Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελεγχος φρονημάτων στο όνομα της ... διαφάνειας!

Η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για την ...καταπολέμηση της διαπλοκής

Ελεγχο των πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων των πολιτών πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας μια πρόταση οκτώ σημείων, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα φέρει «διαφάνεια» στη δημόσια ζωή και θα ...καταπολεμήσει τη διαπλοκή!

Στην πρόταση του, λοιπόν, την οποία διατύπωσε στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος «του λεγόμενου πολιτικού χρήματος» και «εξυγίανση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων».

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι «συνδρομές των μελών και των φίλων των κομμάτων πρέπει να είναι πάντα απολύτως ονομαστικοποιημένες, και να διακινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν πραγματικά»... Μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχει «η δυνατότητα πλήρους δημοσιοποίησης» αυτών των στοιχείων!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε «τη διαμόρφωση ισχυρών, αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου όλων των δημοσίων προμηθειών και των δημοσίων έργων». Ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αρκεί, σημείωσε και πρότεινε «τη δημιουργία ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας», το οποίο «θα στελεχώνεται με επαρκές επιστημονικό προσωπικό, δυναμικό υψηλού επιπέδου και εμπειρογνώμονες, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του».

Σε ό,τι αφορά στις «εξοπλιστικές δαπάνες», ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε «την όσο δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλής». Ο ίδιος πρότεινε, επίσης, «τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, που να αποτρέπει αφ' ενός το μονοπωλιακό ή ολιγοπωλιακό έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», αλλά που, όπως πρόσθεσε, «θα διασφαλίζει αφ' ετέρου τον υγιή ανταγωνισμό στη σχετική αγορά».

Αναφέρθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο, όπως είπε, «είναι μια ανεξάρτητη αρχή, αυξημένου ρόλου και ισχύος» και πρότεινε «η επιλογή των μελών του να είναι απολύτως ανεξάρτητη από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες» και να γίνεται, όπως συμπλήρωσε, «με κλήρωση από ένα διευρυμένο πίνακα προσωπικοτήτων με κύρος και γνώσεις».

Πρότεινε, επίσης, να υπάρχει «έλεγχος των δηλώσεων "πόθεν έσχες", των πολιτικών, και όσων άλλων υποχρεούνται να υποβάλουν τη δήλωση αυτή, έτσι ώστε να είναι πραγματικός».

Ακόμα, πρότεινε την «καθιέρωση μόνιμης υπερκομματικής διαβούλευσης στα όρια μιας εθνικής επιτροπής κύρους, με αυξημένη τεχνογνωσία, η οποία, υπό την προεδρία προσώπου με εθνικό κύρος, ένα πρόσωπο όπως ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υποβάλει μια πρόταση προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, κάνοντας χρήση και της δημόσιας διαβούλευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ