ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» ζητά επιτάχυνση των κυβερνητικών δεσμεύσεων

Την πρεμούρα του εγχώριου κεφαλαίου για «έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αναπαράγει και η ΝΔ

Συνεχίζει το διαγκωνισμό της με την κυβέρνηση η νέα ηγεσία της ΝΔ, εμφανιζόμενη ως η «υπεύθυνη» αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να πείσει τα μονοπώλια ότι μπορεί και αύριο, ως κυβέρνηση, να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Με αυτόν τον άξονα τοποθετείται και στα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα, όπως η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και το Προσφυγικό.

Ενδεικτικά, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση του «Economist», ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι η ΝΔ θα ασκήσει μια διαφορετικού τύπου αντιπολίτευση που θα στηρίζει τα σωστά της κυβέρνησης και θα ασκεί σκληρή κριτική στα κακώς κείμενα. Εστίασε την κριτική του στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποχρεώθηκε να εφαρμόσει. Σε αυτήν ακριβώς τη βάση, ο Μητσοτάκης επέμεινε πως υπάρχουν θέματα των μεταρρυθμίσεων που είναι σε εκκρεμότητα και μετέφερε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» και το άνοιγμα μιας συζήτησης για το κρατικό χρέος, θέμα που καίει τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλωστε, και σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τσίπρα».

Την ίδια ώρα, σε αντιστοιχία με την κυβερνητική προπαγάνδα, επιχείρησε να δώσει φιλολαϊκό περιεχόμενο στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, επιμένοντας ότι η δική του «πολιτική πρόταση οδηγεί στην ανάπτυξη. Είναι αυτή που συμφέρει κυρίως "αυτούς που δεν έχουν", γιατί τους εξασφαλίζει προοπτική και τους δίνει πραγματική ελπίδα».

Σημειωτέον, και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», επέμεινε να υπερασπίζεται τις «μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και του κρατισμού», θεωρώντας τες μάλιστα ως το πεδίο ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι εκεί μπορούν «να συμπέσουν άνθρωποι που προέρχονται από το χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς, άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τον κρατισμό, άνθρωποι που έχουν αηδιάσει από το λαϊκισμό και κοιτάνε μπροστά».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε όχι μόνον την κυβερνητική του πορεία, αλλά συνολικά τον τρόπο που πολιτεύτηκε από το 2009, ενώ δήλωσε «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις: «Θα μπορούσα να πω σήμερα: Εγώ έκανα το χρέος μου, τώρα πια αναγνωρίζεται η προσφορά μου, συνεπώς πηγαίνω σπίτι μου. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα. Μόνο όταν επανέλθει και σταθεροποιηθεί η χώρα στην τροχιά που την είχαμε βάλει, θα θεωρήσω ότι έχω κάνει το χρέος μου»...

Υποψήφιο θέμα για «συγκλίσεις» η διαχείριση του Προσφυγικού

Χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, παρουσία κι άλλων στελεχών του κόμματος, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, προκειμένου να συζητήσουν για τη διαχείριση του Προσφυγικού, η οποία προβάλλεται από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ως «εθνικό θέμα», όπου μπορούν να χτίσουν «συγκλίσεις». Αλλωστε, κι από τις δύο πλευρές, βγήκε προς τα έξω ότι στη συνάντηση επικράτησε κλίμα συνεννόησης. Ο Γ. Μουζάλας τόνισε πως «υπήρξε μια εξαιρετική σύγκλιση όσον αφορά ότι το Προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται μια κοινή αντιμετώπιση». Αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το θέμα έχει «εθνικές διαστάσεις».

Σημειωτέον, παρά την κριτική σε επιμέρους σημεία που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό, ζητά από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, διαβεβαιώνει αρμοδίως ότι ως κόμμα «θα συμβάλει και θα αναλάβει πρωτοβουλίες» να αποφευχθεί η αποβολή της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, με την τέτοια πρεμούρα τους να αφορά κυρίως τμήματα του κεφαλαίου που θα πληγούν. Ειδικά γι' αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο, στελέχη της ΝΔ που μετείχαν στη σύσκεψη με τον Γ. Μουζάλα, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και η κυβέρνηση βρίσκεται σε «κατάσταση κόκκινου συναγερμού».

ΠΑΣΟΚ
Πασχίζει να κατοχυρώσει χώρο και ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες

Με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συναντάται σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατόπιν αιτήματός της, προκειμένου να συζητήσουν το Προσφυγικό, ενισχύοντας την άποψη ότι η διαχείρισή του μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μοχλός ευρύτερων διεργασιών αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια να διατηρήσει όσο μπορεί το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως «επίσημου» εκπροσώπου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, στο φόντο της επιταχυνόμενης προσέγγισης της τελευταίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σ. Στάνισεφ, τον πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών, Τζ. Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, ζητώντας να μην ανασταλεί η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν για όσους ταξιδιώτες προέρχονται από την Ελλάδα. Αντίθετα, «να επισπεύσουμε και να βελτιώσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», «να προχωρήσουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των hot spots και να εφαρμόσουμε πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης» κ.ά.

Παραπέρα, αρθρογραφώντας στο «Βήμα», επανέλαβε την πρότασή της για «συνδιαμορφώση ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού - με τη μορφή συμπαράταξης - όλων των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς».

«Η λύση στο αδιέξοδο με την ανίκανη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η παλινόρθωση της ΝΔ» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πιο καθαρή γίνεται η ένταση των διεργασιών και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», διαχωριζόμενος ανοιχτά από τη θέση της Φ. Γεννηματά περί «αβύσσου» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, σημείωσε: «Ηταν λάθος η λέξη "άβυσσος" και δε με χωρίζει άβυσσος από κανέναν, ούτε από τον κ. Μητσοτάκη ούτε από τον κ. Τσίπρα. Αβυσσος με χωρίζει από τη Χρυσή Αυγή, άβυσσος με χωρίζει από κάποιους οι οποίοι δε θέλουν τη χώρα στην Ευρώπη, δε θέλουν τη χώρα στο ευρώ». Παραπέρα, συμπλήρωσε: «Η θέση η δική μου - και πιστεύω ότι δεν έχει φύγει από τη θέση αυτή το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη - ήταν πάντα ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Πάντως, την πρόταση Γεννηματά βλέπουν γενικώς θετικά μια σειρά στελέχη του χώρου, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, που μιλώντας στα «Νέα» αναγνωρίζει ότι χρειάζεται «κάτι καινούργιο» στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αφού προηγηθεί προγραμματική συζήτηση. Αν και εμφανίζεται να αρνείται να ηγηθεί ο ίδιος ενός ενιαίου κεντροαριστερού σχήματος, χαρακτηρίζει ευκαιρία για διάλογο την πρωτοβουλία Γεννηματά, έστω κι αν εμμέσως διαπιστώνει μια σπουδή υπό την πίεση πανικού για την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

ΠΟΤΑΜΙ
Τρέχει να δρομολογήσει κομπρεμί και να στηρίξει αναδιαρθρώσεις

Για τις 26 - 28 Φλεβάρη προγραμματίζεται το συνέδριο του Ποταμιού, στο φόντο ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, όπου επιχειρεί να κατοχυρώσει διακριτό ρόλο.

Οπως είπε ο επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκης μιλώντας στο θεσσαλικό κανάλι TRT, «πρέπει να γεννάς μεταρρυθμιστικές ιδέες και το Ποτάμι είναι πιστεύω γεννήτορας μεταρρυθμιστικών, ριζικών αλλαγών. Και αυτό θα κάνουμε και το επόμενο διάστημα. Με αφορμή το συνέδριό μας που θα γίνει τέλος Φλεβάρη στο Περιστέρι, θα δώσουμε τον κατάλογο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα».

Στο ίδιο μοτίβο, αρθρογραφώντας στο «Βήμα» υποστήριξε ότι «το Ποτάμι, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου κεντρώου χώρου, προτάσσει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις έναντι της συμφωνίας για τις διαδικασίες και τα αξιώματα».

Εσπευσε, πάντως, να ξεκαθαρίσει ότι «συνεργασίες που προϋποθέτουν να διαλυθεί το Ποτάμι για να ενταχθεί σε ένα άλλο κόμμα δεν συζητάμε», αντίθετα, «παλεύουμε με προοδευτικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος», η δε «χώρα» (βλ. η εγχώρια αστική τάξη) «να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο», που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί το Ποτάμι.

Σημειωτέον, ακριβώς στη λογική σύμπηξης συνεργασιών προς ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ο Στ. Θεοδωράκης αρθρογράφησε και στην «Αυγή» υποστηρίζοντας π.χ. ότι «ο χρόνος για να αναμετρηθούμε με την πραγματικότητα δεν είναι απεριόριστος» και «οι αναβολές κοστίζουν χαμένες γενιές».

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής των λεγόμενων «ΜΕΤΑρρυθμιστών», Σπ. Λυκούδης, μιλώντας σε συγκέντρωση όσων εκπροσωπεί στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας της «μεγάλης Προοδευτικής και Μεταρρυθμιστικής Δημοκρατικής Παράταξης» ως έναν «ανεξάρτητο, αυτόνομο και αυτο-προσδιοριοζόμενο πολιτικό φορέα». Απευθυνόμενος, μάλιστα, στο Ποτάμι, το κάλεσε «να διακηρύξει με ευθύτητα, σαφήνεια και ευθύνη ότι αποσκοπεί να αποτελέσει πρωτοπόρο και ισχυρή δύναμη ενότητας του χώρου αυτού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ