ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Ασυγκράτητα μπροστά!

42ο ΜΕΡΟΣ

Ο Λένιν διάβασε το διάταγμα για τη γη:

"1) Η ιδιοκτησία των τσιφλικάδων στη γη καταργείται αμέσως χωρίς καμιά αποζημίωση.

2) Τα κτήματα των τσιφλικάδων, όπως κι όλη η γη που ανήκει στην αυτοκρατορική οικογένεια, στα μοναστήρια, στις εκκλησίες, μαζί με όλα τα σύνεργα και ζώα εργασίας, όλα τα κτίρια και όλα τα εξαρτήματά τους μπαίνουν στη διάθεση των επαρχιακών επιτροπών γης και των περιφερειακών Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών, ως τη σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης.

3) Κάθε φθορά της δημευόμενης περιουσίας, που από σήμερα ανήκει σ' όλο το λαό, θεωρείται βαρύ έγκλημα, που τιμωρείται από το επαναστατικό δικαστήριο. Τα νομαρχιακά Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τηρηθεί αυστηρότατη τάξη κατά τη δήμευση των κτημάτων των τσιφλικάδων, για να καθοριστεί πόση έκταση γης και ποια ακριβώς γη υπόκειται σε δήμευση, για να γίνει ακριβής καταγραφή όλης της δημευόμενης περιουσίας και για να διαφυλαχτούν με τη μεγαλύτερη επαναστατική αυστηρότητα τα αγροτικά νοικοκυριά που περνούν στο λαό, μαζί με όλα τα κτίρια, τα εργαλεία, τα ζώα, τα αποθέματα τροφίμων κλπ.

4) Σαν οδηγός για την πραγματοποίηση των μεγάλων αγροτικών μετασχηματισμών, ως την οριστική λύση τους από τη Συντακτική Συνέλευση πρέπει στο εξής να χρησιμεύσει παντού η παρακάτω εντολή των αγροτών*, που έχει διατυπωθεί από τη σύνταξη της εφημερίδας Ισβέστια του Πανρωσικού Σοβιέτ των Αγροτών βουλευτών με βάση τις 242 τοπικές εντολές των αγροτών και που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 88 της εφημερίδας αυτής (Πετρούπολη, αριθ. φύλλου 88, 19 του Αυγούστου 1917).

5) Η γη των απλών αγροτών και των απλών κοζάκων δε δημεύεται".

"Αυτό, πρόσθεσε ο Λένιν, δεν είναι το σχέδιο του πρώην υπουργού Τσερνόφ, που έλεγε ότι πρέπει να φτιάξουμε δάση, και προσπάθησε να κάνει τη μεταρρύθμιση από τα πάνω. Το ζήτημα της ανακατανομής της γης θα λυθεί από τα κάτω, στην ύπαιθρο. Ο αγροτικός κλήρος θα καθοριστεί σε εξάρτηση από τις τοπικές συνθήκες...

Την περίοδο της προσωρινής κυβέρνησης οι τσιφλικάδες αρνούνταν κατηγορηματικά να υπακούσουν στις διαταγές των αγροτικών επιτροπών, των ίδιων κείνων αγροτικών επιτροπών, που τις σκέφθηκε ο Λβοφ, τις πραγματοποίησε ο Σίνγκαρεφ και τις διεύθυνε ο Κερένσκι!".

Οι συζητήσεις δεν είχαν αρχίσει ακόμα, όταν ένας άνθρωπος άνοιξε με τη βία δρόμο, σπρώχνοντας το πλήθος κι ανέβηκε στο βήμα. Ηταν το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των αγροτικών Σοβιέτ Πιάνιχ. Ηταν έξω φρενών από θυμό.

"Η εκτελεστική επιτροπή των Πανρωσικών Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών διαμαρτύρεται ενάντια στη σύλληψη των συντρόφων μας, των υπουργών Σαλάζκιν και Μάσλοφ!" φώναξε απότομα και κατάμουτρα στους αντιπροσώπους. "Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους! Είναι κλεισμένοι στο φρούριο του Πετροπάβλοφσκ. Πρέπει να ενεργήσουμε αμέσως. Δεν πρέπει να χάνουμε ούτε λεπτό!".

Υστερα απ' αυτόν μίλησε ένας στρατιώτης με ανακατεμένα γένια και με φλογερά μάτια. "Εσείς κάθεστε εδώ και συζητάτε για την παραχώρηση της γης στους αγρότες και ταυτόχρονα συμπεριφέρεστε προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους αυτών των αγροτών σαν τύραννοι και σφετεριστές! Σας λέω" - σήκωσε τη γροθιά - "σας λέω πως αν πέσει έστω και μια τρίχα από το κεφάλι τους, θα αντιμετωπίσετε εξέγερση!". Το πλήθος συγχυσμένο θορύβησε.

Στο βήμα ανέβηκε ήρεμος και φαρμακερός, με πίστη στη δύναμή του, ο Τρότσκι. Η συνέλευση τον υποδέχτηκε με χαιρετιστήρια οχλοβοή. "Χτες η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή πήρε κατ' αρχήν την απόφαση να απελευθερώσει τους υπουργούς των εσέρων και των μενσεβίκων, τον Μάσλοφ, τον Σαλάζκιν, τον Γκβόζντεφ και τον Μαλιάντοβιτς. Αν αυτοί όλοι βρίσκονται ακόμη κλεισμένοι στο φρούριο Πετροπάβλοφσκ, είναι γιατί είμαστε πολύ απασχολημένοι... Εννοείται ότι αυτοί θα παραμείνουν περιορισμένοι στο σπίτι, ώσπου να ξεκαθαριστεί τελικά η συμμετοχή τους στις προδοτικές ενέργειες του Κερένσκι στην περίοδο του κορνιλοφισμού".

"Ποτέ", φώναξε ο Πιάνιχ, "ποτέ σε καμιά επανάσταση δεν έγινε αυτό που βλέπουμε τώρα".

"Κάνετε λάθος", απάντησε ο Τρότσκι. "Παρόμοια πράγματα είδε ακόμα κι η δική μας επανάσταση. Στις μέρες του Ιούλη πιάστηκαν εκατοντάδες σύντροφοί μας... όταν η συντρόφισσα Κολοντάι, ύστερα από γνωμάτευση του γιατρού απελευθερώθηκε από τη φυλακή, ο Αυξέντιεφ έβαλε στην πόρτα της δυο χαφιέδες, της πρώην τσαρικής ασφάλειας!". Οι αντιπρόσωποι των αγροτών έφυγαν βρίζοντας. Η συνέλευση τους ξεπροβόδισε με κοροϊδίες.

Ο αντιπρόσωπος των αριστερών εσέρων αναφέρθηκε στο διάταγμα για τη γη. Οι αριστεροί εσέροι, συμφωνώντας απόλυτα κατ' αρχήν με το διάταγμα, θα ψηφίσουν ωστόσο υπέρ, μόνο ύστερα από συζήτηση. Είναι ανάγκη να ξέρουμε, είπε, τη γνώμη των Σοβιέτ των αγροτών.

Κι οι μενσεβίκοι - διεθνιστές επέμειναν να συζητήσουν το ζήτημα στο κόμμα τους.

Κατόπιν μίλησε ο αρχηγός των μαξιμαλιστών, δηλαδή της αναρχικής πτέρυγας της αγροτιάς: "Δεν μπορούμε να μη δώσουμε δίκιο στο πολιτικό εκείνο κόμμα, που από την πρώτη μέρα, χωρίς καμιά φλυαρία, πραγματοποιεί στη ζωή μια τέτοια υπόθεση!...".

Στο βήμα εμφανίστηκε ένας αντιπροσωπευτικός τύπος αγρότη. Ηταν ένας μαυρομάλλης, με ψηλές μπότες και με πρόβειο κοντογούνι. Υποκλίθηκε προς όλες τις μεριές. "Γειαχαρά, σύντροφοι και πολίτες, είπε. Εδώ στριφογυρίζουν όλοι οι καντέ. Εσείς όμως πιάνετε τους δικούς μας αγρότες σοσιαλιστές. Γιατί δεν πιάνετε και τούτους τους καντέ;".

Αυτό ήταν το σινιάλο για ν' ανάψει η συζήτηση για το αγροτικό. Ετσι ακριβώς συζητούσαν κι οι στρατιώτες την προηγούμενη νύχτα. Εδώ υπήρχαν πραγματικοί προλετάριοι της γης...

"Τα μέλη της εκτελεστικής μας επιτροπής, ο Αυξέντιεφ και οι άλλοι, που τους θεωρούσαμε υποστηριχτές της αγροτιάς, αυτοί οι ίδιοι είναι οι καντέ. Να τους συλλάβετε! Να τους συλλάβετε!".

Κάποια άλλη φωνή: "Ποιοι είναι αυτοί, όλοι αυτοί οι Αυξέντιεφ και οι Πιάνιχ; Αυτοί δεν είναι αγρότες! Μόνο φλυαρούν!".

Το πλήθος άκουγε μ' ενδιαφέρον τους ομιλητές αυτούς, νιώθοντας πως είναι πραγματικά αδέρφια τους!

Οι αριστεροί εσέροι πρότειναν μισή ώρα διάλειμμα.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 43ο ΜΕΡΟΣ

"Αδίστακτοι ληστές" οι τράπεζες

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα σε επερώτηση της ΝΔ για τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών

Οι παρατράπεζες της Αλβανίας ωχριούν μπροστά στο όργιο κερδοσκοπίας των ελληνικών τραπεζών, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας σε παρέμβασή του στη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τα ληστρικά επιτόκια των τραπεζών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι "πρόκειται για μία ληστεία που έχει νόμιμο περίβλημα που δεν ξέρω εάν μπορεί να συγκριθεί με τις μεγαλύτερες ληστείες της οποιασδήποτε μαφίας στον κόσμο". Υπογράμμισε ότι ευθύνες φέρει και η ΝΔ καθώς η κυβέρνησή της επέτρεψε τον ανατοκισμό και τόνισε:

"Κάποιος που δανείζεται από μία τράπεζα ένα εκατομμύριο μετά από τριάντα χρόνια, πρέπει να πληρώσει τριάντα δύο δισεκατομμύρια. Αν κάτι πάθει και δεν μπορέσει να το εξοφλήσει, οι ίδιοι οι κληρονόμοι του θα έχουν αυτήν την υποχρέωση. Ενώ την ίδια στιγμή ο καταθέτης υφίσταται ένα καθεστώς όλως διόλου άνισο που βεβαίως είναι πάντοτε στο πνεύμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου".

Ο Στρ. Κόρακας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει σχετική τροπολογία που όμως απορρίφθηκε και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ληστείας από τις τράπεζες:

"Να σας αναφέρω τους ξενοδόχους της Μυτιλήνης. Υπέγραψαν συμβάσεις με 18,5% επιτόκιο. Αυθαίρετα η τράπεζα με κάποια ψιλά γράμματα που είχε βάλει - άσχετα εάν άλλαξε η κατάσταση - επειδή μπορούσε να προσαρμόζει τα επιτόκιά της με βάση τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, ανέβασε τα επιτόκια αυτά μέχρι 40% με την υπερημερία. Και όταν ακόμα έπαψε η κεντρική τράπεζα να καθορίζει τα επιτόκια, αυτοί συνέχισαν αυτή την τακτική".

Η μεταχείριση αυτή, συνέχισε ο βουλευτής, στρέφεται μόνο εναντίον των λαϊκών στρωμάτων καθώς το 70% της αποταμίευσης προέρχεται από τους μικρομεσαίους και μικρούς καταθέτες και ζητώντας την κατάργηση του σχετικού νόμου τόνισε:

"Οι μεγαλοκαρχαρίες έχουν χίλιους τρόπους να πετύχουν όρους δανεισμού χίλιες φορές καλύτερους από ό,τι ο καθένας από εμάς, γιατί έχουν τεράστιες δυνατότητες και η κάθε τράπεζα θέλει για το ίματζ της αλλά και για το συμφέρον της να τους έχει πελάτες".

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Α' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Κοινός ο αγώνας των βαλκανικών λαών

Στις 16 Οκτώβρη τελείωσε το διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Α Βαλκανικό Πόλεμο, που συγκλήθηκε στο Βελιγράδι, με την ευκαιρία των 85 χρόνων από τότε. Ο Νίκανδρος Κεπέσης, που πήρε μέρος από τη μεριά της ΠΕΑΕΑ και των συνεργαζόμενων μ' αυτήν Πανελληνίων ΕΑΜογενών Ενώσεων και Θυμάτων Κατοχής και Εμφύλιου Πολέμου και της ΠΕΑΤΑΘ,στη δευτερολογία του τόνισε:

"Θα θυμάμαι πάντα τούτη τη συνάντηση στην ιστορική πρωτεύουσα της φίλης χώρας, το Βελιγράδι.

Σας κλείνω όλες και όλους στην καρδιά μου, η αγάπη αυτή είναι έκφραση της αγάπης του ελληνικού λαού, σ' όλους τους βαλκανικούς λαούς.

... Δύσκολοι οι καιροί και θα γίνουν ακόμα δυσκολότεροι γιατί έτσι το θέλουν οι ιμπεριαλιστές, οι εχθροί όλων των λαών.

... Πολλά τα εγκληματικά σχέδια της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων! Ομως και ο Χίτλερ είχε ανάλογα σχέδια, αλλά ανατράπηκαν με την αντίσταση των λαών. Στην ήττα του συνέβαλαν σημαντικά και οι βαλκανικοί λαοί.

... Τέσσερις αιώνες ζούσαν οι λαοί μας κάτω από την τουρκική τυραννία, αλλά δεν υποτάχθηκαν, δεν προσκύνησαν.

Το παράδειγμα του Ρήγα Βελεστινλή, το παράδειγμα των κρατών και μαρτύρων των βαλκανικών λαών, ας μας οδηγεί. Ας μας διδάσκει ο Α Βαλκανικός Πόλεμος πως ενωμένοι οι λαοί μας, συνέτριψαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και έδωσαν τη λευτεριά σε υπόδουλους αδελφούς αιώνων.

Οταν ενωμένοι θα αγωνιστούμε ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, θα νικήσουμε.

Ζήτω το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Α Βαλκανικό Πόλεμο.

Ζήτω η φιλία και συνεργασία των λαών μας".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
Εξέταση μαρτύρων για τη συνακρόαση

Με την εξέταση του δημοσιογράφου Γιάννη Διακογιάννη και του υπεύθυνου απόρρητων του ΟΤΕ Κ. Πάλμου, συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Επιτροπής Απορρήτου της Βουλής, σχετικά με το κρούσμα συνακρόασης του δημοσιογράφου με τον υπουργό Εσωτερικών που έγινε προχτές.

Ο Γ. Διακογιάννης εξιστόρησε λεπτομερώς το περιστατικό της συνακρόασης όπως συνέβη, ενώ απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το γιατί έστειλε στη συνέχεια επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής λέγοντας ότι εκτίμησε ως εξαιρετικά σημαντικό το περιστατικό. Από την πλευρά του ο Κ. Πάλμος κατέθεσε ότι επρόκειτο για σπάνια μεν, τυχαία δε συνακρόαση, που οφείλεται στην παλαιότητα του κέντρου του ΟΤΕ στο οποίο υπάγονται τα τηλέφωνα της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι άμεσα θα γίνουν οι ενέργειες για την ανανέωσή του. Εκ μέρους της επιτροπής δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για τη συνέχεια της έρευνας, πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις, δε θα κληθεί τελικά να καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ