Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΝΔ, όπως ΠΑΣΟΚ...

«

Αντίο στη συναίνεση», ήταν ο τίτλος χτεσινής απογευματινής εφημερίδας, με αφορμή το «σκυλοκαυγά» μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005. Ωστε οι «κορόνες» Φλωρίδη, για την κατάσταση «εικονικής πραγματικότητας», μέσα στην οποία ζει η κυβέρνηση, η οποία, επιτέλους, πρέπει ...να κυβερνήσει, και η ανταπάντηση Αλογοσκούφη, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αισχύνεται για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, συνιστούν λόγο διάλυσης της συναίνεσης! Οποία θλίψη!

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ολιγαρχίας αποδεικνύονται, εκτός των άλλων, και πολύ κακοί ηθοποιοί, αν πιστεύουν ότι με «αντιπαραθέσεις» επιπέδου καφενείου - μεταξύ ξερής και πρέφας - θα μπορέσουν να αποκρύψουν το βασικό: Οτι πρόκειται για δύο κόμματα, τα οποία στις στρατηγικές επιλογές, είτε πρόκειται για την οικονομία, είτε για τα άλλα μείζονα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Με τις κοκορομαχίες τους εμπαίζουν και εξαπατούν τον ελληνικό λαό. Αποφεύγουν σαν ο διάολος το λιβάνι να μπουν στα θέματα ουσίας, να αναλύσουν τις βασικές πολιτικές επιλογές του νέου προϋπολογισμού. Ενός προϋπολογισμού βαθύτατα ταξικού, που, παρά τις φωνές των Σειρήνων περί «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής», κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι.

Στα γενικά του χαρακτηριστικά, και ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο αναδιανομής του εισοδήματος. Η γενική αυτή ισχύς, στις συνθήκες της ΟΝΕ, ντύνεται με τα πιο βάρβαρα και τα πιο απεχθή χαρακτηριστικά της, αποτυπώνει τη γενικευμένη επίθεση του ενωμένου πανευρωπαϊκά κεφαλαίου κατά των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων. Ετσι, οι βαθύτατα ταξικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ανάγλυφες στο νέο Κρατικό Προϋπολογισμό.

Στο σκέλος των εσόδων, η κυβέρνηση της ΝΔ διατήρησε, μέχρι κεραίας, το σύνολο του αντιλαϊκού πλαισίου των φόρων που είχαν οικοδομηθεί από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια. Οπως είναι γνωστό και γενικά παραδεκτό, η Ελλάδα διατηρεί ένα από τα πιο αντιλαϊκά φορολογικά συστήματα της Ευρώπης. Επί της ουσίας, η συμβολή των μεγάλων επιχειρήσεων και του μεγάλου πλούτου στα φορολογικά έσοδα είναι ...συμβολική, καθώς σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων φόρων πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Η νέα κυβέρνηση, με δεδομένο μάλιστα το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα, έκανε νέα βήματα. Η ΝΔ μείωσε, ακόμα, τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες, τους παράσχει πλήθος άλλων φορολογικών προνομίων, ενώ με το νέο «αναπτυξιακό» τούς έδωσε κυρολεκτικά γην και ύδωρ. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να αυξήσει τους Μοναδικούς Συντελεστές Καθαρού Κέρδους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνει την παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς, σχεδιάζει νέες μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στο σκέλος των δαπανών, προωθεί σκληρή λιτότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις, που δοκιμάζονται σκληρά από τα αλλεπάλληλα κύματα της ακρίβειας. Στους κοινωνικούς τομείς, συνεχίζεται η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, οι οποίες παραδίδονται βορά στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Συνεχίζονται οι γνωστές πολιτικές, που αφορούν στο ξεπούλημα των πιο κερδοφόρων και δυναμικών δημόσιων επιχειρήσεων, ενώ εξυφαίνεται νέο σχέδιο λεηλασίας της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Με λίγα λόγια: Είτε πρόκειται για τις δαπάνες, είτε για τα έσοδα, η ΝΔ αποτελεί συνέχεια και όχι α-συνέχεια του ΠΑΣΟΚ...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ