Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολο το βάρος στην «οικονομία»

Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης προμηνύει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι στο εξής «το βάρος πέφτει στην οικονομία και την καθημερινότητα»

Στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών της οικονομικής πολιτικής του ρίχνει στο εξής το βάρος του ο Κ. Καραμανλής, μετά το «κλείσιμο» των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στις Βρυξέλλες και τη δικομματική ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την προτεραιότητα αυτή την ανέδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι «το βάρος πλέον πέφτει στην οικονομία και την καθημερινότητα».

Βασικό εργαλείο για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του, αποτελεί ο προϋπολογισμός για τον οποίο είπε ότι θα τον υπερασπιστεί δυνατά και σθεναρά αύριο στη Βουλή. «Είναι η σωστή βάση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Η φράση αυτή υποδηλώνει απλά τη βούληση του πρωθυπουργού να υποστηρίζει και περιφρουρήσει την πολιτική της λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των Ολυμπιακών έργων, της προώθησης αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, κ.ο.κ.

Παράλληλα ο Κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής απογραφής τονίζοντας ότι εκτός από αναγκαιότητα αποτελεί και μία σταθερή βάση για να κτιστεί η οικονομική πολιτική. Ανέφερε μάλιστα ότι θα ελέγχει ο ίδιος προσωπικά σε καθημερινή βάση την πορεία εφαρμογής των μέτρων και των πολιτικών που αποφασίζονται λέγοντας ότι «στην καθημερινότητα δίνεις τη μάχη κάθε μέρα, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και δεν αντιμετωπίζεται ψηφίζοντας ένα καλό νόμο και τελείωσε».

Παράλληλα απέδωσε μεγάλη σημασία στη συναίνεση από την πλευρά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «εμένα με ενδιαφέρει να μη διαταράσσεται ένα γενικό κλίμα». Πάντως, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με τον Γ. Παπανδρέου για την υποψηφιότητα του Καρ. Παπούλια, αλλά πρόσθεσε ότι «έκανα μία πρόταση την οποία δεν μπορούσε να αρνηθεί». Υπογράμμισε όμως ότι η πρότασή του για τον Κ. Παπούλια «έχει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για το πώς πρέπει να περπατάει ο πολιτικός βίος», εννοώντας προφανώς τη δικομματική συνεννόηση και συναίνεση. Δεν έκρυψε όμως ότι περίμενε περισσότερη στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα του βασικού μετόχου, αφού, εκτός των άλλων, «ως προηγούμενη κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το πλαίσιο που διαμορφώθηκε». «Είδα, όμως, μεμψιμοιρίες και αμήχανη στάση», πρόσθεσε.

Κατά τ' άλλα αποδοκίμασε μερικώς τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης, λέγοντας ότι προς το παρόν «δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού», θεωρώντας ότι τέτοιες κινήσεις αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό και ότι ο ίδιος δεν τις πολυπιστεύει. Στο απώτερο μέλλον παρέπεμψε και το ζήτημα του περιορισμού των υπουργείων, εκτιμώντας ότι θέλει πολύ μεγάλη προετοιμασία και μελέτη. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση αν σκέφτεται να αξιοποιήσει τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο: «Εχω καλή γνώμη και καλές σχέσεις», είπε με νόημα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερωτήσεις για την Εξεταστική Επιτροπή, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλιά της, σημείωσε ότι ο ίδιος έχει γενική εικόνα για το τι συμβαίνει, πως «βγήκαν» πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και τόνισε πως η Εξεταστική έπρεπε να γίνει, καθώς μάλιστα, έστω και με παραλλαγή, την αποδέχτηκε και η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, δε θέλησε να προβλέψει αν θα κλείσει η υπόθεση, ή αν θα οδηγηθεί σε προανακριτική επιτροπή, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να ξέρω, ούτε να προβλέψω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ