Ποτάμια λαού και νεολαίας σε όλη τη χώρα, με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τίμησαν τη φετινή επέτειο διατρανώνοντας ότι συνεχίζουν σταθερά τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Οπως πάντα, έτσι και σήμερα, το Πολυτεχνείο δεν είναι μια μουσειακή εκδήλωση, όπως τη θέλουν πολλοί βολεμένοι τρόφιμοι του «εκσυγχρονισμού», που καπηλεύονται πιθανά και τη συμμετοχή τους στους λαϊκούς αγώνες κατά της δικτατορίας. Δεν είναι μόνο εκδήλωση μνήμης και φόρος τιμής σ' εκείνους που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία-εθνική ανεξαρτησία». Αλλά ζει και συναντιέται με τους καθημερινούς αγώνες του λαού και της νεολαίας. Γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Τα μηνύματά του ζωντανεύουν στον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει το κεφάλαιο. Στην πάλη για ουσιαστική κι ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά του λαού, ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών που προωθείται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με σκοπό τη δημιουργία μισοκαταρτισμένων, εύκολα χειραγωγήσιμων νέων. Ζωντανεύουν στους μεγαλειώδεις αγώνες του λαού, που καταδικάζει τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη, που επιμένει να φωνάζει ακόμα να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ. Ζωντανεύει η οργή και η αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας, που βλέπουν σήμερα να καταπατούνται βάναυσα μια σειρά από κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα κι ελευθερίες.
Εντονη ήταν και χτες η παρουσία της νεολαίας. Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, μαθητές λυκείου αλλά και δημοτικών με τους δασκάλους τους, άφησαν ένα λουλούδι στο μαρτυρικό χώρο του Πολυτεχνείου. Με το σύνθημα «θέλουμε στρατό δημοκρατικό και όχι εξαρτημένο και μισθοφορικό» επιδοκίμασαν τους στρατευμένους που φορώντας τις στολές τους ήρθαν να καταθέσουν στεφάνι. Στο χώρο του Πολυτεχνείου από το πρωί χτες, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι κομμάτων, της κυβέρνησης, σωματεία των εργαζομένων και οργανώσεις νεολαίας. Η ατμόσφαιρα δονήθηκε από τα συνθήματα όταν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτασαν στο χώρο για να καταθέσουν στεφάνι. Στεφάνια κατέθεσαν χτες ανάμεσα σε άλλους αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο Απ. Κακλαμάνη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, αντιπροσωπεία της ΝΔ με επικεφαλής το βουλευτή Γ. Καλό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ. Τσοβόλας, η ΟΛΜΕ, ο Σπ. Κυπριανού και άλλοι.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973, Μιχ. Βαρδάνης, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, ο 3ήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να είναι απλά ένα ξόδι στους νεκρούς του και μια στιγμιαία έκρηξη μνήμης για τις γενιές που το έζησαν. Είναι η ανάγκη ενός ολόκληρου λαού να διαμορφώνει όραμα και ελπίδα για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη».
Πεσλής Βασίλης, Ελής Παναγιώτης, Μανδηλαράς Νικηφόρος, Καλαντζής Δημήτρης, Ρίζος Τάκης, Καλαβρού Μαρία, Παναγούλης Γιώργος, Τσαρουχάς Γιώργος, Θεοδωρίδης Γιώργος, Κατσικογιάννης, Τζαβαλάς Καρούσος, Γεωργάκης Κώστας, Αντωνίου Ζήσης, Τσιτσιρίγκος Φώτης, Κούλης Γεώργιος, Πετρόπουλος Παναγιώτης, Βασιλόπουλος Γιάννης, Κωνσταντίνου Γιώργος, Αλβάνογλου Θεόδωρος, Σινόπουλος Πέτρος, Κομνηνός Διομήδης, Παντελεάκης Κυριάκος, Βάρσος Ιωάννης, Εγκελμαν Ντόρις Μαριέτε, Γεριτσίδης Γιώργος, Γεωργαράς Μαρίνος - Σπύρος, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Καραμανής Μάρκος, Φαμέλης Βασίλης, Μαρκούλης Νίκος, Σαμούρης Γιώργος, Μυρογιάννης Μιχάλης, Καραγεωργίου Στέλιος, Φιλίνης Γιάννης, Δικάλφα Καλλιόπη, Τζιάνος Λάμπρος, Σταυρέλης Γιάννης, Αργυροπούλου Αικατερίνη, Δασκάλου Στέλιος, Θεοδώρας Δημήτρης, Σίμος Γεώργιος, Κυριακόπουλος Σάκης, Καζέπης Κώστας, Καΐλης Γιάννης, Αναγνωστόπουλος, Αντάρογλου, Αντζελόνι Ελενα Μαρία, Αργυρίου, Βρυώνης, Βυθούλκας, Γαλάτης Νίκος, Γιαννόπουλος, Γρέλλος, Δημόπουλος, Διαμαντάκος, Ευαγγελινός, Ζησιμόπουλος, Ηλιόπουλος, Ιωαννίδης, Ιωάννου, Κούμπουλος, Κρητικάκη, Λαγαριώτης, Μαντζώρος, Μαυρογιάννης, Μέξης, Μικρώνης, Μιχαηλίδης, Μπονάτος Χρήστος, Μώμος, Νικολάου, Παπαγεωργίου, Παπαδόπουλος, Ρακιτζής Αλέξανδρος, Ράμμος Βασίλειος, Σαρμαλής, Σπαρτίδης, Σταυρόπουλος, Σχίζας, Σωτηρόπουλος Ιωάννης, Τορίλ - Τεκλέτ (Αίγυπτος), Τσιγκούνης, Τσικουρής, Φραγκόπουλος Θεόφιλος, Χαλκίδης Γιάννης, Χαραλαμπίδης Γιώργος, Χατζηβασιλείου, Κατής Κώστας.
Μέσα σε μια ομοβροντία συνθημάτων ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, συνθήματα που καλούσαν το λαό σε αντίσταση και πάλη, κατέθεσαν στεφάνι χτες το πρωί στο μνημείο των ηρώων του Πολυτεχνείου αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τους Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκο Σοφιανό, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.
«Τα μηνύματα του Νοέμβρη του 1973 είναι σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, εξηγώντας ότι «τα βασικά συνθήματα για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι σήμερα συνθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Η γνώμη μας - πρόσθεσε - είναι ότι χρειάζεται μια νέα λαϊκή ανάταση, μια συσπείρωση ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων, ενάντια στη "νέα τάξη", όπως αυτή εκφράζεται».
«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταθέτει στεφάνι, δηλώνοντας ότι συνεχίζουμε», είπε αμέσως μετά ο Ν. Σοφιανός, προσθέτοντας: «Θέλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας, κρατώντας με αυτό τον τρόπο ζωντανό το μήνυμα της εξέγερσης, ζωντανό το μήνυμα του Νοέμβρη».
Οι εκδηλώσεις του απλού κόσμου, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο Πολυτεχνείο, ήταν θερμές απέναντι στα στελέχη της ΚΝΕ και του Κόμματος. Πολλοί ήταν αυτοί που τους χειροκρότησαν, τους επιβράβευσαν, θέλησαν να τους σφίξουν το χέρι. Αντιδράσεις ενδεικτικές για το πώς ο κόσμος, ο οποίος πίστεψε στα ιδανικά του αγώνα του Νοέμβρη, αγκαλιάζει το Κόμμα, που συνεχίζει να κρατάει ψηλά αυτά τα ιδανικά και να πορεύεται στο δρόμο του αγώνα και της ρήξης με τον ιμπεριαλισμό.
«Ο πρωθυπουργός εκδηλώνει με ουσιαστικό τρόπο τη δέουσα τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου αυτή την ιδιαίτερη μέρα». Ετσι τουλάχιστον ερμήνευσε ο Δημ. Ρέππας την επιλογή του Κ. Σημίτη, πρωθυπουργού, να μην καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου. Σε μια στιγμή μάλιστα που οι Αμερικανοί έχουν κάνει σαφέστατη την εντολή τους να «τελειώνει» επιτέλους ο ενοχλητικός γι' αυτούς γιορτασμός της επετείου της εξέγερσης με τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες προς την πρεσβεία τους. Ο Δημ. Ρέππας είπε ότι η κίνηση του πρωθυπουργού «καταξιώνει απόλυτα την ημέρα και το νόημα που έχει». Πράγματι, λέμε εμείς, η κυβέρνηση «καταξιώνει» καθημερινά το νόημα αυτού του αγώνα με την πολιτική της, που ξεπουλάει την παιδεία και την κάνει αγαθό για λίγους, που με τα αντεργατικά της μέτρα και την πολύχρονη πολιτική της λιτότητας στερεί το «ψωμί» από τους εργαζόμενους και παρατάσσει τις δυνάμεις της καταστολής απέναντι σε κάθε αγωνιστική διεκδίκηση.