ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε ρόλο κυβερνητικού συνηγόρου ο Κ. Καραμανλής

Σε ρόλο φανερού συνηγόρου της κυβερνητικής πολιτικής εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής και μάλιστα ως άλλος Σημίτης, έσπευσε να απειλήσει τους εργαζόμενους ότι "για την Ελλάδα ειδικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης ή παρέκκλισης" από το Μάαστριχτ, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει "με περισσή προσήλωση να επιδιώκει την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής μας πορείας".

Ολα τα παραπάνω αναφέρθηκαν στην ομιλία του στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, της Διακυβερνητικής και της αναθεώρησης του Συντάγματος, σε κλίμα ήρεμο, παρά τις κάποιες φωνές διαφοροποίησης που υπήρξαν.

Ο Κ. Καραμανλής αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να δημιουργεί την εντύπωση "του αρεστού στο διεθνές στερέωμα ή σε ισχυρούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας" και γι' αυτό έχει εμπλακεί στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία. Την κύρια εισήγηση για το θέμα έκανε ο Π. Μολυβιάτης, ο οποίος αφού ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της ΝΔ για τα Ελληνοτουρκικά, κατέληξε λέγοντας ότι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία κλίματος ηρεμίας και εμπιστοσύνης θα ήταν "η σύναψη συμφώνου μη επίθεσης, το οποίο άλλωστε πρότεινε η ΝΔ το 1976". Με την εισήγηση του Π. Μολυβιάτη συμφώνησε και ο Μ. Εβερτ.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΝΔ στις εξελίξεις που αυτό το διάστημα σημειώνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ότι "τα πράγματα δεν είναι πολύ αισιόδοξα", ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα. Εκανε λόγο για σκεπτικισμό που επικρατεί "για όσα προέκυψαν μετά τις γαλλικές εκλογές", λέγοντας ότι υπάρχει ανησυχία "για πιθανή καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την τελική φάση της Ενωσης".

Για δύο τάσεις που υπάρχουν μέσα στη ΝΔ στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι η ΝΔ έχει πληρώσει ακριβά "το κόστος του λαϊκισμού" στην εξωτερική πολιτική.

Σχετικά με το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, διευκρινίστηκε ότι οι τελικές αποφάσεις του κόμματος θα ληφθούν το Φθινόπωρο, σε ειδική ημερίδα που θα γίνει και σε σχετική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Γ. ΦΩΤ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Και στο βάθος... ΠΑΣΟΚ!

Διάλογο "αριστερών" με το... "δεξιόστροφο" ΠΑΣΟΚ πρότεινε ξανά ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Με "ευθύνη των κομμάτων", όχι με "δίκτυα" και "κινήσεις" θα γίνονται οι επαφές με την κυβέρνηση. "Ορατή προοπτική" η υποψηφιότητα Στεφανόπουλου

Ο διάλογος και οι όποιες διαπραγματεύσεις προγραμματικής σύγκλισης του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, θα γίνουν με την επίσημη - πλειοψηφούσα - ηγεσία του ΣΥΝ και όχι με άλλα στελέχη του κόμματος σε "συναντήσεις προσώπων", κινήσεις και ομίλους. Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει χτες, με παραλήπτη προφανώς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε στο Ζάππειο. Παράλληλα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του, για αυτόνομη παρουσία του Συνασπισμού στις πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο "των προοδευτικών και αριστερών κόμματων της χώρας" προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, αν και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική "δεξιόστροφη"!Οσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι υπάρχει "ορατή προοπτική" - ο Κ. Στεφανόπουλος - τασσόμενος κατά των "μονοκομματικών υποψηφιοτήτων" και της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών.

Δε θα μας υποκαταστήσουν...

Ασκώντας - εμμέσως - κριτική στα στελέχη του Συνασπισμού, που πρωτοβουλιακά συμμετέχουν στις κινήσεις και τους ομίλους προβληματισμού που προωθούνται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι "το διάλογο δεν μπορούν να τον υποκαταστήσουν, ούτε να τον αντικαταστήσουν κινήσεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις. Ο διάλογος είναι οργανωμένος και την ευθύνη του πολιτικού διαλόγου την έχουν τα κόμματα, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ο πολιτικός διάλογος δεν είναι υπόθεση επικοινωνιακής πολιτικής. Και ο πολιτικός διάλογος έχει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα: Γιατί γίνεται και τι θέλει...".Επίσης, στράφηκε εναντίον του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, σχολιάζοντας ειρωνικά πως "με τις ύβρεις τις οποίες υιοθετεί ως μέσο επικοινωνίας, προσφέρει τεράστια υπηρεσία πράγματι... για την υπόθεση του διαλόγου". Τέλος, για τις δημοτικές εκλογές, επισήμανε ότι για όλους - και τους 3 μεγάλους - δήμους ο ΣΥΝ θα ακολουθήσει την τακτική των προηγούμενων εκλογών.

Διάλογος και... δεξιά πολιτική

Επανερχόμενος στην πρόταση διαλόγου που είχε απευθύνει προ ημερών στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε πως "είναι κοινωνική αναγκαιότητα" αυτή η διαδικασία, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι το δείγμα που προσφέρει η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία", ενώ επισήμανε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι "να υπάρξουν οι αναγκαίες μετατοπίσεις, οι αναγκαίες διορθώσεις στις ακολουθούμενες πολιτικές". Παρ' όλα αυτά, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική υποστήριξε πως "είναι αφερέγγυα, είναι δεξιόστροφη, είναι πολιτική η οποία συγκλίνει με την πολιτική της ΝΔ"! Τέλος, χαρακτήρισε "εγκλωβισμένο στη λογική "5 κόμματα 2 πολιτικές"" το ΚΚΕ, επειδή δεν αντέδρασε θετικά στην πρόταση διαλόγου.

Λύση ο Κ. Στεφανόπουλος

Οσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ν. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε υπέρ τη διατήρησης το όριου των 180 βουλευτών για την εκλογή του, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συζητήσει πολιτικά ο ΣΥΝ με την κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να αποσυσχετιστεί η εκλογή Προέδρου από την ανάγκη προκήρυξης εκλογών, προσθέτοντας ότι είναι "ορατή προοπτική ο Κ. Στεφανόπουλος", "αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι άψογος" και "θα αποφευχθεί η τριβή και η ένταση οποιασδήποτε πολιτικής αναμέτρησης".

Γ. Λ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμο το τραπέζι των συνομιλιών

Στην πρώτη συνάντηση των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα κληθούν να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο Γκουστάβ Φεϊσέλ είπε ότι τα θέματα που τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν να περιληφθούν στην ατζέντα είναι η ασφάλεια, οι συνταγματικές πτυχές και διάφορα εννοιολογικά θέματα, ή θέματα δομής. Υπάρχει, πρόσθεσε, το εδαφικό, το θέμα των τριών βασικών ελευθεριών, των προσφύγων και της διεκδίκησης περιουσιών. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι θα υπάρξει ένα πάρε - δώσε με τρόπο που ολόκληρο το πακέτο να καθίσταται αποδεκτό από την άλλη πλευρά.

Ο Γκ. Φεϊσέλ είπε επίσης ότι στις συνομιλίες δε θα παραβρίσκεται άλλος από τις δυο πλευρές και τα Ηνωμένα Εθνη. Η παρουσία των ειδικών αντιπροσώπων, είπε, θα είναι υποστηρικτική.

Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα ότι στις συνομιλίες, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο, θα σημειωθεί τέτοια πρόοδος ώστε να είναι δυνατή συνέχισή τους μετά τις εκλογές στην Κύπρο.

Για την περίοδο των εκλογών, είπε, θα υπάρξει διάλειμμα.

  • Την απόφαση για συγκρότηση συνασπισμού των ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΔΗ για τις προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο τον Μάριο Ηλιάδη πήρε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε χτεσινή μαραθώνια συνεδρία της.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ