ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να πυκνώσουμε τις γραμμές του Κόμματος και του αγώνα

Τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος και κυρίως όλους τους πατριώτες και πατριώτισσες που για πρώτη φορά συναντήθηκαν μαζί μας ψηφίζοντας ΚΚΕ, όλους τους νέους και τις νέες που ψήφιζαν πρώτη φορά και θαρρετά επέλεξαν να ψηφίσουν το ΚΚΕ χαιρετίζει η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ,σημειώνοντας πως δεν είναι τυχαίο ότι η εκλογική επιρροή του Κόμματος στο νομό αυξάνεται σταθερά, όπως δείχνει η αύξηση του ποσοστού και των ψήφων από εκλογή σε εκλογή.

Είμαστε αποφασισμένοι, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, να προωθήσουμε ακόμα περισσότερο τη συσπείρωση του λαού, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών και συνταξιούχων και, βεβαίως, της νεολαίας πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε: Της ειρήνης στα Βαλκάνια, της ανεργίας, της παιδείας, της υγείας, γενικότερα της ανάπτυξης μέσα από τους καθημερινούς αγώνες μας.

Οι εκλογές πέρασαν, αλλά τα προβλήματα μένουν και οξύνονται, τονίζεται και επισημαίνεται χαρακτηριστικά: Οι ελιές των ελαιοπαραγωγών μένουν απούλητες στις κάδες, ενώ σε λίγο χρόνο θα έρθει η νέα σοδειά. Οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία βλέπουν συνεχώς τις θέσεις εργασίας να περιορίζονται και οι εργολαβίες να γίνονται καθεστώς. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πληρώνουν τα σπασμένα του ΝΑΤΟικού πολέμου στα Βαλκάνια. Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Η Φωκίδα αργοπεθαίνει και πρέπει να αντιδράσουμε. Στο χέρι μας είναι πιο αποφασιστικά να αντισταθούμε και να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική. Να πυκνώσουμε ακόμα περισσότερο τις γραμμές του ΚΚΕ μπροστά στις εθνικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που θα συνεχιστούν.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Λεπτές ισορροπίες

Λεπτές ισορροπίες αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι υποχρεωμένη, από τη μια να αντιμετωπίσει τις ισχυρότατες αμερικανικές πιέσεις για την πραγματοποίηση "βημάτων καλής θέλησης" προς την Τουρκία και, από την άλλη, τη μεγιστοποίηση των απαιτήσεων της Αγκυρας. Αν σε αυτά προστεθεί και το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει, δίχως δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος, τα σχέδια για μια ελληνοτουρκική προσέγγιση, που εκπονούνται από την Ουάσιγκτον.

Το σκηνικό των δυσκολιών συμπληρώνεται, αν λάβει κανείς υπόψη του την πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα και το κλίμα "πατριωτικής πλειοδοσίας" που κυριαρχεί, λόγω της συμμετοχής των "Γκρίζων Λύκων" στη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώθηκε με σαφήνεια στη συνέντευξη που επέλεξε να παραχωρήσει, ακριβώς το βράδυ των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό.

Στη συνέντευξη που μεταδόθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο Μπ. Ετσεβίτ ύψωσε τον πήχη, τόσο ώστε πολύ δύσκολα μπορεί να τον ξεπεράσει η όποια καλή θέληση της ελληνικής πλευράς. "Αιχμή" της επιχειρηματολογίας του Μπ. Ετσεβίτ ήταν η θέση ότι η Ελλάδα υποστήριξε και εξακολουθεί να υποστηρίζει την "τρομοκρατική δράση" του ΡΚΚ. Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δε δίστασε να ζητήσει να επιτραπεί σε τουρκικές αρχές να ερευνήσουν στην Ελλάδα για στρατόπεδα εκπαίδευσης ανταρτών. Κατά τα άλλα, ο Μπ. Ετσεβίτ επανέλαβε τη θεωρία περί ύπαρξης "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι η λύση στην Κύπρο υπάρχει από το 1974, όταν διχοτομήθηκε με την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος που τοποθετήθηκε στα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Ο Θ. Πάγκαλος σχολίασε εκτενώς τα λεγόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού, προβλέποντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγούνται σε ένταση και ότι η Αθήνα δεν είναι δυνατό να πραγματοποιήσει την παραμικρή κίνηση καλής θέλησης, περιορίζοντας ασφυκτικά τα όποια περιθώρια κινήσεων του διαδόχου του και άσπονδου φίλου του Γ. Παπανδρέου.

Τη "γραμμή" Πάγκαλου ακολούθησε χτες και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε:

"Πρώτα απ' όλα, εμείς έχουμε πει ότι επιθυμούμε την οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Τουρκία. Οι σχέσεις για να είναι καλές πρέπει να θεμελιώνονται πάνω σε αρχές και κανόνες. Οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών και η τήρησή τους, όπως, επίσης, ο σεβασμός της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της κάθε χώρας, αποτελούν απαράβατους κανόνες. Αυτή είναι η πρόταση που κάνει κατ' επανάληψη η Ελλάδα προς την Τουρκία, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί. Οσον αφορά το σημείο που αναφέρεται στην τρομοκρατία, πρέπει να πω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί της Αγκυρας είναι γνωστοί και συχνά επαναλαμβάνονται. Δεν έχουν καμία βάση. Εχει αποδειχθεί ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς".

"Καψώνι" στον Μίκη Θεοδωράκη

Μπλόκαραν επί τέσσερις ώρες στο αεροδρόμιο το "C - 130" που θα μετέφερε τον συνθέτη και την ορχήστρα στο Βελιγράδι

Στις "αποσκευές" του ένα έργο - σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης, ο "Ζορμπάς".Αυτό το έργο κομίζει στο δοκιμαζόμενο λαό του Βελιγραδίου ο Μίκης Θεοδωράκης στις δύο συναυλίες του που θα δώσει σήμερα και αύριο στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Χρειάστηκαν όμως τρεισήμισι ολόκληρες ώρες για να δοθεί το "πράσινο φως" και να απογειωθεί το "C - 130" της Πολεμικής Αεροπορίας που τον μετέφερε μαζί με τη λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης".

Η πολύωρη αυτή καθυστέρηση για ένα ταξίδι που είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες αποτελεί προσβολή στο πρόσωπο του συνθέτη και μαζί στο πρόσωπο όλου του ελληνικού λαού. Το αεροπλάνο αρχικά είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 5.30 μ.μ. μεταφέροντας και 15 κυβικά μέτρα υλικών ανθρωπιστικής βοήθειας, τελικά αναχώρησε περίπου στις 9 μ.μ. από το Ελληνικό. Την τελευταία στιγμή ο ευρωπαϊκός οργανισμός ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (Eurocontrol) μπλοκάρισε την πτήση με διάφορα προσχήματα, αλλάζοντας το σχέδιο που αρχικά ήταν μέσω της ΠΓΔΜ, κάνοντάς το μέσω Βουλγαρίας, η αρχές της οποίας όμως δεν έδιναν άδεια διέλευσης.

Φαίνεται ότι το φιλειρηνικό, μουσικό ταξίδι του συνθέτη, ο οποίος έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στον γιουγκοσλαβικό λαό και έχει καταδικάσει τη ΝΑΤΟική θηριωδία, βρήκε αντίθετους τους ΝΑΤΟικούς "συμμάχους" και τα όργανά τους στην περιοχή. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη να δώσει λύση και χρειάστηκαν τόσες ώρες αναμονής για απογειωθεί το αεροσκάφος. Το ταξίδι του Μ. Θεοδωράκη γίνεται μετά από πρόσκληση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και ο συνθέτης θα έχει συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλ. Μιλόσεβιτς.

Σώθηκε ο πιλότος

Συνετρίβη "Μιράζ F1" κοντά στην Τανάγρα

Μισή περίπου ώρα κράτησε η αγωνία του πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους τύπου "Μιράζ F1", ο οποίος προσπαθούσε ανεπιτυχώς να ενεργοποιήσει το σύστημα με το οποίο ανοίγουν οι τροχοί προσγείωσης και τελικά πραγματοποίησε ελεγχόμενη εγκατάλειψη του αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στα χωράφια. Ο χειριστής σμηναγός Κίμων Χυτήρης διασώθηκε χρησιμοποιώντας επιτυχώς το σύστημα εκτίναξης του καθίσματός του. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, χτες στις 12.50 το μεσημέρι το αεροσκάφος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσης κατέπεσε και συνετρίβη 7 ναυτικά μίλια από το αεροδρόμιο της Τανάγρας σε ακατοίκητη περιοχή. Το αεροσκάφος αποτελούσε μέρος σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών με αρχηγό τον εν λόγω χειριστή. Ο τύπος αυτός των αεροσκαφών, τα "Μιράζ F1", είναι γαλλικής κατασκευής και αποτελούν δεύτερης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, που εντάχθηκαν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 1975. Τα αεροσκάφη αυτά, περίπου 25 κομμάτια, πρόκειται να αποσυρθούν με τον παραλαβή των νέων παραγγελιών. Ιδιου τύπου αεροσκάφος είχε καταπέσει και το 1994, ο πιλότος και τότε είχε διασωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ