ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολο το βάρος στην «οικονομία»

Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης προμηνύει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι στο εξής «το βάρος πέφτει στην οικονομία και την καθημερινότητα»

Στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών της οικονομικής πολιτικής του ρίχνει στο εξής το βάρος του ο Κ. Καραμανλής, μετά το «κλείσιμο» των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στις Βρυξέλλες και τη δικομματική ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την προτεραιότητα αυτή την ανέδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι «το βάρος πλέον πέφτει στην οικονομία και την καθημερινότητα».

Βασικό εργαλείο για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, αποτελεί ο προϋπολογισμός για τον οποίο είπε ότι θα τον υπερασπιστεί δυνατά και σθεναρά αύριο στη Βουλή. «Είναι η σωστή βάση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Η φράση αυτή υποδηλώνει απλά τη βούληση του πρωθυπουργού να υποστηρίζει και περιφρουρήσει την πολιτική της λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των Ολυμπιακών έργων, της προώθησης αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, κ.ο.κ.

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής τονίζοντας ότι εκτός από αναγκαιότητα αποτελεί και μία σταθερή βάση για να κτιστεί η οικονομική πολιτική. Ανέφερε μάλιστα ότι θα ελέγχει ο ίδιος προσωπικά σε καθημερινή βάση την πορεία εφαρμογής των μέτρων και των πολιτικών που αποφασίζονται λέγοντας ότι «στην καθημερινότητα δίνεις τη μάχη κάθε μέρα, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και δεν αντιμετωπίζεται ψηφίζοντας ένα καλό νόμο και τελείωσε».

Παράλληλα απέδωσε μεγάλη σημασία στη συναίνεση από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «εμένα με ενδιαφέρει να μη διαταράσσεται ένα γενικό κλίμα». Πάντως, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με τον Γ. Παπανδρέου για την υποψηφιότητα του Καρ. Παπούλια, αλλά πρόσθεσε ότι «έκανα μία πρόταση την οποία δεν μπορούσε να αρνηθεί». Υπογράμμισε όμως ότι η πρότασή του για τον Κ. Παπούλια «έχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για το πώς πρέπει να περπατάει ο πολιτικός βίος», εννοώντας προφανώς τη δικομματική συνεννόηση και συναίνεση. Δεν έκρυψε όμως ότι περίμενε περισσότερη στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα του βασικού μετόχου, αφού, εκτός των άλλων, «ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το πλαίσιο που διαμορφώθηκε». «Είδα, όμως, μεμψιμοιρίες και αμήχανη στάση», πρόσθεσε.

Κατά τ' άλλα αποδοκίμασε μερικώς τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης, λέγοντας ότι προς το παρόν «δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού», θεωρώντας ότι τέτοιες κινήσεις αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό και ότι ο ίδιος δεν τις πολυπιστεύει. Στο απώτερο μέλλον παρέπεμψε και το ζήτημα του περιορισμού των υπουργείων, εκτιμώντας ότι θέλει πολύ μεγάλη προετοιμασία και μελέτη. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση αν σκέφτεται να αξιοποιήσει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο: «Εχω καλή γνώμη και καλές σχέσεις», είπε με νόημα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις για την Εξεταστική Επιτροπή, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλιά της, σημείωσε ότι ο ίδιος έχει γενική εικόνα για το τι συμβαίνει, πως «βγήκαν» πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και τόνισε πως η Εξεταστική έπρεπε να γίνει, καθώς μάλιστα, έστω και με παραλλαγή, την αποδέχτηκε και η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, δε θέλησε να προβλέψει αν θα κλείσει η υπόθεση, ή αν θα οδηγηθεί σε προανακριτική επιτροπή, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να ξέρω, ούτε να προβλέψω».

Κυρίαρχο το «ρεύμα » και στην ΠΓ του ΣΥΝ

Σε κλίμα απόλυτης ηρεμίας, εν πολλοίς αναμενόμενο, καθώς οι τάσεις που μειοψήφησαν στο συνέδριο βρίσκονται εν αναμονή των κινήσεων και πρωτοβουλιών του νέου προέδρου, Αλ. Αλαβάνου, κύλησαν οι εργασίες της ΚΠΕ του Συνασπισμού το περασμένο Σαββατοκύριακο, που εξέλεξε νέα Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ), όπου κυριαρχεί το «αριστερό ρεύμα» με 12 στα 21 μέλη. Η σύνθεση της ΠΓ αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων τη βδομάδα που προηγήθηκε, με αποτέλεσμα να μην εκδηλωθούν αντιπαραθέσεις. Η «ανανεωτική συσπείρωση» διαθέτει 3 έδρες, όπως και η «Παρέμβαση», ενώ η «Λίστα» (προέκυψε από διάσπαση της «Παρέμβασης») και το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» από 1 έδρα.

Εκτός του Αλ. Αλαβάνου στην ΠΓ εκλέχτηκαν από το «Ρεύμα» οι Β. Αποστόλου, Ν. Βούτσης, Αυγή Θεοδόση, Π. Λαφαζάνης, Στ. Λεουτσάκος, Αρ. Μπαλτάς, Σόφη Παπαδόγιαννη, Δ. Στρατούλης, Γ. Τόλιος, Α. Τσίπρας, Α. Φλαμπουράρης, Ν. Χουντής. Από την «Παρέμβαση» οι Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, Μ. Σαμπατακάκης, Π. Τριγάζης. Από τη «Λίστα» ο Σπ. Λυκούδης. Από την «Ανανεωτική Συσπείρωση» οι Θ. Μαργαρίτης, Μ. Παπαγιαννάκης, Δ. Χατζησωκράτης. Από το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» ο Χρ. Παπαδόπουλος.

Στη νέα ΠΓ δε συμμετέχουν οι βουλευτές Γ. Δραγασάκης και Φ. Κουβέλης κατόπιν προτάσεως του πρώτου να μην εκλεγούν εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΝ. Δε συμμετέχει ακόμα ο Δ. Παπαδημούλης σύμφωνα με επιθυμία του, αλλά και ο Τ. Τρίκκας που αποσύρθηκε λόγω ηλικίας. Από τα μέλη της προηγούμενης ΠΓ δεν έθεσαν υποψηφιότητα οι Στ. Πιτσιόρλας, Σ. Παναρέτου, Κ. Πουλάκης, ενώ ο Γ. Μπαλάφας δεν εκλέχτηκε.

Η ΚΠΕ αποφάσισε να παραπέμψει στο καταστατικό συνέδριο για συζήτηση και απόφαση το αν θα θεσπιστεί θέση γραμματέα. Σε περίπτωση που η απόφαση του συνεδρίου είναι καταφατική επικρατέστερος για τη θέση είναι ο Ν. Χουντής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας στην ΚΠΕ άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος το προηγούμενο διάστημα, δεσμευόμενος «να μπει τέλος στην παλιά κατάσταση, όπου η ΠΓ υποκαθιστούσε την ΚΠΕ». Προσδιόρισε ως πρώτιστο στόχο του την ανασυγκρότηση του ΣΥΝ, ενώ χαρακτήρισε άμεση επιδίωξη τη «νεκρανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλοντας μάλιστα να σηματοδοτήσει τη βαρύτητα που δίνει σ' αυτό, δήλωσε ότι ο ίδιος θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Γραμματείας του.

Τάδε έφη... Αλαβάνος

«

Εμείς ως ΣΥΝ (...), η μισή μας καρδιά βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, μαζί με όλους τους δημοκράτες, τους συνδικαλιστές, τους Κούρδους αγωνιστές, τους "Ταϊλάν", οι οποίοι δίνουν μια μάχη για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Και με αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να δεχτούμε την άποψη μιας ΕΕ, η οποία είναι κατηχητικό σχολείο, μια χριστιανική λέσχη, κλειστή σε λαούς που έχουν άλλο θρήσκευμα...»!

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στο διαρκές συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του και επιχειρηματολογώντας υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ομολογουμένως πρόκειται για ένα νοητικό άλμα στο συλλογισμό του, που προκαλεί εύλογα ερωτήματα:

Υπάρχει δημοκρατικό κεκτημένο στην ΕΕ όπως ο ΣΥΝ επιμένει κι αν ναι, πώς αυτό ανέχεται την Τουρκία των «Ταϊλάν», όπου η δημοκρατία και η ελευθερία είναι ζητούμενα και στόχοι πάλης;

Αραγε αυτό το πρόσωπο της Τουρκίας εκτίμησε η ΕΕ και αποφάσισε να της χορηγήσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή αυτό το πρόσωπο έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια, προκειμένου να διασφαλίσει τα πολυποίκιλα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου;

Αλήθεια, ο Αλ. Αλαβάνος και η ηγεσία του ΣΥΝ πιστεύουν ότι κριτήριο για την ένταξη μιας χώρας ή όχι στην ΕΕ αποτελεί το θρήσκευμα του λαού της;

Και μια διαπίστωση: Αν πράγματι η καρδιά του ΣΥΝ ήταν στην Τουρκία, που παλεύει και διεκδικεί όσα της ανήκουν, το μυαλό του θα ήταν εναντίον της ένταξής της στην ΕΕ.


Β. Ν.

Προσφυγή Γκουριώτη κατά εφημερίδων

Μετά την αγωγή που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα κατά των υπευθύνων των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» και «Αυριανή», χτες ο πρώην διευθυντής Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Τάσος Γκουριώτης, προσέφυγε στο Πρωτοδικείο ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των υπεύθυνων των δύο εφημερίδων, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι οικονομικές απαιτήσεις του. Επίσης, ζητά την παρουσίαση και προβολή στο δικαστήριο των DVD, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τον φέρουν να συναλλάσσεται με εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρίας, που προμήθευσε την Ελλάδα με τα εξοπλιστικά συστήματα TOR-M1.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Τ. Γκουριώτης έχει υποβάλει αγωγή κατά των δυο εφημερίδων, διεκδικώντας από την «Ελευθεροτυπία» πέντε εκατομμύρια ευρώ και από την «Αυριανή» τρία εκατομμύρια ευρώ, επειδή τον εμφάνιζαν να πρωταγωνιστεί στα επίμαχα DVD, τονίζοντας ότι πρόθεση των εφημερίδων ήταν «η επίτευξη αναγνωσιμότητας και κέρδους». Μετά την αγωγή του Τ. Γκουριώτη το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διωκόμενους δημοσιογράφους.

Η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προσδιορίστηκε για την 1η Μάρτη 2005, ενώ η αγωγή κατά των δύο εφημερίδων έχει προσδιοριστεί για τις 13 Οκτώβρη 2005.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ