ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Πανηγυρίζει για τη φτωχοποίηση του λαού

Διαβεβαιώσεις σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές θα ενταθούν

Από τη συνεδρίαση της Βουλής
Από τη συνεδρίαση της Βουλής
Tη διαβεβαίωση στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο ότι οι αντιδραστικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που γυρίζουν τα λαϊκά στρώματα δεκαετίες πίσω, θα είναι μόνιμες και θα επεκταθούν, έδωσε προχτές από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κλείνοντας τη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013.

Οπως είπε, αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» - που εξαφανίζουν τα εργατικά δικαιώματα και προωθούν με ταχύτατες διαδικασίες το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου - θα δώσουν «δυναμική στην οικονομία». Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ίδιος θα τεθεί επικεφαλής στην προσπάθεια «να κυνηγήσει» μέσα και έξω από τη χώρα επενδύσεις, φέρνοντας για παράδειγμα την Ιρλανδία, η οποία έγινε γέφυρα για αμερικάνικες επενδύσεις στην ΕΕ και μετά από ένα κρεσέντο καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι τώρα βυθισμένη σε κρίση.

Επίθεση και κοροϊδία χωρίς τέλος

Είναι ανάγκη, ανέφερε, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εκποίηση δηλαδή της δημόσιας περιουσίας, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του όταν ακόμα ήταν στην αντιπολίτευση ψήφιζε τα σχετικά νομοσχέδια που έφερνε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θα σεβαστεί και σήμερα τις σχετικές υπογραφές. Ψηφίσαμε, είπε, και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έφερνε το ΠΑΣΟΚ και τις περικοπές στη «δημόσια σπατάλη» και μάλιστα ήμασταν εμείς που προτείναμε πρώτοι τις αποκρατικοποιήσεις και την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι εάν προχωρούσε πιο γρήγορα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τότε η σημερινή κυβέρνηση δε θα ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Για να θολώσει τα νερά αναφορικά με το πού πάνε τα δάνεια από την τρόικα, είπε ότι με τα χρήματα της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και κατά συνέπεια θα υπάρξει «ρευστότητα στην αγορά», θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα επανεκκινηθούν τα δημόσια έργα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στόχος να συντηρηθεί το δίπολο

Επανέλαβε προκλητικά ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη και αυτά που περιέχονται στον Προϋπολογισμό θα είναι τα τελευταία, «εφόσον εφαρμόσουμε τα όσα ψηφίσαμε». Για να συντηρήσει το νέο δίπολο, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική «στείρας άρνησης» που χαϊδεύει τα αυτιά στα «υπολείμματα συντεχνιών που καταρρέουν» και ανέφερε ότι πρόκειται για κόμμα «παλαιοκομματικό» που λέει «ναι» σε όλα και δεν μπορεί να κυβερνήσει.

Αγγίζοντας τα όρια του φαιδρού, κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα του στηρίζει την «αστική, λαϊκή, δημοκρατική Ελλάδα» και ότι με τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) της συγκυβέρνησης θα προκύψει μια «νέα επανάσταση»! Ο ίδιος είπε ξεδιάντροπα ότι στο «μυαλό του» έχει τους άνεργους και τους νέους και ότι η κυβέρνηση τους «εκπροσωπεί», όταν η ανεργία των νέων είναι στο 55% και η συγκυβέρνηση τους καταδικάζει σε μισθούς πείνας και ανύπαρκτα δικαιώματα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ανασυγκρότηση» με χρήμα στο κεφάλαιο

Κάλεσε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί το ΔΝΤ και τον Κ. Σημίτη (!) σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του χρέους

Προσπάθεια να κατοχυρώσει το κόμμα του ως τον εναλλακτικό πόλο στη διαχείριση του συστήματος, κατέβαλε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, κατηγορώντας την συγκυβέρνηση ότι πέταξε στα σκουπίδια την προγραμματική συμφωνία που έκαναν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και σήμερα συμπεριφέρεται ως «καλός μαθητής».

Καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχει λύση για το λαό εντός της ΕΕ, σε συμμαχία με την ντόπια αστική τάξη και την πλουτοκρατία σε άλλες χώρες - μέλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απουσίασε από τη σύσκεψη που έγινε στη Μάλτα με τη συμμετοχή «χωρών του Νότου» την ίδια στιγμή που - όπως είπε - έστρωσε «κόκκινα χαλιά για την Α. Μέρκελ».

Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν επιχείρησε καν να διαπραγματευθεί με την τρόικα και ανέφερε ότι ο ίδιος είχε πει ότι απαιτείται «πολιτική λύση» και διάλογος με «τους υπαλλήλους της τρόικας». Κατά τον Α. Τσίπρα, η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, αφού μετά την ψήφιση των μέτρων την Τετάρτη δεν έχει εξασφαλιστεί η χορήγηση της δόσης του δανείου, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο αφού είναι η μόνη που δε συζητάει για ένα νέο «κούρεμα του χρέους», όπως ζητάνε το ΔΝΤ και ο Κ. Σημίτης!

Οπως είπε, για το κόμμα του η λύση είναι η κατάργηση του μνημονίου και των μέτρων και στη συνέχεια η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη διαγραφή όχι του συνόλου, αλλά ενός μέρους του χρέους και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με «ρήτρα ανάπτυξης». Εκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ», χρήμα δηλαδή για το κεφάλαιο και βάφτισε «πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» το μνημόνιο που το κόμμα του θα φτιάξει με την τρόικα, αν κυβερνήσει.

Εμφανιζόμενος ως ο επερχόμενος διαχειριστής του συστήματος, είπε τέλος ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ σύντομα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο «μοχλός» της επόμενης κυβέρνησης.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Το ΠΑΣΟΚ εγγύηση για την πλουτοκρατία

Με αναφορές στα εσωκομματικά και διαπιστευτήρια στους αστούς ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγγύηση για τα συμφέροντά τους, όποια θέση κι αν του αναθέσουν, ξεκίνησε την ομιλία του ο Ε. Βενιζέλος. Είπε ότι το κόμμα του καταβάλλει «δυσανάλογο πολιτικό κόστος» για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, εκφράζοντας την ευχή ότι το ΠΑΣΟΚ «θα ανέβει μαζί με τη χώρα».

Δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στους βουλευτές που ψήφισαν την περασμένη Τετάρτη τα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου και αναφερόμενος στη στάση της ΔΗΜΑΡ («παρών» στα εργασιακά) είπε ότι είναι ευπρόσδεκτη η θετική της ψήφος στον προϋπολογισμό, αν και χαρακτήρισε τη γενικότερη στάση της ως «αντιφατική».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ξεκάθαρος και στη στήριξη της τρικομματικής κυβέρνησης, ζητώντας μάλιστα την ενίσχυση των αντιλαϊκών μέτρων που θα κάνουν το κράτος «φιλοεπενδυτικό». Για να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό, ότι από τα δάνεια θα ωφεληθεί ο ίδιος, είπε ότι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού πρέπει να υπάρξει άμεση εκταμίευση της δόσης του δανείου, αφού όπως ανέφερε, «τυχόν αργός θάνατος της Ελλάδας» θα μπορούσε να σημάνει θάνατο του ίδιου του ευρώ.

Ζήτησε τέλος, ξανά να συγκροτηθεί «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», η οποία εκτός των άλλων θα διεκδικήσει από τους δανειστές την «επιμήκυνση» της δημοσιονομικής προσαρμογής και είπε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα του εκλογικού νόμου και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τα άλλα κόμματα

-- Ψηφίζοντας υπέρ του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης είπε ότι το κόμμα του θα εργαστεί για την «βέλτιση υλοποίησή του» και ζήτησε για αντιπερισπασμό απέναντι στο λαό να αρχίσει διαπραγματάτευση με την τρόικα για την χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε, να υπάρξει κάποια ελάφρυνση στο ρυθμό λήψης των μέτρων. Ο Φ. Κουβέλης νομιμοποίησε ακόμα τη δανειακή σύμβαση σαν «συμβατική δέσμευση της χώρας» και ζήτησε αποδέσμευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

-- Σε επιδερμική «αντιμνημονιακή» ρητορική στρεφόμενος ειδικά κατά της Γερμανίας, την οποία ενοχοποίησε κατ' αποκλειστικότητα για τα σημερινά δεινά του λαού, αναλώθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος. Εκανε λόγο για «μπότα της Γερμανίας» που πατάει την Ελλάδα και τάχθηκε υπέρ μιας ΕΕ των «εθνών - κρατών». Ο ίδιος επανέλαβε την προτροπή του να αναζητήσει η κυβέρνηση άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους και ο λαός να στοιχηθεί πίσω από αυτή της την επιλογή, λέγοντας στον πρωθυπουργό «αντί να κάνει τον κομματάρχη της Μέρκελ να πάει στην Ουάσιγκτον, στη Ρωσία, στην Αγγλία, στο Παρίσι και τη Λισαβόνα για να βρει στήριξη».

-- Στις «δραματικές μειώσεις» στην άμυνα και την δημόσια τάξη από τον προϋπολογισμό εστίασε την ομιλία του ο πρόεδρος της «Χρυσής Αυγής» Ν. Μιχαλολιάκος, θέλοντας να χαϊδέψει τα αυτιά των αστυνομικών και των στρατιωτικών. Με τις περικοπές, είπε, μπαίνει σε κίνδυνο και αποδυναμώνεται «η ένοπλη δύναμη του έθνους και η δημόσια τάξη». Ζήτησε και αυτός τη συγκρότηση υπερκομματικής επιτροπής, η οποία θα προχωρήσει σε έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε το δημόσιο χρέος.

Τους στοιχειώνει (και) ο Λένιν

Ξεπέρασε τα όρια του φαιδρού η αναφορά του Α. Σαμαρά στον Λένιν. Στην προσπάθειά του να παρουσιάσει σαν ...επανάσταση (!) τη συντριβή του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου, είπε στην ομιλία του: «Και τώρα μας κατηγορούν ότι ήρθε αυτή η κυβέρνηση και μέσα σε λίγες ημέρες πάει να αλλάξει τα πάντα. Μα, ακριβώς. Θυμίζω, λοιπόν, στους ειδικούς ότι ο Λένιν είχε πει το εξής: "Περνάνε 10ετίες χωρίς να γίνεται τίποτα. Και ξαφνικά γίνονται τα πάντα μέσα σε λίγες ημέρες". Τέτοιες μέρες περνάμε! Σε λίγες ημέρες αλλάζουμε όσα δεν άλλαξαν επί 10ετίες. Η επανάσταση που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σήμερα αυτά τα τρία κόμματα. Και αυτό έχει ήδη αρχίσει». Πράγματι, τα πάντα μπορούν να έρθουν τούμπα μέσα σε λίγες μέρες, αν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του και πετάξει από την εξουσία τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό. Αυτό φοβάται ο Α. Σαμαράς και οι άλλοι, γι' αυτό δε χάνουν ευκαιρία να συκοφαντούν το σοσιαλισμό, όπως έκανε τις προάλλες ξανά από τη Βουλή, ή να φέρνουν ακόμα και τον Λένιν στα μέτρα της άθλιας προπαγάνδας τους. Το γεγονός, εξάλλου, ότι προσπάθησε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν οπαδό του Λένιν για να πει την ατάκα του, κάνει διπλά αστεία την αναφορά του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ