ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Ποτάμι η οργή που ανταριάζει

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σουδάν

Associated Press

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σουδάν
Μέρα τη μέρα, λεπτό το λεπτό συνεχίζουν να δυναμώνουν οι φωνές αντίστασης και αντίθεσης στη γενοκτονία, που εδώ και καιρό συντελείται στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη με θύμα τον παλαιστινιακό λαό, κυρίως, και θύτη τα όργανα του ιμπεριαλισμού, που δεν είναι άλλα σε αυτή την περίπτωση παρά ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν.

Ποτάμι η οργή που ανταριάζει, ειδικά μετά την ισραηλινή εισβολή και κατοχή στη Δυτική Οχθη και τις προθέσεις του Ισραήλ για κατοχή όλων των Παλαιστινιακών Εδαφών. Το ποτάμι της οργής ξεκινά φυσικά μέσα από το ίδιο το Ισραήλ.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση Ισραηλινών έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, ενώ και την Κυριακή διοργανώθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, με τη συμπαράσταση και δεκάδων Ευρωπαίων ακτιβιστών που ήδη βρίσκονται στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, ως έμπρακτη εκδήλωση της συμπαράστασής τους προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Παρόντες, και ορισμένοι εκ των Ισραηλινών Εφέδρων που αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα, και που πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Ξεπέρασαν τους 370 οι έφεδροι που έχουν αρνηθεί δημόσια να πολεμήσουν ενάντια στην Ιντιφάντα, ενώ 12 από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή. Τρεις ακόμη προστέθηκαν στον κατάλογο αυτή την βδομάδα.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας όμως έγιναν και από Υπερορθοδόξους Εβραίους σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη! Καίγοντας την ισραηλινή σημαία, και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ, σκέπασαν κάμποσες φορές τον Ραβίνο Γίσροελ Ντοβίντ Βάις, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Neturei Karta International» που τόνισε, ότι «καίγοντας τη σημαία του Ισραήλ, συμβολικά διακηρύσσουμε ότι το Ισραηλινό Κράτος, εν αντιθέσει από τις παράλογες αιτιάσεις του, δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τους Εβραίους. Για την ακρίβεια, συνιστά άρνηση της πίστης μας όσο και η βάρβαρη κακοποίηση των Παλαιστινίων... Η αντίθεσή μας είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη ειρήνευσης».

«Επί ποδός» οι αραβικές χώρες...

Αντιπολεμική συγκέντρωση από ισραηλίτες

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση από ισραηλίτες
Στην Αίγυπτο, χώρα με ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας και με συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, χιλιάδες Αιγύπτιοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις, με κορυφαίες σε όγκο και παλμό τις συγκεντρώσεις στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, κατά της πολιτικής της ισραηλινής κατοχής και σε ένδειξη συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο και δολοφονούμενο Παλαιστινιακό λαό, ενώ η αστυνομία τους αντιμετώπισε με βία και δακρυγόνα.

Στην Ιορδανία, τη δεύτερη αραβική χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε τέσσερις πόλεις της χώρας, ενώ στην πρωτεύουσα Αμμάν, η αστυνομία αντιμετώπισε με δακρυγόνα και γκλομπ τους εξαγριωμένους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Αμμάν. Χιλιάδες Λίβυοι με επικεφαλής τον ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, διαδήλωσαν στην Τρίπολη της Λιβύης, ενώ στη Συρία επίκεντρο των διαδηλώσεων χιλιάδων Σύριων έγιναν τα Γραφεία του ΟΗΕ, που έκαιγαν καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης αμερικανικές σημαίες. Ανάλογα αισθήματα κατείχαν και τους συγκεντρωμένους στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Πολλές αντιδράσεις και διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως στην Τουρκία, στο Μπαγκλαντές και το Σουδάν, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στα δύο ασιατικά «μεγαθήρια» στην Κίνα και την Ινδία. Στο μεταξύ, συγκλονισμένη η διεθνής κοινή γνώμη παρακολούθησε, το Σάββατο τον 54χρονο Ιάπωνα Τακάο Χιμόρι να περιλούει το σώμα του με βενζίνη σε κεντρικό πάρκο του Τόκιο και να αυτοπυρπολείται. Την ίδια μέρα, κατά την οποία μάλιστα οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν και την «ημέρα της Γης», χιλιάδες Ιάπωνες ακτιβιστές διαδήλωσαν κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και του αποκλεισμού στη Ραμάλα του Γιάσερ Αραφάτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες ήδη από τη δεκαετία του '70 στήριζαν τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων.

... αλλά και η Δύση

Από άκρο σε άκρο της Γηραιάς Ηπείρου, οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων έγιναν μάρτυρες των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων. Στη Γερμανία, οι καθιερωμένες Πασχαλινές πορείες για την Ειρήνη, πήραν άλλο νόημα και χιλιάδες Γερμανοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους και απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, στη Στουτγκάρδη, στο Μόναχο, στο Ντίσελντορφ, στο Ανόβερο, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Σκανδιναβική χερσόνησο. Στο Οσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας αλλά και στο Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Χιλιάδες πήραν μέρος και στη διαδήλωση που έγινε στη Βιέννη της Αυστρίας, που τη διοργάνωσαν παλαιστινιακές και φιλειρηνικές οργανώσεις.

Χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές που πλημμύρισαν το Σάββατο το κέντρο του Λονδίνου, ενώ και χτες πραγματοποίησαν και δεύτερη συγκέντρωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ίδια ώρα περίπου, που στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Δουβλίνο γινόταν διαδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, μπρος την αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία.

Στη Γαλλία, έγιναν διαδηλώσεις όπου χιλιάδες Γάλλοι πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις στο Παρίσι, στη Λυών, στο Μπορντό και στο Στρασβούργο. Για χτες ήταν προγραμματισμένη διαδήλωση στο πάρκο Σαν Χάουμε, στη Βαρκελόνη της Ισπανίας, αλλά και στις Βρυξέλλες του Βελγίου, ενώ τα επεισόδια δεν έλειψαν από την πολλοστή διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού Λαού που έγινε στη Ρώμη έξω από Παλάτσο Τσίζι, έδρα του Ιταλικού Κοινοβουλίου, αλλά και στα γραφεία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Διαδηλώσεις σχεδόν σε όλη την παναμερικανική επικράτεια. Στην Αργεντινή, όπου άνεργοι και παθόντες διαδήλωσαν υπέρ ενός ακόμη μαστιζόμενου λαού, του Παλαιστινιακού Λαού. Στη Βραζιλία, τα συνθήματα αλληλεγγύης βρήκαν χώρο στις κινητοποιήσεις του «Κινήματος Χωρίς Γη», ενώ εκπρόσωποί τους βρίσκονται και μεταξύ της ομάδας των διεθνών ακτιβιστών που βρίσκονται στη Ραμάλα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες Αμερικανοί, Αραβες και Εβραίοι, όλες οι αποχρώσεις, πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λος Αντζελες, στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, και πάρα πολλές άλλες. Αλλά και λίγο βορειότερα, ανάλογο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στο Τορόντο του Καναδά.

Εκπληρούμενη προφητεία η «συμφωνία του Οσλο»

«...Με τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, η ηγεσία μας πήρε μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση. Προφανώς δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Ακόμη και αν δε βγει κάτι ουσιαστικό από αυτήν τη συμφωνία, τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει». Αυτά δήλωνε στο «Ρ», ανάμεσα σε πολλά άλλα, το Νοέμβρη του 1993, δύο μόλις μήνες μετά τη χειραψία ανάμεσα στους Γιάσερ Αραφάτ και Γιτζάκ Ράμπιν υπό το βλέμμα του Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο, ο Αλμπερ Αγκαζαριάν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο παλαιστινιακό Πανεπιστήμιο «Μπιρ Ζάιτ» και σύμβουλος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας.

Η «συγκρατημένη αισιοδοξία» του Αγκαζαριάν δεν ήταν διόλου αβάσιμη. Στην πολυσυζητημένη «Διακήρυξη Αρχών» που υπογράφτηκε το Σεπτέμβρη του 1993 και τέθηκε σε εφαρμογή το Μάη του 1994, μετά από την υπογραφή άλλης μιας συμφωνίας στο Κάιρο, η ηγεσία της ΟΑΠ αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το οποίο με τη σειρά του, επίσης, την αναγνωρίζει ως επίσημο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού. Μετά από σειρά άρθρων, στα οποία και οι δύο συμβαλλόμενοι δεσμεύονται για την επιθυμία τους να συνυπάρξουν ειρηνικά, η μόνη ουσιαστική απόφαση που λαμβάνεται είναι ότι ο ισραηλινός στρατός καλείται να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Ιεριχούς, χωρίς, όμως, να εγκαταλείψει τις θέσεις του «για την προστασία των εποικισμών», ενώ παραμένει υπεύθυνος της ασφάλειας των περιοχών, των οποίων η πολιτική, πολιτιστική, εκπαιδευτική διοίκηση περνά στα χέρια των Παλαιστινίων.

Παρά το γεγονός πως η ΟΑΠ, εγγράφως, τονίζει ότι στόχος της έναρξης αυτής της διαδικασίας είναι τελικά η υλοποίηση των αποφάσεων 242 και 338 του ΟΗΕ, οι οποίες προβλέπουν «άνευ όρων αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη και από την Αν. Ιερουσαλήμ, η οποία, λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα της, διέπεται από ιδιόμορφο καθεστώς» και με δεδομένο ότι ο ΟΗΕ πάντα χαρακτήριζε «παράνομους» τους εποικισμούς, τα ζητήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται στην αρχική «Διακήρυξη Αρχών». Ούτε θίγονται στη συμφωνία της Τάμπα, τον Σεπτέμβρη του 1995, όταν οι Ράμπιν και Αραφάτ συμφώνησαν για περαιτέρω αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και από άλλες παλαιστινιακές πόλεις της Δ. Οχθης.

Σύμφωνα με τη «Διακήρυξη Αρχών», οι δύο συμβαλλόμενοι καλούνται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αλλεπάλληλων διαβουλεύσεων. Τα μείζονα ζητήματα, δηλαδή το θέμα των προσφύγων, των οποίων το δικαίωμα της επιστροφής στην πατρίδα τους αναγνωρίζεται από την απόφαση 194 του ΟΗΕ, η τύχη της Ιερουσαλήμ, το ακριβές έδαφος και καθεστώς μιας μελλοντικής ανεξάρτητης παλαιστινιακής οντότητας δεν αναφέρονται πουθενά και παραπέμπονται προς επίλυση σε έναν τελικό γύρο διαπραγματεύσεων.

Ενα γύρο συνομιλιών, που φυσικά, δεν ήρθε ποτέ, αφού δεν επιλύθηκαν ούτε καν τα πιο απλά ζητήματα, π.χ. ποιο είναι το ακριβές μέγεθος των παλαιστινιακών πόλεων που θα γίνονταν αυτόνομες, η διαχείριση του πολύτιμου νερού, η χρήση των δρόμων, η ασφαλής μετάβαση των Παλαιστινίων από τη μία αυτόνομη περιοχή στην άλλη και ούτω καθεξής. Αντίθετα, αυτό που έγινε ήταν η διαρκής αναβολή των στρατιωτικών αποχωρήσεων από το Ισραήλ, πάντα, υπό το πρόσχημα της ασφάλειας, και οι ακατάπαυστοι γύροι συνομιλιών, οι οποίοι κατέληξαν σε διαρκή αναδιαπραγμάτευση του ίδιου του περιεχομένου των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τα κενά και τα «θολά» σημεία της «Διακήρυξης Αρχών» ήταν εμφανή και πολλά. Εξαρχής, το ΚΚΕ είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του, όχι γιατί αντιτασσόταν στην ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού, αλλά επειδή ήταν προφανές για τον οποιοδήποτε στοιχειωδώς νοήμονα άνθρωπο ότι καμία «ειρηνευτική διαδικασία» δε θα μπορούσε να έχει επιτυχή και δίκαιη κατάληξη όταν δεν εμπεριέχει καμία πρόβλεψη για όλα τα μείζονα ζητήματα. Πόσο μάλλον όταν για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη πρόβλεψη από ειλημμένες αποφάσεις του ΟΗΕ, για τις οποίες στο κυρίως κείμενο της συμφωνίας, δε γίνεται λόγος.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι εμπνευστής και ουσιαστικός εγγυητής της «ειρηνευτικής διαδικασίας» ήταν οι ΗΠΑ, που περιθωριοποίησε άμεσα με τη σύμπλευση των ισραηλινών ηγεσιών τους υπολοίπους εγγυητές (Ρωσία, Αίγυπτος), που ουδέποτε έκρυψαν τη στενή σχέση τους με το Ισραήλ, το οποίο ετησίως τροφοδοτούν με 3 δισ. δολάρια, γιατί, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στη «Μεγάλη Σκακιέρα» ο γνωστός, πλέον, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι είναι «κομβικός σύμμαχος ως φόβητρο απέναντι στους Αραβες για τη διατήρηση της αμερικανικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή που είναι απαραίτητος όρος συντήρησης της αμερικανικής παντοδυναμίας», τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ούτε αφελής δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτή η «ειρηνευτική διαδικασία» είχε μέλλον.

«Αν δεν καταλήξει σε δίκαιη λύση αυτή η συμφωνία, ο λαός μας θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να συνεχίσει τον αγώνα του», δήλωνε το 1993 ο Αγκαζαριάν. Και αυτό συμβαίνει σήμερα: ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται για το αυτονόητο, για αυτό που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ, αλλά ουδέποτε εφάρμοσε το Ισραήλ και φυσικά κανείς δεν πίεσε τις ισραηλινές ηγεσίες να το πράξουν: την ανεξαρτησία, την ελευθερία, την κυριαρχία, την αξιοπρέπειά του.


Ε.Μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα των Παλαιστινίων

Στις 7 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου

Να συμμετέχουν μαζικά και αγωνιστικά στο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα Τρίτη στο άγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ. το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Παλαιστινιακή Παροικία, καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης η διοίκηση του ΕΚΘ.

«Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους με τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στην Παλαιστίνη, να σταματήσει επιτέλους η γενοκτονία του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, για κατάπαυση του πυρός και εξεύρεση ειρηνικής λύσης για το παλαιστινιακό ζήτημα», τονίζεται στο κάλεσμα του ΕΚΘ προς τα σωματεία της δύναμής του και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης με διοργανωτές φορείς της πόλης και με συμμετοχή της ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές με τα συνθήματά τους καταδίκασαν τον ισραηλινό στρατό κατοχής και τους πάτρωνές του, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σημειώνοντας ότι τρομοκράτες είναι αυτοί και όχι ο παλαιστινιακός λαός που αγωνίζεται για λεύτερη πατρίδα.

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας στην πρώτη του Γενική Συνέλευση και με αφορμή την εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Εμείς που σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους εβραϊκής καταγωγής Ελληνες συμπολίτες μας κατά την περίοδο της κατοχής, ζητάμε από τους ομοεθνείς τους στο Ισραήλ να εγκαταλείψουν τις ναζιστικές μεθόδους, που οι ίδιοι υπέστησαν και να αποχωρήσουν άμεσα από τις θέσεις που έχουν καταλάβει στα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης να σταματήσουν τη σφαγή αθώων και να αναγνωρίσουν στον παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα στη ζωή, στην αυτοδιάθεση και στην ελευθερία».

Επίσης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της καταδικάζει αυτή την επέμβαση και καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Ραμάλα και τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
«Κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Οι ενέργειες του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη οδηγούν τη Μέση Ανατολή σε ολοκληρωτικό πόλεμο, προειδοποίησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των 57 ισλαμικών κρατών, που συμμετέχουν στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, με κύριο θέμα την «τρομοκρατία».

Παρότι, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι υπουργοί φάνηκαν διχασμένοι ως προς τον προσδιορισμό των «κομάντος αυτοκτονίας» και πολύ περισσότερο ως προς την καταδίκη τους, ήταν απόλυτα σαφείς και ξεκάθαροι, ως προς το ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής και ομόφωνα εξύμνησαν το ρόλο του Γιάσερ Αραφάτ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό και την Ιντιφάντα. Το κυριότερο δε, κατηγόρησαν το Ισραήλ, ότι παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου μπορεί να θεωρηθεί ότι ασκεί το ίδιο κρατική τρομοκρατία, που φυσικά είναι απολύτως καταδικαστέα, ενώ τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης απηύθυναν έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να εξασφαλίσουν διεθνή προστασία για τους Παλαιστίνιους.

Οσο για την «περίφημη κόντρα» ως προς τους «κομάντος», ήταν η δήλωση του προέδρου της Μαλαισίας και προεδρεύοντα της Διάσκεψης, Μοχάμεντ Μαχαθίρ, που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Αρχής, εκτελούντος χρέη ΥΠΕΞ, Φαρούκ Καντούμι, που τόνισε ότι η ισραηλινή κατοχή των Αυτόνομων Παλαιστινιακών Εδαφών «είναι το χειρότερο είδος τρομοκρατίας, και εάν ένας άνθρωπος θυσιάσει τη ζωή του, σίγουρα υπάρχει λόγος. Και ο λόγος είναι η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ».

Αργότερα, ο Μαλαισιανός ΥΠΕΞ, Σιέντ Χαμίντ Αλμπάρ, διευκρίνισε ότι τα σχόλια του Μαχαθίρ για τους «κομάντος αυτοκτονίας» δεν πρέπει να παρερμηνευτούν και ότι ο Μαλαισιανός ηγέτης πιστεύει πως όσον αφορά στην Παλαιστίνη οι «κομάντος αυτοκτονίας» έδρασαν ως αντίδραση της ισραηλινής κατοχής. «Είναι η ισραηλινή κατοχή που το προκάλεσε αυτό, κατέληξε ο Σιέντ Χαμίντ ολοκληρώνοντας τον κύκλο εργασιών και την απόφαση που ψηφίστηκε ομόφωνα και ήταν η απόλυτη καταδίκη του Ισραήλ.

Πάντως το ζήτημα «τρομοκρατία», θα παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων και ο Μαχαθίρ ελπίζει ότι η τριήμερη Διάσκεψη θα οδηγήσει με τις διαβουλεύσεις της σε μία Διάσκεψη του ΟΗΕ, όπου θα καθοριστεί ο όρος τρομοκρατία, και ένας σχετικά αποδεκτός τρόπος που να μπορεί να προσδιορίζει και να κατονομάζει με σαφήνεια τους ενόχους, κυβερνήσεις περιλαμβανομένων.

Καταγγελία για κλοπή και εμπορία ανθρώπινων οργάνων!

ΑΘΗΝΑ.-

Για κλοπή και εμπορία ζωτικών οργάνων Παλαιστίνιων λίγες ώρες μετά το θάνατό τους απ' τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά και μία σειρά επιπρόσθετων εγκληματικών πράξεων, όπως βασανισμό και χρησιμοποίηση Αράβων κρατουμένων ως πειραματόζωα, καταγγέλλει, με χτεσινή ανακοίνωσή της, στην Αθήνα, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Γιατρών και Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η παραπάνω οργάνωση, η κλοπή και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων Παλαιστινίων φαίνεται να γίνεται κυρίως μέσω του νεκροτομείου Αμπόν - Καμπίρ στο Τελ Αβίβ, ενώ οι πρώτες πληροφορίες για τη φρικτή αυτή υπόθεση αποκαλύφθηκαν μετά τη δολοφονία τριών Παλαιστίνιων εφήβων τον περασμένο Δεκέμβρη.

«Ισραηλινοί φορείς δηλώνουν πως στο (συγκεκριμένο) νεκροτομείο γίνεται ασύστολα εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων και ότι οι υπεύθυνοι κρύβουν τις αποτρόπαιες πράξεις τους πίσω από το πέπλο της επιστημονικής έρευνας ή επικαλούνται πως αναζητούν στοιχεία για την ολοκλήρωση ανακρίσεων», αναφέρει η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Γιατρών, που καταλήγει καταγγέλλοντας και τη μετατροπή Αράβων και Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές σε πειραματόζωα.

ΑΘΗΝΑ
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης

Ενα ακόμα δυναμικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, πραγματοποίησε χτες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΕΚΑ, της ΕΕΔΔΑ, παλαιστινιακών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, κρατώντας πανό, παλαιστινιακές σημαίες και πικέτες με συνθήματα υπέρ της Ιντιφάντα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους, ο Μανώλης Γλέζος υπογράμμισε ότι η πραγματοποίηση ενός ακόμα συλλαλητηρίου κατά της δολοφονικής πολιτικής του Αριέλ Σαρόν αποδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός στέκεται στην πρωτοπορία του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Εκ μέρους της Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων στη χώρα μας, ο Εκτάμι Μισάρ ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους και τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράζει στους Παλαιστίνιους όλο το διάστημα που εξελίσσεται η Ιντιφάντα.

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα, στο οποίο καλούνται η ελληνική κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, να αναλάβουν διεθνή πρωτοβουλία προς τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, απαιτώντας: Να παρέμβουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, ώστε να τερματιστεί η ομηρία του Γ. Αραφάτ, να αποσυρθούν οριστικά και αμετάκλητα οι ισραηλινές δυνάμεις από τα κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής. Να απαιτήσουν τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, την άμεση ανακήρυξη του παλαιστινιακού κράτους, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ