Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξανά «ίσες αποστάσεις» από το σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ

Οτι και οι δύο πλευρές (σ.σ. η κυπριακή κυβέρνηση και το ψευδοκράτος) «έχουν δίκιο» ισχυρίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αιντε, ο οποίος, σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε σε τοπικά ΜΜΕ στο διάστημα της παραμονής του στην Κύπρο, επέμεινε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων πρέπει να αρχίσει να συζητιέται από τώρα.

Μιλώντας στην ελληνοκυπριακή «Αλήθεια», ουσιαστικά παρουσίασε ξανά ως «νομικό ζήτημα» το θέμα του σεβασμού της κυπριακής κυριαρχίας, αφού είπε: «Εχετε και οι δυο δίκιο. Οι μεν (σ.σ. Ελληνοκύπριοι) λένε έχουμε το νομικό επιχείρημα εστιάζοντας στο σήμερα, και οι άλλοι (σ.σ. Τουρκοκύπριοι) λένε υπάρχει πολιτικό επιχείρημα, εστιάζοντας στο μέλλον». Ακόμα, πρόσθεσε ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας οδηγήσουν στις διαπραγματεύσεις και εάν όλοι επιθυμούν να δώσουν κάποια πράγματα, και εάν όλοι επιθυμούν να είναι σοβαροί στις διαπραγματεύσεις, τότε νομίζω ότι μπορούμε να βγούμε έξω απ' αυτό, έξω από την κρίση των υδρογονανθράκων». «Εάν δεν θέλετε, τότε πιστεύω ότι ίσως ήταν η τελευταία ευκαιρία και τότε ενδεχομένως να πρέπει να σκεφτείτε κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγες μέρες πριν, ο Αϊντε φέρεται να είχε μιλήσει στο ΡΙΚ για «μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας. Η τουρκική «Μιλιέτ» έγραψε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης διέψευσε ότι η Λευκωσία «διαμαρτυρήθηκε» στον ΟΗΕ, ενώ ο Αϊντε μίλησε για λάθος στη μετάφραση.

Ενδεικτική των εντεινόμενων ανταγωνισμών μονοπωλιακών συμφερόντων για τους υδρογονάνθρακες, είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι μια σειρά μονοπώλια έχουν ανασκουμπωθεί και εντείνονται οι επαφές για την «αξιοποίηση» του πλούτου του κυπριακού λαού. Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ηγέτης τόνισε: «Αυτήν την ώρα η συζήτηση που διεξάγεται με την Αίγυπτο είναι η παροχή ποσοτήτων από το "Αφροδίτη", όχι από τα όποια αποθέματα βρεθούν στα "οικόπεδα" που ερευνά η ENI - Kogas (σ.σ. που ερευνά στο κοίτασμα "Ονασαγόρας"). Πρόθεσή μας, εφόσον βρεθεί λύση του Κυπριακού, είναι να συνεργαστούμε με τουρκικές εταιρείες. Εξάλλου, αν λυθεί το Κυπριακό, λόγο στο φυσικό αέριο θα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Γι' αυτό πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία ότι αν θέλει πραγματικά να μην αποκλειστεί από την προμήθεια αερίου, που δεν είναι πρόθεσή μας, θα πρέπει να συμβάλει στη λύση. Είναι η μόνη οδός για να ωφεληθούμε όλοι, οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, αλλά και η Τουρκία. Γίνεται πολύς λόγος για τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το ποια λύση είναι η πιο συμφέρουσα δεν είναι θέμα δηλώσεων, αλλά τεχνοοικονομικών μελετών».

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο ο Κύπριος Πρόεδρος έφτασε στη Νέα Υόρκη όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απανωτές επαφές για να συνεχιστεί το παζάρι (2017-05-26 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν πιέσεις και ψευτοδιλήμματα στο λαό (2017-03-01 00:00:00.0)
Δηλώσεις και διάφορα «σενάρια» (2014-11-29 00:00:00.0)
Επιστολή Ολάντ με πολλαπλές στοχεύσεις (2014-10-30 00:00:00.0)
«Αγαρμποι» οι χειρισμοί Ταλάτ (2008-12-11 00:00:00.0)
Θεωρεί διχοτομημένη την Κύπρο (2003-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ