ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Συγνώμη", αλλά και επιμονή στον αντεργατικό νόμο

ΣΕΟΥΛ.-

Στο κενό κατέληξε η "συγνώμη", που είπε χτες ο πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος της Νέας Κορέας για την εσπευσμένη και χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης ψήφιση του αντεργατικού νόμου στο νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο. Ομως, ο Λι Χονγκ - Κου, πέρα από τη συγνώμη, δεν είπε τίποτα για το ενδεχόμενο της κατάργησης του νόμου, ο οποίος έχει προκαλέσει το εντυπωσιακό απεργιακό κύμα που σαρώνει τη Ν. Κορέα τις τελευταίες 22 ημέρες. Γι' αυτό, και χτες οι απεργίες και οι μαζικές διαδηλώσεις επαναλήφτηκαν στους δρόμους της Σεούλ και άλλων πέντε πόλεων, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν οι προχτεσινές βίαιες συμπλοκές αστυνομικών και εργαζομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό δεκάδων και τη σύλληψη 140 ατόμων!"Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η ψήφιση του νόμου δεν ήταν ομαλή... Συγνώμη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λι Χονγκ - Κου πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο δήλωση δεν προκάλεσε κανενός είδους εξέλιξη. "Δεν αξίζει ούτε καν να συζητήσουμε τη δήλωση Λι Χονγκ - Κου", ανταπάντησε ο Κγουόν Γιανγκ - Γκιλ, ηγέτης της παράνομης εργατικής συνομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι "ο πρόεδρος Κιμ Γιανγκ Σαμ θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, όχι για να σώσει την προσωπική του εικόνα, αλλά την οικονομία". Ο Κγουόν Γιανγκ - Γκιλ σημείωσε το παραπάνω, υπενθυμίζοντας ότι το κόστος της 22ήμερης απεργίας έχει προκαλέσει στην οικονομία ζημία της τάξης των 2,9 δισ. δολαρίων...

Σύμφωνα με στοιχεία της εκτός νόμου εργατικής συνομοσπονδίας, στην απεργία, συμμετέχουν πάνω από 270.000 εργαζόμενοι, ενώ το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι απεργοί δεν ξεπερνούν τις 81.500 χιλιάδες.

Χτες, για πρώτη φορά, στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σεούλ συμμετείχαν και δημοσιογράφοι από 11 νοτιοκορεατικές εφημερίδες. Το πλήθος των διαδηλωτών, που ξεπερνούσε τις 5.000, δεν ήρθε αυτή τη φορά σε βίαιη αντιπαράθεση με τους εκατοντάδες αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει - όπως, άλλωστε, συνηθίζουν τις τελευταίες μέρες - την περιοχή κοντά στον καθεδρικό ναό "Μιονγκντόνγκ", όπου έχουν καταφύγει εφτά συνδικαλιστές ηγέτες. Πιο μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χτες στην πόλη Ουλσάν από 15.000 απεργούς. Και σ' αυτή την περίπτωση, οι αστυνομικοί απέφυγαν να προκαλέσουν τους διαδηλωτές, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τα προχτεσινά βίαια επεισόδια.

Στο περιθώριο όλων αυτών, δικαστήριο της Νότιας Κορέας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του αντεργατικού νόμου, θεωρώντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε με τρόπο που δεν ήταν σύμφωνος με τους κανονισμούς του Συντάγματος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει σχετική απόφαση στο τέλος αυτού του μήνα.

Νέες συλλήψεις συνδικαλιστών και απελάσεις

Τρία ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη συνέλαβαν χτες Νοτιοκορεάτες αστυνομικοί. Οι συνδικαλιστές της βαριάς βιομηχανίας "Χάλα" συνελήφθησαν με την κατηγορία της παρακώλυσης της εργασίας. Ουσιαστικά, συνελήφθησαν για το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στα ναυπηγεία της χώρας.

Το ίδιο 24ωρο, το υπουργείο Δικαιοσύνης απείλησε με απέλαση τους τέσσερις εκπροσώπους της "Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων", που βρίσκονται από τις αρχές της βδομάδας στη Νότια Κορέα, ζητώντας από τους τελευταίους να μην συναντηθούν με τους ηγέτες νοτιοκορεατικών συνδικαλιστικών ενώσεων. "Κάθε τέτοια κίνηση θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας περί μεταναστεύσεως", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Αλλοδαπών!

ΣΟΥΔΑΝ
Πλήγματα στο δικτατορικό καθεστώς

ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Σημαντικές νίκες επιτυγχάνουν οι αντάρτες του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έναντι των στρατευμάτων του δικτάτορα Ομάρ Χασάν αλ - Μπασίρ στα μέτωπα του πολέμου βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του Σουδάν. Εκπρόσωπος των ανταρτών στην πόλη Ασμάρα της Ερυθραίας ανακοίνωσε χτες ότι δυνάμεις του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχουν καταλάβει τις πόλεις Κοτνέμπ και Τογκάν, ενώ έχουν ανοίξει καινούργια μέτωπα σύρραξης με τα κυβερνητικά στρατεύματα στο βόρειο τμήμα του Σουδάν, στους Λόφους της Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στην αγροτική κωμόπολη Κασάλα (410 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας Χαρτούμ). "Αυτές οι νίκες έχουν αξιοσημείωτες στρατηγικές και τακτικές συνέπειες. Προσπαθούμε να καταφέρουμε πλήγματα στο καθεστώς του αλ - Μπασίρ ανοίγοντας μέτωπα σε αρκετές περιοχές του Σουδάν. Την ίδια στιγμή, δυναμώνει η αντίσταση του λαού και το μαζικό κίνημα στην καρδιά του Σουδάν, που παίρνουν πλέον την υπόσταση εκστρατείας ανυπακοής των πολιτών στα διατάγματα του δικτάτορα, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος", επισήμανε ο Γιασίρ Αρμάν, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στην Ασμάρα.

Την ίδια στιγμή, ο Φαρούκ Αμπού Εϊσα, εκπρόσωπος της εκτός νόμου Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, που έχει την έδρα της στο Κάιρο, αναφέρθηκε στις τελευταίες επιτυχίες των Σουδανών ανταρτών στα μέτωπα του πολέμου, επισημαίνοντας ότι απώτερος σκοπός όλων αυτών των προσπαθειών είναι "η δημιουργία πιέσεων προκειμένου να αρχίσει η λαϊκή εξέγερση".

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μαζικές απολύσεις σε αυτοκινητοβιομηχανία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σε μαζικές απολύσεις προχωράει η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας της "Φορντ" στο Χέιλουντ, που βρίσκεται κοντά στο Λίβερπουλ της Βρετανίας. Περίπου 1.300 εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία της "Φορντ" στο Χέιλουντ θα μείνουν χωρίς δουλιά από τον ερχόμενο Απρίλη, ενώ η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι από τότε θα λειτουργεί με μόνο μία βάρδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εργάζονται εκεί 4.500 εργαζόμενοι.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατών καταδίκασαν την ενέργεια αυτή της επιχείρησης.

"Εχουν σκοπό να εισάγουν αυτοκίνητα τύπου "Εσκορτ" στη χώρα σε βάρος των θέσεων εργασίας των Βρετανών", δήλωσε ο Τόνι Ούντλεϊ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Γενικής Ενωσης Εργατών.

ΡΩΣΙΑ
Σταθερή η αντίθεση επέκτασης του ΝΑΤΟ

Δε σχεδιάζεται η δημιουργία άλλου στρατιωτικού συνασπισμού

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ρωσία εξακολουθεί να αντιτίθεται κατηγορηματικά στα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αλλά δε σκοπεύει να αντιδράσει σ' αυτά, δημιουργώντας δικό της στρατιωτικό συνασπισμό, τόνισε ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Ροντιόνοφ. "Δε σκοπεύουμε να επεκταθούμε, ούτε να δημιουργήσουμε κάποιο νέο στρατιωτικό συνασπισμό", πρόσθεσε ο Ροντιόνοφ σε συνέντευξη Τύπου, χτες στη Μόσχα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή ενοποίηση Ρωσίας - Λευκορωσίας. Από τη μεριά του, ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στρατηγός ε.α. Αλεξάντρ Λέμπεντ, που βρίσκεται σε επίσκεψη στη Γερμανία, προσκεκλημένος από τη Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής, προέβλεψε ότι θα δημιουργηθούν "εσωτερικές εντάσεις" στους κόλπους του ΝΑΤΟ μετά την ένταξη των πρώτων υποψήφιων χωρών - μελών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αφού σημείωσε ότι διαφωνεί με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η στενότερη συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε στη Βιέννη ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, ως τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Ιούλη στη Μαδρίτη, σχέσεις σημαντικές για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει αν οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα κληθούν να συμμετάσχουν σ' ένα διευρυμένο ΝΑΤΟ.

Με την "πειθώ" των δακρυγόνων...

Σύσφιξη δεσμών

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, Γκιούλα Τιούρμερ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συναντήθηκε, χτες, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, Γκιούλα Τιούρμερ. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για την κατάσταση στις δύο χώρες και τη δράση των δύο κομμάτων. Εξετάστηκαν τρόποι για την παραπέρα σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΕΚ Ουγγαρίας και της πάλης τους εναντίον της Νέας Τάξης Πραγμάτων του ΝΑΤΟ και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις μεταλλεργατών

ΡΩΜΗ.-

Μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων έχουν σχεδιάσει οι μεταλλεργάτες της Ιταλίας σε περισσότερες από 40 κύριες επιχειρήσεις της χώρας, ώστε να ασκήσουν πιέσεις προς τους εργοδότες τους για να βρει μια λύση για τις συμβάσεις τους. Τα συνδικάτα των μεταλλεργατών, που αντιπροσωπεύουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, έχουν διακόψει τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συλλογικών τους συμβάσεων.

Τα συνδικάτα συζήτησαν τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεών τους και αποφάσισαν σε ποιες επιχειρήσεις θα "ρίξουν το βάρος τους", μεταξύ των οποίων είναι η "Φίατ", η "Μερλόνι", η "Ομνιτέλ Πρόντο Ιτάλια" και η "Ρίβα". Αποφάσισαν επίσης να ζητήσουν από τα μέλη τους να μη δουλεύουν υπερωρίες. Οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας αναμένεται να τερματιστούν στις 24 τουΓενάρη. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο μεγάλες κινητοποιήσεις το περασμένο φθινόπωρο.

Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή των νέων συλλογικών συμβάσεων ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση πήρε μέρος στις συζητήσεις ως διαιτητής. Την πρόταση της κυβέρνησης, όμως, δε δέχτηκε η εργοδοτική πλευρά, σε αντίθεση με τους εργάτες.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν σκοπό να ασκήσουν πίεση στους εργοδότες να αποδεχτούν την κυβερνητική πρόταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ