Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Σήμα κατατεθέν η πρωτιά στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ

...αλλά και στα ρετσινοχώρια της Βόρειας Εύβοιας

Το ΚΚΕ δεν έλειψε ούτε λεπτό από το πλευρό των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ
Το ΚΚΕ δεν έλειψε ούτε λεπτό από το πλευρό των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ
Χιλιάδες εργαζομένων και λαού, από άκρη σε άκρη της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, βάδισαν αποφασιστικά μέχρι την κάλπη, κρατώντας στο χέρι το κόκκινο ψηφοδέλτιο της ελπίδας και του αγώνα και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Διατήρησαν τα υψηλά ποσοστά του ΚΚΕ συνολικά στην περιοχή και έδωσαν δύναμη στη δύναμή τους για μία πραγματικά λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση και εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, αλλά και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Στην Περιφέρεια Στερεάς και Εύβοιας το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 10,37% και παρά τη μεγάλη αποχή, στην κάλπη έπεσαν 22.000 περίπου κόκκινα ψηφοδέλτια, όσα και στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, με το ποσοστό τότε να είναι στο 7,71%, ενώ διατηρείται η σημαντική άνοδος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, όπου τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συνολικά σε Στερεά και Εύβοια είχαν λάβει ποσοστό 5,2% και 16.659 ψήφους.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι ρετσινάδες και ο λαός της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι σε Φθιώτιδα και Λιβαδειά, ο εργατοκόσμος στη Χαλκίδα, στη Θήβα και τη Λαμία, οι πλημμυροπαθείς στα χωριά του Δομοκού, οι «ξεχασμένοι» κάτοικοι στην ορεινή Φωκίδα και Ευρυτανία, που πάλεψαν και διεκδίκησαν μαζί με τους κομμουνιστές, κράτησαν ψηλά το ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι είναι η μοναδική προοπτική για ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και των κομμάτων της.

Πρώτη δύναμη στα ΛΑΡΚΟχώρια

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και συνολικότερα ο λαός της Λοκρίδας στην κάλπη των ευρωεκλογών έκαναν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στο πλάι του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του Κόμματος πρώτη δύναμη στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και δεύτερη δύναμη σε ολόκληρο τον δήμο Λοκρών, με ποσοστό 20,2%.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στα χωριά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το πώς οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής, μέσα από τον αγώνα στη ΛΑΡΚΟ, σφυρηλάτησαν ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς με το ΚΚΕ. Δείχνουν ταυτόχρονα πώς αλλάζουν οι συνειδήσεις μέσα στο καμίνι του αγώνα, ότι η δύναμη και ενότητα των εργατών μπορεί να γκρεμίσει άλλοτε απόρθητα «κάστρα» και να φέρει τα πάνω κάτω.

Στη Λάρυμνα το ΚΚΕ, στις ευρωεκλογές του 2019, λίγους μήνες πριν ξεκινήσει ο μεγάλος και ηρωικός αγώνας, έλαβε ποσοστό 14,27% με 105 ψήφους, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους είχε λάβει 12,85% με 91 ψήφους. Με τον αγώνα να κλιμακώνεται και το ΚΚΕ να αναδεικνύεται στο μοναδικό αποκούμπι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής, τα ποσοστά του Κόμματος ανέβηκαν στις διπλές βουλευτικές εκλογές τον Μάη και τον Ιούνη του 2023 στο 20,43% και 144 ψήφους και 20,22% και 138 ψήφους αντίστοιχα.

Για να φτάσουμε στις ευρωεκλογές του 2024, όπου τα συμπεράσματα ότι το ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, στην ΕΕ και τα κόμματά της έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και ο λαός της περιοχής έδωσαν στο ΚΚΕ το τεράστιο ποσοστό 48,75% και 253 ψήφους, καταποτίζοντας τη ΝΔ στο 15%.

Αντίστοιχη είναι η αύξηση των ποσοστών και της επιρροής του Κόμματος στο Μαρτίνο, που στις ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει ποσοστό 8,92% με 127 ψήφους. Στις βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 έλαβε 17,23% και 209 ψήφους, για να εκτοξευθεί στις ευρωεκλογές του 2024 στο 32,5% και 314 ψήφους.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικοί είναι οι αριθμοί στο ΛΑΡΚΟχώρι της Μαλεσίνας, άλλοτε «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας. Στις ευρωεκλογές 2019 το ΚΚΕ είχε πάρει στη Μαλεσίνα μόλις 3,69% και 104 ψήφους. Στις βουλευτικές του Ιούνη του 2023 έφτασε το 8,75% και τις 221 ψήφους και στις ευρωεκλογές Κυριακής αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 27,9% και 501 ψήφους!

Η μεγάλη αύξηση του ΚΚΕ δεν καταγράφεται μόνο στα ΛΑΡΚΟχώρια της Φθιώτιδας, αλλά και στα γειτονικά χωριά της Βοιωτίας. Στη ΔΕ Ακραιφνίας (Ακραίφνιο, Κάστρο, Κόκκινο) το ΚΚΕ κατέγραψε στις ευρωεκλογές του 2024 ποσοστό 20,82% και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη. Μάλιστα, στο Ακραίφνιο αναδείχτηκε πρώτη δύναμη ισοβαθμώντας με τη ΝΔ, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 26,33% και 119 ψήφους, από 4,31% και 31 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του 2019. Ανάλογη αύξηση σημειώθηκε και στα υπόλοιπα ΛΑΡΚΟχώρια των μεταλλείων της Βοιωτίας, όπως το Παύλο, ενώ επίσης σημαντική αύξηση στα ποσοστά του ΚΚΕ σημειώθηκε και στα χωριά γύρω από τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στα Ψαχνά Εύβοιας.

Πρώτη δύναμη και στα ρετσινοχώρια της Βόρειας Εύβοιας

Αποτέλεσμα των ισχυρών δεσμών που έχει αποκτήσει το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους και τον λαό της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, παλεύοντας στο πλευρό τους όλα αυτά τα χρόνια, είναι τα υψηλά ποσοστά του Κόμματος στην περιοχή και η πρωτιά σε πλήθος χωριών ρετσινάδων, δασεργατών, αγροτών αλλά και στους εργαζόμενους.

Στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας το ποσοστό του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές καταγράφηκε στο 15,6% και στον δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού στο 13,36%, αυξημένα σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές μάχες.

Τα χωριά που το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αναδείχθηκε πρώτη ή δεύτερη δύναμη επίσης αυξήθηκαν, ενώ διατηρούνται τα υψηλά ποσοστά στις κωμοπόλεις της Βόρειας Εύβοιας όπως την Αγία Αννα με 17%, τη Λίμνη με 13%, την Ιστιαία με 12,65% και το Μαντούδι με πάνω από 12%, με τον λαό της περιοχής να ενισχύει το ΚΚΕ δίνοντας δύναμη και στον αγώνα του για να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Πρωτιές για το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ υπήρξαν και σε άλλες περιοχές της Στερεάς, όπως στην Ελλοπία της Βοιωτίας, στο Νεοχώρι Αλιβερίου, τη Φιλιαδώνα Δομοκού με ποσοστό 51% και την Τραγάνα Φθιώτιδας.

Σημαντική παρακαταθήκη και ελπίδα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για το δυνάμωμα της πάλης σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα αγώνα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, αποτελεί και η διατήρηση των υψηλών ποσοστών του ΚΚΕ και στα αστικά κέντρα της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας. Οπως στη Χαλκίδα, στη Λαμία όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος τα τελευταία χρόνια, στη Λιβαδειά και τη Θήβα, στην Αμφισσα, στο Αλιβέρι, στο Καρπενήσι και αλλού, ενώ αξίζει να σημειώσουμε την πρώτη θέση του ΚΚΕ στην ιστορική και μαρτυρική Υπάτη Φθιώτιδας, αλλά και τα αυξημένα ποσοστά σε πολλά ακόμη ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας.

Επίσης σημαντική άνοδος των ποσοστών του ΚΚΕ καταγράφεται και σε αρκετές αγροτικές περιοχές της Στερεάς και Εύβοιας, αποτέλεσμα της μεγάλης συμβολής των κομμουνιστών στους αγώνες που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και τις δυναμικές φετινές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ