Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Παζάρια και συμμαχίες για την προεδρία της Κομισιόν

Ανάμεσα στις βασικές ευρωομάδες και με δεδομένη τη στρατηγική τους σύμπλευση

Eurokinissi

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση - με τελικά αποτελέσματα σε 12 κράτη-μέλη - ο καταμερισμός των 720 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (από 705 έδρες του απερχόμενου) διαμορφώνεται ως εξής:

  • Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) παραμένει η μεγαλύτερη ευρωομάδα με 186 έδρες (+10).
  • Στη δεύτερη θέση παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 134 έδρες (-5)
  • Στην τρίτη θέση παραμένει η «φιλελεύθερη» ομάδα Renew - με συμμετοχή κομμάτων όπως του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν - με 79 έδρες, καταγράφοντας όμως σημαντική μείωση (-23 έδρες).
  • Ακολουθεί η ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών (ECR) - όπου συμμετέχει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι - με 73 έδρες (+4).
  • Στην πέμπτη θέση, ενισχυμένη, βρίσκεται η εθνικιστική - ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), όπου συμμετέχει το κόμμα της Μ. Λεπέν, με 58 έδρες (+9).
  • Μεγάλες απώλειες καταγράφει η ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία με 53 έδρες (-18).
  • Η ομάδα «Αριστερά» εμφανίζεται με 36 έδρες (-1).
  • 46 έδρες καταλαμβάνουν κόμματα που δεν εντάσσονται σε κάποια ευρωομάδα. Ακόμη 55 έδρες καταγράφονται για μεμονωμένους υποψηφίους και όσους δεν έχουν ακόμα καταχωρηθεί σε κάποια πολιτική ομάδα.

Η συμμετοχή κινήθηκε περίπου στο 51% των 360 εκατ. ψηφοφόρων, σημειώνοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 2019.

Ολοι με όλους...

Αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές σε βασικές οικονομικές, γεωπολιτικές, μεταναστευτικές κατευθύνσεις είναι ανύπαρκτες ανάμεσα στις βασικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και τονίζοντας πως «συνεργάστηκαν καλά μαζί μας κατά την προηγούμενη θητεία» η απερχόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκ νέου υποψήφια, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα απευθυνθεί - εκτός από τους «συντηρητικούς» από τους οποίους προέρχεται - στους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε η ίδια χτες.

«Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, εργάστηκα σκληρά για τη δημιουργία μιας ευρείας και αποτελεσματικής πλειοψηφίας υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, θα προσεγγίσουμε τώρα τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες που επίσης συνεργάστηκαν καλά μαζί μας κατά την προηγούμενη θητεία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας και στο ΕΛΚ.

Είπε ακόμα ότι στις εκλογές ενισχύθηκαν τα «άκρα» και γι' αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν οι «κεντρώες» δυνάμεις. Ερωτηθείσα εάν θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσέγγισης κομμάτων που βρίσκονται πιο δεξιά, για παράδειγμα την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζ. Μελόνι, η φον ντερ Λάιεν απέφυγε να δώσει ουσιαστική απάντηση ενώ προηγουμένως είχε «ξεπλύνει» την Μελόνι λέγοντας ότι δεν είναι «τόσο» ακροδεξιά...

Προϋποθέσεις για να στηρίξουν μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν έθεσαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) της Γερμανίας. Η Μελόνι, από την πλευρά της, δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε υπέρ μιας δεύτερης θητείας φον ντερ Λάιεν». Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κάλπες έδειξαν πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει «πιο ρεαλιστικές πολιτικές στο μέλλον», ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωσή τους.

Στην Ιταλία τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα exit polls. Το κόμμα της Μελόνι, Αδέλφια της Ιταλίας, έλαβε το 28,8% των ψήφων και παραμένει πρώτη δύναμη, με αύξηση σχεδόν τριών μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, Φόρτσα Ιτάλια, με επικεφαλής τον Αντ. Ταγιάνι, και Λέγκα, του Μ. Σαλβίνι, κατέγραψαν ποσοστά 9,7% και 9,1% αντίστοιχα, ενώ ο Σαλβίνι δήλωνε σίγουρος ότι η Λέγκα θα παρέμενε η δεύτερη δύναμη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ελι Σλάιν, στη δεύτερη θέση, εξασφάλισε το 24,3% των ψήφων, με άνοδο τεσσάρων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Τα Πέντε Αστέρια, του πρώην πρωθυπουργού Τζ. Κόντε, έπεσε στο 9,9% από 15,4% στις εθνικές εκλογές του 2022.

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε πρόωρες εκλογές

Στη Γερμανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, SPD - Πράσινους - Φιλελεύθερους (FDP). «Στη Γερμανία η επόμενη Βουλή θα εκλεγεί το φθινόπωρο του 2025 και σκοπεύουμε αυτό να το τηρήσουμε», δήλωσε.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που βγήκε δεύτερη δύναμη με 16%, διέγραψε από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της, Μ. Κρα, ο οποίος είχε δηλώσει στην προεκλογική περίοδο ότι «δεν ήταν όλα τα μέλη των SS εγκληματίες», ενώ έγιναν αποκαλύψεις για σχέσεις του με τη Ρωσία και την Κίνα. Ασαφής παραμένει η τύχη του δεύτερου στη λίστα, Π. Μπρίστον, ο οποίος ερευνάται από την ομοσπονδιακή Εισαγγελία ως ύποπτος δωροληψίας από τη Ρωσία.

Στην Ουγγαρία με υψηλά ποσοστά εμφανίζεται το νεοσύστατο «κεντροδεξιό» κόμμα Tisza, του Πέτερ Μάγιαρ, που παρουσιάζεται ως «αντί Ορμπαν». Το εθνικιστικό κόμμα Fidesz, του Ορμπαν, κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές με ποσοστό κοντά στο 45%, που είναι όμως το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2004, όταν η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Βέλγιο: Συγκυβέρνηση με εθνικιστές ζητούν οι ακροδεξιοί

Οι εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις θεωρούνται νικητές των εκλογών στο Βέλγιο, όπου στήθηκαν τρεις κάλπες, για ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιφερειακά Κοινοβούλια και ευρωεκλογές. Στη Φλάνδρα η εθνικιστική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) βγήκε πρώτο κόμμα με 25% και παραμένει με 24 έδρες κορυφαία ομάδα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου - παρά την απώλεια μιας έδρας.

Ακολουθεί το γαλλόφωνο φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) με 20 έδρες. Μεγάλη νίκη σημείωσε στην Περιφέρεια των Βρυξελλών και στη Βαλονία, κερδίζοντας έξι έδρες. Το ακροδεξιό Vlaams Belang μπορεί να μη βγήκε πρώτο στη Φλάνδρα όπως αναμενόταν, αλλά κέρδισε πάνω από το 23% των ψήφων και 20 έδρες στο εθνικό Κοινοβούλιο. Κάλεσε την N-VA «να μη χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία» να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές (PS) έχασαν 4 έδρες και πλέον έχουν 16 στο νέο Κοινοβούλιο. Το Κόμμα των Εργατών (PTB-PVDA) κέρδισε 3 έδρες και συνολικά κατέλαβε 15. Η πιο εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε από το γαλλόφωνο «κεντρώο» Les Engages (πρώην χριστιανοδημοκρατικό CDH) που κέρδισε 9 έδρες εξασφαλίζοντας 14 συνολικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε το «πράσινο» - οικολογικό Ecolo (6,97%) που έλαβε τις μισές ψήφους σε σχέση με το 2019 και η ηγεσία του κόμματος ανακοίνωσε την παραίτησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ