ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 2003
Σελ. /32
Η γερμανική οικονομία σε ... κώμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι χειρότεροι φόβοι του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας, την περασμένη Τετάρτη, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 1% έναντι του Μαρτίου. Επιβεβαιώνεται έτσι και από τεχνική άποψη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται σε ύφεση.

Ο δείκτης της ύφεσης, το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, βρίσκεται πλέον στο μηδέν και κανείς από τους παράγοντες της οικονομίας δεν περιμένει ανάκαμψη πριν από τις αρχές του 2004.

Δεν υπάρχει, όμως, πιο ασφαλής δείκτης της καπιταλιστικής κρίσης από τις στρατιές των ανέργων που προκαλεί. Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει το ποσοστό της ανεργίας σε 10,8%, το οποίο «μεταφράζεται» σε 5 εκατομμύρια ανέργους. Οι ομαδικές απολύσεις στη βιομηχανία και στον τομέα των υπηρεσιών είναι καθημερινό φαινόμενο. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας απέλυσαν πάνω από 10.000 εργαζόμενους.

Θύματα της κρίσης είναι επίσης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απόδειξη δίνει ο αριθμός των χρεοκοπιών. Οπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν το 2002 ήταν 84.428, έναντι 49.849 το 2001. Για το 2003, οι προβλέψεις ξεπερνούν τις 120.000 χρεοκοπίες..!

Αλλά, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκ. Σρέντερ πιστεύει ότι για όλα αυτά φταίνε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Και γι' αυτό αποφάσισε την παραδειγματική τους τιμωρία. «Πρέπει να χρηματοδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία», δήλωσε ο Σρέντερ. Ετσι, σύμφωνα με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, θα συντομευτεί το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι άνεργοι δικαιούνται επιδόματος ανεργίας. Από 32 μήνες που είναι σήμερα, θα γίνει μόλις 12. Μέχρι τώρα, κατά το διάστημα αυτό, ο άνεργος πολίτης λάμβανε το 80% του τελευταίου μισθού του πριν από την απόλυση. Τώρα, αυτό θα το λαμβάνει μόνο τους 12 πρώτους μήνες, ενώ θα μειωθούν και οι κοινωνικές παροχές στους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κριτηρίων απόλυσης, πράγμα που από τους επιχειρηματίες θεωρείται πολύ σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το τελευταίο σχέδιο για την «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού συστήματος προβλέπει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων κατά 20 - 40%.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στη δημόσια συζήτηση για τη «βιωσιμότητα» του συστήματος συντάξεων είναι η πρόταση δύο πανεπιστημιακών καθηγητών «να μην καλύπτονται τα δαπανηρά νοσήλια (π.χ. εγχειρήσεις ή μεταμοσχεύσεις οργάνων) ασθενών άνω των 75 ετών»! («Καθημερινή» 12/6/2003). Δηλαδή, σύνταξη στα 70 και «εκτέλεση» στα 75...

«Φούσκες» και δείκτες

Καθρέφτης (έστω και λίγο παραμορφωτικός) της καπιταλιστικής κρίσης είναι το Χρηματιστήριο. Από την άποψη αυτή, η πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών καταγράφει το εύρος και το βάθος της κρίσης που πλήττει τα τρία μεγάλα κέντρα (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ενωση).

«Πόσο άσχημες ήταν τελικά οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη πέρυσι;», αναρωτιέται η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» και η ίδια δίνει την απάντηση: «απογοητευτική»!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών υποχώρησε κατά 33%, μετά την πτώση του 17% το 2001. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές τεχνολογίας και ασφαλειών, με ποσοστό 57% και 51%, αντίστοιχα.

Από τους τομείς που επλήγησαν σοβαρά ήταν των μέσων μαζικής ενημέρωσης με πτώση 47%, των τηλεπικοινωνιών και των βιομηχανικών αγαθών με πτώση 39% αντίστοιχα, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με πτώση 37%, των κυκλικών καταναλωτικών αγαθών με πτώση 33% και της υγειονομικής περίθαλψης με πτώση 32%. Καθένας από τους 18 βιομηχανικούς κλάδους του δείκτη Dow Jones Stoxx 600 υπέστη διψήφιες ζημίες.

Το 2002 ήταν το τρίτο διαδοχικό έτος που υποχώρησαν οι χρηματιστηριακές αγορές - η πρώτη φορά που συνέβη αυτό από την Υφεση του 1929-1930. Οι ευρωπαϊκές μετοχικές τιμές παρουσίασαν τη χειρότερη απόδοση από το 1974. Για τους επενδυτές, το 2002 ήταν συνέχιση της πτωτικής πορείας της αγοράς, που άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την έκρηξη της «φούσκας» στην τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες.

Πρωταθλήτρια στην πτώση αναδείχτηκε η Γερμανία, με απώλειες 44%. Ακολουθούν η Σουηδία με απώλειες 43% και η Φινλανδία με 42%. Εν συνεχεία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία με απώλειες 39% η καθεμία.

ΑΤΙΤΛΑ

ΙΤΑΛΙΑ H μεγάλη πτώση των εξαγωγών και των επενδύσεων οδήγησαν την ιταλική οικονομία σε τέλμα κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η ανοδική πορεία του ευρώ άρχισε να ασκεί πιέσεις στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης. Ειδικότερα, το ιταλικό AEΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 σημείωσε πτώση 0,1%, όπως ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Istat. Η μείωση κατά 3,5% των ιταλικών εξαγωγών αποτελεί δυσάρεστο οιωνό για τις εξελίξεις στον τομέα αυτό και για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Μεταξύ του 0,4% και του 1,0% εκτιμά τελικά την ανάπτυξη της ζώνης ευρώ για το τρέχον έτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων που είχε ανακοινώσει η τράπεζα το Δεκέμβρη για ανάπτυξη της ζώνης ευρώ από 1,1% μέχρι 2,1% το 2003.

ΟΠΕΚ Τη διατήρηση των ημερήσιων εξαγωγών πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα των 25,4 εκατ. βαρελιών αποφάσισαν τα μέλη του OΠEK, στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, στην Ντόχα του Κατάρ. H υψηλή τιμή του πετρελαίου, τα χαμηλά αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά, κυρίως, η καθυστέρηση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στην κανονική επανέναρξη των εξαγωγών του Ιράκ, προσέφεραν στα μέλη του OΠEK τα περιθώρια για να διατηρήσουν σταθερή την ημερήσια παραγωγή τους. Τα μέλη του OΠEK αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου στις 31 του Ιούλη και εν συνεχεία στις 24 του Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ