Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΤΣΙΠΡΑ
«Συναίνεση» στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου

Τη στρατηγική σύγκλιση συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή αποτύπωσε η συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα

Eurokinissi

Τη στρατηγική σύγκλιση συγκυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή αποτύπωσε η συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα
Την «ευθυγράμμιση» του ΣΥΡΙΖΑ στις στρατηγικές επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαίωσε ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της χτεσινής επίσκεψής του στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο για τα θέματα της λεγόμενης εξωτερικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, και στο πλαίσιο οικοδόμησης συναινέσεων των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε μια σειρά βασικά ζητήματα που απασχολούν το κεφάλαιο, ο Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει: «Εκτιμούμε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης» και «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Σχετικά με το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ζήτησε «να καταστεί σαφές προς την τουρκική πλευρά ότι αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από την κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού».

Επίσης, στη γνωστή λογική του ΣΥΡΙΖΑ περί αδιαμφισβήτητης συμμετοχής της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ζήτησε πιο ενεργές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτά ακριβώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (που με κάθε τρόπο ενισχύουν τα διχοτομικά σχέδια) ώστε να επιτευχθεί ...αποκλιμάκωση της έντασης. Είπε, συγκεκριμένα: «Είχα την ευκαιρία και εγώ να καταθέσω τις δικές μας παρατηρήσεις και σκέψεις, διότι αυτή την ώρα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά και βεβαίως να γίνει δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος», στη βάση, βέβαια, του διχοτομικού πλαισίου που συμφωνήθηκε το Φλεβάρη.

Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε απλώς έναν «προβληματισμό» για «τη χρονική συγκυρία στην οποία αυτό θα διεξαχθεί, δεδομένης δηλαδή της προκλητικής παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πλευρά». Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα.

Στο ίδιο πλαίσιο επίτευξης συναίνεσης, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι με τον Τσίπρα είχαν «μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχει «μία συναντίληψη γύρω από τα θέματα αυτά (σ.σ: τα «εθνικά») και πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ