ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Κινεζική διπλωματία στη ΝΑΤΟική κτηνωδία

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν απρόσκοπτα τη φονική δραστηριότητά τους στα Βαλκάνια με το μάτι στο μέλλον: Δηλαδή, την υλοποίηση παρόμοιων και μεγαλύτερων "επιχειρήσεων" σε οποιαδήποτε - όπως διατείνεται και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ - γωνιά του πλανήτη! Το πότε και πώς θα τεθεί τέλος στον πόλεμο των επίδοξων αδιαμφισβήτητων επικυρίαρχων μοιάζει να κινείται, προς το παρόν, στις σφαίρες της φαντασίας. Ωστόσο, ορισμένα από τα καταιγιστικά γεγονότα των τελευταίων από τις πενήντα και πλέον μέρες των ΝΑΤΟικών επιδρομών μόνο "φανταστικά" δεν είναι!

Πραγματικότατη ήταν η νέα δολοφονία αμάχων Κοσσοβάρων προσφύγων με ΝΑΤΟικές βόμβες διασποράς στο χωριό Κορίσα του Κοσσυφοπεδίου, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες ζοφερές σφαγές τις επόμενες μέρες και νύχτες. Οπως γεγονός είναι η επί σειρά πολλών ετών υποθήκευση του περιβάλλοντος και η πρόκληση γενετικών βλαβών στις σημερινές και μελλοντικές γενιές Γιουγκοσλάβων από τις φέρουσες και πυρηνικό υλικό ρουκέτες του ΝΑΤΟ... Ομως, μέσα στα τελευταία 24ωρα των ΝΑΤΟικών επιδρομών, υπάρχει κάτι σ' αυτό το ΝΑΤΟικό παζλ καταστροφής και ολέθρου που μοιάζει να "βγάζει μάτι": Τι; Μα, τι άλλο από τον εξωφρενικό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από τρεις ΝΑΤΟικές ρουκέτες, που προκάλεσαν άμεσα το θάνατο τριών δημοσιογράφων (να είναι, άραγε, τυχαία η ιδιότητά τους;), τον τραυματισμό 20 ατόμων (διπλωματικό και άλλο προσωπικό της πρεσβείας) και σοβαρότατες καταστροφές στο κτίριο επί της οδού Ανθισμένης Κερασιάς, που φιλοξενούσε την κινεζική διπλωματική αποστολή στο Βελιγράδι.

Είναι γνωστό πως, λίγα λεπτά μετά τον αποτρόπαιο βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, το ΝΑΤΟ απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Πως, στη συνέχεια, ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος μίλησε για "σφάλμα", με το "επιχείρημα" πως οι τρεις ρουκέτες μάλλον λοξοδρόμησαν, γιατί, τάχα, είχαν στόχο παρακείμενη κτιριακή εγκατάσταση του γιουγκοσλαβικού στρατού. Πως, ακολούθως, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την πρότερη ΝΑΤΟική εκδοχή, μιλώντας για "λάθος", που οφείλεται στις πληροφορίες που έδιναν ...πεπαλαιωμένοι χάρτες της CIA!

Ωστόσο, μετά απ' όλα αυτά, κατέστη σαφές πως την ίδια ώρα που οι ΝΑΤΟικές ρουκέτες χτυπούσαν την κινεζική πρεσβεία, την ίδια στιγμή καταφερόταν πλήγμα (για μία ακόμη φορά!) στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, στις διεθνείς συμβάσεις περί διπλωματικού σώματος και σοβαρότατο τραύμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Τα όσα εξελίχθηκαν μετά απ' αυτό το σοβαρότατο συμβάν των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία μοιάζουν να αποτελούν ένα μικρό μέρος της κορυφής του παγόβουνου ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Το πρώτο βήμα της Κίνας, πέρα από τη δημόσια έκφραση της έντονης διαμαρτυρίας της, ήταν το "πάγωμα" των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για στρατιωτικά ζητήματα και για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δεύτερο ήταν η - σε πρώτη φάση αποτυχημένη - προσπάθεια του Πεκίνου να πετύχει - διά του Συμβουλίου Ασφαλείας - απερίφραστη καταδίκη του ΝΑΤΟικού βομβαρδισμού και τη διενέργεια έρευνας για την τιμωρία των υπευθύνων. Ομως, το τρίτο βήμα του Πεκίνου έμοιαζε να δίνει το στίγμα της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει βραχυπρόθεσμα: Να δώσει "μάχη" στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να αντεπιτεθεί, παίζοντας στη σκακιέρα της διεθνούς διπλωματίας και όχι στο πεδίο των όπλων (όπως, τουλάχιστον, θα έκαναν σίγουρα οι ΗΠΑ σε κάποια ανάλογη περίπτωση βομβαρδισμού πρεσβείας τους σε οποιαδήποτε χώρα)!

Και οι ΗΠΑ; Αυτές στην αρχή προσπάθησαν να καλλιεργήσουν στη διεθνή κοινή γνώμη την εντύπωση πως ο βομβαρδισμός της πρεσβείας ήταν "ένα τραγικό σφάλμα", που οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή μάλλον εξόργισε περισσότερο τους Κινέζους, παρά τους έπεισε... Ως εκ τούτου, χρειάστηκε να περάσει μία βδομάδα προφορικής απολογίας διαφόρων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ ή της Γερμανίας και η συνάντηση του Προέδρου Κλίντον με τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον έως ότου ο Κινέζος ηγέτης Ζιανγκ Ζεμίν καταδεχτεί (προχτές) να δεχτεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ακολούθως, ο Λευκός Οίκος, βλέποντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο να "πολιορκείται" επί τρία 24ωρα από χιλιάδες Κινέζους πολίτες κάθε επαγγέλματος ή θρησκείας, έσπευσε να εκδώσει απαγορευτική ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Κίνας, με συνέπεια να αναβληθεί η προγραμματισμένη γι' αυτή τη βδομάδα επίσκεψη του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Κάσιντι, στο Πεκίνο, αναφορικά με τις συνομιλίες για ένταξη της Κίνας στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ωστόσο, μετά από τις προφανείς ανησυχίες αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων για διακύβευση των δραστηριοτήτων τους- σημερινών και μελλοντικών - στο ζωτικό χώρο του ασιατικού γίγαντα, έγινε άρση της αποτρεπτικής ταξιδιωτικής οδηγίας!

Εντούτοις, η σημαντικότερη εξέλιξη σ' αυτήν την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας εκδηλώθηκε στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκεί η Κίνα φαίνεται πως χρησιμοποίησε επιδέξια δύο γεγονότα:

Το πρώτο ήταν να ρίξει στο κενό την προσπάθεια του πρεσβευτή της Γκαμπόν, που προεδρεύει αυτό το διάστημα του ΣΑ, να περάσει σε κείμενο που τάχα είχε μέλημα "την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας" στο Κοσσυφοπέδιο, τη "νομιμοποίηση" και αναγνώριση από τον ΟΗΕ των γενικών αρχών των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" προ 15ημέρου στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας.

Το δεύτερο ήταν η έκδοση ανακοίνωσης του ΣΑ για την καταδίκη του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.Διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ υποστηρίζουν πως το Πεκίνο κατάφερε να περάσει τη θέση της για την έκφραση "της μεγάλης θλίψης" των μελών του ΣΑ, σχετικά με το βομβαρδισμό της πρεσβείας της και όχι τη διατύπωση "περί λύπης ή ανησυχίας", που προωθούσε η Ουάσιγκτον. Οσο δε αφορά την προσπάθεια των ΗΠΑ να αποφύγουν μελλοντικά συνέπειες και ευθύνες για το βομβαρδισμό της πρεσβείας, περνώντας στη συγκεκριμένη ανακοίνωση το χαρακτηρισμό του συμβάντος ως "τραγικού λάθους", και εκεί το Πεκίνο φαίνεται να πέτυχε την απάλειψη της σχετικής διατύπωσης, με το εύγλωττο επιχείρημα πως δεν μπορεί να γίνεται αναφορά σε "σφάλματα", από τη στιγμή που εκκρεμεί η διενέργεια σχετικής έρευνας από το ΝΑΤΟ...

Στην "αρένα" του ΣΑ, το Πεκίνο φαίνεται πως αντιπαρατίθεται επιτυχώς στις ΗΠΑ, κερδίζοντας διπλωματικές μάχες, σημείο προς σημείο. Κάτι που αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, αργά ή γρήγορα, όταν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ (μετά από κάποιες πιέσεις που δέχονται ένθεν - κακείθεν) θα αποφασίσουν να επιχειρήσουν τη "νομιμοποίηση" - εκ των υστέρων - των επιδρομών και - εκ των προτέρων - διαφόρων "ειρηνευτικών σχεδίων" στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

ΗΠΑ
Αντιδράσεις, απώλειες, αλλά και επιμονή στο έγκλημα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Μετά την παράδοση από τη Γιουγκοσλαβία των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων πολέμου στον μαύρο ιερέα Τζέσε Τζάκσον, σαν μια φιλειρηνική χειρονομία, που, όπως έγραφε (8/5) η εφημερίδα του ΚΚ ΗΠΑ "People's Weekly World", ανοίγει το δρόμο για τον τερματισμό της ΝΑΤΟικής αεροπορικής επιδρομής, πολλά μέλη του Κογκρέσου χαιρέτισαν την ενέργεια αυτή και κάλεσαν τον Πρόεδρο Κλίντον να απαντήσει θετικά και να επιδιώξει την ειρηνική ρύθμιση του προβλήματος του Κόσσοβου.

Μιλώντας στη Γερμανία, μετά την άφιξή του από το Βελιγράδι μαζί με τους τρεις πρώην αιχμαλώτους, ο Τζάκσον είπε: "Η διπλωματία αξίζει ανταπόδοση. Ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Ας δώσουμε στην ειρήνη μια ευκαιρία".

Ο δημοκρατικός βουλευτής της πολιτείας του Οχάιο, Ντένις Κουτσίνιχ, μιλώντας από το σπίτι του στο Κλίβελαντ, κατήγγειλε ότι το ΝΑΤΟ "μεταβάλλει τη Σερβία σε σωρό ερειπίων", σκοτώνοντας πολίτες και βάζοντας τις ΗΠΑ σε μια πορεία σύγκρουσης με τη Ρωσία. "Αν συνεχίσουμε, είπε, να απορρίπτουμε όλες τις προτάσεις για ειρήνη, αυτό μας φέρνει σε μια παραπέρα διεύρυνση του πολέμου".

Ο Κουτσίνιχ ήταν ένας από τους 11 ομοσπονδιακούς βουλευτές - 6 Ρεπουμπλικάνους, 4 Δημοκρατικούς και 1 ανεξάρτητο - που μετέβησαν αεροπορικώς στη Βιέννη την προπερασμένη βδομάδα, όπου είχαν συνομιλίες με μέλη του ρωσικού Κοινοβουλίου. Οι δύο αντιπροσωπείες υπέγραψαν κοινή δήλωση, ζητώντας τον τερματισμό του βομβαρδισμού, την αποχώρηση του σερβικού στρατού από το Κόσσοβο και την εγκατάσταση εκεί μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ενα άλλο μέλος της αποστολής αυτής, η Σίνθια ΜακΚίνεϊ, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Πολιτείας της Γεωργίας, χαιρέτισε την ειρηνευτική πρωτοβουλία του ιερέα Τζάκσον, τονίζοντας ότι "ο Πρόεδρος Κλίντον θα πρέπει να συγχαρεί τον Τζέσε για μια ωραία πράξη και να ανακόψει το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό. Πόσοι ακόμα αθώοι πολίτες θα πεθάνουν;". Και παρατήρησε: "Στο Ιράκ, πάνω από ένα εκατομμύριο αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν. Είναι αυτό ένα αποδεκτό τίμημα να καταβληθεί και σε γιουγκοσλαβικές ζωές; Ο Μπιλ Κλίντον θα πρέπει να σταματήσει να παίζει γκολφ και να αρχίσει να διαπραγματεύεται για τον τερματισμό της φοβερής αυτής περιπέτειας". Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ "μελετούν" να αφήσουν ελεύθερους δύο Γιουγκοσλάβους αιχμαλώτους σαν ανταπόδοση στην απελευθέρωση των τριών Αμερικανών αιχμαλώτων.

Ο Τζάκσον επέδωσε στον Κλίντον επιστολή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που τον καλούσε να συναντηθούν για να συζητήσουν τον τερματισμό των βομβαρδισμών. Οπως είναι γνωστό, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την αυτονομία του Κόσσοβου και την επάνοδο των προσφύγων, εφόσον παραμένει μέρος της Γιουγκοσλαβίας και δεν εγκαθίστανται, σε αυτήν τη γιουγκοσλαβική επαρχία, στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Η εναντίωση στα επιδρομικά σχέδια δεν περιορίζεται, βέβαια, στις ΗΠΑ. Κάθε άλλο. Πολιτικοί ηγέτες ορισμένων ΝΑΤΟικών χωρών αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αμερικανικό σχέδιο επιβολής αποκλεισμού στη μεταφορά υγρών καυσίμων στη Γιουγκοσλαβία. Ιδιαίτερα αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Αμερικανού στρατηγού, Ουέσλεϊ Κλαρκ, ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ, όπως πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα της συμμαχίας βάλλουν ενάντια σε δεξαμενόπλοια, σε φορτηγά αυτοκίνητα και σε τρένα, που μεταφέρουν πετρέλαιο και βενζίνη, που δε θα δέχονταν έλεγχο. Σύμφωνα με τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" (5/5), τουλάχιστον 450.000 βαρέλια ή 19 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου μεταφέρθηκαν τον περασμένο μήνα σε λιμάνια της Γιουγκοσλαβίας από ρωσικά και ελληνικά σκάφη, που αψήφησαν τον ΝΑΤΟικό αποκλεισμό.

ΝΑΤΟικές απώλειες

Απαραίτητο να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι κατά διαστήματα το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει κάποιες απώλειες αεροσκαφών του. Ομως, κατά το αμερικανικό περιοδικό "Αμυνα και Εξωτερικές Υποθέσεις", που κυκλοφορεί ανάμεσα σε στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς αξιωματούχους, το ΝΑΤΟ έχει χάσει ως τώρα 38 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, ανάμεσά τους 3 Στελθ μαχητικά, 6 ελικόπτερα και 7 μη επανδρωμένα αεροπορικά οχήματα. Ορισμένα κατερρίφθησαν από γιουγκοσλαβικά αντιαεροπορικά πυροβόλα και άλλα συνετρίβησαν.

Γενικότερα, στην Ουάσιγκτον, όπως έγραφε στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Village Voice" (11/5) ο ανταποκριτής της, Τζέιμς Ριντζγουέι, "επικρατεί τώρα κατήφεια εδώ, ορισμένα μέλη της Βουλής επιμένουν ότι ο Κλίντον χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες σαν πιόνια σε ένα ευρύτερο σχέδιο, που αποβλέπει στην επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ στα πεδία πετρελαίου της Κασπίας. Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει την εισδοχή κρατών της Κασπίας σε αυτή τη συμμαχία και σύμφωνα με ένα σενάριο που περιφέρεται στο Καπιτώλιο, ο Κλίντον και τα γεράκια του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τον πόλεμο στο Κόσσοβο σαν πεδίο δράσης για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η πιθανότητα αυτή έχει εξοργίσει τους Ρώσους, που βλέπουν τον εαυτό τους να συναγωνίζεται με τα δυτικά πετρελαϊκά συμφέροντα στη δική τους πίσω αυλή".

Στην, επίσης, εβδομαδιαία εφημερίδα "Νιου Γιορκ Πρες" δημοσιεύτηκε άρθρο του διακεκριμένου αγγλικής καταγωγής δημοσιογράφου Αλεξάντρ Κόκμπερν με τον τίτλο "Ολα τελείωσαν, το ΝΑΤΟ έχασε" (11/5), έπειτα από όλη αυτή την εναντίωση και την ηρωική αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας. Εγραφε με έκδηλο σαρκασμό: "Ως τα μέσα της άλλης εβδομάδας, τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη θα βομβαρδίζουν την Αθήνα, για το λόγο ότι πάνω από το 90% του ελληνικού λαού αντιτάχθηκε στον πόλεμο. Ετσι, λοιπόν, οι Τούρκοι, που είναι πλήρως ενταγμένοι στη ΝΑΤΟική εκστρατεία, μπορούν να βομβαρδίσουν τον Παρθενώνα, ξεκινώντας από το σημείο που είχαν βομβαρδίσει την τελευταία φορά την Ακρόπολη το 1827"...

Παιχνίδια εξουσίας

Σε δημοσιεύματα αυτών των ημερών αναφέρθηκε ότι η όλη αυτή "αποτυχία" οφείλεται κύρια στο ρόλο της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και θεωρείται σχεδόν βέβαιη η απομάκρυνσή της. Εγραφε σχετικά στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Ποστ" (3/5) ο συνεργάτης της Νιλ Τράβις: "Πρόσωπα που ακούγονται στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως προετοιμάζεται η πτώση της υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Θεωρούν ότι θα εκδιωχθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου, για να αντικατασταθεί από τον (πρώην γερουσιαστή και κατόπιν πρεσβευτή στην Ιρλανδία) Τζορτζ Μίτσελ. Την Ολμπράιτ δεν την πειράζει αυτό - αυτή νομίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην κυβέρνηση Κλίντον είναι πυγμαίοι". Ο Κόκμπερν, στην αρχή του άρθρου που αναφέραμε πιο πάνω βεβαίωνε: "Ο αρχιστράτηγος Μπιλ Κλίντον τελικά αντιλήφθηκε ότι η Ολμπράιτ τον έριξε σε κάτι που πολύ μοιάζει με βάλτο και ότι πρέπει να απαλλαγεί από αυτήν το ταχύτερο".

Αρκετά νωρίτερα (18/4) στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" δημοσιεύτηκε κορυφαίο πρωτοσέλιδο άρθρο δύο συνεργατών τους, της Ιλέιν Σιολίνο και του Ιθαν Μπρόνερ, με τον τίτλο: "Πώς ένας Πρόεδρος, σαστισμένος από σκάνδαλο, μπήκε στον βαλκανικό πόλεμο". Εγραφαν: "Στις 19 Γενάρη, ανώτατοι βοηθοί του Προέδρου Κλίντον συναντήθηκαν σε μια ειδική αίθουσα στο υπόγειο του Λευκού Οίκου για να ακούσουν ένα μοιραίο σχέδιο για ένα αυτόνομο Κόσσοβο από την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Το ΝΑΤΟ - προέτρεψε αυτή - θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την απειλή αεροπορικών πληγμάτων στη Γιουγκοσλαβία, ώστε να επιβληθεί μια συμφωνία ειρήνης, επιβλεπόμενη από συμμαχικό στρατό ξηράς. Ο Πρόεδρος, που είχε άλλα ζητήματα στο μυαλό του, δεν ήταν εκεί. Οι δικηγόροι του άρχισαν τα επιχειρήματά τους στην αίθουσα της Γερουσίας ενάντια στην απομάκρυνσή του από το αξίωμά του"...

Τα κατορθώματα της Ολμπράιτ δε σταματούν εδώ. Ηταν αυτή, που είχε "συμβουλεύσει" τον ομογενή προεδρικό υποψήφιο Μάικλ Δουκάκις να φορέσει ένα κράνος σε στρατιωτικό τανκ για να φαίνεται "προεδρικότερος". Οταν, όμως, δημοσιεύτηκε η φωτογραφία αυτή και καθώς ήταν και κοντούλης, ο άμοιρος ο Δουκάκις μετατράπηκε σε μια γελοιωδέστατη φιγούρα, με αποτέλεσμα να καταμαυριστεί από τους ψηφοφόρους στις εκλογές του 1998...

Σκέψεις γύρω από την ανακοίνωση του σέρβικου στρατού

Τη Δευτέρα, 10 του Μάη, εξέπληξε τον κόσμο η ανακοίνωση της Ανώτατης Διοίκησης του γιουγκοσλαβικού στρατού για μερική απόσυρση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

Οι αγωνιστές της ειρήνης και υποστηρικτές του δίκαιου αμυντικού αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού χαιρέτισαν αυτή την αναγγελία σαν μια πρόσθετη ειρηνική χειρονομία του Βελιγραδίου. Αντίθετα, από τον Κλίντον και τους άλλους κυβερνήτες των χωρών του επιθετικού ΝΑΤΟ ακούστηκαν αμέσως αρνητικές δηλώσεις. Είπαν ότι απορρίπτουν αυτή τη μερική αποχώρηση, ότι επιμένουν στην εκπλήρωση των πέντε όρων ουσιαστικής συνθηκολόγησης και κατοχής της Γιουγκοσλαβίας και επιπλέον ζήτησαν η αναγγελία, όχι μερικής αλλά πλήρους αποχώρησης, να προέρχεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Αξίζει να ασχοληθούμε με αυτήν την ανακοίνωση. Πιστεύω ότι πολλοί θα διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να αναγγέλλεται αποχώρηση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, τη στιγμή που συνεχίζονται με μεγαλύτερη ακόμη ένταση οι βάρβαροι βομβαρδισμοί των γιουγκοσλαβικών πόλεων, αμάχου πληθυσμού και εργοστασίων ειρηνικής παραγωγής. Πρέπει να διέφυγε από την αντίληψή τους μια προηγούμενη γιουγκοσλαβική ανακοίνωση ότι οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν κατορθώσει να νικήσουν τον UCK και να τον εκδιώξουν από το Κοσσυφοπέδιο.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο σημείο 3 της ανακοίνωσης: "Με προϋπόθεση την καλή ασφάλεια στα σύνορα, που να εμποδίζει τη διείσδυση τρομοκρατικών ομάδων από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, μπορούν οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που θα μειωθούν στο επίπεδο της ειρηνικής εποχής και που το σύνολό τους θα εκτιμηθεί από αρμόδια πλευρά, να εγγυηθούν την ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο. Μεμονωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις μικρότερων ομάδων του διασκορπισμένου UCK, που δεν μπορούν να αποκλειστούν, περιέρχονται στην αρμοδιότητα και δραστηριότητα τακτικών οργάνων".

Η σύγκριση των δύο ανακοινώσεων διευκολύνει την κατανόηση του περιεχομένου τους. Με άλλα λόγια, ότι οι γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν εκκαθαρίσει βασικά το Κοσσυφοπέδιο από την τρομοκρατική δράση του UCK και το μόνο που απομένει είναι η αντιμετώπιση μεμονωμένων τρομοκρατικών ομάδων.

Στην ανακοίνωση της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης υπάρχουν και δύο άλλα σημαντικά σημεία άξια προσοχής: το πρώτο είναι ότι η ανακοίνωση δεν έχει αποδέκτες τον Κλίντον και τους άλλους πολεμάρχους του ΝΑΤΟ, αλλά το γιουγκοσλαβικό στρατό και την αστυνομία και το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι άδικα έκαναν τον κόπο οι επιτιθέμενοι, που βιάστηκαν να ανακοινώσουν ότι θέλουν την αποχώρηση όλων των δυνάμεων και χωρίς την εκπλήρωση των άλλων τεσσάρων όρων θα συνεχίσουν να χύνουν αίμα αθώων Γιουγκοσλάβων και να καταστρέφουν τα πάντα στη Γιουγκοσλαβία.

Το δεύτερο σημείο είναι η αναφορά στην ανακοίνωση (παράγραφος 2) ότι "προσδοκάται μια συμφωνία με τον ΟΗΕ" για τη στάθμευση μιας αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Και έτσι σταματάει η εξωτερική απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας - μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα σχέδιο για επαναφορά του στρατού και των αστυνομικών μονάδων του Κοσσυφοπεδίου στο επίπεδο ειρηνικής εποχής πριν την έναρξη της επίθεσης.

Μερικοί αναλυτές - κυρίως στρατιωτικοί - πιστεύουν ότι η αναγγελθείσα απόσυρση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων αποτελεί ένδειξη ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία δεν περιμένει επέμβαση ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων, γιατί αλλιώς θα ήταν παράλογο και στρατιωτικά επικίνδυνο να μειώνονται οι στρατιωτικές δυνάμεις σε ώρα αναμονής χερσαίων επιχειρήσεων.

Μπορεί να δεχτούμε αυτό το τελευταίο με κάποια επιφύλαξη. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλα δείχνουν πως ο ηρωικός γιουγκοσλαβικός λαός θα συνεχίσει να αντιστέκεται και να μη συνθηκολογεί. Και περιμένει από την Κίνα - κυρίως - αλλά και από τη Ρωσία, να προβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βέτο τους στο σχέδιο των "8" και να επιμείνουν ότι χωρίς την κατάπαυση των βομβαρδισμών δε θα υπάρξει ειρήνη.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Παντού συντρίμμια και καταστροφή στο χωριό Κόρισα

Μεταφορά των λειψάνων των δημοσιογράφων, που δολοφονήθηκαν στην κινεζική πρεσβεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ