ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη η πρώτη «κοινή άσκηση διαχείρισης κρίσης»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ πραγματοποιούν από χτες και για μια βδομάδα την πρώτη «κοινή άσκηση διαχείρισης κρίσης» με την επονομασία «ME/CMX 2003», στη βάση ενός «υποθετικού» σεναρίου που προβλέπει «εθνοτικές αναταραχές σε νησί» και αντιμετώπιση της «κρίσης» στη φάση «πριν» την αποστολή στρατευμάτων.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «άσκηση» του νέου «στρατηγικού συνεταιρισμού για τον 21ο αιώνα» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως αυτός διαμορφώθηκε στα πλαίσια των ενισχυμένων ευρω-ατλαντικών σχέσεων που επέβαλε το πακέτο συμφωνιών της ΝΑΤΟικής συνόδου κορυφής της Ουάσιγκτον (Απρίλης 1999) και που, από τότε, έχει περάσει από (...) «χίλια κύματα», ξεκινώντας από τις συμφωνίες για τον λεγόμενο Ευρωστρατό μέχρι την κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή το Ιράκ, με σημείο καμπής τον μονομερή αμερικανικό «προληπτικό μόνιμο παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά τα γεγονότα της 11/9/2001.

Δεν αφορά βέβαια στην ξεπερασμένη αντίληψη περί «άμυνας» αλλά στη νέα κυρίαρχη έννοια της «ασφάλειας» από «ασύμμετρες απειλές» κατά των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως διαμορφώθηκε στο «νέο στρατηγικό δόγμα» του ΝΑΤΟ. Και μεταφράζεται στη νομιμοποίηση της πλανητικής δυνατότητας επέμβασης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στη δημιουργία των απαραίτητων «νέων» μηχανισμών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης» (ΔΤΕ). Ολα αυτά υπό την κωδική ονομασία «διαχείριση κρίσεων με στρατιωτικά και μη μέσα», δηλαδή επεμβάσεις παντός τύπου, από πολιτική αποσταθεροποίηση, μέχρι δράση «ειδικών δυνάμεων» και, βέβαια, ως τελική επιλογή, στρατιωτική επέμβαση.

Η «κοινή» άσκηση, που άρχισε χτες στις Βρυξέλλες, έχει την ιδιαίτερη σημασία της, γιατί αποτελεί το επιστέγασμα όλων των δράσεων των προηγούμενων χρόνων. Κατ' αρχάς έχει σημασία το «υποθετικό σενάριο» το οποίο επιλέχθηκε για την πρώτη «κοινή» άσκηση. Αφορά, σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, σ' ένα «υποθετικό» νησί «στο μέσον του Ατλαντικού» (!!!) το οποίο «σπαράσσεται από εθνοτικές αναταραχές». Οι επιτελείς, λοιπόν, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καλούνται να (...) «ασκηθούν» επικεντρώνοντας την προσοχή τους στη φάση της διαχείρισης της κρίσης που «προηγείται» μιας ενδεχόμενης απόφασης περί στρατιωτικής επέμβασης. Αρα, όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, πρόκειται για άσκηση που δεν προβλέπει «ανάπτυξη στρατευμάτων». Μ' άλλα λόγια, να «διαχειριστούν» την κατάσταση με όλα τ' άλλα μέσα που προσφέρουν οι σύγχρονες «πολιτικές επέμβασης».

Την έναρξη της άσκησης «κήρυξε» περιχαρής ο στρατοκράτης της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα. Υπό τον Χ. Σολάνα λειτουργούν, σ' αυτή τη φάση, και όλοι οι στρατιωτικοί μηχανισμοί της ΕΕ, που «εν σπέρματι» προωθούν τη μετάβαση από την παλιά ΔΕΕ (Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση) στο νέο πλαίσιο «άμυνας και ασφάλειας». Ο Χ. Σολάνα είναι, επίσης, «υπεύθυνος» της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και «γραμματέας» του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Η άσκηση ΕΕ-ΝΑΤΟ με την επωνυμία «CME/CMX 2003» ήταν στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (17-18 Νοέμβρη) και στην παράλληλη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις οποίες συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου. Στην άσκηση συμμετέχει και η Κύπρος, θεωρώντας προφανώς ότι το «νησί με εθνοτική αναταραχή» που βρίσκεται «στη μέση του Ατλαντικού» δεν έχει να κάνει με τα προβλήματα της Νήσου - κάθε ομοιότητα με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα είναι «τυχαία»...

Η φετινή άσκηση αφορά στη λεγόμενη «πρόσβαση στα μέσα του ΝΑΤΟ», δηλαδή όλος ο σχεδιασμός και η εκτέλεση γίνονται από «κοινού» αλλά τα διατιθέμενα «μέσα» είναι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Αναφέρεται ως ευρωπαϊκή (...) προϋπηρεσία η επιχείρηση «Concordia», δηλαδή η αντικατάσταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από «ευρωπαϊκές» στην ΠΓΔΜ, στην οποία συμμετέχουν τετρακόσιοι στρατιωτικοί από είκοσι χώρες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η αντίστοιχη «κοινή» άσκηση που θα πραγματοποιηθεί «τον επόμενο χρόνο» θα αφορά στη «διαχείριση κρίσης χωρίς προσφυγή στα μέσα του ΝΑΤΟ», ανάλογη δηλαδή με την επιχείρηση «Artemis» που διεξάγεται βορειοδυτικά του Κονγκό, στην Κεντρική Αφρική.


ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Φαρμάκι» οι προτάσεις για τα αγροτικά προϊόντα

Η Κομισιόν υιοθέτησε χτες και τα «νομοθετικά κείμενα» των ...φαρμακερών προτάσεων του περασμένου Σεπτέμβρη για τη «μεταρρύθμιση των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για το βαμβάκι, το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, τον καπνό και τον λυκίσκο», αδιαφορώντας για τις επιμέρους αντιδράσεις ορισμένων κρατών - μελών και σύσσωμου του αγροτικού κόσμου, σε τέτοιο βαθμό, που οι νέες «τροποποιήσεις» που εισηγείται για τον καπνό είναι ακόμη χειρότερες, ιδιαίτερα για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς.

Η πρόταση αναθεώρησης της 29/9/2003, έχει μετατραπεί από χτες σε επίσημο «νομοθετικό κείμενο», το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ώστε «οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν να ισχύουν το 2005». Το εντυπωσιακό και πρωτοφανές αφορά στο γεγονός ότι, όχι μόνο δεν άλλαξε γραμμή από τις αρχικές προτάσεις, αλλά κάτι που ήταν αναμενόμενο για πρώτη φορά στη «μαύρη ιστορία» της ΚΑΠ, οι προτάσεις για τον καπνό έγιναν ακόμη πιο καταστροφικές, ιδιαίτερα για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς, μεταξύ των αρχικών «ανακοινώσεων» και των χτεσινών «νομοθετικών» προτάσεων. Και αυτό, γιατί η Κομισιόν επίσημα, ωμά και κυνικά αύξησε, σε σχέση με τις προτάσεις του Σεπτέμβρη, την παρακράτηση για τους μεσαίους καπνοπαραγωγούς (3,5-10 τόνοι ετησίως) που είναι η πλειοψηφία στην Ελλάδα, και τη μείωσε για τους μεγαλοπαραγωγούς (άνω των 10 τόνων ετησίως) (!!!)

Ταυτόχρονα, τα κείμενα επιβεβαιώνουν, και επίσημα, ότι μέσα στα προβλεπόμενα τρία χρόνια 2005 - 2007 θα καταργηθεί οριστικά τόσο η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) του καπνού, ολοκληρώνοντας την πλήρη αποσύνδεση της πριμοδότησης από την παραγωγή. Σύμφωνα με την ίδια την Κομισιόν «αυτή η προτεινόμενη μεταφορά είναι διαφορετική και πλέον ισορροπημένη (!!!) από εκείνη που προτεινόταν με την ανακοίνωση του Σεπτέμβρη».

Οσον αφορά στα καπνά, οι προτάσεις έχουν ως εξής: Οσοι παραγωγοί έχουν συγκομιδή μέχρι 3,5 τόνους ετησίως θα εισπράττουν ολόκληρη την πριμοδότηση. Από 3,5 τόνους μέχρι 10 τόνους ετησίως αυξάνεται η παρακράτηση σε σχέση με τις προτάσεις του Σεπτέμβρη και έτσι οι παραγωγοί θα εισπράττουν το 75% της πριμοδότησης. Για πάνω από 10 τόνους ετησίως μειώθηκε η παρακράτηση και η «μεταφορά στην ενιαία ενίσχυση» καθορίζεται πλέον στο 1/6 για το 2005, στο 1/3 για το 2006, και στο 45% για το 2007 και τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με την Κομισιόν «η βαθμιαία μεταφορά της σημερινής πριμοδότησης καπνού στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης θα συνοδευτεί από σταδιακή κατάργηση του Κοινοτικού Ταμείου Καπνού και από τη σύσταση, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης ενός συνολικού δημοσιονομικού κονδυλίου για την αναδιάρθρωση των καπνοπαραγωγικών περιοχών». Τα καπνά μας τέλειωσαν (...) Οι καταστροφικές προτάσεις για βαμβάκι και λάδι παράμειναν ως είχαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πόντιος Πιλάτος» ο Ουέστον

«Νίπτει τας χείρας του» - ως συνήθως - ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό

Να τελεί εν αναμονή των εκλογών στο ψευδοκράτος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τ. Ουέστον, ο οποίος παρ' όλα αυτά πραγματοποιεί τα συνηθισμένα «ταξιδάκια» του στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όπως το συνηθίζει, εμφανίστηκε ως «Πόντιος Πιλάτος» όταν του ζητήθηκε, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Γ. Παπανδρέου, να εκτιμήσει τις συνέπειες που θα έχει η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα.

«Ακουσα τις δηλώσεις τις οποίες έκανε και ο κ. Ερντογάν, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης, κατά την επίσκεψη αυτή στην Αγκυρα από όπου και έρχομαι. Θα έλεγα ότι διαβάζοντας αυτές τις δηλώσεις που έκανε (ο Ερντογάν) και αξιολογώντας την όλη αυτή επίσκεψη, αλλά και τα άτομα με τα οποία συναντήθηκε, θα έκρινα πως μάλλον οι συναντήσεις αυτές θα είχαν μια θετική επίπτωση στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτημα. Ο φόβος μου βεβαίως είναι ότι ορισμένα άτομα της Βορείου Κύπρου και των Κατεχομένων, μπορεί να χρησιμοποιήσουν με διαφορετικό τρόπο αυτές τις δηλώσεις και αυτή την επίσκεψη, προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών. Θέλω, αντί να πω ότι είμαι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος σχετικά μ' αυτή την επίσκεψη, να πω ότι θα περίμενα να δω κατ' αρχήν πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι δηλώσεις και αυτή η επίσκεψη από τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στη Βόρεια Κύπρο και στη συνέχεια να δούμε την εξέλιξή της».

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του σημείωσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι μήνες, είναι σημαντικοί μήνες, διότι πλέον εντάσσεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αξιολογείται και η Τουρκία για τη δική της στάση και τη βοήθεια που θα παράσχει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε πως « η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δείξει τα τελευταία χρόνια την πρόθεσή της να δει μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Μια Τουρκία που εντάσσεται, που προωθείται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θεωρούμε ότι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο χρονίζοντα προβλήματα, προβλήματα που έχουν ταλαιπωρήσει γενιές και γενιές, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στα πλαίσια των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή θα είναι μια θετική εξέλιξη, διότι όλοι θα κερδίσουμε: η Ελλάδα, η Κύπρος και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, και η Τουρκία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ