ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΤΣΙΠΡΑ
«Συναίνεση» στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου

Τη στρατηγική σύγκλιση συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή αποτύπωσε η συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα

Eurokinissi

Τη στρατηγική σύγκλιση συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή αποτύπωσε η συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα
Την «ευθυγράμμιση» του ΣΥΡΙΖΑ στις στρατηγικές επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαίωσε ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της χτεσινής επίσκεψής του στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο για τα θέματα της λεγόμενης εξωτερικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, και στο πλαίσιο οικοδόμησης συναινέσεων των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε μια σειρά βασικά ζητήματα που απασχολούν το κεφάλαιο, ο Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει: «Εκτιμούμε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης» και «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Σχετικά με το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ζήτησε «να καταστεί σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».

Επίσης, στη γνωστή λογική του ΣΥΡΙΖΑ περί αδιαμφισβήτητης συμμετοχής της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ζήτησε πιο ενεργές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτά ακριβώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (που με κάθε τρόπο ενισχύουν τα διχοτομικά σχέδια) ώστε να επιτευχθεί ...αποκλιμάκωση της έντασης. Είπε, συγκεκριμένα: «Είχα την ευκαιρία και εγώ να καταθέσω τις δικές μας παρατηρήσεις και σκέψεις, διότι αυτή την ώρα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά και βεβαίως να γίνει δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος», στη βάση, βέβαια, του διχοτομικού πλαισίου που συμφωνήθηκε το Φλεβάρη.

Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε απλώς έναν «προβληματισμό» για «τη χρονική συγκυρία στην οποία αυτό θα διεξαχθεί, δεδομένης δηλαδή της προκλητικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά». Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Στο ίδιο πλαίσιο επίτευξης συναίνεσης, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι με τον Τσίπρα είχαν «μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχει «μία συναντίληψη γύρω από τα θέματα αυτά (σ.σ: τα «εθνικά») και πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Δυο «φρεγάτες τσέπης» στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουλάχιστον δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) περιπολούν αυτήν τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη για τον έλεγχο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και διαύλων μεταφοράς τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στα ανοιχτά της Κύπρου, περιπολεί η πυραυλάκατος «ΡΟΥΣΣΕΝ». Επισήμως, από 19/11 έως 28/12 έχει ενταχθεί στη δύναμη της επιχείρησης του ΟΗΕ «UNIFIL» που περιπολεί στα ανοιχτά του Λιβάνου, επιτηρώντας την τήρηση της εκεί ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί και να στρέψει γι' αλλού πλώρη αν παραστεί ανάγκη... Προηγούμενα στην ίδια περιοχή έπλεε η πυραυλάκατος «ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ».

Ταυτόχρονα, στην περιοχή που ορίζεται από τα νησιά Καστελόριζο, Στρογγύλη και Ρω (τα απώτατα ανατολικά όρια της ελληνικής επικράτειας, στρατηγικά σημεία για την ΑΟΖ, γύρω από τα οποία υπάρχουν τριβές με την Τουρκία) στάλθηκε να περιπολεί η πυραυλάκατος «ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ».

Τα δύο πλοία έχουν ενισχυμένες δυνατότητες και θεωρούνται, στη γλώσσα του ΠΝ, «φρεγάτες τσέπης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει προώθηση και άλλων μάχιμων μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

ΠΟΤΑΜΙ
Θέλει κυβέρνηση ΝΔ με υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ

Με τον εύγλωττο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει αναπληρωτές υπουργούς», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επεκτείνει τη συζήτηση περί συναίνεσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό ως τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Με άρθρο του στην «Καθημερινή» αποκηρύσσει τις πρόωρες εκλογές σαν επικίνδυνες, ζητά από τα δύο κόμματα να τα βρουν κι από κοινού να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές το Νοέμβρη του 2015.

Υποδεικνύει ακόμα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης να διασφαλίσουν ότι θα ασκούν τη διακυβέρνηση απρόσκοπτα έως τη διεξαγωγή των εκλογών, με το να συνεννοηθούν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για τον ορισμό αναπληρωτών υπουργών προερχόμενων απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, «στους τομείς που σχετίζονται με το χρέος και τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους».

«Αναπληρωτές, λοιπόν, υπουργούς από το κόμμα που κέρδισε τις ευρωεκλογές, στην κυβέρνηση του κόμματος που κυβερνά. Στη χειρότερη περίπτωση οι αναπληρωτές υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μια πολύτιμη εμπειρία, θα μάθουν από πρώτο χέρι τις εμμονές των δανειστών και θα εκπαιδευτούν γι' αυτό που τόσο θέλουν να κάνουν. Και στην καλύτερη περίπτωση θα προτείνουν λύσεις που θα μειώσουν έστω και λίγο το αδιέξοδο της χώρας», γράφει ο Στ. Θεοδωράκης, σε μια έμμεση αλλά σαφή παραδοχή του κοινού πλαισίου που μοιράζονται οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου.

Της πρότασης αυτής έχει προηγηθεί η ανάπτυξη μιας συλλογιστικής εκ μέρους του επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται ότι «για να υπηρετήσει το παλαιοκομματικό "εδώ και τώρα εκλογές" (...) θυσιάζει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η οικονομία στην εντατική, οι Ευρωπαίοι στη δυσπιστία τους, η Μέση Ανατολή στις φλόγες, η Τουρκία στους λεονταρισμούς της, αλλά εμείς θέλουμε η χώρα να πορευθεί χωρίς Πρόεδρο και χωρίς κυβέρνηση».

Παρ' όλα αυτά, συμμερίζεται την επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου ότι δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να αφήσει «αυτή την κυβέρνηση να πελαγοδρομεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016».

Με αυτό το σκεπτικό, εξηγεί ότι προτείνει τον Νοέμβρη για διεξαγωγή εκλογών ώστε να υπάρξει χρόνος για αναθεώρηση του Συντάγματος στην κατεύθυνση του «να σταματήσει η ασυλία των πολιτικών και των υπουργών», «να υιοθετήσουμε το "γερμανικό εκλογικό σύστημα"». Ακόμα χρόνος για «να διαπραγματευτεί το χρέος μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα και όχι μια κομματική παρέα». Αλλά και για να μη διαταραχθεί η τουριστική κίνηση και καταγράψει απώλειες το τουριστικό κεφάλαιο.

ΑΝΕΛ
Πάει κι ο Μελάς...

«Ανεξάρτητος» βουλευτής δηλώνει πλέον ο Π. Μελάς που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ. Προηγούμενα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του κόμματος Π. Καμμένου. Επίσης, τις τελευταίες μέρες, διακινήθηκε μια φημολογία ότι τα «πήρε» για να στηρίξει την κυβέρνηση.

Οπως δήλωσε ο ίδιος στον «Βήμα FM», αφήνοντας αιχμές κατά συναδέλφων του στους ΑΝΕΛ: «Κατέθεσα αίτηση ανεξαρτητοποίησης, διότι δεν μπορώ να παραμείνω με ανθρώπους που λένε αισχρότατα ψέματα, βρώμικα ψέματα, αισχρότητες και κακοήθειες. Αυτό που είπαν ότι ελέχθη για μένα, ότι χρηματοδοτήθηκα (...) Αυτό είναι απαράδεκτο, αισχρό, κακόηθες και βρώμικο».

Για τη στάση του στην προεδρική εκλογή σημείωσε: «Αν μου υποσχεθεί κάποιος ότι με μια άλλη κυβέρνηση η κατάσταση για το λαό θα είναι καλύτερη, να μην ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν, όμως, είναι χειρότερη, θα ψηφίσω».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τ. Κουίκ χαρακτήρισε τα λεγόμενα Μελά «προφάσεις εν αμαρτίαις» και «δικαιολογίες», προσθέτοντας ότι «δεν έχει θέση στους ΑΝΕΛ».

Πλέον, από τους 20 βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ τον Ιούνη του 2012, έχουν αποχωρήσει ή ανεξαρτητοποιηθεί οι: Π. Μελάς, Γ. Κουράκος, Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Καπερνάρος, Τσ. Ιατρίδη, Χρ. Γιαταγάνα, και Ρ. Μακρή (οι δύο τελευταίες φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ). Στο μεσοδιάστημα προσχώρησε στους ΑΝΕΛ ο εκλεγμένος με τη ΝΔ, Ν. Νικολόπουλος.

«ΡΙΖΕΣ»
Στήνει το «ακροδεξιό» του κόμμα και ο Μπαλτάκος

Αναδιατάξεις σημειώνονται στα «δεξιά της δεξιάς», άλλο ένα πεδίο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Οπως ανακοίνωσε χτες στο «STAR», ο πρώην γγ της κυβέρνησης, Π. Μπαλτάκος (αποπέμφθηκε από τη θέση όταν δημοσιοποιήθηκαν επαφές του με χρυσαυγίτες), ιδρύει κόμμα με το όνομα «Ρίζες».

Το νέο κόμμα θα το φτιάξει, όπως δήλωσε, μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και την Εκκλησία. Κατονόμασε μάλιστα τους Χρ. Ζώη (πρώην ΝΔ) και Β. Καπερνάρο (πρώην ΑΝΕΛ) ως συμφωνούντες με την κίνηση αυτή. Πρόσθεσε ότι θα συνεργαζόταν με οποιονδήποτε έχει «πατριωτικές» και «εθνικές» θέσεις και ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει ένα «δεξιό - σκέτο δεξιό, όχι κεντροδεξιό - κόμμα».

Υπερασπίστηκε τις επαφές του με τη ΧΑ ενώ προέβλεψε ότι αν σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές η ΝΔ χάσει με 10% διαφορά, θα υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις. Πρόσθεσε ότι ο μόνος που θα μπορούσε να παίξει κάποιο ενοποιητικό ρόλο είναι ο Κ. Καραμανλής, αλλά, όπως εκτίμησε ο Μπαλτάκος, ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να ενεργοποιηθεί, «άρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο».

Ως προς τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, είπε ότι «καταλαβαινόμαστε και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω». Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην απόφαση Μπαλτάκου να στήσει κόμμα έσπευσε να αναφερθεί ο επίσης πρώην της ΝΔ, Π. Ψωμιάδης, λέγοντας ότι «πάντα με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει η προοπτική της επανένωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς μετά τις εθνικές εκλογές, κάτι που θεωρώ βέβαιο και δεδομένο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ