Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα παράταση στη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ;

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παραπέρα παράτασης της στρατιωτικής επιχείρησης EUFOR RCA στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), η οποία συντονίζεται από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα.

Αρχικά η επιχείρηση ήταν να λήξει το Δεκέμβρη. Μάλιστα, το καλοκαίρι Ελληνες επιτελείς διαβεβαίωναν ότι από το Σεπτέμβρη θα ξεκινούσαν διαδικασίες απεμπλοκής της δύναμης που επιχειρεί στην ΚΑΔ. Ωστόσο, η EUFOR RCA έλαβε «παράταση» μέχρι το Μάρτη.

Το Σάββατο, στην τελετή παρασημοφόρησης 63 στρατιωτικών, διαφόρων εθνικοτήτων, που υπηρετούν στο ΕΣΕΕΕ, με το μετάλλιο της ΕΕ «Common Security and Defense Policy Service Medal», για τη συμμετοχή τους στη στρατιωτική επιχείρηση, ο διοικητής της Επιχείρησης, Γάλλος υποστράτηγος Ph. Ponties, «εξέφρασε την αισιοδοξία του», όπως γράφει το σχετικό ανακοινωθέν, «ότι έως την 15η Μαρτίου του 2015, η EUFOR RCA θα ολοκληρώσει την πλήρη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της, στη δύναμη του ΟΗΕ, MINUSCA», αφήνοντας έτσι υπόνοιες ότι «ψήνεται» κι άλλη ...παράταση.

Ευρωενωσιακές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αναπτύσσονται στην ΚΑΔ (χώρα πλούσια σε ορυκτά καύσιμα και μεταλλεύματα) το Μάρτη με πρόσχημα εμφύλιες συρράξεις που προηγουμένως οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Η κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε τη χρήση του ΕΣΕΕΕ, ενώ το επάνδρωσε με δεκάδες Ελληνες επιτελείς και κατάφερε υποδιοικητής της EUFOR RCA να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να πετύχει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ