ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Σειρά παίρνουν οι ακτές σαν πρόσχημα για νέες κολεγιές

«Ταμείο» κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας «κέρδη» και «ζημιές» από την προσπάθειά της να εγκαινιάσει συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ», στην προοπτική ενιαίας έκφρασής τους σε άλλα ζητήματα που θα «ανοίξει» η κυβέρνηση, όπως αιγιαλοί, ασφαλιστικό κ.α. Ηδη, για τις ακτές και τους αιγιαλούς ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει «ανοιχτή συνάντηση διαλόγου και συντονισμού» την ερχόμενη Τετάρτη, με ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Το κάλεσμα απευθύνεται σε «ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς» και αφορά «τη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου» για να αποκρουστούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Κυρίως όμως αυτό που απασχολεί την Κουμουνδούρου είναι η συνεργασία αυτή, το «μέτωπο» όπως αρέσκεται να το ονομάζει, να εκφραστεί στο ζήτημα της κυβερνητικής εναλλαγής που θα θέτει με κάθε ευκαιρία εφεξής, με ορίζοντα την προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2015, την οποία ευελπιστεί να μπλοκάρει προκαλώντας εκλογές.

Η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ικανοποιημένη για τα βήματα προσέγγισης που έγιναν με τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ αλλά και ένα τμήμα των ανεξάρτητων βουλευτών, δυνάμεις στη στήριξη των οποίων υπολογίζει ήδη για τις επόμενες κινήσεις της. Σε κάθε περίπτωση - όπως λένε στελέχη της - διαμορφώνεται η «δεξαμενή» πρόθυμων να στηρίξουν μια κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλίες που θα επισπεύσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Βιάζονται

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του χτες στο ΣΚΑΪ πρόσαψε φόβο στην κυβέρνηση, γι' αυτό, όπως είπε, «επιλέγει τη στημένη, την καθορισμένη σύνθεση του Θερινού Τμήματος της Βουλής». Επαναλαμβάνοντας όσα τελευταία διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στους οποίους «κλείνει το μάτι», επικαλέστηκε τον Π. Παυλόπουλο που ζήτησε την αντικατάστασή του στο Θερινό Τμήμα και πρόσθεσε: «Γνωρίζουν ότι πάνω από 50 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν μικρές και μεγάλες ενστάσεις γι' αυτό το εθνικό έγκλημα, για τη δημιουργία της "μικρής ΔΕΗ". Ολα αυτά η κυβέρνηση τα πάει στην άκρη. Είναι μια κυβέρνηση αυταρχική, πολιτικά απομονωμένη και ηττημένη».

Την εικόνα μιας κυβέρνησης εν αποδρομή και σύγχυση φιλοτέχνησε και ο Δ. Παπαδημούλης. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξευτελίζει τη δημοκρατία» και πως «τα κόμματα που υλοποιούν αυτήν την πολιτική συρρικνώνονται και, επειδή είναι πιθανές οι εκλογές το φθινόπωρο, αρχίζει η διγλωσσία, άλλα λέει ο Χαρδούβελης, άλλα ο Σαμαράς». Στη βάση της εκτίμησης ότι κοντεύουν εκλογές, ο Δ. Παπαδημούλης πέταξε και το ψευτοδίλημμα: «Ωστόσο η πικρή εμπειρία του κόσμου υπαγορεύει ότι, όταν λέει άλλα ο πρωθυπουργός και άλλα η τρόικα, στο τέλος γίνεται αυτό που θέλει η τρόικα. Οποιος θέλει διαπραγμάτευση που θα έχει σαν αποτέλεσμα η τρόικα να κάνει πίσω ή να φύγει, επειδή στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, ζητά άλλη κυβέρνηση». Κρύβει φυσικά ότι η τρόικα μπορεί να φύγει και όχι επειδή στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά θα μείνουν στη ζωή του λαού οι συνέπειες μιας πολιτικής που υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες του κεφαλαίου και από τη στρατηγική της ΕΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κορόνα στο κεφάλι του.


ΔΗΜΑΡ
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις μελών και στελεχών

Στον απόηχο των προχτεσινών ηχηρών διαγραφών, παραιτήσεων και ανεξαρτητοποιήσεων, που στοίχισαν στη ΔΗΜΑΡ δύο βουλευτές και δύο μέλη της ΚΠΕ, νέες αποχωρήσεις στελεχών οργάνων στη μέση της κομματικής ιεραρχίας ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη βαθιά κρίση που διέρχεται το κόμμα και τους κλυδωνισμούς, μεγαλύτερους από άλλες δυνάμεις, της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Την αποχώρησή τους απ' τη ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσαν 6 μέλη της Νομαρχιακής Αθήνας και δέκα στελέχη και μέλη της από την Οργάνωση της Καλαμαριάς με επιστολή τους στην οποία εξηγούν τους λόγους της απόφασής τους (αποχώρηση από την κυβέρνηση, μη συμμετοχή στο διάλογο για την κεντροαριστερά κ.ά.), διαμαρτυρόμενοι συγχρόνως και για τη «μετατροπή της ΔΗΜΑΡ σε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Αγίου Κωνσταντίνου αναμένει κι άλλες τέτοιες αποχωρήσεις στην πορεία προς το Συνέδριο, από τις διαδικασίες του οποίου απέχει ούτως ή άλλως η μειοψηφούσα «Μεταρρυθμιστική Τάση». Ο άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας Σπ. Λυκούδης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και για τον εαυτό του, σημειώνοντας πως οι τελευταίοι χειρισμοί έχουν διαταράξει σοβαρά τη σχέση του με το κόμμα.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», είπε μεταξύ άλλων ότι «το θέμα είναι αν σ' αυτή τη φάση που περνάμε τώρα, θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη σοβαρότητά μας ως κόμμα, δηλαδή να συνδυάσουμε τη λειτουργία μας με ψυχραιμία, ευθύνη και νηφαλιότητα, στοιχεία που - κατά τη γνώμη μου - τώρα δεν εμφανίζονται».

Πρόσθεσε ότι η διαγραφή του Γρ. Ψαριανού επιβεβαίωσε τις ανησυχίες και τους φόβους του και συμπλήρωσε με νόημα ότι όλο αυτό το διάστημα «ήμουν ο μόνος βουλευτής που ακολούθησε απολύτως την κομματική γραμμή, πάρα πολλοί συνάδελφοί μας βουλευτές, σε διάφορα νομοσχέδια και σε διάφορες επιλογές, είχαν τη δική τους προσωπική στάση. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό ενοχοποιεί σήμερα τον Γρ. Ψαριανό».

Βαβέλ...

Απ' την πλευρά του, ο Γρ. Ψαριανός κατηγόρησε τον Φ. Κουβέλη ότι ήθελε να διώξει τους διαφωνούντες από τη ΔΗΜΑΡ, φερόμενος σαν ιδιοκτήτης της.

Η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη υποστήριξε πάντως πως καλό θα είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος να γίνει επί πολιτικών θέσεων τις οποίες να υπερασπιστούν όσοι τις πιστεύουν, δείχνοντας εμμέσως στους διαφωνούντες την πόρτα της εξόδου.

Ο Γ. Πανούσης, βουλευτής του κόμματος, κάλεσε τον Φ. Κουβέλη να ορίσει διάδοχο και τάχτηκε υπέρ της στήριξης μελλοντικά μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χ. Μαχαίρας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Βήμα», αφού διευκρίνισε ότι ο Γρ. Ψαριανός τέθηκε εκτός ΚΟ και δεν διαγράφτηκε απ' τη ΔΗΜΑΡ, το καταστατικό της οποίας δεν προβλέπει τέτοιες ποινές, πρόσθεσε: «Για να υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει κόμμα, δηλαδή συλλογικότητα. Και αυτή τη συλλογικότητα είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύουμε». Υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Γρ. Ψαριανός «έχει μια μακρά περίοδο που έχει εκδηλώσει πλήθος διαφοροποιήσεων εν σχέσει με τις πολιτικές επιλογές της ΔΗΜΑΡ, μόλις πριν από λίγες ημέρες έδωσε μια συνέντευξη όπου έλεγε ότι "δεν νιώθω ΔΗΜΑΡ, η ΔΗΜΑΡ τέλειωσε" και ορισμένα άλλα πράγματα στον ίδιο τόνο. Ηταν σαν επίλογος μιας προαναγγελθείσας ρήξης».


ΠΑΣΟΚ
Ψάχνονται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

Υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου και με κεντρικό ζήτημα το πώς θα προχωρήσει η αναμόρφωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας (κεντρικό πρόβλημα στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος), συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαρ. Τρικούπη αναζητούν νέο σχήμα για να προωθήσουν αποτελεσματικότερα την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, εγκαταλείποντας κατά πώς φαίνεται το όχημα της Ελιάς και πηγαίνοντας σε ένα ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» τον Οκτώβρη. Τουλάχιστον, τέτοια απόφαση έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος τη Δευτέρα.

Στο ίδιο πλαίσιο η ηγεσία καλοδέχτηκε την πρόσκληση Κουβέλη προς Τσίπρα, Βενιζέλο, Θεοδωράκη, Λοβέρδο, Κατσέλη, Οικολόγους - Πράσινους, «ανεξάρτητους» βουλευτές κ.ά., για έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά και «διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας».

Βέβαια, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Newpost», ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έστειλε ένα μήνυμα στην Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προτείνει φανταστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, δεν θα μπορεί να προκύψει κανενός είδους προγραμματική συμφωνία μαζί του». Παραπέρα ζήτησε το ΠΑΣΟΚ «να οδηγηθεί συντεταγμένα σε ένα δημοκρατικό συνέδριο, όπου θα κληθούν όλες του οι κοινωνικές δυνάμεις. Αυτές που εκφράστηκαν με ισχυρή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς χώρους και στα επιμελητήρια την τελευταία χρονιά». Επίσης να υπάρξει «προγραμματικός διάλογος» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, κρίνοντας ότι «είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές μια τρίτη προοδευτική επιλογή απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κόντρα σε όλους...

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του λεγόμενου Κοινωνικού Συνδέσμου Γ. Φλωρίδης επιτέθηκε στην Ελιά, λέγοντας ότι «είναι ένα άθροισμα του ΠΑΣΟΚ με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ (...) δεν μπορεί να προκύψει καμιά δυνατότητα ανανέωσης από παλιά σχήματα, τα οποία εν πάση περιπτώσει όσο καινούργιες ονομασίες και να βρουν, ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι τα παλιά (...) Ολα αυτά γίνονται στην πραγματικότητα για να κρατηθούν, στενόκαρδα, αυτά τα μικρομάγαζα που έχουν απομείνει στο χώρο».

Μιλώντας για το Ποτάμι, έβαλε ένα ζήτημα «αν αυτός ο καινούργιος πολιτικός σχηματισμός μπορεί να πολιτικοποιηθεί πράγματι». Αφησε αιχμές ενάντια στον Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «η συνταγή του να καταγγέλλεις το παλιό δεν λέει τίποτα απολύτως. Ευκαιριακά, μπορεί να σου δώσει κάποια οφέλη, αλλά η χώρα έχει ένα εθνικό στρατηγικό κενό (...) είμαι τελείως αντίθετος με τα εγχειρήματα τα οποία έχουν το επικοινωνιακό στοιχείο μέσα τους, το οποίο λέει ότι επειδή το κλίμα είναι εναντίον των πολιτικών γενικώς και της πολιτικής, καβαλάω αυτό το κύμα για να υπάρξω».

Τέλος, πολιτική «πλατφόρμα», με αίτημα την «πολιτική σταθερότητα», αναμένεται να καταθέσουν αύριο στην ΚΠΕ στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον Ι. Μαγκριώτη. Καλούν τις άλλες δυνάμεις του «ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου» (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Οικολογικές κινήσεις, μεμονωμένους πολίτες), «να συμμετέχουν δημιουργικά για την επίτευξη των κοινών στόχων που περιέχουν οι διακηρύξεις τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ