ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Κατηγορηματικό ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» του κεφαλαίου και του πολέμου

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα της στρατιωτικοποίησης και της καταστολής, εξέφρασε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, για μια επικοινωνιακή στρατηγική επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης.

Επισημαίνοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ με το προτεινόμενο ή οποιοδήποτε Σύνταγμα του κεφαλαίου και του πολέμου, η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε τα εξής:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε το ψήφισμα σχετικά με τις διαδικασίες για μια επικοινωνιακή στρατηγική επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, γιατί βασική επιδίωξη είναι η παραπλάνηση των λαών των κρατών - μελών, αλλά και η παραχάραξη της ιστορίας της Ευρώπης.

Διαφωνούμε με το προτεινόμενο ή οποιοδήποτε Σύνταγμα του κεφαλαίου και του πολέμου, αφού στόχο θα έχει την εξουσία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος κοινωνικοπολιτικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Επιπλέον, είναι απροκάλυπτη η προσπάθεια διαγραφής της αντιφασιστικής νίκης από τη μνήμη των λαών και κατάργησης της 9ης Μαΐου σαν μέρας επετείου της. Να ξεχαστούν οι λαϊκοί αγώνες, να υποβαθμιστεί η βαρβαρότητα και η θηριωδία του φασισμού, κατασπαταλώντας, μάλιστα, τα χρήματα των λαών, όταν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας μειώνονται, κοινωνικές δαπάνες συρρικνώνονται και το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλιά γίνεται παρελθόν.

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι απουσιάζει από το ψήφισμα, οποιαδήποτε αναγκαιότητα αντικειμενικής ενημέρωσης ακόμα και δυνατότητα επιλογής από τους λαούς, αλλά υπογραμμίζεται η υποστήριξη στην "ιστορική σπουδαιότητα της Συμφωνίας".

Εμείς θα καλέσουμε τους λαούς να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα της στρατιωτικοποίησης και καταστολής της Ευρώπης, της δικτατορίας του κεφαλαίου. Θεωρούμε θετικό ότι όλο και σε περισσότερες χώρες φτιάχνονται επιτροπές απόρριψής του».


Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Κλίμα καχυποψίας» στην Αλβανία

Διάσταση απόψεων σε μια σειρά θέματα διαπιστώθηκε μεταξύ των Προέδρων της Ελλάδας και της Αλβανίας στις επαφές που είχαν χτες, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κ. Στεφανόπουλου στη γειτονική χώρα.

Παρόλο που οι δύο Πρόεδροι και των δύο χωρών ξόρκισαν το «κλίμα καχυποψίας», ωστόσο φάνηκε να επηρεάζει τις συνομιλίες, με τον Αλβανό Πρόεδρο να επιβεβαιώνει την ύπαρξή του λέγοντας ότι «το αίσθημα καχυποψίας ασφαλώς δε δημιουργήθηκε τώρα τελευταία».

Ειδικότερα, ο Αλβανός Πρόεδρος Αλφρεντ Μοϊσίου έθεσε ευθέως ζήτημα περιουσίας των Τσάμηδων, ζήτησε να υπάρξει «σεβασμός της αξιοπρέπειας του πολίτη» στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ τάχθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Από την πλευρά του ο Κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί ανύπαρκτο το θέμα των Τσάμηδων. «Δε γνωρίζω αν υπάρχει ανάγκη επιλύσεως του προβλήματος. Εγώ το θεωρώ ανύπαρκτο ως πρόβλημα διότι ανάγεται σε μια εποχή που οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. Εάν θυμηθούμε εκείνη την εποχή θα πρέπει να θυμηθούμε και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία. Είναι δυνατόν να συζητάμε αυτά τα πράγματα;», αναρωτήθηκε. Συμπλήρωσε ακόμα ότι «δεν έχω καμία διάθεση αναμοχλεύσεως των παλιών θεμάτων υπενθυμίζοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκαν και τα οποία είναι ξεπερασμένα, αναγόμενα στο 1944, προ εξήντα χρόνων δηλαδή». Οταν στη συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφος παρατήρησε ότι το θέμα αφορά μόνο στις περιουσίες των Τσάμηδων, ο κ. Στεφανόπουλος είπε: «Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα».

Παράλληλα ο Στ. Στεφανόπουλος έκανε αναφορά στην ελληνική μειονότητα και εξήρε τον ρόλο της στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει η Αθήνα στην έμπρακτη και αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπου και αν αυτή ζει. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αυριανή του επίσκεψη σε χωριά της ελληνικής μειονότητας «δε θα παρεξηγηθεί από κανέναν».


ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συζητήθηκαν τα διαδικαστικά

Τα διαδικαστικά θέματα της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις προμήθειες όπλων επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ απασχόλησαν χτες τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής.

Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι (Τραγάκης, Λοβέρδος, Πατσιλινάκος, Ξηροτύρη) αποφασίστηκε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάζει τρεις φορές τη βδομάδα και οι μάρτυρες θα καλούνται εναλλάξ (πρώτα αυτοί που προτείνει η πλειοψηφία και στη συνέχεια όσοι προτείνονται από τα άλλα κόμματα). Σήμερα η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν οι συνεδριάσεις της θα είναι δημόσιες ή απόρρητες.

Ο Γ. Πατσιλινάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή, δήλωσε χτες ότι θα ζητήσει να δίνονται στη δημοσιότητα τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων και δεσμεύτηκε ότι θα τηρεί το απόρρητο εάν υπάρξουν περιπτώσεις θεμάτων ασφαλείας. Την πλήρη δημοσιότητα όταν καταθέτουν τα πολιτικά πρόσωπα ζητάει το ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ΣΥΝ πρότεινε δημοσιότητα εκτός από τα θέματα «εθνικής ασφάλειας». Εκ μέρους της ΝΔ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Τραγάκης, είπε ότι θα προτείνει οι συνεδριάσεις να είναι μυστικές όπως γινόταν σε όλες μέχρι σήμερα τις Εξεταστικές Επιτροπές.

Σημείο διαφωνίας αποτέλεσε η σειρά κλήσης των μαρτύρων. Η ΝΔ προτείνει τα πολιτικά πρόσωπα (πρώην υπουργοί Αμυνας, ο σημερινός υπουργός και ο γραμματέας Εξοπλισμών Γ. Ζορμπάς) να καταθέσουν τελευταίοι και να προηγηθούν οι άλλοι μάρτυρες της δικογραφίας.

Ο Γ. Πατσιλινάκος πρότεινε να κληθούν πρώτα τα πολιτικά πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται και στη συνέχεια ανάλογα με την πορεία των συνεδριάσεων να υπάρχει η δυνατότητα επανάκλησής τους. Με την κατά προτεραιότητα κλήση των πολιτικών προσώπων συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ.


ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Μνηστήρας» της Προεδρίας με «προίκα» τη συναίνεση

Τη διαθεσιμότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατέθεσε στην κρίση του δικομματισμού ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, χρεώνοντας μάλιστα τις προσωπικές φιλοδοξίες του, που αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό πολιτική θέση διόλου συμβατή με την αριστερά, στην ίδια την «αριστερά», η οποία όπως δήλωσε «πρέπει να είναι παρούσα σ' αυτή τη διαδικασία και να επιδιώξει να μετατοπίσει τον άξονα της συναίνεσης σε όσο γίνεται προοδευτικότερη κατεύθυνση»!

Δίνοντας ο ίδιος εξετάσεις συναίνεσης και καλής συμπεριφοράς στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφέρεται κριτικά στο 1989 μιλώντας για «υπερβολές και λάθη που πρέπει σήμερα να αποφευχθούν», χαϊδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ λέγοντας πως «θα κριθεί από τις επιλογές της στα μεγάλα προβλήματα» και αναφορικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας συμπληρώνει ότι «απαιτείται η διαμόρφωση ευρύτερης συνεννόησης και τα δύο κόμματα οφείλουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια για τη συναινετική ανάδειξη Προέδρου». Δεν παραλείπει βέβαια να αναφερθεί και στο θέμα της διαπλοκής επίσης σε συναινετικούς τόνους, προτείνοντας τη θεσμική θωράκιση της χώρας και τονίζοντας ότι «διαμορφώνονται συνθήκες που επιτρέπουν ουσιαστικά βήματα».

«Νομίζω ότι η υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ένα πρόσωπο ώστε ο θεσμός του ανώτατου άρχοντα να πλουτιστεί με μια υποψηφιότητα που προέρχεται από έναν κόσμο κατατρεγμένο». Με τα λόγια αυτά καλωσόρισε ο Λ. Κύρκος την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΝ, μιλώντας στον Ρ/Σ «9.84».

Στο μεταξύ χτες ο Φώτης Κουβέλης γνωστοποίησε στον πρόεδρο του ΣΥΝ και την Πολιτική Γραμματεία την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος στο επικείμενο τακτικό συνέδριο. Η απόσυρσή του από την κούρσα διαδοχής του Ν. Κωνσταντόπουλου, ευνοεί περισσότερο τον Μ. Παπαγιαννάκη στην αναμέτρησή του για την προεδρία με τον Αλ. Αλαβάνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ