω από το 23% των ψήφων και 20 έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο. Κάλεσε την N-VA «να μη χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία» να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές (PS) έχασαν 4 έδρες και πλέον έχουν 16 στο νέο Κοινοβούλιο. Το Κόμμα των Εργατών (PTB-PVDA) κέρδισε 3 έδρες και συνολικά κατέλαβε 15. Η πιο εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε από το γαλλόφωνο «κεντρώο» Les Engages (πρώην χριστιανοδημοκρατικό CDH) που κέρδισε 9 έδρες εξασφαλίζοντας 14 συνολικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε το «πράσινο» - οικολογικό Ecolo (6,97%) που έλαβε τις μισές ψήφους σε σχέση με το 2019 και η ηγεσία του κόμματος ανακοίνωσε την παραίτησή της.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Πυρετώδεις διεργασίες σε όλα τα αστικά επιτελεία

Πυρετώδεις διεργασίες ξεκίνησαν από αργά προχτές βράδυ στη Γαλλία, μετά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών (κανονικά θα γίνονταν το 2027), όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τη συντριπτική επικράτηση της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) στις ευρωεκλογές και τη νέα σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο α' γύρος των εκλογών θα γίνει στις 30 Ιούνη και ο β' στις 7 Ιούλη.

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2022, το προεδρικό κόμμα έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ η RN εκτοξεύτηκε, εκλέγοντας 89 (από 8) έδρες και αναδείχθηκε 2ο κόμμα στο Σώμα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η συμμετοχή των Γάλλων στις ευρωεκλογές έφτασε το 51,5%, με τη RN να συγκεντρώνει 31,37% (από 23,24% το 2019). Ακολούθησαν το ψηφοδέλτιο με βασικό «κορμό» την «Αναγέννηση» του Προέδρου Μακρόν, με 14,6% (από 22,42%), ενώ στην τρίτη θέση ανακάμπτει (σε σχέση με τα τελευταία χρόνια) το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 13,83%. Ακολουθούν: Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) με 9,89%, οι κεντροδεξιοί «Ρεπουμπλικάνοι» (7,25%), η ακροδεξιά «Ανάκτηση» (του Ερίκ Ζεμούρ, με επικεφαλής τη Μαριόν Μαρεσάλ, παλιότερα στέλεχος της RN) κ.λπ.

Ανάμεικτα ήταν τα σχόλια των εφημερίδων, με τη «Λιμπερασιόν» να σχολιάζει ότι ο Μακρόν «από εμπρηστής πυροσβέστης μεταμορφώνεται σε ανεύθυνο καμικάζι» και εμφανίζεται σαν «παιδί - ταραξίας» που προκαλεί ένα «ανεύθυνο σοκ». Η «Φιγκαρό» έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη απόφαση» που «είναι ένα άλμα στο άγνωστο, οι συνέπειες του οποίου είναι ανυπολόγιστες». Η «Λεζ Εκό» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ένα «σκληρό χάπι» για το στρατόπεδο Μακρόν.

Από τη μεριά της, η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF) σχολίαζε προ ημερών, διά του προέδρου της, Πάτρικ Μάρτιν, ενόψει των ευρωεκλογών, ότι ο «πειρασμός αποχώρησης» (από την ΕΕ) θα ήταν «επιζήμιος» για τη Γαλλία, σημειώνοντας: «Είμαστε ουσιαστικά και περισσότερο από ποτέ φιλοευρωπαίοι, γνωρίζοντας καλά ότι στην κλίμακα του παγκόσμιου ανταγωνισμού (...) καμία από τις χώρες μας δεν έχει το μέγεθος για να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Και συνέχιζε: «Ωστόσο (...) υπάρχει μια πολύ ισχυρή προσδοκία (...) για μια πιο ρεαλιστική Ευρώπη, που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανταγωνιστικότητά της και τη δύναμή της σε παγκόσμια κλίμακα».

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η αντίδραση της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι η Μόσχα θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις, δεδομένης της «ανοιχτά εχθρικής στάσης της γαλλικής ηγεσίας προς τη χώρα μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Χαιρετιστήριο μήνυμα στο ΚΚΕ

Σε χαιρετιστήριο μήνυμά της προς το ΚΚΕ με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Χαιρετίζουμε την επιτυχία του αδελφού μας κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στις ευρωεκλογές.

Ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν μια άνοδο της δεξιάς σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η επιτυχία των Ελλήνων κομμουνιστών είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους εργαζόμενους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η σημασία του ΚΚΕ για την εργατική τάξη της Ελλάδας δεν περιορίζεται μόνο σε μια εκλογική επιτυχία. Ωστόσο, αυτή η εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ, το οποίο συνέχισε να αυξάνει τα ποσοστά του τα τελευταία χρόνια και έλαβε το 9,30% των ψήφων στις ευρωεκλογές, αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι αντιδράσεις ενάντια στην αστική κυβέρνηση έχουν μετατραπεί σε μια πιο σταθερή εναντίωση στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή είναι μια ευχάριστη ένδειξη για κάθε κομμουνιστή.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους συντρόφους μας Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, που θα συνεχίσουν να αποτελούν τη φωνή της εργατικής τάξης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγχαίρουμε θερμά όλους τους αγωνιστές του ΚΚΕ και τους Ελληνες εργαζόμενους που ψήφισαν το ΚΚΕ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Κεντρική Επιτροπή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ