ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOΥΛΗ
Σκάνδαλο είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων
  • Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επανήλθε το θέμα της "διαπλοκής" με τον Ε. Βενιζέλο να χαρακτηρίζει την Οικουμενική Κυβέρνηση (στην οποία μετείχε και το ΠΑΣΟΚ) ως την πιo αδιαφανή κυβέρνηση!
  • Αντ. Σκυλλάκος: Το ΚΚΕ σταθερά αντιπαλεύει τη γενικευμένη διαπλοκή

Το μεγάλο σκάνδαλο και η διαπλοκή είναι η πολιτική εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων με τους νόμους και τις άλλες ενέργειες των κυβερνήσεων.

Τα παραπάνω τόνισε, χτες, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί "διαπλοκής", που και χτες έγινε στην επιτροπή με αφορμή την προμήθεια ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ επί Οικουμενικής Κυβέρνησης. Ο Αντ. Σκυλλάκος κατηγορηματικά δήλωσε ότι το ΚΚΕ σταθερά αντιπαλεύει τη γενικευμένη διαπλοκή που παράγεται μέσα από νόμους και ενέργειες των κυβερνήσεων, δεν κλείνει όμως τα μάτια και σε συγκεκριμένες παρανομίες.

Την αρχή στη χτεσινή συζήτηση περί "διαπλοκής" έκανε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, λέγοντας ότι τα περί "διαπλοκής" αγγίζουν και την αντιπολίτευση και έφερε ως παράδειγμα τα όσα είπε σε προηγούμενη συνεδρίαση ο Γ. Κεφαλογιάννης για τις προμήθειες του ΟΤΕ επί Οικουμενικής. Μάλιστα, ήταν προκλητικός, τονίζοντας ότι η Οικουμενική κυβέρνηση ήταν "η πιο αδιαφανής κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής ιστορίας (ξεχνώντας βέβαια ότι συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ), "με δεύτερη πιο αδιαφανή κυβέρνηση αυτήν του Τ. Τζαννετάκη". Ο Ε. Βενιζέλος για να ξεμπερδέψει με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ στην Οικουμενική ισχυρίστηκε ότι τότε δεν έπαιρνε χαμπάρι τι γινόταν γιατί ήταν "φιμωμένο και υπόδικο".

Απαντώντας ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, αφού παρατήρησε ότι ο Ε. Βενιζέλος αποκηρύσσει τη μνήμη του Α. Παπανδρέου τόνισε ότι αποτελεί ντροπή να ισχυρίζεται κάποιος ότι τρεις πολιτικοί αρχηγοί με νωπή εντολή που εκπροσωπούσαν το σύνολο του ελληνικού λαού "πουλήθηκαν" για μία προμήθεια 32 δισ..

Αναφερόμενος στην υπόθεση των ψηφιακών είπε ότι η Οικουμενική παρέλαβε ένα υπαρκτό πρόβλημα, αφού από το 1988 το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει για προμήθεια τη «Ζήμενς» και την «Εριξον» και είχε μάλιστα κάνει και προκαταρκτική σύμβαση. Η Οικουμενική πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για να μην καθυστερήσει δύο χρόνια ο εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε εάν δεν μπορούσαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί με νωπή εντολή να αποφασίσουν για ένα πρόβλημα που προέκυψε.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Η μάχη για τη διανομή της πίτας προκαλεί όλες αυτές τις συζητήσεις περί διαπλοκής υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ενώ έκανε αναφορά και στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος είχε προετοιμάσει την παραγγελία των ψηφιακών παροχών επί διοικήσεως Τόμπρα στον ΟΤΕ. Η Οικουμενική, συνέχισε, είχε να επιλέξει ή την καθυστέρηση επί δύο χρόνια του εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ ή να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, προκειμένου να κατεβάσει την τιμή πράγμα που τελικά επιτεύχθηκε.

Αναφερόμενος στη "διαπλοκή" είπε ότι αυτή υπηρετείται από τις πολιτικές της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι ο ΟΤΕ πρέπει να είναι 100% δημόσιος και να έχει δική του βιομηχανία εξοπλισμού, για να μην τρέχει σε ιδιώτες για προμήθεια. Αντίθετα, συνέχισε, το ΠΑΣΟΚ δίνει στους ιδιώτες ποσοστό και πάνω από το 51%, πράξη με την οποία συμφωνεί και η ΝΔ. Ετσι με τις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε, εξυπηρετούνται τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα άσχετα με το ποιος κάθε φορά κερδίζει.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της επιτροπής Φ. Ιωαννίδης, ο οποίος είπε ότι είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κάποιος ότι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο Ξ. Ζολώτας ενήργησαν "δολίως" και έπραξαν "ως διαπλεκόμενοι".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρωινός καφές» αφιερωμένος στη διαπλοκή

«Πικρός» θα πρέπει να ήταν ο χτεσινός «πρωινός καφές» στου Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών, αφού το βασικό θέμα συζήτησης είναι μάλλον «επώδυνο» για την κυβέρνηση. Τον «πρωινό καφέ» απασχόλησε, κατά κύριο λόγο, η διαπλοκή και η σκέψη που διατυπώθηκε να προβεί ο Κ. Σημίτης σε δημόσια δήλωση επ' αυτού αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αύριο Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού, μια τέτοια δημόσια παρέμβαση πιθανόν να παραμείνει ως σκέψη στο μυαλό του εμπνευστή της και σε κάθε περίπτωση δε θα πραγματοποιηθεί ως αύριο, Πέμπτη. Κι αυτό γιατί - όπως εξηγούσαν - τα αρνητικά στοιχεία αυτής της κίνησης εκτιμήθηκαν ως μεγαλύτερα και περισσότερα από τα θετικά, με κυριότερο το ότι δεν επιθυμείται η σύνδεση του προσώπου του Κ. Σημίτη με το θέμα «διαπλοκή».

Κατά τα άλλα, ο «πρωινός καφές» εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τη «διαπλοκολογία», ενώ, σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να αναμένεται ...αντεπίθεση σε υψηλούς τόνους, αλλά και ένταση της προσπάθειας να εμφανιστεί η κυβέρνηση (και προσωπικά ο πρωθυπουργός) σαν άσπιλη και αμόλυντη. Εξάλλου, οι ίδιες πηγές υπερτόνιζαν χτες ότι κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, θα φανεί ποιος θέλει και ποιος όχι να τα βάλει με τη διαπλοκή!

Στα παραπάνω πλαίσια, θα πρέπει να ενταχθούν και οι πληροφορίες που «διέρρευσαν» για τα όσα δήλωσε ο Κ. Σημίτης πίνοντας τον πρωινό του καφέ. Δηλώσεις, που προκαλούν την κοινή λογική, όπως ότι υπάρχει ανάγκη οριοθέτησης της πολιτικής από την οικονομική εξουσία (!), ότι η πολιτική είναι αυτή που θα πρέπει να βάλει τους κανόνες του παιχνιδιού (!!), ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο υπαινιγμών για σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και διαπλεκομένων συμφερόντων και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η κυβέρνηση δε θα γίνει μέρος του προβλήματος, δε θα τεθεί με το μέρος κανενός «συμφέροντος»!!!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Κατόπιν τούτων, αναμενόμενες ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, που εμφανίστηκε ευθυγραμμισμένος με τη «γραμμή» του «πρωινού καφέ», κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Ετσι, επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον Κ. Καραμανλή και μιλώντας ωσάν να εκπροσωπεί λευκή αθώα περιστερά, τόνισε πως «ο βίος και η πολιτεία της ΝΔ είναι συνώνυμα της αδιαφάνειας και της εξάρτησης από οικονομικές εξουσίες»!

Ο Δ. Ρέππας παρουσίασε τη διαπλοκή ως κάτι το φυσικό, προβάλλοντας το - βολικό για την κυβέρνηση - «επιχείρημα» πως «κάθε προηγμένη οικονομία αντιμετωπίζει ανάλογα φαινόμενα» και (κατά τις «οδηγίες» του Κ. Σημίτη στον «καφέ») συμπλήρωσε: «Οι πολιτικοί δεν είναι δυνατό να τοποθετούνται σε μια πλευρά μεταξύ όλων αυτών που συγκρούονται. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε ένα πλαίσιο, να εποπτεύουμε και να ελέγχουμε την εφαρμογή του».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν παρατηρείται το φαινόμενο, πολιτικοί να «τοποθετούνται σε μια πλευρά μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων που συγκρούονται», «φωτογράφισε» τον πρόεδρο του ΣΥΝ, λέγοντας: «Οι πολιτικοί δεν μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι τοποθετούνται σε ένα από τα πολλά μέτωπα που συγκρούονται. Δεν πρέπει να γίνεται. Δεν επιτρέπεται να γίνεται. Και ίσως, θα πρέπει να προβλεφτεί (μιας και συζητούμε για τις διατάξεις του Συντάγματος που είναι υπό αναθεώρηση) οι πολιτικοί, οι υπουργοί βεβαίως - είναι αυτονόητο - αλλά και οι βουλευτές να μην έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται αμέσως ή εμμέσως σε ΜΜΕ. Να μην μπορούν να τα εκπροσωπούν ενώπιον δικαστικών ή διοικητικών αρχών».

Δεν υπήρξε, όμως, εξίσου σαφής (και σημειώνουμε το «δεν») και σε ό,τι αφορά στη διάταξη που έχει καταθέσει ο Ε. Γιαννόπουλος στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία κάτοχος ΜΜΕ δεν μπορεί να είναι ούτε συγγενής επιχειρηματία. Μια διάταξη, την οποία σε πρώτη φάση έχουν αποδεχτεί και ο Ε. Βενιζέλος, εισηγητής στην αναθεώρηση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης.

Παρότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για τον καταλυτικό ρόλο μιας τέτοιας διάταξης στην αντιμετώπιση της «διαπλοκής», ο Δ. Ρέππας απάντησε με «ήξεις - αφήξεις» στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση προτίθεται να δεχτεί την εν λόγω διάταξη. Αφού υπερασπίστηκε το υπάρχον νομικό πλαίσιο ως ικανοποιητικό, ως το πλέον αυστηρό στην Ευρώπη, αφού τόλμησε να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχουν ως μέτοχοι των ΜΜΕ πρόσωπα που είναι και εργολήπτες ή προμηθευτές του δημοσίου», συμπλήρωσε: «Αν υπάρχει πρόταση που να οδηγεί στη θέση ότι πρέπει να εγκαθιδρύσουμε την οικογενειακή ευθύνη, δηλαδή να αποκλείονται παντελώς οι συγγενείς, ακόμη κι αν έχουν μια αυτόνομη πορεία, αν διαθέτουν οικονομική ανεξαρτησία που αποδεικνύεται μετά από ελέγχους, αυτό είναι κάτι άλλο. Αλλά δεν είναι αυτό που ισχύει σήμερα».

Κατέληξε επ' αυτού, λέγοντας «αν κάποιοι προτείνουν να εγκαθιδρύσουμε την αρχή της οικογενειακής ευθύνης, να το συζητήσουμε κι αυτό», για να συμπληρώσει όμως - προδικάζοντας ίσως το τέλος μιας τέτοιας συζήτησης - πως: «Σας λέω ότι δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη».

Τέλος, εξέφρασε πρόθεση να αναβαθμίσει το ΕΣΡ (το οποίο πρώτα φρόντισε να υποβαθμίσει), ενώ μισόλογα, αντί απάντησης, έδωσε και στο ερώτημα τι γίνεται με τις κυρώσεις που έχει αποφασίσει το ΕΣΡ σε βάρος καναλιών, οι οποίες δεν έχουν ακόμα επιβληθεί. Διαβάστε και το γιατί: «Πρώτα απ' όλα για να επιβληθεί, με δική μου απόφαση, η κύρωση που έχει αποφασίσει το ΕΣΡ, πρέπει να προηγηθεί ο λεγόμενος έλεγχος νομιμότητας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει, πέραν της απόφασης, της ανακοίνωσης, δηλαδή, για την επιβολή μιας κύρωσης, να έχουμε στη διάθεσή μας όλο το φάκελο, τα λεπτομερή στοιχεία, μεταξύ των άλλων, τα πλήρη πρακτικά της συνεδρίασης. Το λέει ο νόμος αυτό. Για πολλές αποφάσεις δεν έχει σταλεί ο πλήρης φάκελος...»!

Η ΝΔ

Για υποκρισία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ, απαντώντας στις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τονίζεται στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, είναι η συστηματική και με κάθε προπαγανδιστικό μέσο συγκάλυψη μιας πραγματικότητας, που όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν: Η διαπλοκή όχι μόνο υφίσταται, αλλά αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή κατά της Δημοκρατίας». Παράλληλα, ζητεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ για τη «θωράκιση του πολιτεύματος».

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Εμμονή σε ατελέσφορες ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ
  • Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την  απαγόρευση ιδιοκτησίας ΜΜΕ από εργολάβους του δημοσίου δεν περιέχει εγγυήσεις εφαρμογής
  • Δεν ανοίγει τα χαρτιά του το ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος για τον τρόπο συγκρότησης του ΕΡΣ

Εμμένει η κυβέρνηση στην ατελέσφορη ρύθμιση για την ιδιοκτησία ΜΜΕ από εργολάβους ή προμηθευτές του Δημοσίου, ενώ δεν ανοίγει τα χαρτιά της για τον τρόπο συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Χτες ο Ε. Βενιζέλος, αφού προηγουμένως συνεργάστηκε με τον πρωθυπουργό, παρουσίασε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα υπό αναθεώρηση άρθρα που αναφέρονται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την ίδια πρόταση που είχε παρουσιάσει την προηγούμενη βδομάδα, όπου γενικόλογα αναφέρεται ότι είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του ιδιοκτήτη ΜΜΕ με αυτήν του προμηθευτή του δημοσίου. Ομως αρνήθηκε να συμπεριλάβει πρόταση του Ε. Γιαννόπουλου σύμφωνα με την οποία το ασυμβίβαστο επεκτείνεται και στους συγγενείς των ιδιοκτητών. Απλώς αναφέρει στην πρότασή του ότι τις κυρώσεις από την παρεμβολή «συγγενικών ή οικονομικά εξαρτημένων ή άλλων παρενθέτων προσώπων» θα τις ορίζει νόμος που θα εκδοθεί.

Οσον αφορά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε την παρακάτω διατύπωση: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος ασκείται από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή όπως ο νόμος ορίζει». Αρνήθηκε όμως να πάρει θέση πάνω στον τρόπο συγκρότησης του Συμβουλίου, λέγοντας ότι αυτός θα συζητηθεί στην ενότητα άρθρων που θα ορίζει ενιαίο τρόπο συγκρότησης για όλες τις ανεξάρτητες διοικητικές αρχές.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης πάντως ο Ε. Βενιζέλος εκτιμούσε ότι κάποιος έλεγχος νομιμότητας του υπουργού Τύπου πάνω στις αποφάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου θα υπάρχει, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα παραμείνει η γενεσιουργός αιτία των πρόσφατων κρίσεων στο Ραδιοτηλεοπτικό με τις απανωτές παραιτήσεις των προέδρων λόγω παρεμβάσεων του αρμόδιου υπουργού.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του υπουργού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είπε για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την εφαρμογή του ασυμβίβαστου και την εξαίρεση των εργολάβων, αφού δεν αναφέρεται ότι η διαφάνεια θα φθάσει μέχρι και το τελευταίο φυσικό πρόσωπο και δεν είναι ονομαστικές οι μετοχές των ΜΜΕ. Μπορεί κάποιος εργολάβος να ελέγχει κάποιο ΜΜΕ μέσω κάποιας εταιρίας από το εξωτερικό, τόνισε χαρακτηριστικά. Οσο για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ζήτησε αυτό να ορίζεται από πλειοψηφία της Βουλής, ενώ τόνισε ότι πρέπει να καταγραφεί ρητά στη διάταξη για τα ΜΜΕ ότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι περιουσία του κράτους και πρέπει να χρησιμοποιούνται κατόπιν αδείας.

Χτες η Επιτροπή προχώρησε στις νομοτεχνικές διατυπώσεις των άρθρων για τους αντιρρησίες συνείδησης, τα ατομικά διοικητικά μέτρα, το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην προστασία της υγείας, την απαγόρευση υπέρβασης των ανωτάτων ορίων προφυλάκισης και την κατάργηση της θανατικής ποινής εκτός από τα κακουργήματα που γίνονται σε καιρό πολέμου.

Αρνητική εξέλιξη σημειώθηκε στο άρθρο που αναφέρεται στην προστασία των αλλοδαπών που αποσύρθηκε με το πρόσχημα ότι κάτι τέτοιο καλύπτεται από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Σχολιάζοντας την απόσυρση ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι αυτή έγινε για να έχει η κυβέρνηση λυμένα τα χέρια και να προχωράει ανενόχλητη σε μέτρα κατά των μεταναστών με διάφορες επιχειρήσεις - «σκούπα».

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με τη συζήτηση των άρθρων για τα ΜΜΕ.

Σιγά τον... πολυέλαιο!

Το 1995 ο Ε. Βενιζέλος είχε την «έμπνευση» του νόμου 2328 για τα ΜΜΕ, που αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία είχε οικοδομηθεί τη δεκαετία του '90 το καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος νόμος συνοδεύτηκε από διθυράμβους περί «διαφάνειας» και από μια ακατάσχετη προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία, μέσω των διατάξεών του, θα αντιμετωπιζόταν το θέμα της «διαπλοκής»...

Η αλήθεια ήταν άλλη φυσικά και σήμερα όλοι την ομολογούν: Ο νόμος εκείνος ήρθε απλώς να νομιμοποιήσει τη ζούγκλα στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δημιουργούσε τα ορθάνοιχτα «παράθυρα» για τη νόμιμη άλωση του ηλεκτρονικού Τύπου από μεγαλοεργολάβους, μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοπρομηθευτές του δημοσίου. Οι διατάξεις του ήταν (και είναι) διάτρητες και αστείες: Υποτίθεται ότι απαγόρευαν στον κύριο «τάδε», τον εμπλεκόμενο με το κράτος επιχειρηματία, να ελέγχει ηλεκτρονικά μέσα, αλλά επέτρεπε να έχουν τηλεοράσεις και ραδιόφωνα η γυναίκα του, η θεία του, η γιαγιά του, ο γιος του, η αδερφή του και γενικώς κάθε συγγενής του με... οικονομική αυτοτέλεια.

***

Σήμερα η κυβέρνηση, όταν τη ρωτούν αν θα επεκτείνει την απαγόρευση και στους συγγενείς των μεγαλοεπιχειρηματιών, αρνείται να απαντήσει. Ετσι χτες ο κ. Ρέππας τα έλεγε τη μια έτσι και την άλλη αλλιώς. Σκόπιμα. Κάπως έτσι επιδιώκει, στην περίπτωση που ψηφίσει στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα μια τέτοιου είδους διάταξη, να διαμορφώσει και ένα κλίμα, ότι θα πρόκειται, δήθεν, για κάποια... «υπερ-ρύθμιση»: «Είδατε, εμείς κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τη διαπλοκή, μέχρι και στους συγγενείς τους απαγορέψαμε να έχουν ΜΜΕ», θα λέει μετά η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, ξέρει ότι και πάλι μια τρύπα στο νερό θα έχει κάνει. Γιατί, στον καπιταλισμό, μπορείς να απαγορέψεις τα πάντα. Αλλά να απαγορέψεις στους καπιταλιστές να έχουν... φίλους, δεν μπορείς. Που σημαίνει ότι αυτό που κάνουν σήμερα ο κ. Κόκκαλης, ο κ. Βαρδινογιάννης κ.ά., που ελέγχουν δηλαδή ΜΜΕ εμφανίζοντας σαν ιδιοκτήτες τους συγγενείς τους, αύριο θα το κάνουν με τους... φίλους τους.

Αλλωστε, αυτό ήδη γίνεται. Ηδη σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει τυπικά σε κάποιον να κατέχει πολλά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, υπάρχει ιδιοκτήτης δυο τηλεοράσεων και ενός ραδιοσταθμού, όλοι τον γνωρίζουν, που εμφανίζεται να κατέχει μόνο το... 25% όλων εκείνων που κατέχει. Τα υπόλοιπα τα κατέχουν (στα χαρτιά) κάποιοι... φίλοι του.

***

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται περί «διαπλοκής», και ειδικότερα στο πλαίσιο των γεμάτων... «αγωνία» συζητήσεων μεταξύ όσων «πασχίζουν» για την αποδέσμευση των ΜΜΕ από το «οπλοστάσιο» των «διαπλεκόμενων», η κυβέρνηση και τα κόμματα της ολιγαρχίας έχουν επιλέξει μιαν άκρως προκλητική τακτική: Πουλούν καθημερινά καντάρια... ευαισθησίας με στόχο να παραμυθιάσουν το «πόπολο»: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλα τα μέτρα», λέει ο ένας, «είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε όλα τα μέτρα», λέει κι ο άλλος, «και μεις μαζί σας», λέει και ο τρίτος...

«Σιγά τον πολυέλαιο»! Τρίχες! Το μόνο που είναι έτοιμοι να κάνουν είναι νέες υποκύψεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Διότι το ζήτημα των σχέσεων του μεγάλου κεφαλαίου με τα ΜΜΕ είναι σήμερα παρά ποτέ κομβικό ζήτημα του συστήματος. Ακουμπά τους κανόνες λειτουργίας του καπιταλισμού στην καρδιά. Κι αν θες να χτυπήσεις τη διαπλοκή σε αυτόν τον τομέα, στον τομέα των ΜΜΕ, πρέπει να χτυπήσεις στην καρδιά. Πρέπει να αντιπαρατεθείς στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που επιτρέπει σε ιδιώτες (επιχειρηματίες και μη, φίλους και μη, συγγενείς και μη) να ελέγχουν ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

***

Αλλά πότε ο καπιταλισμός έπασχε από... αυτοκτονικές τάσεις; Ποιος από τους υπηρέτες του συστήματος θα πάει κόντρα στο «ιερό και όσιο» δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας - ακόμα και δημόσιων αγαθών όπως οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες - που αποτελεί τη λυδία λίθο του συστήματος; Κανείς τους. Εδώ ούτε σε ημίμετρα δεν προχωρούν. Ακόμα και το ΕΣΡ έφτασαν να το εκπαραθυρώσουν. Ούτε τις άδειες δε νομιμοποιούν. Ούτε τα πρόστιμα δεν επικυρώνουν. Αρνούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας του πολίτη από την τηλε-αυθαιρεσία. Γιατί;

Γιατί, τελικά, δεν το επιτρέπει το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό τους σύστημα. Γι' αυτό και η υπόθεση της απαλλαγής της ενημέρωσης από τη μετατροπή της σε «εμπόρευμα», η απαλλαγή από την άλωση του ηλεκτρονικού Τύπου από τους μεγιστάνες είναι υπόθεση ενός άλλου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Ολη η υπόλοιπη συζήτηση εκείνο που αποδεικνύει είναι η αδυναμία τους, εκεί που έχει φτάσει το πράγμα σήμερα, να εμφανίσουν ακόμα και το πιο «ριζοσπαστικό μερεμέτι», μέσω του Συντάγματος, σαν «λύση». Γιατί, εν ολίγοις, εδώ έχουμε να κάνουμε με χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία η λύση ισοδυναμεί και προϋποθέτει την ανατροπή τους.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσυνεδριακές κόντρες

Τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να μη χρειαστεί να θέσει ζήτημα επαναβεβαίωσης της θέσης του στο συνέδριο, όπως ο ίδιος ανέφερε στη ΔΕΘ, δημιουργεί ο Κ. Καραμανλής. Για το σκοπό αυτό η πλευρά των υποστηρικτών του εργάζεται συστηματικά για την εξουδετέρωση των προτάσεων που έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει η Ντ. Μπακογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη διαμορφωθεί η απάντηση στην πρόταση της πρώην υπουργού για διετή θητεία του προέδρου της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του Κ. Καραμανλή αποδέχεται να υπάρξει θητεία του προέδρου αλλά να είναι τριετής και να ισχύσει από το επόμενο συνέδριο. Με τον τρόπο αυτό από τη μια απαλλάσσεται ο πρόεδρος της ΝΔ από κατηγορίες του τύπου ότι «επιθυμεί να είναι ισόβιος πρόεδρος» και από την άλλη μπορεί να οδηγήσει «ανενόχλητος» το κόμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Συνεργάτες της Ντ. Μπακογιάννη σχολίαζαν με ικανοποίηση το γεγονός ότι γίνεται αποδεκτή η θέση για θητεία του προέδρου και χαρακτήριζαν δευτερεύον ζήτημα το χρόνο της θητείας. Οσον αφορά το χρόνο εφαρμογής επισήμαιναν ότι είναι θέμα που συζητείται.

Γενικότερα, πάντως, είναι φανερό ότι εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες ενόψει του συνεδρίου και οι αντιμαχόμενες πλευρές ετοιμάζουν το οπλοστάσιό τους, τόσο σε επίπεδο θέσεων όσο και στη βάση, καθώς τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν και οι δύο πλευρές στη δημιουργία «συμμαχιών» και προσεταιρισμού βουλευτών και στελεχών. Η Ρηγίλλης ειδικότερα αποβλέπει στην αποκατάσταση των σχέσεων με τους Μιχ. Λιάπη και Στ. Δήμα, ενώ ενισχυτικά στις προσπάθειες του προέδρου του κόμματος έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται η λεγόμενη ομάδα των «λοχαγών» (Τσιτουρίδης, Αλογοσκούφης, Καλατζής κ.ά.). Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία του κόμματος εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη με αφορμή την ανάθεση των ψηφιακών του ΟΤΕ το 1990. Και αυτό παρά την τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ ότι «λειτουργεί αποπροσανατολιστικά σε σχέση με εκείνο που είναι σήμερα το ζητούμενο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ