ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα σοβαρά προβλήματα και οι ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών και υγειονομικών

Η κατάσταση στο Θριάσιο, στη Σάμο και τη Λευκάδα, όπως αποτυπώνεται σε παρεμβάσεις σωματείων, δείχνει ανάγλυφα τις ευθύνες της κυβέρνησης

Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης και τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά με την αύξηση των κρουσμάτων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του που προκαλούν οι συνεχιζόμενες μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό, «με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως νοσοκομείου αναφοράς». Συνολικά στο νοσοκομείο υπάρχουν 260 κενές οργανικές θέσεις και οι προκηρύξεις για πρόσληψη 17 εργαζομένων δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες αποχωρήσεις.

Ειδικότερα, το Σωματείο σημειώνει πως «οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών φτάνουν τις εκατό δεκαέξι (34 θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών) ενώ για φέτος έχουν προκηρυχθεί για πρόσληψη μόνο οκτώ θέσεις μόνιμων γιατρών».

Ελλείψεις γιατρών καταγράφονται στην Πνευμονολογική κλινική, στην Αιμοδοσία, στη Χειρουργική, στη Μαιευτική, στην Ψυχιατρική, ενώ δεν έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για δημιουργία Παιδοψυχιατρικής κλινικής, αν και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες τόσο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και πανελλαδικά.


Eurokinissi

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό «ότι το Ιατρείο COVID-19 στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στελεχώνεται, σε συστηματική βάση, από 3 μόνο γιατρούς, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους, που θα χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας ενώ, αν και το νοσοκομείο είναι νοσοκομείο αναφοράς, υπάρχει μόνο μία λοιμωξιολόγος»!

Επιπλέον, «στη Νοσηλευτική Υπηρεσία παραμένουν κενές 82 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 49 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ η προκήρυξη για πρόσληψη 6 νοσηλευτών και 2 τραυματιοφορέων δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις πρόσφατες αποχωρήσεις.

Αποτέλεσμα είναι στα νοσηλευτικά τμήματα οι συνάδελφοι να εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) και συχνά δύο νοσηλευτές ανά βάρδια να έχουν την ευθύνη για περισσότερους από 30 ασθενείς».

Επίσης, «χαρακτηριστικές είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στην Πνευμονολογική κλινική αλλά και στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων - όπου νοσηλεύονται ασθενείς με SARS-CoV-2 - που οι νοσηλευτές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες, ντυμένοι με προστατευτικές στολές...» και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας. Ταυτόχρονα, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό στα Χειρουργεία και το Αναισθησιολογικό, «υπάρχει μεγάλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων, που, σε συνδυασμό με την αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά το προηγούμενο διάστημα, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής, που για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά φτάνει τους έξι μήνες, ενώ για τα ορθοπεδικά περιστατικά ξεπερνούν τους οκτώ μήνες».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το Σωματείο προειδοποιεί ότι αυτή θα χειροτερέψει, «αν απολυθούν οι εργαζόμενοι με "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις, που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες και οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες (επικουρικοί νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί και εργαστηριακοί και 59 καθαριστές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)».

Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τη σωρεία των προβλημάτων που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου έθεσε, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του, το Σωματείο Εργαζομένων. Οπως σημειώνει το Σωματείο σε σχετική ανακοίνωσή του, «το Νοσοκομείο της Σάμου έχει οριστεί ως πυλώνας, που σημαίνει ότι θα δεχόμαστε περιστατικά πιθανά κρούσματα ή και νοσούντες από Covid-19 και από άλλα νησιά, χωρίς όμως να διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης και χωρίς καμία απολύτως ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες ασφαλείας, γάντια και άλλα. Τις τελευταίες μέρες δεν υπάρχουν καθόλου αντιδραστήρια για να πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο μας τεστ για κορονοϊό, ενώ από την αρχή της πανδημίας το Νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Τα αποθεματικά του είναι λιγοστά και το επόμενο διάστημα θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο για την προμήθεια απαραίτητου υγειονομικού υλικού».

Το Σωματείο ανέδειξε το πρόβλημα της εντατικοποίησης της εργασίας και την αδυναμία πλέον των εργαζομένων στην αντιμετώπιση των χρόνιων και έκτακτων περιστατικών, πολύ περισσότερο στην έξαρση κρουσμάτων Covid-19, που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως η διοίκηση οφείλει στους εργαζόμενους εκατοντάδες μέρες κανονικής αδείας και τις μέρες ανάπαυσης (ρεπό), και σημείωσε πως «η πρόσληψη των 7 εργαζομένων που έγιναν λόγω πανδημίας δεν ήταν ούτε σταγόνα στον ωκεανό, αφού κάποιοι από αυτούς ήδη υπηρετούσαν στο νοσοκομείο με άλλες συμβάσεις και οι υπόλοιποι αντικατέστησαν ουσιαστικά κάποιους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν».

Νοσοκομείο Λευκάδας

Τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζόμενων υγειονομικών με αφορμή περιστατικό - τροχαίο που προσήλθε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λευκάδας, διακομίστηκε στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας, σημειώνοντας ότι η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε να ενημερώσει επίσημα το Σωματείο για το «αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων που ήρθαν σε άμεση επαφή με το περιστατικό και για την αποτροπή της διασποράς του ιού στο νοσοκομείο και στην κοινότητα».

Σε κάθε περίπτωση το Σωματείο ζητά να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε:

-- Να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν έρθει σε επαφή και εκτέθηκαν στο κρούσμα κορονοϊού.

-- Να γίνεται rapid test ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού στα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο ώστε να λαμβάνονται χωρίς καθυστέρηση μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και αποτροπής διασποράς της νόσου στο νοσοκομείο, όπως έγινε και στο ΠΓΝ Ιωαννίνων.

-- Να ισχύει 14ήμερη καραντίνα για το προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας με υψηλού κινδύνου έκθεση, σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, όπως ισχύει και για τις στενές επαφές των κρουσμάτων στον υπόλοιπο πληθυσμό.

-- Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς - προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.

-- Να γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα νοσοκομεία και κυρίως γιατρών και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι γιατί δεν περισσεύει κανένας.

-- Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι 12 προσλήψεις μόνιμων γιατρών για το Νοσοκομείο Λευκάδας.

-- Να εξασφαλισθεί επάρκεια σε ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων των μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κ.λπ.) και όχι μόνο απλών χειρουργικών μασκών.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εργαζόμενοι έκαναν τεστ που δεν ελέγχθηκαν ποτέ...

Πληθαίνουν τα περιστατικά που αναδεικνύουν τα ανεπαρκή τεστ για τον κορονοϊό, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και μεθόδους που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προστατέψουν την υγεία και τη ζωή του λαού.

Το πρώτο περιστατικό αφορά την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου η αδελφή μιας ειδικευόμενης γιατρού κατήγγειλε ότι μέρος του προσωπικού έκανε «τεστ» για τα μάτια του κόσμου, τα οποία δεν ελέγχθηκαν ποτέ, ενώ ταυτόχρονα τα αντιδραστήρια είναι πολύ λίγα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ασθενών και υγειονομικού προσωπικού.

Στον «Ριζοσπάστη» έφτασε καταγγελία από το ίδιο νοσοκομείο, όπου εργαζόμενη σε αυτό ζήτησε να υποβληθεί σε τεστ τη Δευτέρα, αφού μόλις είχε γυρίσει από την άδειά της. Οπως επισημαίνει, σαν να μην έφτανε ότι δεν της έκαναν υποχρεωτικά το τεστ, το μόνο που έγινε ήταν κάποιες ερωτήσεις από το τηλέφωνο σχετικά με τα μέρη στα οποία βρισκόταν η εργαζόμενη στην άδειά της. Αφού απάντησε ότι βρισκόταν στην πόλη και στο γειτονικό χωριό της, κρίθηκε ότι όλα είναι εντάξει και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ούτε τεστ, λοιπόν, ούτε καν απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και κλινική εικόνα - τα οποία και πάλι δεν θα ήταν επαρκή, σε περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο επομένως το σύστημα απαλλάσσεται από το κόστος χιλιάδων αναγκαίων τεστ και ελαφρύνει τα νοσοκομεία που ήδη «βογκούν», ο λαός όμως αφήνεται στη μοίρα του, στο έδαφος των ανεπαρκειών και των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπου θριαμβεύει η δολοφονική για τις λαϊκές ανάγκες αντίληψη του «κόστους - οφέλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ