ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από το Πολυτεχνείο στο αμερικάνικο προξενείο

Η ΦΕΑΠΘ (Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στις 4 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, από όπου θα ξεκινήσει κι η πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Καλούν, επίσης, η ΕΣΗΕΜ-Θ κι η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

  • Σε προσυγκέντρωση στις 4 μ.μ. στην Εμπορική Πύλη της Εκθεσης, που θα καταλήξει στη συγκέντρωση της ΦΕΑΠΘ, καλεί η τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους.

Τιμώντας την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει η ΦΕΑΠΘ.

Κεντρική Εκδήλωση της ΚΝΕ

«Οι τρεις δεκαετίες ήταν η αρχή εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» αντήχησε στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής από εκατοντάδες νέους και νέες με το άνοιγμα της κεντρικής εκδήλωσης των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για την 32η επέτειο του Πολυτεχνείου, που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι. Από το βήμα της εκδήλωσης έγινε ομιλία εκ μέρους της ΚΝΕ κι ακολούθησαν συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι με τη Μαρία Δημητριάδη και το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Τα συνθήματα στο κατάμεστο φουαγιέ του Πολυτεχνείου έπεφταν βροχή. Στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της οργάνωσης Θεσσαλονίκης.

«Αυτό που τους τρομάζει» είπε «είναι πως τούτη η εξέγερση ανέδειξε ένα διαχρονικά αναντίρρητο γεγονός: όταν ο λαός θέλει μπορεί να βάλλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, να γράψει νέες λαμπρές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας αναφερόμενος στους αγώνες του σήμερα, σημείωσε ότι μπορεί καθημερινά να μην έχουμε μπροστά μας ηρωικά γεγονότα σαν αυτό του Πολυτεχνείου κι η δράση στις σημερινές συνθήκες να φαίνεται τετριμμένη αλλά «η φλόγα κρατιέται και θα φουντώσει και θα ανοίξει νέες ηρωικές σελίδες στην ιστορία των επαναστατικών κινημάτων, γιατί είμαστε σίγουροι πως το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Η συνέχεια δόθηκε με τη Μαρία Δημητριάδη στο μικρόφωνο να τραγουδά: «Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί...».

  • Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησε χτες στις 12 το μεσημέρι πλήθος φορέων. Εκ μέρους του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι ο Κώστας Αβραμόπουλος, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, κι ο Αγγελος Κατσάνος, γραμματέας Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ.
Βαράτε αλλά με... μέτρο!

Προκλητική παρέμβαση του Συνηγόρου του κράτους που φέρει την ταμπέλα «Συνήγορος του Πολίτη»

Βαράτε αλλά με... μέτρο! Αυτό προτείνει με χτεσινό του «φιρμάνι» ο «Συνήγορος του Πολίτη» (ΣτΠ) στις αστυνομικές αρχές. Παραμονή του γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη, η λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή δίνει οδηγίες κόσμιας κρατικής καταστολής στα ΜΑΤ, όταν διασαλευθεί η «δημοσία τάξις και ασφάλεια» και χρειαστεί η αποκατάστασή της. Οι οδηγίες αυτές έρχονται να λειτουργήσουν σαν λάδι στη φωτιά ενός κλίματος αστυνομοκρατίας ενάντια στη σημερινή πορεία και δίνει δικαιολογητική βάση για τα όποια περιοριστικά ή κατασταλτικά μέτρα χρησιμοποιηθούν ενάντια σε διαδηλωτές.

Οι παραινέσεις του «Συνηγόρου» έρχονται σαν συνέχεια στις προειδοποιήσεις - παροτρύνσεις του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, την περασμένη Δεύτερα, που συνέδεε την εξέγερση των αθλίων της Γαλλίας με τη δημιουργία επεισοδίων κατά το γιορτασμό του Πολυτεχνείου.

Στις οδηγίες του προς την ΕΛ.ΑΣ. ο ΣτΠ δίνει κατευθύνσεις «αστυνόμευσης του πλήθους» και προτείνει:

«Πλήρη αιτιολογία τυχόν περιορισμών των διαδηλώσεων, με σεβασμό της αρχής της αναλογικότητας». «Αναλογικά», άλλωστε, εφαρμόστηκε τον Απρίλη του 2003 αστυνομικό «φερμπότεν» για τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα. Τότε οι αστυνομικές αρχές είχαν απαγορεύσει κάθε «δημόσια εν υπαίθρω συνάθροιση, συγκέντρωση και πορεία» σε αρκετούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Τα αστυνομικά μέτρα είχαν ισχύσει για τρεις μέρες. Αιτιολογία ήταν «ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», αλλά και ότι «είναι πιθανό ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στις εν λόγω εκδηλώσεις (σσ εννοεί τις πορείες ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής) ή άτομα που θα παρεισφρήσουν σε αυτές να προβούν σε βίαιες ενέργειες». Μάλιστα, με αφορμή επεισόδια που είχαν γίνει στο Σύνταγμα, λεωφορείο των ΜΑΤ είχε σταθμεύσει έξω από το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», ελέγχοντας όσους έβγαιναν από αυτό.

Προτείνει «προειδοποίηση του πλήθους για την τυχόν διάλυση της συνάθροισης με προσφορά κατάλληλης οδού διαφυγής στους διαδηλωτές». Αραγε, οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» να σκέφτονταν από πού θα... φύγουν όταν διαδήλωναν για το χαμένο μεροκάματό τους.

Προτείνει «λελογισμένη (αναλογική) χρήση δακρυγόνων ουσιών, υπό τον αυτονόητο όρο, ότι η καταφυγή σε τέτοια χρήση αποτελεί έσχατο μέσο, υπάρχει προηγούμενη προειδοποίηση και δίνονται διέξοδοι διαφυγής». Δηλαδή, οι αστυνομικές αρχές θα ραντίζουν τους διαδηλωτές με επικίνδυνα για την υγεία χημικά, αλλά λελογισμένα...

Προτείνει την «άσκηση βίας μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία και βέβαια μόνο στο μέτρο που απαιτείται, για την προστασία προσώπων ή περιουσιών». Βεβαίως, «μέτρο» θεωρείται και η προβοκατόρικη δράση για να ληφθούν μέτρα αστυνομικής καταστολής ενάντια σε διαδηλωτές.

Τέλος, για κερασάκι στην τούρτα προτείνει «ακώλυτη πρόσβαση κρατούμενων προσώπων σε συνήγορο, σε περίπτωση συλλήψεων διαδηλωτών».


Ζήτησαν ανάδειξη των ιστορικών τόπων

Τα ζητήματα της καταγραφής και διδαχής της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και της αντιδικτατορικής δράσης, όπως και της ανάδειξης των ιστορικών τόπων εξορίας (Γυάρος κλπ) και αναπαλαίωσης κτιρίων που συνδέονται με την αντιδικτατορική πάλη έθεσε στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-'74, σε συνάντηση που είχαν χτες. Ωστόσο, παρ' όλο που ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανιστεί θετικός σε ορισμένα τουλάχιστον από τα αιτήματα, παρέπεμψε την αντιμετώπισή τους στο αόριστο μέλλον (πχ Γυάρος) επικαλούμενος στενότητα οικονομικών πόρων. Είναι γνωστό, επίσης, όσον αφορά τα ζητήματα της Εθνικής Αντίστασης, ο Κ. Καραμανλής αρνείται, μέχρι σήμερα, να δεχτεί αντιπροσωπεία των αντιστασιακών οργανώσεων.

Ζει

Το Πολυτεχνείο ζει. Για τις σταματημένες μηχανές στη φάμπρικα της ΣΕΞ ΦΟΡΜ και τις γυναίκες που δεν έσκυψαν μοιρολατρικά το κεφάλι, που συνεχίζουν και αγωνίζονται για τη δουλιά τους. Ζει για τις κλειστές κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας και τα χρεοκοπημένα γουναράδικα της Καστοριάς. Ζει για το Πέραμα και τη ρημαγμένη του Ζώνη. Ζει για την Πάτρα, το Μαντούδι και κάθε άλλη ανά νομό «πρωτεύουσα» της ανεργίας. Το Πολυτεχνείο ζει για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, τους πορτοκαλοπαραγωγούς της Αργοναυπλίας, τους πατατάδες της Τρίπολης, τους ροδακινοπαραγωγούς της Μακεδονίας, τους καπνοπαραγωγούς τους Αγρινίου, τους κτηνοτρόφους του Ολύμπου. Ζει για όλους αυτούς τους γερούς, ψημένους ανθρώπους, που για άλλη μια χρονιά θα τους πάρουν τη σοδειά μπιρ παρά, μετά από τόσο κόπο και τόσα όνειρα, μεγάλα ή μικρότερα, ανεκπλήρωτα τα περισσότερα, για έστω λίγο καλύτερη ζωή.

Το Πολυτεχνείο ζει για τα παιδιά που στοιβάζονται στα σχολεία και τις σχολές της επίτηδες υποβαθμιζόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Για τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία και τις κλινικές της επίσης επίτηδες υποβαθμιζόμενης δημόσιας Υγείας. Ζει για τους εργαζόμενους στους τομείς αυτούς - και τόσους άλλους ακόμα - που κακολογημένοι, διαρκώς κατηγορούμενοι, πασχίζουν να προσφέρουν, δίχως υποδομές και στήριξη. Το Πολυτεχνείο ζει για όλους αυτούς τους νέους που βγαίνουν τώρα στη ζωή, και στα δυο βήματα απογοητεύονται, πιεσμένοι υπό το βάρος της συνεχιζόμενης μονόπλευρης λιτότητας. Της αβεβαιότητας για το μεροκάματο. Του ακόλλητου ένσημου. Των 400 ευρώ μαύρα, κι αν σ' αρέσει. Του περιστασιακού, τετραωρίτικου, ημιαπασχολήσιμου, ανασφάλιστου εργασιακού μεσαίωνα που επεκτείνεται.

Το Πολυτεχνείο ζει για τη διχοτομημένη Λευκωσία, τα Ιμια, τις γκρίζες ζώνες του Αιγαίου, την «Τσαμουριά», το Κόσσοβο, το Πρέσεβο, το Μαυροβούνιο κι όπου αλλού οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν επαναχάραξη συνόρων. Ζει για το Ακτιο και τη Σούδα, το Αφγανιστάν και τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία. Ζει όπου τέλος πάντων ως χώρα παρέχουμε «διευκολύνσεις» και φαντάρους σε όσους σχεδιάζουν το ξαναμοίρασμα των ζωνών επιρροής τους. Το Πολυτεχνείο ζει για το Ιράκ και την Παλαιστίνη. Ζει για τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, την Κούβα, τη Βενεζουέλα. Ζει για τους λαούς που γεύτηκαν τη σκλαβιά και τις βόμβες της «δημοκρατίας». Για τους λαούς που παίρνουν σιγά - σιγά σειρά να μπουν στο στόχαστρό της. Το Πολυτεχνείο ζει. Και θα ζει όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και ιμπεριαλιστές, οι πρεσβείες και οι προσκυνημένοι τους, να πορευόμαστε εναντίον τους.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ