Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Πυρετώδεις διεργασίες σε όλα τα αστικά επιτελεία

Πυρετώδεις διεργασίες ξεκίνησαν από αργά προχτές βράδυ στη Γαλλία, μετά τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών (κανονικά θα γίνονταν το 2027), όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τη συντριπτική επικράτηση της «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) στις ευρωεκλογές και τη νέα σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο α' γύρος των εκλογών θα γίνει στις 30 Ιούνη και ο β' στις 7 Ιούλη.

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2022, το προεδρικό κόμμα έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ η RN εκτοξεύτηκε, εκλέγοντας 89 (από 8) έδρες και αναδείχθηκε 2ο κόμμα στο Σώμα.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η συμμετοχή των Γάλλων στις ευρωεκλογές έφτασε το 51,5%, με τη RN να συγκεντρώνει 31,37% (από 23,24% το 2019). Ακολούθησαν το ψηφοδέλτιο με βασικό «κορμό» την «Αναγέννηση» του Προέδρου Μακρόν, με 14,6% (από 22,42%), ενώ στην τρίτη θέση ανακάμπτει (σε σχέση με τα τελευταία χρόνια) το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) με 13,83%. Ακολουθούν: Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) με 9,89%, οι κεντροδεξιοί «Ρεπουμπλικάνοι» (7,25%), η ακροδεξιά «Ανάκτηση» (του Ερίκ Ζεμούρ, με επικεφαλής τη Μαριόν Μαρεσάλ, παλιότερα στέλεχος της RN) κ.λπ.

Ανάμεικτα ήταν τα σχόλια των εφημερίδων, με τη «Λιμπερασιόν» να σχολιάζει ότι ο Μακρόν «από εμπρηστής πυροσβέστης μεταμορφώνεται σε ανεύθυνο καμικάζι» και εμφανίζεται σαν «παιδί - ταραξίας» που προκαλεί ένα «ανεύθυνο σοκ». Η «Φιγκαρό» έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη απόφαση» που «είναι ένα άλμα στο άγνωστο, οι συνέπειες του οποίου είναι ανυπολόγιστες». Η «Λεζ Εκό» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ένα «σκληρό χάπι» για το στρατόπεδο Μακρόν.

Από τη μεριά της, η ένωση των μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF) σχολίαζε προ ημερών, διά του προέδρου της, Πάτρικ Μάρτιν, ενόψει των ευρωεκλογών, ότι ο «πειρασμός αποχώρησης» (από την ΕΕ) θα ήταν «επιζήμιος» για τη Γαλλία, σημειώνοντας: «Είμαστε ουσιαστικά και περισσότερο από ποτέ φιλοευρωπαίοι, γνωρίζοντας καλά ότι στην κλίμακα του παγκόσμιου ανταγωνισμού (...) καμία από τις χώρες μας δεν έχει το μέγεθος για να ανταποκριθεί στην πρόκληση».

Και συνέχιζε: «Ωστόσο (...) υπάρχει μια πολύ ισχυρή προσδοκία (...) για μια πιο ρεαλιστική Ευρώπη, που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανταγωνιστικότητά της και τη δύναμή της σε παγκόσμια κλίμακα».

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, η αντίδραση της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι η Μόσχα θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις, δεδομένης της «ανοιχτά εχθρικής στάσης της γαλλικής ηγεσίας προς τη χώρα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ