ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι εξελίξεις γεννάνε «ευκαιρίες» ενίσχυσης των δεσμών

Ενόψει νέων επαφών στην Ουάσιγκτον

Από την πρόσφατη επίσκεψη της Β. Νούλαντ στην Τουρκία
Από την πρόσφατη επίσκεψη της Β. Νούλαντ στην Τουρκία
Στον «σημαντικό ρόλο» που έχει η Τουρκία αναφέρθηκε πάλι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ενόψει και της επίσκεψης που θα κάνει τον Μάη στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την όξυνση της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Ο Πράις συνέδεσε τον «σημαντικό ρόλο» της Τουρκίας καταρχάς με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η Αγκυρα επιδρά «στο να θέσει προ των ευθυνών για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα ως δύο εταίροι του ΝΑΤΟ (οι δύο χώρες) έχουμε κοινά συμφέροντα σε πολλά και διάφορα θέματα με την τουρκική πλευρά». Διευκρίνισε δε ότι κατά την επίσκεψη του Τσαβούσογλου θα συζητηθούν «με περιεκτικό τρόπο οι διμερείς σχέσεις». Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, κατά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Β. Νούλαντ, στη γείτονα, εγκαινιάστηκε ο «στρατηγικός μηχανισμός» ΗΠΑ - Τουρκίας.

Στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος αφού μίλησε για τη «βαθιά ριζωμένη ιστορία» τους και το πόσο ενισχύθηκαν μετά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε κοινά στρατηγικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να φέρουμε τα συμφέροντα και τις προοπτικές μας πιο κοντά (...) Οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι ευκαιρίες για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την «επιβολή κυρώσεων» (λόγω της αγοράς των ρωσικών «S-400») που «είναι ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος ξανά στις «επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που φτάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο» υπογράμμισε ότι αυτός «έχει δείξει πως η Τουρκία βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ κυρίως στους τομείς ασφάλειας και Ενέργειας» και επανέλαβε τις προσδοκίες του η ΕΕ «να κάνει ξεκάθαρα βήματα και να λάβει υπόψη το όραμά μας για ένταξη και να μην παραδοθεί στα στείρα συμφέροντα κάποιων μελών της».

Εσπευσε δε να εκφράσει την πλήρη ετοιμότητα του τουρκικού κεφαλαίου για το αλισβερίσι σε Αιγαίο κι όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που αναζωπυρώνεται, λέγοντας ότι «εμείς δίνουμε προτεραιότητα στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και καταβάλλουμε προσπάθειες για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση...». Αλλά και ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, ισχυρίστηκε ότι «εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα ειρήνης και να μοιραστούμε κοινά και δίκαια τον πλούτο», αφού βέβαια νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «μάταιο κόπο» τα «εξοπλιστικά προγράμματα» της Ελλάδας και σχολιάσει ότι «αν δούμε την αριθμητική και τους συσχετισμούς αυτά δεν έχουν καμία αξία απέναντι στην Τουρκία».

Ικανοποίηση της Λευκωσίας για την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, εξέφρασε ικανοποίηση για την απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στα περί ανοίγματος διπλωματικής αποστολής στα Κατεχόμενα.

Η ανακοίνωση της πρεσβείας χαρακτηρίζει «φήμες» την «υποτιθέμενη ίδρυση ρωσικής προξενικής αντιπροσωπείας στις κατεχόμενες περιοχές» και υποστηρίζει ότι «η Ρωσία δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει οποιεσδήποτε άλλες αρχές εκτός από αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υποστηρίζει δε ότι η Μόσχα «διερευνά» απλά «τις δυνατότητες» «να δώσει βοήθεια σε χιλιάδες Ρώσους υπηκόους που ζουν στα εδάφη επί των οποίων η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο».

Σημειωτέον, η ρωσική πρεσβεία υπενθύμιζε πάντως ότι «προξενικές αντιπροσωπείες αριθμού δυτικών χωρών, περιλαμβανομένων αρκετών μελών της ΕΕ, για χρόνια διεξάγουν παρόμοιες δραστηριότητες στη λεγόμενη "ΤΔΒΚ"».

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο Μ. Πελεκάνος έκανε λόγο για «σημεία εξυπηρέτησης πολιτών» που διατηρούν στα Κατεχόμενα «εδώ και χρόνια» κράτη όπως οι Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι αυτά «δεν έχουν όμως καμία θεσμική σχέση με το παράνομο καθεστώς».

Πηγές του κυπριακού ΥΠΕΞ σημείωναν ακόμα ότι το σχετικό αίτημα της Μόσχας έχει υποβληθεί από τα τέλη του 2020.

«ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ» ΤΗΣ «PUBLIC ΙSSUE»
Δυσκολεύεται να «περπατήσει» η ευρωατλαντική προπαγάνδα

Στα θέματα της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία στέκεται το πολιτικό βαρόμετρο της «Public Issue» για τον μήνα Απρίλη, καταγράφοντας δυσαρέσκεια των ερωτηθέντων από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ερώτημα για το τι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα στο ζήτημα της Ουκρανίας, μόλις το 24% των ερωτηθέντων λέει να πάρει το μέρος της Ουκρανίας ή της Ρωσίας, και συγκεκριμένα, 20% να πάρει το μέρος της Ουκρανίας και 4% να πάρει το μέρος της Ρωσίας. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτη ήταν 29% (26% και 3% αντίστοιχα). Η δε δυσαρέσκεια από τη στάση που κρατάει η κυβέρνηση στο ζήτημα της Ουκρανίας εκφράζεται σε ποσοστό 74%, αυξημένο κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Μάρτη. Σημειώνεται επίσης ότι η εντύπωση από την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή είναι κακή για το 65% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις 11% τη βρήκε καλή.

Μάλιστα, σε σχέση με το ποια χώρα - η Ελλάδα ή η Τουρκία - ωφελείται από τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, 67% απαντά ότι ωφελείται η Τουρκία, ενώ μόλις 7% θεωρεί ότι ωφελείται η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυσαρεστημένοι από τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζονται το 79% των ερωτηθέντων.

Η έρευνα αναδεικνύει την ακρίβεια και το δυσβάσταχτο κόστος ζωής ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, με απαντήσεις σε ποσοστό 81%, ενώ με ποσοστά κάτω του 10% ακολουθούν η οικονομία, η πανδημία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ακρίβεια ως σημαντικότερο πρόβλημα εκτινάχτηκε στο 81% τον Απρίλη, από 43% τον Γενάρη και 39% τον Οκτώβρη. Για την ακρίβεια, το 61% θεωρεί ότι ευθύνεται περισσότερο η κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, ενώ 29% θεωρεί ότι ευθύνεται ο πόλεμος ή άλλοι παράγοντες.

Σύλληψη Τούρκων που κατέπεσαν με ανεμόπτερο

Η κρατική ασφάλεια ανέλαβε την υπόθεση δύο Τούρκων οι οποίοι κατέπεσαν με ανεμόπτερο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρύστου, αφού οι δύο φέρεται να έχουν δηλώσει αστυνομικοί από τη γειτονική χώρα και να έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ του Σαββάτου, με το Λιμενικό να προχωράει στη σύλληψή τους, για «παράνομη είσοδο». Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, οι δύο άνδρες, ηλικίας 32 και 33 ετών, είχαν αναχωρήσει με μηχανοκίνητο ανεμόπτερο από την περιοχή της Σμύρνης, με προορισμό την Αθήνα, προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στο εξωτερικό, ενώ λόγω έλλειψης καυσίμων προκλήθηκε η πτώση του ανεμοπτέρου, στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή. Οι δυο Τούρκοι κολύμπησαν έως την ακτή με τη συνδρομή δύο υποβρύχιων αλιέων, οι οποίοι, σύμφωνα με δήλωσή τους, παρατήρησαν την πτώση του ανεμοπτέρου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για τον πόλεμο δεν «λερώνεται»

Την προβοκατόρικη προσπάθεια σύνδεσης του ΚΚΕ με την αστική τάξη της Ρωσίας και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγει καταγγέλλει η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με αφορμή αντικομμουνιστικά συνθήματα στο χωριό Σιναράδες.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ τονίζει ότι οι προβοκάτορες επιδιώκουν να βρωμίσουν την κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ, που «για άλλη μία φορά στην πολύχρονη Ιστορία του, σε μία κρίσιμη για τον λαό και τη χώρα στιγμή, σε μία περίοδο ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, απρόβλεπτων εξελίξεων, στέκεται στην απέναντι μεριά αρνούμενο να διαλέξει σφαγέα και ληστή». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο εκνευρισμός τους είναι εύλογος, όταν βλέπουν ότι η θέση του ΚΚΕ μέσα στον λαό τυγχάνει ευρείας αποδοχής, φοβούμενοι ότι «ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις μέσα από τις μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που το ΚΚΕ πρωτοστατεί».

Η Κομματική Οργάνωση καλεί στο δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για «να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μη γίνει μέρος των πολεμικών σχεδιασμών, που πολύ εύκολα από θύτης μπορεί να μετατραπεί σε θύμα».

Σημαντικές φθορές στην Αγία Σοφία

Σημαντικές φθορές έχει υποστεί μέρος του ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με καταγγελία που έκανε η Ενωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας. Σε ανάρτησή της η Ενωση μιλά για ζημιές στην «ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας», συνοδεύοντάς τη με σχετικά πλάνα, ενώ ζητά «βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες». Τουρκικά δημοσιεύματα μιλούσαν για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη», ενώ καλεί «τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ