Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση εφόλης της ύλης, με αιχμή τα θέματα διαφάνειας στις προμήθειες και τις δαπάνες του δημόσιου τομέα εξελίχθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση, για την Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του έτους 1999, χωρίς όμως οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αγγίξουν την ουσία του θέματος.
Αφορμή αποτέλεσε η παρουσία και η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παχυδερμισμό» λέγοντας ότι πρόκειται για «μια συζήτηση που έπρεπε να είναι παρών ο πρωθυπουργός, γιατί οι ευθύνες που προκύπτουν από αυτήν την έκθεση κατευθείαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού εστιάζονται». Παράλληλα έκανε λόγο για «κράτος που έχει περιέλθει κάτω από το βάρος του νοσηρού κομματισμού», καθώς και για «ασυδοσία, αδιαφάνεια και διαφθορά που χαρακτηρίζει το κατεστημένο μιας ολόκληρης 20ετίας», για να καταλήξει ότι στηρίζονται από ένα καθεστώς «αλληλοσυγκάλυψης και ατιμωρησίας».
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης ανταπάντησε με πολιτικές αιχμές και αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του στελέχους του ΣΥΝ Ν. Λουλέ στο συνδυασμό της Ντ. Μπακογιάννη, σχολίασε πως «ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός μετά τη μεταπολίτευση που γίνεται δέκτης οξύτατων αντιδράσεων αρχηγού πολιτικού κόμματος για το γεγονός ότι επιχειρεί να αλιεύσει στελέχη του κόμματος αυτού μέσα από την πολιτική των γαλάζιων σφυροδρέπανων». Κατηγόρησε επίσης τον αρχηγό της ΝΔ για «ολισθήματα» και κριτική που δε στηρίζεται στα στοιχεία της εκθέσεως.
Σχολιάζοντας πάντως την κόντρα αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «για μια ακόμα φορά είδαμε όξυνση της αντιπαράθεσης. Ηταν μια αντιπαλότητα όχι όμως στο κύριο ζήτημα, που πρέπει να απαντηθεί επιτέλους και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση: Εάν υπάρχει μέσα στο σύστημα στο οποίο ενεργούμε, εάν μπορεί να υπάρξει ένας θεσμός για έναν ουσιαστικό έλεγχο των δημόσιων δαπανών, αλλά και γενικά κάθε οικονομικής δραστηριότητας μέσα στα πλαίσια του συστήματος».
Παράλληλα σημείωσε ότι «όταν απελευθερώνονται οι αγορές είναι επόμενο ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο δε θέλει να μπει σε καλούπια». Συμπλήρωσε δε ότι «η ΝΔ μιλάει για θεσμούς και διαφάνεια. Μα η εσωτερική εμπειρία είναι δοσμένη, όχι μόνο με τις σημερινές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ». Τέλος σημείωσε ότι «το κεφάλαιο είναι με φοροαπαλλαγές πολύ μεγάλες, φοροδιαφεύγει. Και βέβαια με τις επιδοτήσεις που παίρνει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκομίζει τεράστια ποσά. Και μέσα από τον ελλιπή έλεγχο αποκομίζει πολύ περισσότερα».
Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης των αιτημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως περιέχονται στην έκθεση για ένταση των ελέγχων, σημειώνοντας πάντως ότι «οι δυνατότητες του κρατικού ελέγχου μέσα στα πλαίσια του δοσμένου συστήματος είναι οριοθετημένες και περιορισμένες».
Στο ανέβασμα των, κατ' ευφημισμόν, αντιπολιτευτικών τόνων καταφεύγει η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να αποκρύψει τα σοβαρά προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει και μέχρι να καταλήξει πώς θα διαμορφώσει την εκλογική τακτική της ενόψει των δημοτικών.
Ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το «τσαλάκωμα» που υπέστησαν τα «αριστερά ανοίγματά» του, επιχειρεί «να φύγει προς τα μπρος» με σκληρή, φραστική, επίθεση κατά της κυβέρνησης, με βαρύ πυροβολικό το έωλο επιχείρημα περί ακυβερνησίας. «Η χώρα δεν κυβερνάται, διανύει μια περίοδο ιδιότυπης ακυβερνησίας», επανέλαβε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι σκόπιμα συντηρεί ο πρωθυπουργός ένα νεφέλωμα προεκλογικής περιόδου, «για να ελέγχει τους επίδοξους δελφίνους».
Οι υψηλοί τόνοι ωστόσο δεν αρκούν για να σκεπάσουν την άτακτη υποχώρηση που σημειώνεται, όπως όλα δείχνουν, στο «αριστερό άνοιγμα» και τον εσωκομματικό καυγά που έχει ξεσπάσει. Η Ρηγίλλης προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από παρασκηνιακές κόντρες γύρω από την περίπτωση της Ν. Λουλέ. Ηγετικά στελέχη επέρριπταν ευθύνες στην Ντ. Μπακογιάννη για το χειρισμό του θέματος, γεγονός που εξόργισε την πρώην υπουργό και έθεσε το θέμα στη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή. Μετά από αυτό κύκλοι της Ρηγίλλης, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ύπαρξη του προβλήματος, εμφανίστηκαν να καλύπτουν την Ντ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «ορθώς απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ζητώντας όχι μόνο την ψήφο τους αλλά και τη συμμετοχή τους σε όποιον χώρο και αν ανήκουν». Την ύπαρξη του προβλήματος ομολογούν πλέον ανοιχτά βουλευτές του κόμματος. «Οι επιπόλαιες διαρροές και ο ανταγωνισμός της ρητορικής προς την αριστερά του τελευταίου διαστήματος δε μας ωφέλησαν», δήλωσε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος.
Παράλληλα, ψυχραίνονται οι σχέσεις Ρηγίλλης-Κουμουνδούρου, πράγμα που αποτυπώνεται και στις επιθετικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Ο Μ. Εβερτ σε δήλωσή του επικρίνει την αντίδραση του Ν. Κωνσταντόπουλου, αναφέροντας μάλιστα πως «θα έπρεπε να χαροποιήσει τον κ. Κωνσταντόπουλο το γεγονός ότι ένα στέλεχος του ΣΥΝ επιλέγεται για να συμμετάσχει σε υπερκομματικό συνδυασμό»! Επιπλέον τον καλεί την προοδευτικότητα «να την αναδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις». Περισσότερο επιθετικός ο Στ. Δήμας είπε στον «9,84»: «Ποιος είναι ο Ν. Κωνσταντόπουλος; Ο Μπιγκ Μπράδερ; Εχει τα στελέχη του με το λουρί και τα κηδεμονεύει;»!
Οσο για την υπερνομαρχία Αθηνών, η Ρηγίλλης «ξεσκονίζει» κεντροδεξιούς υποψηφίους, αλλά δεν έχει παραιτηθεί εντελώς από την υποστήριξη «αριστερού», εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχει λήξει το θέμα και για το σκοπό αυτό ηγετικά στελέχη (Μεϊμαράκης, Σουφλιάς, Τζαννετάκης) έχουν αποδυθεί σε αναζήτηση «σοβαρών» υποψηφίων.
Τελικά, η πρόταση που είχε καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου στο προηγούμενο συνέδριο, για εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών της οργανωμένης του βάσης, έγινε αποδεκτή και θα αποτελέσει εισήγηση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Σημίτη στην οργανωτική συνδιάσκεψη του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιούλη. Συμφωνήθηκε, δε, η εκλογή του γραμματέα και του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ να γίνεται απευθείας από το συνέδριο, εισήγηση που επίσης θα τεθεί υπόψη των συμμετεχόντων στη συνδιάσκεψη (μέλη ΚΕ, ΚΟ, νομαρχιακών επιτροπών κλπ.), που πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη του ΕΓ αποφάσισαν να λάβουν μέρος σε αυτή χωρίς να εκλεγούν, αλλά διά ορισμού...
Μετά τις παραπάνω αποφάσεις, στις προθέσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι να προσδώσει στη συνδιάσκεψη του κόμματος χαρακτήρα «ύψιστου πολιτικού γεγονότος», όπου «θα κυριαρχήσουν τα πολιτικά ζητήματα», ώστε να υπάρξει «αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την κυβέρνηση»... Βέβαια, στην πραγματικότητα, εκείνο που προσδοκά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πέρα από το να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα μέσα από την ανελέητη προπαγάνδα που θα συνοδεύει τις εικόνες της κομματικής συνάθροισης στα ΜΜΕ, είναι: Οσον αφορά τον Κ. Σημίτη, να εξασφαλίσει ένα εσωκομματικό «μορατόριουμ» από τώρα έως και τις δημοτικές εκλογές, ενώ όσον αφορά τους επίδοξους διαδόχους να προσθέσουν νέους πόντους εντός του εσωκομματικού ακροατηρίου ενόψει της διαδοχής, όποτε αυτή προκύψει.
Την ώρα βέβαια που σε ό,τι αφορά το «πόπολο» θα επιδιωχτεί έως τη συνδιάσκεψη να καλλιεργηθεί ένα κλίμα... «φιλολαϊκής παλιγγενεσίας» (!), η κυβέρνηση στην πραγματικότητα συνεχίζει και θα συνεχίζει να προωθεί την αντιδραστική της πολιτική. Ηδη σήμερα αναμένεται ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής να μιλήσει για την εντός του καλοκαιριού προώθηση τόσο του ασφαλιστικού όσο και του φορολογικού, ενώ για τους γνωστούς ψηφοθηρικούς λόγους θα ζητήσει και επιτάχυνση των «δράσεων» για τις εκταμιεύσεις του Γ` ΚΠΣ.
Οι απόστρατοι ήρθαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τη φορά αυτή όχι ως επισκέπτες αλλά υπό την ιδιότητα του διαδηλωτή. Μάλιστα, προς στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια, όταν στην προσπάθειά τους να περάσουν την κεντρική πύλη της οδού Μεσογείων ήρθαν αντιμέτωποι με τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς της φρουράς του υπουργείου. Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αποστράτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, διοργάνωσαν οι αντίστοιχες Ενώσεις προκειμένου να θέσουν στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας τα οικονομικά αιτήματά τους που συνδέονται με τη βελτίωση του νόμου για το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά, για 5 λεπτά, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, τη λεωφόρο Μεσογείων, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος κατέγραψε τα αιτήματά τους χωρίς να δεσμευτεί για την ικανοποίησή τους.