Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Ποτάμι η οργή που ανταριάζει

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σουδάν

Associated Press

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σουδάν
Μέρα τη μέρα, λεπτό το λεπτό συνεχίζουν να δυναμώνουν οι φωνές αντίστασης και αντίθεσης στη γενοκτονία, που εδώ και καιρό συντελείται στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη με θύμα τον παλαιστινιακό λαό, κυρίως, και θύτη τα όργανα του ιμπεριαλισμού, που δεν είναι άλλα σε αυτή την περίπτωση παρά ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν.

Ποτάμι η οργή που ανταριάζει, ειδικά μετά την ισραηλινή εισβολή και κατοχή στη Δυτική Οχθη και τις προθέσεις του Ισραήλ για κατοχή όλων των Παλαιστινιακών Εδαφών. Το ποτάμι της οργής ξεκινά φυσικά μέσα από το ίδιο το Ισραήλ.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση Ισραηλινών έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην Ιερουσαλήμ, ενώ και την Κυριακή διοργανώθηκε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, με τη συμπαράσταση και δεκάδων Ευρωπαίων ακτιβιστών που ήδη βρίσκονται στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ, ως έμπρακτη εκδήλωση της συμπαράστασής τους προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Παρόντες, και ορισμένοι εκ των Ισραηλινών Εφέδρων που αρνούνται να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα, και που πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Ξεπέρασαν τους 370 οι έφεδροι που έχουν αρνηθεί δημόσια να πολεμήσουν ενάντια στην Ιντιφάντα, ενώ 12 από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή. Τρεις ακόμη προστέθηκαν στον κατάλογο αυτή την βδομάδα.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας όμως έγιναν και από Υπερορθοδόξους Εβραίους σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη! Καίγοντας την ισραηλινή σημαία, και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ, σκέπασαν κάμποσες φορές τον Ραβίνο Γίσροελ Ντοβίντ Βάις, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Neturei Karta International» που τόνισε, ότι «καίγοντας τη σημαία του Ισραήλ, συμβολικά διακηρύσσουμε ότι το Ισραηλινό Κράτος, εν αντιθέσει από τις παράλογες αιτιάσεις του, δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τους Εβραίους. Για την ακρίβεια, συνιστά άρνηση της πίστης μας όσο και η βάρβαρη κακοποίηση των Παλαιστινίων... Η αντίθεσή μας είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη ειρήνευσης».

«Επί ποδός» οι αραβικές χώρες...

Αντιπολεμική συγκέντρωση από ισραηλίτες

Associated Press

Αντιπολεμική συγκέντρωση από ισραηλίτες
Στην Αίγυπτο, χώρα με ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας και με συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, χιλιάδες Αιγύπτιοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις, με κορυφαίες σε όγκο και παλμό τις συγκεντρώσεις στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, κατά της πολιτικής της ισραηλινής κατοχής και σε ένδειξη συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο και δολοφονούμενο Παλαιστινιακό λαό, ενώ η αστυνομία τους αντιμετώπισε με βία και δακρυγόνα.

Στην Ιορδανία, τη δεύτερη αραβική χώρα που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε τέσσερις πόλεις της χώρας, ενώ στην πρωτεύουσα Αμμάν, η αστυνομία αντιμετώπισε με δακρυγόνα και γκλομπ τους εξαγριωμένους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Αμμάν. Χιλιάδες Λίβυοι με επικεφαλής τον ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι, διαδήλωσαν στην Τρίπολη της Λιβύης, ενώ στη Συρία επίκεντρο των διαδηλώσεων χιλιάδων Σύριων έγιναν τα Γραφεία του ΟΗΕ, που έκαιγαν καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης αμερικανικές σημαίες. Ανάλογα αισθήματα κατείχαν και τους συγκεντρωμένους στη Βηρυτό του Λιβάνου.

Πολλές αντιδράσεις και διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως στην Τουρκία, στο Μπαγκλαντές και το Σουδάν, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στα δύο ασιατικά «μεγαθήρια» στην Κίνα και την Ινδία. Στο μεταξύ, συγκλονισμένη η διεθνής κοινή γνώμη παρακολούθησε, το Σάββατο τον 54χρονο Ιάπωνα Τακάο Χιμόρι να περιλούει το σώμα του με βενζίνη σε κεντρικό πάρκο του Τόκιο και να αυτοπυρπολείται. Την ίδια μέρα, κατά την οποία μάλιστα οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν και την «ημέρα της Γης», χιλιάδες Ιάπωνες ακτιβιστές διαδήλωσαν κατά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και του αποκλεισμού στη Ραμάλα του Γιάσερ Αραφάτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες ήδη από τη δεκαετία του '70 στήριζαν τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων.

... αλλά και η Δύση

Από άκρο σε άκρο της Γηραιάς Ηπείρου, οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων έγιναν μάρτυρες των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων. Στη Γερμανία, οι καθιερωμένες Πασχαλινές πορείες για την Ειρήνη, πήραν άλλο νόημα και χιλιάδες Γερμανοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους και απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, στη Στουτγκάρδη, στο Μόναχο, στο Ντίσελντορφ, στο Ανόβερο, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο. Διαδηλώσεις έγιναν και στη Σκανδιναβική χερσόνησο. Στο Οσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας αλλά και στο Γκέτεμποργκ και τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Χιλιάδες πήραν μέρος και στη διαδήλωση που έγινε στη Βιέννη της Αυστρίας, που τη διοργάνωσαν παλαιστινιακές και φιλειρηνικές οργανώσεις.

Χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές που πλημμύρισαν το Σάββατο το κέντρο του Λονδίνου, ενώ και χτες πραγματοποίησαν και δεύτερη συγκέντρωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ίδια ώρα περίπου, που στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα στο Δουβλίνο γινόταν διαδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό, μπρος την αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία.

Στη Γαλλία, έγιναν διαδηλώσεις όπου χιλιάδες Γάλλοι πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις στο Παρίσι, στη Λυών, στο Μπορντό και στο Στρασβούργο. Για χτες ήταν προγραμματισμένη διαδήλωση στο πάρκο Σαν Χάουμε, στη Βαρκελόνη της Ισπανίας, αλλά και στις Βρυξέλλες του Βελγίου, ενώ τα επεισόδια δεν έλειψαν από την πολλοστή διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού Λαού που έγινε στη Ρώμη έξω από Παλάτσο Τσίζι, έδρα του Ιταλικού Κοινοβουλίου, αλλά και στα γραφεία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Διαδηλώσεις σχεδόν σε όλη την παναμερικανική επικράτεια. Στην Αργεντινή, όπου άνεργοι και παθόντες διαδήλωσαν υπέρ ενός ακόμη μαστιζόμενου λαού, του Παλαιστινιακού Λαού. Στη Βραζιλία, τα συνθήματα αλληλεγγύης βρήκαν χώρο στις κινητοποιήσεις του «Κινήματος Χωρίς Γη», ενώ εκπρόσωποί τους βρίσκονται και μεταξύ της ομάδας των διεθνών ακτιβιστών που βρίσκονται στη Ραμάλα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες Αμερικανοί, Αραβες και Εβραίοι, όλες οι αποχρώσεις, πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λος Αντζελες, στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, και πάρα πολλές άλλες. Αλλά και λίγο βορειότερα, ανάλογο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στο Τορόντο του Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ