Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
«Καλύπτετε την τρομοκρατία της ισραηλινής κατοχής»

Ο διάλογος Αμανπούρ - Αραφάτ

ΡΑΜΑΛΛΑ και ΑΤΛΑΝΤΑ.--

Η Κριστιάν Αμανπούρ, η πιο πολύφερνη δημοσιογράφος του CNN, ανέλαβε την «αποστολή» της συνέντευξης με τον Γιάσερ Αραφάτ. Καθόλου τυχαία, αφού η σύζυγος του γνωστού Τζέιμς Ρούμπιν αποτελεί με την παρουσία της και μόνο την ένδειξη ότι επίκεινται σφαγές --από το Ιράκ έως τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν. Αλλά τα πράγματα δεν της πήγαν μάλλον όπως ήλπιζαν.

Η πρώτη ερώτηση της πολυβραβευμένης Αμανπούρ ήταν «εάν το δωμάτιο που βρίσκεται (ο Αραφάτ) έχει δεχτεί επίθεση... αν απειλείται η φυσική ύπαρξή του». Ο Αραφάτ δε μάσησε τα λόγια του: «Φαίνεται πως δεν παρακολουθείτε την τηλεοπτική κάλυψη σ' όλο τον κόσμο. Κατέστρεψαν πλήρως επτά κτίριά μας, πλήρως, γύρω από το γραφείο μου και χτύπησαν το γραφείο μου με όλον τους τον οπλισμό. Τι περιμένατε; Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ο Παλαιστινιακός λαός που δέχεται αυτήν την επίθεση. Και είμαστε σίγουροι ότι ο λαός μας θα συνεχίσει τη γενναία στάση του μπροστά σε αυτήν την τρομοκρατία. (Το Ισραήλ) διαπράττει την πραγματική τρομοκρατία, της κατοχής. Και ειδικά όταν χρησιμοποιούν όλα τους τα Αμερικανικά όπλα εναντίον μας --F15 και F16 και... πυραύλους, και βόμβες και πυροβολικό και όλα».

Η Αμανπούρ είχε σκοπό να «πείσει» τη διεθνή κοινή γνώμη ότι το Ισραήλ δε στοχεύει να εξοντώσει τον Αραφάτ και τον ρώτησε «πιστεύετε ότι προσπαθούν να σας σκοτώσουν; Να σας βλάψουν;». Για να εισπράξει την απάντηση του Παλαιστίνιου Προέδρου. «Τι περιμένετε, με το συνεχή βομβαρδισμό μας τις τελευταίες 24 ώρες; Το νομίζετε; Οτι συμβαίνει κατά τύχη; Είπαν ότι οι Αμερικανοί λένε ότι ο Αραφάτ δε θα πάθει κακό; Είναι το πρόβλημα του Αραφάτ ή το πρόβλημα του λαού μας - της ελευθερίας μας, του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους μας, της ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα σε εμένα και τον ομόλογό μου (πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό Ιτζχάκ) Ράμπιν, που πλήρωσε με τη ζωή του την ειρήνη των γενναίων που υπογράψαμε. (...) Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ομόλογός μου, Ράμπιν, είναι τώρα θαμμένος στο Ισραήλ. Συνεχίζουμε με την ειρηνευτική διαδικασία με την πλειοψηφία του Ισραηλινού λαού».

Η επόμενη ερώτηση της Αμανπούρ ήταν εμπνεύσεως Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σας μίλησε, αντιλαμβάνομαι. Επίσης μίλησε δημόσια. Σας κάλεσε να ελέγξετε τη βία. Τι λέτε για αυτή τη δήλωση, και πώς μπορείτε να ελέγξετε τη βία;». Προκαλώντας την ειρωνεία του Παλαιστίνιου ηγέτη. «Με ρωτάτε ενώ βρίσκομαι υπό πλήρη πολιορκία; Είστε υπέροχη δημοσιογράφος. Πρέπει να σέβεστε το επάγγελμά σας». Η Αμανπούρ τον αγνόησε επιμένοντας. «Κ. Αραφάτ, απλώς σας κάνω μια ερώτηση. Είστε ικανός να ελέγξετε τη βία;». Αυτή τη φορά ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν είχε διάθεση για χιούμορ. «Πρέπει να είστε ακριβής όταν μιλάτε με τον στρατηγό Γιάσερ Αραφάτ. Σωπάστε! Καλύπτετε, με αυτές τις ερωτήσεις, τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της ισραηλινής κατοχής και τα ισραηλινά εγκλήματα. Να είστε δίκαιη. Γιατί κάνετε αυτά τα λάθη; Ευχαριστώ. Αντίο».

Και η συζήτηση έλαβε τέλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ