ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Επικαλείται ... το «τεκμήριο της αθωότητας»!

Εχοντας προφανώς διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να αποδειχθεί κάτι σε βάρος των υπουργών της...

Eurokinissi

Το ...«τεκμήριο της αθωότητας» επικαλείται τώρα η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί την εμπλοκή υπουργών της στις μίζες της «Ζήμενς», αλλά και να υποβαθμίσει την πολιτική ουσία της υπόθεσης και άρα και τις δικές της πολιτικές ευθύνες.

Ενισχύοντας την ασπίδα προστασίας, επιμένει να χαρακτηρίζει φήμες τα όσα «αποκαλύπτονται» για την εμπλοκή υπουργών στις «συναλλαγές» της γερμανικής εταιρείας, προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται να προκύψει τίποτα παράνομο σε βάρος τους. Η θέση αυτή ενισχύεται και από τις «διαρροές» της εισαγγελίας ότι η χτεσινή άσκηση ποινικής δίωξης δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε χτες να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας, υπερασπιζόμενος ταυτόχρονα την τακτική των υπουργών που «δε βγαίνουν» δημόσια να αποδείξουν ότι είναι αθώοι. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου μάλλον ευνοϊκά αντιμετωπίζει τον εκφυλισμό της υπόθεσης με τις μίζες της «Ζήμενς» σε υπόθεση που εξαντλείται γύρω από ένα ταξίδι ενός υπουργού...

Ο Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε φήμες τα όσα ειπώθηκαν και γράφηκαν για το ταξίδι του Μιχ. Λιάπη στη Γερμανία, αναφέροντας μάλιστα ότι και από την έρευνα που έχει κάνει η κυβέρνηση δεν προκύπτει διασύνδεση με τη «Ζήμενς».

«Με φήμες δε γίνεται πολιτική, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να το κάνουν», απάντησε όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι του υπουργού Πολιτισμού, ενώ περνώντας στην αντεπίθεση ανέφερε πως την περασμένη εβδομάδα κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, «δημιούργησαν φήμες που άγγιξαν πρόσωπα και αποδεικνύεται από την έρευνα και των δημοσιογράφων ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε, αφήνοντας υπαινιγμούς για τον Γ. Καρατζαφέρη. «Και από την έρευνα της κυβέρνησης αυτό αποδεικνύεται», συμπλήρωσε. Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν ο Μιχ. Λιάπης έχει σχέση ή όχι με το συγκεκριμένο ταξίδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τι έχει συμβεί» και συμπλήρωσε: «Αν απαντήσω σε τέτοιο ερώτημα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να απαντώ γιατί στέλεχος της κυβέρνησης ή βουλευτής έτυχε να βρίσκεται, σε κάποιο χρονικό σημείο, σε περιοχή ίδια με άλλο πρόσωπο, που ενδεχομένως ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι λογική Μεσαίωνα και δε θα συμμετάσχω». Σε ερώτηση γιατί δεν απαντά ο ίδιος ο Μ. Λιάπης, ώστε να μην υπάρχουν φήμες, ο Θ. Ρουσόπουλος περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «τρεις τέσσερις αιώνες πριν, έγινε μεγάλη φιλοσοφική συζήτηση για το τεκμήριο της αθωότητας». Αναφορικά με την πρόταση του γαλάζιου βουλευτή Π. Τατούλη να δημοσιοποιηθούν όλες οι συμβάσεις που υπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη «Ζήμενς», είπε πως «όταν θα γίνει εξεταστική επιτροπή, αν κριθεί να γίνει από τη διακομματική σύστασή της, θα γίνει»...

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Β. Μεϊμαράκης, εκτιμώντας μάλιστα ότι «δεν κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα» από την υπόθεση της «Ζήμενς». Σε δηλώσεις που έκανε χτες, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε με τη σειρά του επιλεκτικές διαρροές και φήμες τα όσα λέγονται για το ταξίδι του γαλάζιου υπουργού στη Λειψία, αλλά συμπλήρωσε ότι «περιμένουμε, εφόσον κάποιοι λένε ότι έχουν στοιχεία, να δοθούν τα στοιχεία. Από τη στιγμή που τα στοιχεία δοθούν, τότε βεβαίως θα υπάρξουν και οι ανάλογες συνέπειες».

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ασκήθηκαν διώξεις κατά παντός υπευθύνου

Το Σεπτέμβρη θα αρχίσει η τακτική ανάκριση

Με την άσκηση ποινικών διώξεων ολοκληρώθηκε χτες, νωρίτερα από το αναμενόμενο, η προκαταρκτική εξέταση που είχε αρχίσει το Δεκέμβρη του 2006 για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της SIEMENS (ΖΗΜΕΝΣ). Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου άσκησε δίωξη για τρία κακουργήματα: για παθητική και ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία, στο σκέλος που αφορά τις συμβάσεις με τον ΟΤΕ και τη σύμβαση για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα δεν προκύπτει ευθύνη για πολιτικά πρόσωπα ούτε χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος.

Ειδικότερα ασκήθηκε δίωξη για τα αδικήματα:

- Παθητική και ενεργητική δωροδοκία κατά μόνας και από κοινού άπαξ και κατ' εξακολούθηση στρεφόμενες κατά του δημοσίου (για την περίπτωση της C4I) και σε βάρος του ΟΤΕ, από τις οποίες το όφελος που επιδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

- Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- Ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων και

- Αμεση συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της «Siemens» για τις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων «Πάτριοτ» και των πυραυλικών συστημάτων «Ερμής», θα σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες και θα διαταχθεί περαιτέρω έρευνα.

Τις διώξεις θα προσωποποιήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής, στον οποίο θα ανατεθεί η υπόθεση μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών το Σεπτέμβρη. Η δικογραφία, που περιλαμβάνει δεκάδες φακέλους, θα διαβιβαστεί σήμερα στον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου, προκειμένου να οριστεί ειδικός ανακριτής που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης και την προσωποποίηση των αδικημάτων.

Χτες ο εισαγγελέας είχε καλέσει για τέταρτη φορά το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον πρώην επικεφαλής της «Siemens Ελλάς», Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος δήλωσε μέσω των δικηγόρων του, που εμφανίστηκαν στο εισαγγελικό γραφείο, ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει επί του συνόλου της δικογραφίας. Την ίδια στάση είχε τηρήσει πριν περίπου μια βδομάδα που και πάλι είχε κληθεί για διευκρινίσεις από τον εισαγγελέα.

Χτες εξάλλου ο εισαγγελέας έλαβε και όλα τα παραστατικά για το θέμα της αμοιβής του εκπροσώπου της εταιρείας Saic, ο οποίος κατέθεσε πριν λίγες μέρες ως μάρτυρας για την υπόθεση του C4I.

ΠΑΣΟΚ
«Ασπίδα» στον πρόεδρο

Την αντίδραση της Χ. Τρικούπη προκάλεσαν αναφορές ότι η οικογένεια Παπανδρέου σχετιζόταν με άτομα εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ.

Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι την περίοδο κατακύρωσης του έργου των καμεροχαφιέδων «C4I» στην εταιρεία SAIC (τους έστησε μαζί με τη ΖΗΜΕΝΣ), άνθρωπος της SAIC επισκέφτηκε δις το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών. Πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Σημίτης και ΥΠΕΞ ο Γ. Παπανδρέου. Επίσης προχτές ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης υπονόησε ότι ο αδελφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος, συνυπήρξε στο ΔΣ του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» με τον επικεφαλής της ΖΗΜΕΝΣ στην Ελλάδα, Μιχ. Χριστοφοράκο. Καρατζαφέρης και ΛΑ.Ο.Σ. συνέχισαν χτες να εμπλέκουν το όνομα Παπανδρέου στην υπόθεση, «διορθώνοντας» ωστόσο κατάτι τα προχτεσινά, λέγοντας ότι ο Χριστοφοράκος δεν είναι στο ΔΣ του ξενοδοχείου, αλλά γενικός διευθυντής.

Στελέχη της Χ. Τρικούπη καταφέρονταν σε υψηλούς τόνους ενάντια «σε όσους νοσταλγούν και δεν έμαθαν τίποτα από το '65 και το '89, σε όσους προσπαθούν να αγγίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου αμολώντας μελάνι όπως η σουπιά, σε όσους δεν έχουν ούτε το παραμικρό στοιχείο, ούτε τα... αυγά να κατηγορήσουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για κάτι συγκεκριμένο και περιορίζονται σε υπονοούμενα και εκβιαστικά σχόλια, σε όσους - για τους δικούς τους λόγους - παίζουν με ευκολία το παιχνίδι της παραπληροφόρησης και συγκάλυψης της κυβέρνησης».

Επισήμως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για «σκηνοθετημένη ιστορία, η οποία επιχείρησε να βάλει στο κάδρο τον κ. Παπανδρέου», ότι «όσα ακούσαμε δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα» και για «κατασκευή αυτής της υπόθεσης». Διέψευσε δε ότι έγιναν συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη μιλώντας για «μία προανάκριση δεκαοχτώ μηνών, μία προανακριτική διαδικασία η οποία ήταν καθοδηγούμενη, χειραγωγούμενη, μία διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε από διαρροές σε διάφορες κατευθύνσεις». Πρόσθεσε ότι «ο αρμόδιος εισαγγελέας, κ. Αθανασίου, επιλέγει να την κλείσει άρον άρον (...) τη στιγμή που διαφαίνονται ευθύνες για εν ενεργεία υπουργούς της κυβέρνησης». Οτι «η κυβέρνηση και, διά μέσου αυτής η Δικαιοσύνη, δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια (...) Ενδιαφέρεται για να συγκαλύψει την αλήθεια, για να κουκουλώσει το ζήτημα».

Το ΠΑΣΟΚ ζητά τη δημοσιοποίηση του ονόματος υπουργού της ΝΔ που φέρεται να ταξίδεψε παρέα με τον Χριστοφοράκο στο εξωτερικό. Προφανής η προσπάθειά τους να δείξουν ότι το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ (ελέω αποκαλύψεων Τσουκάτου).

Βέβαια φαίνεται όλοι τους να είχαν εικόνα του τι συνέβαινε. Χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας»: «(...) για να μην πάμε σε μια μαζική υποκρισία, όλο αυτό το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων είναι μια ιστορία η οποία θεωρούνταν κάτι σαν ένα δεδομένο, το οποίο όμως ποτέ δε συζητιότανε με τον τρόπο και με την ένταση που συζητιέται σήμερα λόγω των συγκεκριμένων γεγονότων (...) όλοι είχαμε και έχουμε ευθύνες έτσι, πολλές φορές λέμε ποιος έχει πολιτική ευθύνη, όλοι. Εγώ τι να πω, ότι την προηγούμενη περίοδο ήμουν στις Βρυξέλλες (σ.σ.: ως επίτροπος) και δεν έχω ευθύνη, δεν ήξερα τι γινόταν;»...

ΚΚΕ
Ενα κακοπαιγμένο θέατρο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ»

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ» τονίζονται τα ακόλουθα:

«Οι ελεγχόμενες και με δόσεις αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο "Ζήμενς" φανερώνουν ένα κακοπαιγμένο θέατρο που από κοινού παίζουν οι ηγεσίες των αστικών κομμάτων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ελέγχουν.

Το σύστημά τους δεν εξυγιαίνεται, είναι σάπιο ως το μεδούλι. Χρειάζεται ριζική ανατροπή, που μπορεί να γίνει μόνο με παρέμβαση του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ